2021. május 24., hétfő



Alix E. Harrow: Tízezer ​ajtó | Blogturné Klub ajánló

  

 

Ha te egy ismeretlen vagy, aki véletlenül akadt erre a könyvre – talán egy szemétkupac tetején rohadt, egy utazóládában porosodott, vagy egy kisebb, megfontolatlan kiadó adta ki helytelenül mesének hirdetve –, nagyon remélem, lesz bátorságod megtenni, amit kell. Remélem, megtalálod a világ repedéseit, és tovább feszíted őket, hogy átsüthessen rajtuk más napok fénye. Remélem, azon igyekszel majd, hogy a világ rendezetlen és zavaros maradjon, s megteljen különös varázslatokkal. Remélem, átrohansz minden nyitott Ajtón, és visszatérve történeteket mesélsz.

 




January Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.

 

Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története, középpontjában egy nagyon szerethető főhőssel, aki képes minden veszéllyel szembenézni, csak hogy rendelkezhessen a saját sorsa felett.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Ten Thousand Doors of January

Eredeti megjelenés éve: 2019

Agave Könyvek, Budapest, 2021

368 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634198536 ·

Fordította: Ballai Mária

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

 

Ahogy korábban leszögeztem: odáig vagyok a szépséges borítókért, de szeretem az izgalmasnak tűnő debütáló regényeket és a jóféle portál fantasykat is! A találkozás érdekesebb volt, ugyanis láttam, hogy a GoodReads ezt a regényt is ajánlja azoknak, akiknek tetszett a Csillagtalan Tenger – és nekem tetszett.

 


Szerintem…

 

Nem semmi debütáló regény lett, hanem egy zseniális kaland izgalmasabbnál izgalmasabb helyszínekkel, szereplőkkel és fordulatokkal! A Tízezer ajtó January Dudose történetét meséli el, akitől megtudjuk, hogy találta meg 7 éves korában az első Ajtaját, ami egy idegen világba nyílt. A pártfogója, Mr. Locke a szeme előtt pusztítja el ezt az Ajtót, és szép lassan feledésbe merül még az emléke is. Érdemes tudni a férfiról, hogy önerőből lett milliárdos, ám az igazi szenvedélye az, hogy mindenféle ritkaságokat gyűjt. January arra gyanakszik, hogy a férfi a különleges rézvörös színű bőre miatt ilyen kedves és törődő vele, „egy tökéletesen egyedi példánynak” tartja. Míg a kislányt felneveli, taníttatja és magával viszi világkörüli útjaira, addig January édesapját, Juliant pedig a saját, kincseket fellelő, utazó ügynökeként alkalmazza. Ám egy nap Mr. Locke közli Januaryval, hogy az édesapja jó ideje nem adott hírt magáról, valószínűleg meghalt.

A 17 éves lánynak a feje tetejére áll a világa, ráadásul ez idő tájt találja meg a Tízezer Ajtó című könyvet is. Ez eleinte egy Tudós Yule Ian nevű férfi tanulmányairól szól, majd átmegy egy sokkal személyesebb történetbe: a 15 éves Miss Adelaide Lee Larson (Ade) találkozásáról egy hasonló korú, Ajtón túlról érkező szellemfiúval. Sajnos ez az Ajtó is azelőtt eltűnik, hogy a fiatalok együtt maradhattak volna valamelyik világban. A regényben komplett regényként szerepel Ade kalandozása, ahogy keresi és kutatja világszerte a különféle ajtókat, de a könyvben Yule Ian története is szerepel. Az Ajtók ilyenek: megváltoztatják az embereket, változást hoznak az életükbe.

 

Igazából ezek csupán mellékszálként szerepelnek a regényben, itt a fókusz mindvégig Januaryn van, akivel együtt indulunk el élete első, nagy kalandjára. Persze akadnak segítői: a fiú, aki fiatalkoruk óta szereti, a nevelőnő, akit Julian bízott meg és egy hatalmas, barna kutya, akit a fiútól kapott kölyökként.

A történet lassan bontakozik ki, de nincsenek unalmas vagy lapos részei a regénynek, mindvégig fenntartja az olvasó érdeklődését a különféle múltbéli sztorik vagy bedobott élettörténetek előtérbe hozásával. Nem is tudnám megmondani, hogy mit szerettem jobban: a fekete nevelőnő meséjét, aki egy vérpárducokkal és emberevő óriásokkal teli világban talált magára, vagy Yule Ian és Adelaide szerelmének a történetét, akik évekig kutattak a másik felük után, vagy a világból elszököttek titkos lakatlan szigetét?

 

 

Elmondta a lánynak, hogy egy ajtó maga a változás, és a változás egy veszélyes kényszerűség. Az ajtók forradalmak és felkelések, bizonytalanságok és rejtélyek, forgástengelyek, amelyek körül egész világokat lehet elmozdítani. Az ajtók minden igaz történet kezdő- és végpontjai, a kettő közötti átjárók, amelyek kalandokhoz, tébolyhoz és – itt elmosolyodott – akár még szerelemhez is vezethetnek. Ajtók nélkül a világok mozdulatlanná dermednének, megkövülnének, és elvesznének belőlük a történetek.

 

 

Engem elvarázsolt ez a történet a különleges hangulatával, a sokrétű és kellően drámai cselekményével. Szerettem a főbb szereplőket, és még jobban szerettem a kalandjaikról olvasni – no, meg persze az Ajtókról, amiket találtak. (Talán megjárhattunk volna több világot, de akkor már túlírt lett volna a regény.) Valahol - nem túl mélyen – elég irigy vagyok azokra, akik kalandot vagy kiutat keresve rálel egy Ajtóra, és hosszabb vagy rövidebb időre megpattan ebből a világból. Ráadásul a könyv szerint bárki rátalálhat, még csak különlegesnek se kell lennünk, csak szerelmesnek, szabadságra vágyónak vagy csupán kíváncsinak. Azt is szerettem, ahogy a regény végére szépen összesodródtak a szálak, és kiderült számomra is, hogy miért olyan fontos egy gravitációs vonzerejű szerelemről írt könyvet is beemelni January történetébe.

 


De hogy mi volt a legeslegjobb a regényben? A bátor, filigrán, talpraesett, kalandra vágyó, kitartó női karakterek, akik juszt sem félnek, és nekiindulnak a világnak, és rájönnek, hogy milyen erősek is tudnak lenni, és nem várnak arra, hogy megmentsék őket a férfiak! Tökéletes! Le a kalappal Jane, January és Ade előtt! De nem csak a női karakterek, a férfiak is megkapták a kellő mélységet, az izgalmas háttérsztorit és a rivaldafényt, ami nekik járt. Ők is hozzátettek a történethez, bonyolították a cselekményt és jól meg is kavarták a fejem olvasás közben, szóval bátran állíthatom, hogy irtó jó karaktereket álmodott meg az író. (Igen, Bád (aka. Szinbád) kutyust is imádtam!)



Összességében…

 

Isteni debütáló regény – az ilyenek miatt nem fogok soha elkezdeni könyvet írni, mert túl magasra teszik a fejemben a lécet! Kalandos, izgalmas, fordulatokban gazdag történetek összefűzése ez a könyv, amit igazi élmény volt olvasni, és amit még tuti újra elő fogok venni idővel. Szerettem a könyv a könyvben megoldást, az Ajtókat, az Ajtók után nyomozó kalandorokat és úgy általában ezt az olvasni szerető, szertelen, kíváncsi, vadóc főszereplőt, akit kaptunk. Egyszerre volt szomorú és csodálatos a története.

Jobban szerettem, mint a hasonló Csillagtalan tengert, aminek köszönhetően rátaláltam.

 

Értékelés: 5*

*Fantasy rajongóknak ajánlom!

 

Olvasnék még Alix E. Harrow-tól?

Igen! Bármelyik másik regényét szívesen olvasnám, az se érdekel, ha történelmi! (Persze az októberre várható Csipkerózsika újramesélésnek örülnék a legjobban. (A Spindle Splintered))

 

Külföldi borítók:

 

 

Kedvcsináló idézetek:

– Mert nem feltétlenül ott a helyed, ahová születtél. Én egy olyan világba születtem, amelyik magamra hagyott, meglopott, elutasított. Miért olyan meglepő, hogy találtam egy jobbat?

A könyvek illata árulkodik az olcsó izgalmakról, a fáradságos tanulásról vagy a megoldatlan rejtélyek irodalmi súlyáról.

    Ennek a könyvnek a szaga semelyik másik könyvéhez sem hasonlított. A fahéjat, a szenet, a katakombákat és az agyagot juttatta eszembe. A párás tengerparti estéket és a pálmalevelek alatt töltött, izzadságtól csatakos délidőket. Olyan illata volt, mintha időtlen idők óta rostokolt volna a postázandó pakkok között, mintha éveken át utazott volna a világban, közben magába szívva a szagok különböző rétegeit, akár a túl sok ruhát magára aggató csavargó.

    A vadonban leszüretelt, majd finom borrá erjesztett kaland aromáját árasztotta, amellyel a könyv minden egyes lapját meghintették.

Remélem megtalálod a világ repedéseit, és tovább feszíted őket, hogy átsüthessen rajtuk más napok fénye. Remélem, azon igyekszel majd, hogy a világ rendezetlen és zavaros maradjon, s megteljen különös varázslatokkal. Remélem, átrohansz minden nyitott Ajtón, és visszatérve történeteket mesélsz.


◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Tízezer ajtó by Alix E. Harrow Pinterest tábla

The Ten Thousand Doors of January a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Az Agave könyvek jóvoltából idén nálunk is megjelent Alix E. Harrow világokon átívelő, mesés regénye. A 19-20. századba kalandozó portálfantasy nem csak a zsáner kedvelőit lesz majd képes elvarázsolni!

Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd ezt a fantasztikus könyvet!

  

 

Nyereményjáték:

 

Történetünkben főszerepet játszanak az ajtók, ezért ebben a játékunkban más történetek ajtaival találkozhattok. Minden állomáson találhattok egy képet egy ajtóról, nektek pedig az lesz a feladatotok, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik történetben szerepel az adott bejárat.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 


a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.14. Booktastic Boglinc

05.16. Csak olvass!

05.18. Könyv és más

05.20. Utószó

05.22. Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése