2021. május 29., szombat



Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél | Blogturné Klub ajánló

  

 

De amikor elérkezik az idő,

hogy az élet elillanjon, akkor elillan.

Akik ittmaradnak, ilyenkor nagyon szomorúak.

De az életnek el kell illannia,

akárcsak a szélnek.

 




„A halál, az elmúlás társadalmi tabu. Félünk tőle és félünk beszélni róla. Félünk kicsit megállni, félünk gyászolni. Félünk elismerni és elfogadni, hogy mindez az élet velejárója. Tudjuk, értjük, de nem érezzük. A gyerekeink viszont nem tudják, nem értik. Ők érzik.”

(Szél Dávid, pszichológus)

 

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.

 

Könyv információk:

 


Eredeti mű: Life Is Like the Wind

Eredeti megjelenés éve: 2014

 

Pagony, Budapest, 2021

30 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634107453 ·

Fordította: Rét Viktória ·

Illusztrálta: Agócs Írisz

Ölelj meg! sorozat:

 

Az ​élet olyan, mint a szél

A család olyan, mint egy süti

Az internet olyan, mint a pocsolya

A barátság olyan, mint a mérleghinta

A játszótér olyan, mint a dzsungel

Worries are Like Clouds

Love is Like a Tree

Anger is Like Armour

Your Mind is Like a Garden

You are Like You

VEDD MEG! / MOLY / GOODREADS

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el...?

 

Nagyon szeretem Agócs Írisz illusztrációit; a kedvenceim A medve, aki a karácsonyfában lakott című történethez készített rajzai, és lelkesen követem a Facebook oldalát is, ahova mindig posztol valami aranyosat! Szóval a könyvre inkább miatta figyeltem fel, mintsem a téma miatt.


 

Szerintem...

 

Ez egy nagyon kedves könyv, ami segít a kisebb korosztály számára abban, hogy megismerkedjenek az élet és a halál mibenlétével, illetve magával a gyásszal. Érdemes tudni, hogy ezt az érzékeny, már-már tabu témát szerintem rendkívül líraian, ugyanakkor közérthetően közelítette meg Shona Innes (akiről egyébként érdemes tudni, hogy pszichológus). Az életet a szélhez hasonlítja, míg az elmúlást a szél elillanásához, és cseppet sem ijesztő hasonlatokon keresztül mutatja be azt, hogy milyen élni, milyen már nem élni, és hogyan lehet mindezt feldolgozni.

 


Tetszett, hogy nem csak azt közelíti meg több szemszögből, hogy miként dolgozhatják fel az egyes hátramaradók a szerettük elillanását, de arra is kitér, hogy vajon hova tűnhet el az életünk… Megemlíti, hogy van, aki átszáll egy új testbe, míg mások a mennybe mennek. Illetve, hogy megint mások abban hisznek, hogy a lélek leszáll a föld mélyébe, és növényeknek ad életet. Az én kedvencem az, amikor „az élet felrepül az égbe, a csillagok közé, és onnan ragyog le ránk”. A dédim mindig ránk lemosolygó csillagokként mesélt az elhunyt családtagjainkról, így eléggé szíven ütött ez az amúgy szépen körbeírt rész. 

De nem csak a megfogalmazása kedves, hanem Agócs Írisz bájos rajzai is tovább lágyítják ezt az amúgy nehéz témát. Bájos koalák, édes baglyok, mosolygó csillagok, léggömbös nyuszi, pityergő elefánt és együtt ebédelő kerti állatok színesítik ezt a könyvet. Odáig vagyok a stílusáért, egy ilyen szomorú témájú kiadványt is sikerült könnyebben emészthetővé varázsolnia.


 

Összességében

 

Az élet és a halál témájával foglalkozik az Ölelj meg! sorozat ezen tagja, ám míg maga a téma elég nyomasztó, addig csodás illusztrációk teszik bájossá, könnyebben feldolgozhatóvá. Nem egy szokványos mesekönyvről van szó, hanem egy pszichológus gyászfeldolgozó kiadványáról, mégis azt mondanám, hogy szép volt. Nem csak a rajzok kedvesek, de a benne szereplő szövegek és hasonlatok is. Értékes, megható kis könyvecske!

 

Értékelés: 4,5


 

Folytatnám? Igen, olvasnék még az Ölelj meg! sorozatból! Hamarosan írok is A család olyan, mint egy süti című könyvről. 

 

Ajánlás: szerintem kortól függetlenül mindenkinek tetszeni fog, aki az aranyos könyveket, és nem retten vissza a halál és a gyász témájától! Célcsoportilag a kicsiknek javaslom, segíti elfogadni a halált és feldolgozni a gyászt.


 

Idézetek a könyvből:

Olyan is van, aki jobban szeret

egyedül üldögélni, és csöndben azon tűnődni,

mennyire kell vigyázni az életre.

Azon életre nagyon kell vigyázni.

A saját életedre úgy vigyázhatsz,

hogy egészséges ételeket eszel,

gondját viseled a testednek,

és olyan dolgokat csinálsz,

amik boldoggá tesznek.

Másoknak is segíthetsz vigyázni az életükre,

ha kedves vagy, és törődsz velük.

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek Agócs Írisz illusztrációi!

Shona Innes könyvei Pinterest tábla.

Life Is Like the Wind a GoodReadsen.

★ ★ ★ ★ ★

 


A Pagony Kiadó jóvoltából ismét a kezünkbe vehetjük Shona Innes hiánypótló gyermekkönyvét, mely a halálról és a gyászfeldolgozásról mesél úgy, hogy az a gyermekek számára is érthető és befogadható legyen. Az élet olyan, mint a szél Agócs Írisz illusztrációival jelent meg, és egy igazán különleges kötet lett, melyet most te is megnyerhetsz, ha velünk játszol!

 

 

Nyereményjáték:

 

Az élet olyan, mint a szél igazán nehéz témához nyúl, hiszen a halállal és a gyásszal foglalkozik, ezért mostani játékunkban olyan gyermek- és ifjúsági könyveket gyűjtöttünk össze, melyekben szintén fontos szerepet kap a gyász és annak feldolgozása. Minden állomáson egy-egy ilyen kötet borítóját találjátok meg, ám kissé elhomályosítva, a feladatotok pedig az lesz, hogy felismerjétek az adott könyvet, és beírjátok a címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

BLOGTURNÉ KLUB

05. 23. Utószó

05. 26. Csak olvass!

05. 29. Hagyjatok! Olvasok!

06. 01. Veronika's Reader Feeder

06. 04. Könyv és más

06. 07. Nem félünk a könyvektől

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése