2023. március 10., péntek



Susanne Schötz: A ​macskák titkos nyelve | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Hát létezik megnyugtatóbb hang egy macska dorombolásánál? Nem nagyon. Kevés dolog orvosolja olyan hatékonyan a szomorúságot, mint az ölünkben doromboló macska simogatása. Ez megnyugtatja és jobb kedvre deríti az embert.

 




Gondolkoztál ​rajta valaha, hogy vajon mit is mond a macskád?

A macskák nem csak összevissza nyávognak, és nem azért fújnak vagy morognak, mert nincs jobb dolguk. Szándékkal adnak ki különböző hangokat, és fontos információkat közölnek általuk, akár velünk, akár a fajtársaikkal.

Susanne Schötz, a svédországi Lund Egyetem professzora hosszú kutatómunka eredményeként feltörte a titkos macskakódot. Bebizonyította, hogy a macskák valóban kommunikálnak a hangjukkal. A macskák és a róluk gondoskodó emberek közti kommunikáció vokális stratégiáinak megértése alapvetően befolyásolja a háziállatokkal való kapcsolatunkat, legyen szó akár a kis kedvencünkkel való együttélésről, de akár az állatorvosi gyakorlatról vagy a menhelyeken zajló munkáról.

A macskák titkos nyelve című könyvében Susanne Schötz a macskahangok fonetikájába avatja be az olvasókat. Bemutatja a macskák által használt hangok teljes skáláját, elmagyarázza, mit jelentenek a különböző helyzetekben, és gyakorlati tanácsokkal is szolgál, amelyek révén jobban megérthetjük cicánkat.


Könyv információk:

Eredeti mű: The Secret Language of Cats

Eredeti megjelenés éve: 2018

Jaffa, Budapest, 2022

232 oldal

ISBN: 9789634755746

Fordította: Fónagy Zsófia

Illusztrálta: Anja Moritz

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

 

Nos, ez az ismeretterjesztő könyv eléggé meglepett, ugyanis éppen arról van benne szó, amit a fülszöveg ígér: a macskával való beszélgetést sajátíthatjuk el. Nagyon komoly a függeléke, amelyben az író elkalauzol egy különböző élethelyzetekben kiadott hangokkal és videókkal teli oldalra, továbbá több táblázatot is tartalmaz, melyek a macskanyelv fonetikájáról, a magánhangzóiról és mássalhangzóiról szólnak. Döbbenetesen részletes, de sajnos nekem nincs fülem az ilyesmihez, és képtelen vagyok a sokféle nyávogás, duruzsolás, dorombolás vagy morgás között különbséget tenni. 

Számomra ez a könyv inkább az író személyes történetei miatt volt értékes. Már a könyv elején bemutatja a macskáit: a hatalmas Kompist, a hármas ikreket - a szeretetéhes Turbot, az elegáns Donnát és a dörgölőzős Rockyt -, a beszélgetős Vimsant, illetve a szomszéd macskát, Szürkésfehéret, aki gyakran lóg a kertjükben. Mesél arról, hogyan kerültek hozzájuk, milyen kalandokat éltek át a sok eltérő személyiségű állattal, hogyan tapasztalták ki, milyen rutinok válnak be elhízás, elzárkózás, macskaviták, unatkozás és sok minden egyéb ellen. A macskák nyelvjárásainak tanulmányozása mellett tippeket ad arra, hogy hogyan elérni, hogy a macskánk ne legyen magányos, szomorú, ne pisiljen oda, ahova nem kéne, vagy hogy hogyan tudunk új hobbit mutatni neki. 

Amikor örökbefogadtam Lucifert (ld. MacsKalandok címkéjű bejegyzések), azt gondoltam, hogy Ó, volt már macskám, piskóta lesz, majd azt, hogy Miért vállaltam el? Életben fogom tudni tartani? Jó lesz neki velem? Sokat dolgozom, nem lesz magányos? Majd jöttek barátok, meglátták a felrobbant nappalit (ami addig mindig tip-top volt a rendmániámnak köszönhetően), aztán ismét jöttek és konstatálták az újabb macskabútorokat és macskajátékokat, majd megnyugtattak, hogy egyrészt cseppet se vagyok normális, másrészt úgy elkényeztetem ezt a kis dögöt, hogy nem kell aggódnom amiatt, hogy nem lesz neki jó nálam. Ahogy múlt az idő, mind jobban feltűnt a róla készült képeken, hogy mennyire jól érzi magát a bőrében - némelyik fotón már-már pökhendien pöffeszkedik a kis mocsok! Persze rengeteg tipp van ebben a könyvben, ami rendkívül hansznos volt az ő szempontjából. Ugyanis makacs, ugyanis harap, ugyanis néha elrohan előlem... Kamaszodik...

 


A könyv elolvasása előtt nem igazán akartam, hogy Luci felmászkáljon az ablakba, ugyanis az egyik párkányosom a tavalyi friss keretes, új reluxás ablak (teljes erkélycsere volt, hurráááá), míg a másik elérhető párkányos ablak a konyhában van a tűzhely mellett... de az író tippje bejött: el van, nézelődik, vitatkozik a felbukkanó madarakkal és azt a fura "k-k-k-k-k" vadászhangot adja ki, amit körbeír a könyv! Sőt, olvasás közben arra is rájöttem, hogy nem is nyávog, hanem duruzsol... Persze nem igazán tudom elkülöníteni a sokféle variációt, de felismertem! 

 

 

"Donna rengeteg hangot használ, amikor bújni szeretne. Az ölembe áll, és sipító, trillázó és doromboló hangokat ad ki. Nekem ez olyan, mint a zene, és a barátságosság rendkívüli jele. Ha akarnék, se tudnék rá nemet mondani, és úgy megszeretgetem, hogy majd elfelejtem a munkát, amit a számítógépen csinálnom kellene."

 

 

A kötet külön fejezetekben tárgyalja, hogy az egyes hangok milyen fő jelentést hordoznak (hiszen például elesettségében és fájdalmában is van, hogy dorombol állatunk). Példákat kapunk az üdvözlő hangokra, az üdvözlések dallamára, az ellenszenv és elutasítás kimutatására kiadott hangokra és a hozzájuk tartozó testbeszédre, az éneklő, udvarló magatartásokra és hanglejtésekre, ahogy arra is, hogy milyen hangot ad ki, hogyan viselkedik macskánk, amikor boldog és elégedett. A feljebb említett k-k-k-k stílusú, egyébként zsákmányállatoknak szóló kaffogó, csalogató hangokat is külön rész tárgyalja, a hozzájuk tartozó testbeszéddel együtt. Minden fejezetet egy artukilációval, hangtani leírással fonetikus rész zár le, illetve minden rész tartalmaz konkrét példákat is, amiket imádtam olvasni. 

A másik kedvencem az író saját életéből merített példák mellett a mindennapos macskabajok megoldásának a fejezete volt. Szuper trükköket javasol, ahogy már említettem, de hozzá kell tennem, hogy azért nem kőbe vésett dolgok. Lucit például gyönyörűen rá tudtam szoktatni arra, hogy türelmesebb legyen etetés előtt, de a kezem harapdálása még sajnos gyakori program nála, ahogy a levadászásom is... 

 


Összességében

 

Érdekes élmény volt, bár meglepett, hogy ez ténylegesen egy olyan könyv, ami azzal foglalkozik, hogy mi emberek tanuljunk meg valamennyit macskául. Nagyon bírtam, ahogy az író elmeséli, hogy szokott dorombolni az egyik cicájának, hogy megnyugtassa, de persze ez sem egyszerű (a könyvben szereplő nyelvgyakorlatok ellenére se), mert a macskám fejéből ítélve a dorombolási próbálkozásaimmal azt sikerült a tudtára hoznom, hogy Athénba fogunk költözni... (Nagyon döbbenten nézett, maradjunk ennyiben.)  

Van még mit tanulnom, és úgy néz ki, ez a könyv akár segíthet is alakítani a kapcsolatunkon. Olvasmányos, saját példákból merít és érthetően magyaráz. Nekem tetszett.

 

Macskával beszélgetőknek ajánlom.

 

Kinek ajánlom?

 

Azoknak mindenképpen, akik szeretnék egy kicsit jobban megismerni a macskájuk nyelvét vagy csak szeretne pár tanulságos történettel, állatnevelési tippel gazdagabbá válni!

 

Borítómustra ~ külföldi borítók:

 



 

Idézetek:

A macskák megtanulták, hogy az ember remekül reagál a macskahangokra. Nekünk, embereknek nem olyan jó a szaglásunk, tekintetünk pedig gyakran máshol jár, és sokszor azt sem vesszük észre, hogy lakótársunk beosont, és leült a tálkája elé. Ezek a hangok különösen hatásosak olyankor, amikor dolgozunk, számítógépezünk vagy a telefonunkat nézzük. Ezt a négylábúak is felfedezték, és megtanultak alkalmazkodni hozzánk. Ezért fejlesztenek ki "saját" embereikkel egy mindkét oldal számára érthető nyelvszerűséget

A dorombolás nagyon mély (gyakran 20 és 30 Hz közötti frekvenciatartományban fekvő), hosszan tartó, viszonylag halk, meglehetősen egyenletes döngicsélő hang, amit a macska gyakran percekig, a váltakozó be- és kilégzés során képez.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Saját képek. Pinterest tábla: Anitiger's photos

The Secret Language of Cats a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Susanne Schötz bebizonyította, hogy a macskák valóban kommunikálnak a hangjukkal. Saját tapasztalatait összegyűjtve megosztja olvasóival a macskahangok fonetikáját, mesél a macskáiról és a velük való kalandjairól, és megtanítja, hogyan értelmezzük a macskák által kiadott különböző hangokat, illetve testbeszédüket.

Tartsatok velünk ezen az izgalmas blogturnén, és ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Jaffa kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunkban a macskákkal foglalkozunk. Kerestünk nektek 3 érdekes tényt a macskákról, de némelyikbe belejavítottunk… A ti feladatotok eldönteni, hogy az adott állomáson IGAZ vagy HAMIS információt osztottunk meg a bársonytalpúakról.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

A világ leghosszabb macskája 222 centis.

IGAZ VAGY HAMIS?

a Rafflecopter giveaway

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése