2021. május 1., szombat



Joey Graceffa: Az ​éden gyermekei (Az éden gyermekei 1.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Az álmodozás sehová sem vezet – mondom menet közben. – Én részt akarok venni ennek a jobb világnak a létrejöttében! Akkor is, ha nem lesz sok tennivalóm.

 




Az emberiség által tönkretett Földön majdnem minden élet elpusztult. Kétszáz éve azonban egy zseniális tudós, Aaron Al-Baz kialakított egy mesterséges világot, Édent. Úgy tervezte, hogy az emberek majd itt várják ki, hogy a Föld évszázadok alatt meggyógyítsa önmagát. Legalábbis ezt tanítják az ökotörténet tananyagok, és így tudja Éden minden átlagos lakója.

Mivel Éden befogadóképessége korlátozott, minden párnak csak egy gyermeke lehet, a második gyermekek sorsa halál. Ez várt volna Rowanra is, ha édesanyja nem rejtegette volna születése óta. A lány időközben tizenhat évessé cseperedett, de teljes elzártságban él, amit egyre nehezebben visel. A kamasz Rowan olyannyira kiéhezett a külvilágra, hogy éjszakánként kerítésük tetejéről szemléli a várost, majd egy este titokban felfedezőútra indul. A kaland során nemcsak csak a romantikával találkozik életében először, de az események sodrában egy olyan titok derül ki számára, ami alapjaiban rengeti meg világát.

Rowannak menekülnie kell, hogy megmentse az életét. És bár a jövő bizonytalannak tűnik, talán változást hoz, és egy új remény ígéretét is tartogatja számára.

 


Könyv információk:

 

Eredeti mű: Children of Eden

Eredeti megjelenés éve: 2016

Maxim, Szeged, 2021

288 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634992288 ·

Fordította: Béresi Csilla

Sorozat részei:

 

1. Az éden gyermekei

2. Elites of Eden

3. Rebels of Eden

 

(befejezett)

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Főszereplőnk, Rowan (16) egy titokban tartott, másodiknak született gyermek, aki egy olyan világba érkezett, ahol családonként egy gyerek a megengedett. Míg ikertestvére, Ash iskolába jár, addig ő otthon tanul, edz és néha a házukat körbevevő, több méteres kőfalat megmászva bámészkodik. A Föld szinte teljesen halott, és egy mesterségesen létrehozott Édenben élik napjaikat az itteniek. Már nincsen se flóra, se fauna, szinte minden mesterséges az Ökocsőd óta. A rendre a Zöldingesek vigyáznak, az utcákat mindenféle robotok járják, amik néha random szkennelik au utcán lévők szemlencséit, ugyanis ebben a világban nem sokkal születésük után beültetést kap mindenki..  Ezek nem csak a kaleidoszkóp színű szempárt varázsolják tompa fényűvé és egyszínűvé, de a technológia által nyomon követhetővé is válnak általa az Édenben élők… ezért is érdekes, amikor egy nap Rowan megunja a falról való leskelődést, és kiszökik! Lencse, pénz, minden nélkül…

 

 

Ezért én és a hozzám hasonló második gyermekek (már ha vannak egyáltalán) szörnyetegnek számítunk, akik puszta létükkel is kihalással fenyegetik az emberi fajt. Ha csak erre gondolok, elfog a bűntudat. Az étel, amit megeszem; a levegő, amit belélegzek; a salakanyag, amit termelek, átbillentheti az általános pusztulás felé a mérleg nyelvét. Sok ez nekem.

 

 

Szerintem…

 

Nos, ez egy akciódús YA disztópia, aminek a főszereplője habár elzártan él, mégsem egy sajnálatra méltó, félős csaj. Rowan az első pillanattól bátornak, érdeklődőnek és talpra esettnek tűnt számomra, és habár a legtöbb életveszélyes döntésével nem értettem egyet, mégis élveztem ezt a kalandozást vele ebben a furcsa világban. A regény világfelépítése tulajdonképpen tetszett, habár akadnak hasonló posztapokaliptikus, kihalt Föld témájú könyvek… mégis ez, hogy egy férfi - akire egyébként történetünk idején hősként – istenként! - tekintenek - kitalálta, hogy lehet néhány alapszabállyal és egy általa megalkotott mesterséges intelligenciával fenntartani az emberiséget… Nos, ez egy izgalmas ötlet! Tetszett a világkép és a háttérsztorijának a kidolgozottsága, bár végig azt vártam, hogy milyen sumákolás derül ki az Éden történelmével kapcsolatban.

 


A szereplők – Rowant leszámítva – viszont untattak... Valahogy mindenki furcsa volt; a viselkedésük zavaros volt, akárcsak a tetteik, és ezáltal az egész lélektelenné vált. Rowan (E/1) szemszögéből elbeszélve érdekes és fordulatos volt a cselekmény, ugyanakkor nem került semelyik mozgalom, semelyik családtagja vagy új barátja közel a szívemhez, pedig általában minden regényben találok olyan karaktereket (ha csak háttérszereplőket is), akikért odáig vagyok. Nos, ez elmaradt ezúttal… Rowan kiegyensúlyozottnak, végig erősnek tűnt a szememben, bár az érzelmekkel hadilábon állt, ami abszolút érthető, hiszen 16 éves koráig 3 ember vette körbe, és a külvilágot meg a kintieket csak az ő elmondásukból ismerte.

SPOILER! Az egyik gondom a történettel éppen ebből fakadt: hiszen míg Ash elbeszélései alapján Rowan szinte barátként tekint testvére iskolatársára, Larkra, addig Lark sosem hallott a lányról, mégis az első találkozásukkor nagyon közel kerülnek egymáshoz! Spoiler vége.

 


Összességében

 

Izgalmas disztópikus, posztapokaliptikus fantasynak ígérkezett, amit ki nem hagytam volna, ugyanakkor valami sokkal erőteljesebb és pörgősebb történetet vártam. Már az alapszituációja az Édenben rendkívül szigorúan vett születésszabályozással érdekesen hangzott, de az tette igazán jóvá, hogy egy második gyermek mesélte el, akinek léteznie se lenne szabad. Ráadásul Rowan tényleg egy erős, bátor karakter, akit nem tört meg a bezártságban töltött fiatalkora és attól sem omlott össze, hogy elvesztette egy családtagját, míg az megpróbálta elmenekíteni őt…

Tipikus YA disztópia, így a műfaj szerelmeseit tuti szórakoztatni fogja, de én többet vártam tőle. (Filmsorozatnak irtó jó alapanyag lenne!)

 

Értékelés: 3,5

 

Folytatnám? So-so, de végülis igen, mert hátha egy picit jobban belelátunk a folytatásban az elsőszülöttek életébe.

 

Kinek ajánlom a regényt? Mindenkinek, aki szereti a kalandos, posztapokaliptikus disztópiákat!

 

ÉRDEKESSÉG:  Külföldi borítóvaráció

 


Kedvcsináló idézetek:

Az udvarunkkal összemérve Éden maga a végtelen. Olyan hatalmas, én meg csak egy porszem vagyok! A város tele van emberrel. Mi vagyok én ehhez képest? Egész életemben mindössze három hozzátartozómmal találkoztam. Egy új találkozás lehetősége sokkal inkább megrémít, mint az, hogy elkapnak. Az idegenek veszedelmes fenevadak a szememben.

Mégis megkockáztatnám ebben az élőhalott világban, hogy széttépjen egy vérengző tigris, csak hogy közelről láthassam. Mindent odaadnék, az életemet is beleértve, hogy bepótolhassam a lemaradásomat.

Ezenkívül két szembeszökő vonás alapján lehet megkülönböztetni kettőnket. Már persze a nemünket leszámítva. Ash szeme tompa fényű és kékesszürke, mint anyué. Az én szemem színe azonban folyton-folyvást változik; hol zöld, hol kék, hol aranysárga, a megvilágítástól függően. Mikor jobban megnézem magam a tükörben, borostyánsárga pettyeket és csíkokat fedezek fel a kék legközepén. Olyanok, akár az azúr égen átsüvítő meteorok.

Fák helyett algafehérje-szintetizálók tornyosulnak a legmagasabb épületek fölé. Közvetlenül a Központot övező, biofénnyel megvilágított körökben jól látható az egész várost bőségesen beborító növényi zöld. Mesterséges fotoszintézis gondoskodik a fennmaradásukról. Szinte hajszálra olyanok, mint az igazi növényzet. Elnyelik a széndioxidot, és helyette megtermelik azt az oxigént, amit mi belélegzünk. E növények egy része ugyanaz, amit anyu is termeszt a kertünkben: sokat tűrő moha és gomba meg folyékony közegekben örvénylő gyönyörű alga. A város még ebben a félhomályban is zöldellőnek tűnik.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Az ​éden gyermekei Pinterest tábla

Children of Eden a GoodReads-en.

☆☆☆

 


A másodszülött Rowan az életét a házukat körülvevő kőfalak között töltötte, ugyanis Édenben a második gyerekekre a halál vár! A világot testvére elbeszéléséből ismerő lány annyira kiéhezett a külvilágra, hogy egy este nem bírja tovább, és átmászva a falon, elszökik… Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, olvassátok el az ajánlóinkat, és játsszatok velünk, ugyanis a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából három szerencsés olvasónk megnyeri Joey Graceffa első YA-regényét!

 

 

Nyereményjáték:

 

Az Éden lakói nem sokat tudnak a külvilágról - azonkívül, hogy minden élet elpusztult odakint -, de nem ők az egyetlenek! Az egyes állomásokon olyan szereplőket találtok más történetekből, akik hasonló helyzetben vannak, a ti feladatotok pedig az, hogy kitaláljátok, miben szerepelnek! (Sorozatok esetén bármelyik rész címét elfogadjuk.)

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

Tris + Christina + Eric + Peter

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése