2021. május 19., szerda



The ​Nowhere Girls - A Senkise-lányok | Blogturné Extra (izgalmas idézetek)

 

A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra

  

 

Végre magyarul is megjelent a The Nowhere Girls, az úttörő feminista YA regény, amiből az Amazon tervez tv-sorozatot készíteni.

Az extra állomásokkal tarkított turnén a Blogturné Klub tagjai mesélnek a regényről, és ha szerencséd van, meg is nyerheted a könyv egy példányát.




Hogy kik a Senkise-lányok?

Akárkik lehetnének. De kezdetben csak hárman vannak:

Grace Salter nemrég érkezett a városba, mert a családját elűzték az otthonából, miután prédikátor anyja egy lovasbalesetet követően radikálisan megváltoztatta a nézeteit.

Rosina Suarez, a fura punk lány, konzervatív mexikói bevándorló család sarja, aki szívesebben választaná a zenei karriert ahelyett, hogy az unokatestvéreit pátyolgatja és a nagybátyja éttermében pincérnősködik.

Az aspergeres Erin Delillo kizárólag két dologért lelkesedik: a tengerbiológiáért és a Star Trek: Az új nemzedékért, ám még ezek sem képesek megingatni abban a hitében, hogy ő tulajdonképpen android.

Amikor Grace megtudja, hogy Lucy Moynihan, az új otthona előző lakója azért menekült el a városból, mert csoportos nemi erőszakkal vádolta meg a suli legmenőbb arcait, felbőszíti a helyzet igazságtalansága. Személyes okokból Rosinát és Erint is mélyen érinti Lucy tragédiája, ezért a három lány anonim csoportot hoz létre a prescotti gimiben, hogy fellépjen az iskolában uralkodó szexista felfogás ellen.

Ez a változatos nézőpontokból előadott, úttörő szemléletű regény vádirat a nemi erőszak kultúrája ellen, és merész őszinteséggel boncolgatja a tinilányok szexualitását érintő kényes kérdéseket.

 

Kiadó: Könyvmolyképző

Kiadói sorozat: Vörös pöttyös könyvek

416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634578529 · Fordította: Molnár Edit

Eredeti mű: The Nowhere Girls / Eredeti megjelenés éve: 2017

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

 

--- Tovább az idézetekhez! ---

vvvvv

1.

Grace az ablak felé fordul, de a pillantása megakad a repedezett fehér keret alatti részen. Falba karcolt szavak, mint egy börtöncellában, a friss szavak áthatolnak az évtizedes festéken, a foltokban hámló sárga, aztán kék, aztán fehér rétegeken:

Öljetek meg!

Már úgyis halott vagyok.

Grace elakadó lélegzettel bámulja a szavakat, olvassa egy idegen ember fájdalmát, aki nyilvánvalóan ebben a szobában élt és aludt. Vajon az ágya is ugyanitt állt? A teste már kihasította magának ezt a darabot, ahol most Grace fekszik?

Milyen intimek ezek a kurta szavak! Milyen magányos lehet az az ember, aki csak így kikiabálja a fájdalmát a vakvilágba!

 

(c)

2.

Data egy android, aki ember akar lenni. Kívülről figyeli az embereket. Datához hasonlóan Erint is gyakran összezavarja az emberek viselkedése.

De Datától eltérően Erin nagyon is érző lény. Kifejezetten az. Egy csupasz idegvégződés, amihez a világ összes ingere elér.

 

3.

Anya az egyház szempontjából ott követte el az első hibát, hogy nőnek született, ami még azelőtt történt, hogy beütötte volna a fejét. A fehér öregemberek zöme (egy olyan gyülekezetben, ami többnyire fehér öregemberekből áll) karba tett kézzel, összevont szemöldökkel hallgatta anya vendégprédikációit, alig várta, hogy az igazi lelkész átvegye a szót és megtartsa a saját prédikációját. Anya már a balesete előtt is túl frivol volt az ízlésükhöz képest, túl sokat fecsegett szerelmi ügyekről. De igazából akkor szabadult el a pokol, amikor fogta magát, és összeadta azt a két meleg srácot, akik kutyakozmetikát üzemeltettek a városban.

 

4.

Grace világéletében valami másra vágyott. Másik városra, másik iskolára, más emberekre. Most végre itt a nagy lehetőség, ő meg berezel. Fogalma sincs, mit is akar valójában.

Melyik a rosszabb? Ha megjátszod magad, vagy ha azt sem tudod, ki vagy tulajdonképpen?

 

5.

– Az a helyzet – feleli Rosina –, hogy az emberek nem szívesen vesznek tudomást azokról a dolgokról, amik megnehezítik az életüket, még akkor sem, ha az igazat hallják. Az emberek gyűlölik, ha változtatniuk kell a szemléletükön. Szóval ahelyett, hogy elismernék, hogy a világ ronda hely, telibe fossák a hírnököt.

 

6.

Erin kutyája, Spot, a szokott helyen, az asztal alatt ül, Erin mellett. Data macskája, Spot után kapta a nevét, aki többször is szerepelt a Star Trek: Az új nemzedékben. Erin nem tarthat macskát, mert allergiás rá. Ez a Spot a második Spotja. Az első Spot egy tengerimalac volt. Spot nem foltos. Merthogy golden retriever. Data Spotja sem volt foltos, így Erint nem zavarja ez a következetlenség.

 


7.

Könnyű lenne feladni és azt mondani: „Semmi értelme. Ez már mindig így lesz. Én, egyedül, semmit sem tehetek.” Én azt mondom erre: „Igen, a világ a velejéig romlott. Igen, a vezetőink korruptak, nem érdemesek a bizalmunkra. Igen, meg kell küzdenünk a napi betevőért, miközben a világ leggazdagabb emberei akkora vagyont halmoznak fel, hogy a világ összes éhezőjét elláthatnák otthonnal és étellel. Még ma is zsarnokok uralkodnak fölöttünk. A föld egyre betegebb. A világunk nyomorúságos hely. Való igaz. – Anya lélegzetvételnyi szünetet tart. – De tegyétek fel magatoknak a kérdést: érdemes megmenteni ezt a romlott világot?

 

8.

A testünk nem játékszer, nem azért van, hogy ti eljátszadozhassatok vele. Nem sakkbábu, amit ide-oda tologathattok. Nem rovátka az ágyatok fejtámláján.

 


9.

Kedves barátaim!

Még mindig nagy zűrzavar uralkodik a fejekben, úgyhogy szögezzük le egyszer és mindenkorra:

Egy részeg embert megbecsteleníteni aljas és törvénytelen dolog. NEMI ERŐSZAK.

Ha valaki azzal a szándékkal itat le egy lányt, hogy később szexelhessen vele, az nem „lelazítás”. Nem csábítási trükk. Hanem NEMI ERŐSZAK.

Az a srác, aki egy magatehetetlen lánnyal szexel, nem vagány. Hanem ERŐSZAKTEVŐ.

Megértettétek?

 

10.

Mert a lányok megállíthatatlanok. Erőt képviselnek. Egységet alkotnak.

  

Nyereményjáték:

 

A The Nowhere Girls az egyik legszerethetőbb YA-feminista regény. Viszont szerencsére sok más, hasonlóan jó könyv is megjelent már magyarul.

A feladatotok a következő: ismerjétek fel, hogy melyik YA-feminista kötetből idézünk, és írjátok be a címet a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

FELADVÁNY:

„Mi értelme a sok pénznek, ha nem vehetsz belőle szép dolgokat azoknak, akiket szeretsz?”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.13. - Sorok Között

05.15. - Könyvvilág

05.17. - Sorok Között extra állomás

05.19. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás

05.21. - Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése