2021. május 4., keddAmanda Lovelace: Amikor ​a hercegnő menti meg önmagát (Women Are Some Kind of Magic #1) | Blogturné Klub ajánló

  

 

                        - ne hagyd hogy a világ megfosszon a kedvességtől.                        

 
történet

egy hercegnőről

aki királykisasszonnyá

aki királynővé változott.

 

A Goodreads Choice Award 2016-os győztese,

az amikor a hercegnő menti meg önmagát

verseskötet az alkalmazkodóképességről.

Arról, hogy mi írhatjuk a saját sorsunkat.

 

Amanda Lovelace kötete négy szakaszra oszlik:

a hercegnő, a királykisasszony, a királynő, illetve te.

Az első három szakaszból összeáll a szerző élete,

az utolsó pedig afféle feljegyzésként szolgál az olvasó számára.

Ez a megható könyv a szeretetet, a veszteséget, a gyászt,

a gyógyulást, a sorsunk irányítását

és az inspirációt dolgozza fel.


Könyv információk:

Eredeti mű:

The Princess Saves Herself in This One

Eredeti megjelenés éve: 2016

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

208 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633737194 ·

Fordította: Kamper Gergely

VEDD MEG

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

Rupi Kaurnak hála eléggé rákattantam a kötetlen versekre, főleg azokra, amelyeknek a témája a feminizmus, az nők ereje és önmagunk meggyógyítása. (OFF: Habár a GoodReads-en találtam egy sorozatjelölést a könyvhöz, miszerint a Women Are Some Kind of Magic 1. része, olvasás után rájöttem, hogy önálló verseskötetként is élvezetes.)

 


Szerintem...

 

A könyv négy szakaszra tagolódik: a HERCEGNŐ, a KIRÁLYKISASSZONY, a KIRÁLYNŐ, illetve TE. Az első három részben megismerjük Amanda Lovelace-t, ugyanis ezekben a szakaszokban a szabadversek önéletrajzi jellegűek. Végigkövetjük a könyvbolond, szógyűjtő hercegnő szerelmi csalódásoktól sérült királykisasszonnyá válását, de vele tartunk akkor is, amikor végre győzedelmeskedve a sárkányok felett királynővé válik. Nem tudtam semmit az életéről, de olvasás közben sokkal többet megtudtam róla, mintha elolvastam volna egy wikipédia cikket róla… Ezekkel a versekkel, röpke mondatokkal a lelkét tárja fel az olvasója előtt. Elmeséli nekünk a legbelsőbb félelmeit és a legnagyobb fájdalmait, ugyanakkor azt is, hogy talál magában elég erőt ahhoz, hogy meggyógyítsa - „megmentse” – önmagát. A TE című részben az olvasóhoz „beszél”, főleg az elfogadásról, az önbecsülésről, a nőiességről és a bántalmazás ellenességről fogalmaz meg bátorító, támogató verseket.


 

 

                        - mindig a csend volt a leghangosabb sikolyom.                        

 

 

Persze lehet rá mondani, hogy „instaversek” meg „tumblr-költészet”, de én szeretem azokat is, mert megvan a maguk bája. Azokon a platformokon sokkal nyersebbek, szókimondóbbak az emberek, könnyebben beszélnek a fájdalmaikról és a sérüléseikről, hiszen senki nem ismeri őket. Talán épp emiatt tartom vagánynak Rupi Kaurt, Jasmin Kaurt és Amanda Lovelace-t: bensőséges témákról írnak nyers őszinteséggel, az életük tragédiáit mesélik el fájdalomba csomagolva, de az arcukat adják hozzá…

 


Nekem nagyon tetszett a stílusa – nagyon szépen, megkapóan ír! Szerettem a Harry Potter rajongó hercegnőről olvasni, aki a daliás lovagra vár, ugyanakkor megrázott, hogy burkoltan a nemi erőszakra és kevésbé burkoltan az anorexiára is kitértünk. Izgalmas volt, hogy a királykisasszony idején felbukkannak a sárkányok (mint a fiúk/férfiak metafóriái), ám általuk szerelmi csalódások érik a lányt. Ez a rész volt számomra a legmegrázóbb, mert az költő édesanyjának a végső stádiumú rákjáról, a haláláról, majd a testvérei elvesztéséről is szó esik benne… (Pedig még csupán 19 éves ekkortájt Amanda!) Bár a királynői életszakaszban szó esik az őt eláruló barátokról, mégis érezhetően a gyógyulásról és a feltámadásról szól ez a rész. Megérkezik a sok sárkány után a nagy szerelem, az igazi lelki társ, akiről szép szerelmes versek születnek… A legjobb összefoglaló: „- a kliséket mind rólunk írták”! Önirónikus, megrázó olvasmány.

 


Összességében

 

Talán így lehetne összefoglalni pár szóban ezt a kötetet: tragikus életút fantázia elemekkel tarkítva, de ennél sokkal többet adott ez a kötet. Szerettem olvasni Amanda Lovelace szabadverseit, amelyek - akárcsak az eddig olvasott Rupi Kaur és Jasmin Kaur kötetek – nélkülözték a központozást és a nagy betűket. Igazi kortárs versekbe csomagolt önéletrajzi történet egy hercegnőről, akinek jobb híján önmagát kellett megmentenie, vagyis királynővé koronáznia magát ahhoz, hogy teljes, boldog életet élhessen. Újraolvasós, szépen szomorú és szomorúan szép könyvecske.

 

Értékelés: 5

 

Kinek ajánlom?

◦ Mindenkinek, aki szereti a kötetlen stílusú, egyedi hangulatú verseket, de nem zavarják a keményebb témák.

◦ Bárkinek, aki szereti a kortárs verseket/slammeket, illetve Rupi Kaur (tej és méz, a nap és az ő virágai) vagy Jasmin Kaur (Ha kérded, hová megyek) írásait.

 

Kinek nem ajánlom?

◦ Senkinek, aki szereti a kötött versformákat, a rímeket, és nem szereti, ha nincsen a szövegben.

◦ Nem ajánlom érzékenyebb lelkű embereknek, és azoknak, akik nem kedvelik a felkavaróbb témákat.

  

Néhány kedvenc versem:

ha a tükörbe

nézel

& késztetést érzel

hogy azt mondd magadnak

 

nem vagy

elég jó

elég szép

elég vékony

elég telt

 

akkor azt hiszem

ideje

apró darabokra

törnöd

azt a tükröt.

 

nem gondolod?

 

- legyenek azok a szilánkok ugródeszkák önmagad szeretetéhez.

ha egy ház

egyben nem

automatikusan

otthon is

akkor a test

sem

automatikusan

otthon.

 

- mindig idegenül éreztem magam a bőrömben.

széles

mosollyal

az arcomon

égettem fel

minden hidat

ami

javíthatatlan

dolgokhoz

vezetett.

 

- fuldokolsz-e még a füsttől?

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Pinterest tábla: Amanda Lovelace's Poems

The Princess Saves Herself in This One a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 


Rupi Kaur után már egy másik ismert amerikai költőnőtől, Amanda Lovelacetől is olvashatunk verseket a Könyvmolyképzőnél! A Kauréhoz hasonló stílusú kötettel, az Amikor a hercegnő menti meg önmagáttal Lovelace még a Goodreads Choice Award-ot is elnyerte 2016-ban. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy a véleményünkre, és részt vennél a turné végi nyereményjátékban!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Ahhoz, hogy részt vehessetek a sorsolásban, nincs más dolgotok, mint rájönni, a versrészletek melyik magyar kortárs költőhöz tartoznak.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

„Szeretni puszta illemtan.

Ki üres, részed nem lehet.

Semmim sincs, de velem van

az, hogy elengedtelek.”

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

04.26. Readinspo

04.28. Csak olvass!

04.30. Olvasónapló

05.02. Readinspo extra

05.04. Hagyjatok! Olvasok!

05.06. Fanni’s Library

05.08. Ambivalentina

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése