2021. május 30., vasárnap



Blake Crouch: Menekülj | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Eleinte csak a különös hírekre figyeltek fel az emberek. Gyilkosság egy-egy jó hírű környéken. Cserbenhagyásos gázolás. Aztán egyre több megdöbbentő és hihetetlen hírt lehetett hallani, ráadásul az államok egész területéről. Egy phoenixi rendőr lövöldözni kezdett az egyik általános iskolában, majd egy nyugdíjasotthonban. Salt Lake Cityben ötven házba törtek be egyetlen éjszaka alatt. Felgyújtottak néhány magánlakást. Egyik szörnyű és erőszakos bűncselekmény történt a másik után.

 




5 nappal ezelőtt

Különös és brutális gyilkosságok történtek Amerika-szerte, amelyeknek látszólag nincs közük egymáshoz. Egy rendőr bement az egyik idősek otthonába, majd tüzet nyitott a lakókra és a dolgozókra. Tömegmészárlás egy iskolában. Börtönlázadások soha nem látott erőszakkal. Minden államban eluralkodott a káosz.

4 nappal ezelőtt

A gyilkosságok száma a tízszeresére nőtt.

3 nappal ezelőtt

Az elnök beszédet intézett a nemzethez, békességért és nyugalomért könyörögve.

2 nappal ezelőtt

A gyilkosok elkezdtek egységbe szerveződni.

Tegnap

Leállt a teljes áram- és energiaellátás.

Ma este

Jack Colclough az új-mexikói Albuquerque-ben él a feleségével, lányával és fiával. Amikor egy vészhelyzetre fenntartott rádiócsatornán meghallja a nevét azok sorában, akik felkerültek a halállistára, tudja, hogy csak egyetlen dolgot tehet. A szeretteivel együtt menekülnie kell a hamarosan érkező gyilkosok elől.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Run

Eredeti megjelenés éve: 2011

Agave Könyvek, Budapest, 2021

304 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634197164 ·

Fordította: Bosnyák Edit

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

 

Nagyon csípem Blake Crouch-ot, amióta elolvastam a Wayward Pines-trilógiát tőle, és bár a tavalyelőtt olvasott Sötét anyag című könyve nem igazán talált be a 100-as kör közepébe nálam, mindig felkapom a fejem, ha megjelenik egy regénye magyarul.

 

Szerintem…

 

Akárcsak a legutóbb olvasott Sötét anyag című regényében, ebben is egy érdekes problémát vet fel az író: mi történik, ha egy nap egyszer csak az emberek jelentős része elkezdi lemészárolni a többieket valami miatt? Szerencsére az izgalmas alapötletet leszámítva nincsenek további hasonlóságok a könyvek között, ugyanis a Menekülj többnyire a realitás talaján mozogva dermeszti meg az olvasója szívét! Már rájöttem, hogy azért nem tudok a legelvadultabb horroroktól és thrillerektől félni, mert engem az ijeszt meg igazán, ha egy dolog akár meg is történhetne! És bizony az, hogy egyszer csak valami természeti jelenség miatt elgurul egy csomó ember gyógyszere akár meg is eshet… Ahogy az is, hogy egyik pillanatról a másikra menekülni kényszerülnénk, és benzint lopdosva, ételautomatákat feltörve, víz után remegve, hidegben sátrazva, autóban összekucorodva próbálunk életben maradni.

 


Történetünk főszereplői egy kétgyermekes család tagjai: Jack és Dee, egy egymástól elhidegült házaspár. Bár a könyvben többnyire Jacket követjük (E/3), az ő kétségeiről olvasunk, az ő kétségbeesése mardossa a szívünket és az ő reménytelensége borzongat minket. Vele vagyunk, amikor látja a családját szomjazni, amikor rálőnek, amikor feláldozná magát a szerettei miatt… Néha pedig Dee szemszögéből olvashatjuk, hogy mennyire könnyebb lenne, ha szépen lelőné magukat, hogy ne szenvedjenek tovább ebben a kegyetlen, kilátástalan világban.

 

 

A férfi az egyenletes szuszogást hallgatta, és arra gondolt, hogy hányszor feküdt tágra nyílt szemmel az ágyában jelentéktelen baromságok – a pénz, a munkája vagy egy otthoni veszekedés – miatt. Most az életük múlt a döntésein, mégis aludni vágyott.

 

 

A cselekmény épp annyi, amennyit a cím alapján várhatunk: menekülnek. Árkon-bokron, hegyen és városon keresztül. Néha éhezve és szomjazva, máskor megsérülve vagy összetörve. Az egész  olyan, mint egy torokszorító road movie, ahol nem a csodás tájban gyönyörködnek a főszereplők, hanem zokogva omlanak össze pár falat ételre rátalálva… Unalmasnak tűnt először, hogy szinte végig csak menekülnek a regényben, és szinte az összes megrázó realista horror/thriller klisét felvonultatja az író, mégis érdekes volt a sztori. Pörgős, izgalmas, meghökkentő és nagyon olvasmányos hangvételű, és sajnos az író stílusának köszönhetően eléggé berántott a történet.


 

Összességében…

 

Hátborzongató, „akár meg is történhet” típusú történet egy olyan családról, akik menekülni kényszerülnek a rájuk (is) vadászó megzakkant emberek elől, akik bizony akár a saját családtagjaikat is megölik. Rengetegszer kaptam magam azon, hogy alig bírok nyelni az idegességtől, hogy mi történik Jack-kel, Dee-vel, Naomival vagy Cole-lal. Ráadásul, amikor végre azt gondoltam, hogy rendben lesznek, akkor mindig valami olyan fordulat jött, hogy szinte pislogás nélkül faltam az oldalakat. Persze a kedvencem továbbra is a Wayward Pines-trilógia maradt!

Szerintem a realista thriller és Blake Crouch rajongók ne hagyják ki annak ellenére, hogy a menekülős téma unalmasnak tűnik. Vannak benne megrázó, megható és hideglelős részek bőven.

 

Értékelés: 4

 

Külföldi borítók:

 

 
 

Kedvcsináló idézetek:

Jack az árnyékban alvó lányára pillantott.

    – Ő jól van?

    – Igen.

    – És te?

    Az asszony erőtlenül elmosolyodott.

    – Kábé tíz kilót fogytam három hét alatt, és folyamatosan az jár a fejemben, hogy milyen jól fogok kinézni bikiniben.

– Sokkal több élelmünk van, mint tegnap. Láttam egy legyezőhorgász-felszerelést a fészerben, és hátul folyik egy patak.

    – Egyetlen leckét vettél két évvel ezelőtt, Jack, és egyik műlegyed sem látott még vizet. Szerinted tudsz annyi halat fogni, hogy…?

    – Mi lenne, ha beletolnál egy kis pozitív energiát a szituba, szívecském?

    A felesége szája plakátmosolyra húzódott, és megrebegtette a szempilláját.

    – Annyit fogsz majd, hogy egy egész falu jóllakik belőle, Jack. Tudom, hogy meg bírod csinálni.

    – Micsoda ribanc vagy! – mondta a férfi szeretetteljesen.

A lány elsírta magát.

– Le kellett volna lőnöd, anya. Lelőhetted volna.

– Ő jó ember, Na.

– Meg fogunk halni.

– Nem akart bántani bennünket. Talán olyan világban akarsz élni, ahol ártatlan embereket kell megölnünk a túlélésért? Én nem vagyok erre képes, még miattatok sem. Az még a halálnál is rosszabb lenne.


◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Menekülj by Blake Crouch Pinterest tábla

RUN a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Blake Crouch 2014-ben a Wayward Pines-trilógiával robbant be hazánk könyves piacára, azóta pedig már több kötete is megjelent az Agave Könyvek gondozásában. Legújabb megjelenésű, Menekülj című regényében egy titokzatos kór vagy esemény következtében az embereken eluralkodik a brutális gyilkolási vágy, főhőseink pedig egy őrült hajsza keretében igyekeznek biztonságos helyre menekülni. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!

  

 

Nyereményjáték:

 

A kiadó kínálatában nem ismeretlen az a téma, miszerint az embereket valamilyen titokzatos kórság vagy gonosz erő szállja meg, melynek következtében szörnyű dolgokat tesznek, számos nagyszerű kötetet találunk hasonló alaptörténettel. Mostani játékunkban minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet ilyen kötetekből, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.24. Könyv és más

05.27. Nem félünk a könyvektől!

05.30. Hagyjatok! Olvasok!

 



 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése