2023. március 29., szerda



Chris Carter: Halállista (Robert Hunter 5.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Jaj, nyomozó! (…) Sejti, miért hívtam? – kérdezte a férfi; érződött a hangján, hogy élvezi a helyzetet.

– Csak nem azért, hogy megadja a nevét és a címét?

A férfi most még harsányabban nevetett.

– Hát, nem pont ezért, de van itt valami a maga számára.

Hunter némán várt.

– A kedvenc honlapja újra elérhető.

 




„Válasszon, ​nyomozó: tűz vagy víz.”

 

Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági osztályának nyomozóját egy ismeretlen telefonáló arra kéri, hogy látogasson el egy honlapra, amely élőben közvetíti egy üvegtartályba zárt, megkötözött férfi utolsó perceit. A hívó azonban nem elégszik meg azzal, hogy Hunter tanúja legyen a szerencsétlen haláltusájának: azt akarja, hogy részt vegyen az áldozat kivégzésében. A nyomozónak kell eldöntenie, hogyan érjen véget a férfi élete. Hunternek nincs más választása, mint hogy tehetetlenül végignézi a gyilkosságot, a rendőrség ugyanis az FBI-jal karöltve hiába próbálja meg lenyomozni az adást vagy a telefonáló tartózkodási helyét. A gyilkos igazi informatikus zseninek bizonyul, aki minden lehetséges nyomot eltüntet maga után, így Hunter és a társa, Garcia nyomozó számára óriási fejtörést jelent, hogyan kezdjen neki a tettes kézre kerítésének. A telefon azonban hamarosan újra megszólal. Ugyanaz a hang, de egy másik honlap és egy másik áldozat. Ráadásul a gyilkos ezúttal változtat a játékszabályokon: egyfajta morbid valóságshow-t talál ki, amelyben a weboldal minden látogatója szavazhat az áldozat sorsáról…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: One by One

Eredeti megjelenés éve: 2013

General Press, 2022

344 oldal ·

ISBN: 9789634526865 ·

Fordította: Szabó István

Robert Hunter sorozat:

 

0,5. A nyomozó

1. A keresztes gyilkos

2. Kivégzés

3. Vadász

4. A halál szobrásza

5. Halállista

6. Egy gonosz elme

7. A nevem: halál

8. A hívás

9. A ​holtak csarnoka

10. A gonosz nyomában

11. Written in Blood

(nem befejezett)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Hőn imádott zsenink, Robert Hunter kap egy telefont, amiben egy zakkantnak tűnő ember játszani invitálja, majd bemond neki egy honlap címet, ahol egy hamarosan meghaló ember látható. Robert meg dönthet, hogy miként haljon meg. Természetesen az óra ketyeg, a hívó rendkívül ügyesen rejti el a nyomait, és hát máris van egy brutális kegyetlenséggel meghalt áldozatunk. Majd még egy, majd még egy, és minden „játék” vesztese kegyetlenebbül végzi be, mint az előtte lévő…

Sok mindent elmond a történet nehézségéről, hogy a rendőrség önként és dalolva vonja be a nyomozásba az FBI amúgy pedofilra vadászó cyber részlegét, akik önként és dalolva segítenek nekik, rivalizálást félretéve, amikor rádöbbennek, hogy mivel állnak szemben.

 


Szerintem…

 

Az egyik legnagyobb igazság számomra az, hogy Chris Carter fejében van valami irtó nagy gebasz, mert képes elérni, hogy újra és újra leessen az állam a történeteiben olvasott borzalmaktól és kegyetlen halálnemektől. Igaz, hogy ezúttal nem emberi torzókból szobrot építő szociopatával és nem is végtagokból mintákat kirakó pszichopatával van dolgunk, de azért ettől a hideg, rideg, szuper hacker fazontól is kirázott a hideg, akivel Robert és Garcia ezúttal összeakadt.

 

A nyomozók tehetetlenek, míg a Robertet hívogató, beteg játékra hívó ember meg mind őrültebb módokat talál ki a kinézett áldozatok megölésére. Számomra különösen torokszorítóak voltak ezek, mert nem elég, hogy minimális a fájdalomküszöböm, de az író rendkívül érzékletesen írt a fájdalomba szinte belepusztuló emberek végtusájáról. Fázott a lelkem olvasás közben, és el voltam borzadva.

Ugyanakkor meg őrülten zseniálisnak találtam a történetet, mert le sem bírtam rakni a regényt, ami nagy szó, mert az elmúlt pár hónapban elég nyögvenyelősen megy az olvasás. Megrázott és felkavart, de tetszett, és alig várom, hogy milyen új kalandba fogok belevágni Hunterrel és Garciával.

 

 

– Nos, azért hívtam önt, nyomozó, mert szükségem van a segítségére.

A képernyőn látható férfi még jobban zihálni kezdett, már az egész testét beborította az izzadság. Látszott, hogy bármelyik pillanatban pánikroham törhet rá.

– Rendben, beszéljünk világosan! – felelte Hunter, és ügyelt, hogy a hangja nyugodtnak, de hivatalosnak tűnjön. – Mondja el, miben lehetek a segítségére!

Csend. Hunter tudta, hogy a telefonáló még vonalban van.

– Bármit megteszek, hogy segítsek, csak árulja el, hogyan.

– Nos – kezdte a férfi –, maga döntheti el, hogyan haljon meg.

 

 

SPOILERES gondolatok: A történet egy pontján a gyilkos mások számára is elérhzetővé teszi a weboldalt, ahol a názők szeme előtt fog meghalni az általa elrabolt áldozat. Sőt! A nézőknek módjában áll szavazniuk a halál módjáról, majd a nyertes halálnembe belehaló ember haláltusáját is végignézhetik. Az elsőnél még kinéz, hogy ez poén – bár én így se értem, miért néznek embereket ilyesmit a neten -, de a másodiknál már tudvalevő, hogy nem kamu a cucc, hanem igazi az áldozat, igazi a döntési mód… és még így is nézik, és még így is szavaznak, ráadásul többen, mint az elsőnél.

Azt hiszem, hogy engem ez botránkoztatott meg a leginkább, mert lássuk be, hogy akadnak őrültek, bosszúhajhászok, elborult elmék a világban, de... mi van azokkal, akik ilyesmit néznek? Csak úgy? Mert belefutnak a neten, és nem kattintanak tovább, hanem végignézik? Vajon az ilyesmire is vonatkozik, hogy képtelenek vagyunk levenni a szemünket az előttünk zajló tömegszerencsétlenségről? Nem tudom, mindenesetre akadtak elgondolkodtató részek a regényben.

 


Összességében

 

Nagyon brutális és megrázó sztori, ami talán túl érzéktelesen írja le az internet népe előtt haláltusát vívók szenvedéseit. Képtelen voltam nyelni, levegőt venni vagy pislogni, míg az egyes elraboltak szíve végre meg nem állt, és utána is alig bírtam legyűrni a gombócot a torkomban. Ijesztő és felkavaró, ugyanakkor izgalmas történet, amiben inkább az érzelmi dolgok vannak előtérben, mint maga a nyomozás.

Nyilván nyomoznak, sőt az FBI-t is bevonják egy totál badass exhacker csajjal az élen, akit imádtam, de mégis háttérbe szorult a krimi rész. Nekem ez most horrorisztikusabb volt, mint az eddig olvasottak.

 

Értékelés: 4,5

 

Folytatom a sorozatot? Naná, hogy… Akármennyire is kiakasztóak a benne szereplő sorozatgyilkosok és tébolyultak, imádom a sorozatot.

 

Borítómustra ~ külföldi borítók

 

Kedvcsináló idézetek:

v

– Készült egy szavazás a tíz legborzalmasabb halálnemről, és ezek mind szerepelnek a listán.

Garcia és Blake Hunter asztalához ment. A monitoron látható lista a tizedik helytől tartott az első helyig, és valóban szerepeltek rajta a gyilkos által kínált lehetőségek. A fulladás a hatodik, az elevenen elégetés a második helyen állt. A rovarok vagy más állatok által történő felfalás az ötödik, míg az élve eltemetés a harmadik helyen. A legfélelmetesebbnek és legfájdalmasabbnak tartott halál a lúgos fürdő lett.

Blake kapitány úgy érezte, a testhőmérséklete több fokot esett a döbbenettől.

v

– Azt akarod, hogy hozzalak össze a férjem munkatársával egy egyéjszakás kalandra?

– Viccelsz? A hét bármelyik napján lefeküdnék azzal az emberrel, vasárnaponként kétszer is, még ha tudom is, hogy semmi komoly nem lesz belőle!

Anna tudta, hogy Patricia nem viccel.

– Javíthatatlan vagy!

– Tudom, de ettől szép az élet.

v

Garcia felemelte a kezét.

– Várjunk csak egy kicsit, kapitány! Jól értem, hogy lecsesz minket, mert a munkánkat végezzük?

– Nem jól ért – vágott vissza Blake, és a hangja egyre dühösebb lett. – Azért cseszem le magukat, mert engem is lecsesztek, és ezt muszáj továbbadnom.

 

v v v v v

Nem saját képek. A Pinterest táblámról származnak: Chris Carter könyvei

Robert Hunter #5 a GoodReads-en.

v v v v v

 

A General Press Kiadó jóvoltából új kiadásban jelent meg Chris Carter nagy sikerű Robert Hunter sorozatának egy korábbi kötete, a Halállista. Kedvenc nyomozónk ezúttal is egy különösen kegyetlen sorozatgyilkos nyomába ered, aki egy tébolyult valóságshow keretében szedi áldozatait. Tartsatok bloggereinkkel, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott kötetet!

 

 


Nyereményjáték:

 

Mostani nyereményjátékunkban A Robert Hunter-sorozat további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


  

„Az élet nem arra való, hogy egyedül csináljuk végig. Bármilyen erősnek vagy keménynek képzeljük is magunkat, időnként mindannyiunknak szüksége van segítségre.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

03.20. Hagyjatok! Olvasok! extra

03.23. Könyv és más extra

03.26. Könyv és más

03.29. Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése