2023. március 4., szombat



Amie Kaufman, Ryan Graudin: The ​World Between Blinks - A pislantások közötti világ (A pislantások közötti világ 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

És Marisol egyszeriben ráébredt, hogy nem a tengerparti ház a lényeg. Nana megtöltötte a házat cápafogakkal és a kalandjairól készült fotókkal, de minden egyes darabot gondosan kiválasztott, és az igazi kincs az a sok történet volt, amiket egy pohár édes tea mellett mesélt. Ahogy nevetett, ahogy ráncos kezét az övékre tette, és azt mondta, te amo, azzal az enyhe déli akcentusával.

A szeretet többet ér, mint a tárgyak, amik emlékeztetnek rá.

 




Hova ​kerül mindaz, ami eltűnik ebből a világból? A fél pár zoknik, az elsüllyedt városok, a kihalt őshüllők?

Marisol és Jake vonzza a kalandokat. Ezt néhai nagymamájuknak köszönhetik, a legendás utazónak és kincsvadásznak. Amikor Nana halála után a kiterjedt család még egyszer összegyűlik a nagymama tengerparti otthonában, a két unokatestvér belevág egy rendkívüli utazásba. Egy térkép alapján, amit a házban találnak, titokban kihajóznak egy közeli világítótoronyhoz – és egy másik világban találják magukat.

A Pislantások közötti világ varázslatos hely, itt lyukad ki minden, ami a mi világunkban elveszik. Jake és Marisol lépten-nyomon olyan emberekbe és tárgyakba botlik, akikről és amikről a történészek nem tudják, hova tűntek. Mint például Amelia Earhart pilóta vagy az elsüllyedt Atlantisz. De a férfi, aki a hazatérésük kulcsa lehetne, nem akarja, hogy megtalálják őt, és ha a gyerekek nem kerítik kézre gyorsan, örökre az elveszettek világában ragadhatnak.

Vessz el te is e csodás világban!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The World Between Blinks

Eredeti megjelenés éve: 2021

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

280 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635974504 ·

Fordította: Papolczy Péter

Sorozat:

 

1. A Pislantások közötti világ

2. Rebellion of the Lost

3. ???

 

(nem befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ez a történet egy érdekes és csodálatos magyarázatot ad arra, hogy vajon hova tűntek el azok a dolgok – valaha volt élők, kihalt állatfajok, leégett könyvtárak, kvázi mitikus lények vagy akár eltűnt hajók -, amelyek a mi valóságunkban már nem találhatóak meg. Marisol a kedvenc unokatestvérével, Jake-kel felkerekedik, hogy kinyomozza, miért jelölte meg nemrég elhunyt nagymamájuk, Nana a Folly Beach világítótornyot X-szel az egyik térképén.

 


Pechjükre átkerülnek a Pislantások Közötti Világba (röviden: PKV), ahol a nagybetűs Ismeretlen várja őket! A fura, szedett-vedett világban megtalálható minden, ami a mi síkunkról eltűnt! A gyerekek segítője lesz például egy tasmán tigris, Sidney, de találkoznak Amelia Earharttal is. Látnak dínókat, megalodont, a Loch Ness-i szörnyet, Nofertiti udvarába keverednek, majd Z elveszett városát kutató felfedezőkbe futnak.

IMÁDTAM, hogy a könyv végén fejezetenként kibontva minden eltűnt/kihalt/elveszettről írnak pár röpke mondatot, nagyon izgalmas volt többet megtudni például a Titanoboáról vagy az Alexandriai könyvtárról.

 

 

Az új csapattag jobban megnézte a békát.

– Áá, én tévedtem. Néha elfelejtem, melyik Amazóniában vagyok. Ez nem rettenetes nyílméregbéka, hanem Costa Rica-i aranyvarangy. A légynek sem ártana.

– Nem legyeket eszik? – kérdezte Jake.

– De, igaz. – Nevetőráncok jelentek meg a férfi szeme körül, ahogy kacagott. – Bennetek aztán van ész meg spiritusz, meg kell hagyni.

 

 

Kalandos, szórakoztató történet, mostanában nem olvastam ennyire jó Middle Grade korosztálynak szánt olvasmányt. Összeszedett és élvezetes kalandja volt a gyerekeknek, de nem csak a PKV felépítése tetszett. hanem az is, ahogy a saját dolgaikkal küzdenek. Marisol, ahogy fél beszélni arról, hogy szinte vonzzák őt az elveszett dolgok, míg Jake azon gyötrődik, hogy a sok költözés miatt hátrahagyott barátokat és helyeket mennyire jó lenne elfelejtenie. És míg ők igyekeznek elkapni a csirkefogót, aki miatt elloptak egy könyvet a Pislantások Közötti Világot számontartó bürokratáktól, a Kurátoroktól, addig olyan dolgok miatt is aggódhatnak, hogy vajon felfalják-e őket a tengeren a kannibál patkányok! Végig arra gondoltam, hogy a nagymamájuk, Nana zabálta volna a gyerekek történetét!

 


Nanát egyszerűen imádtam a gyerekek elmondása és az emlékeik alapján! A több, mint 91 éves nagymama világéletében nagy kalandor volt, amit a Beruna család minden tagja örökölt is tőle, így rengeteg össze-vissza jelölt térképe. Nagy mesélő volt, csodás kalandokat élt át, és amikor a könyv végén kiderült, hogy miért utazott ennyit, akkor eltört nálam a mécses. Gyönyörű magyarázatot kapott ez a szál, de összességében szerettem az elvarrt szálait a sztorinak! Mind Jake feledés és elengedés „mániáját”, mind a titokzatos táncosnő történetét. És mivel minden szépen elsimult, eléggé meglepett, hogy a történetnek van folytatása!

Mivel tetszett a könyv, így minden bizonnyal vevő leszek a második, de még akár a harmadik részére is (amiről egyelőre szó sincs, de pár GoodReads olvasó várja, amiből arra következtettem, hogy terveznek még egy folytatást az írók).

 


Összességében

 

Jó kis olvasmány volt, és elgondolkodtató is, mert most valahol remélem, hogy létezik a Pislantások Közötti Világ, ahol a mi valóságunkban megszónt dolgok élnek. Szerettem Marisol és Jake történetét, nagyon izgalmas kalandban volt részük, és szerintem csodás lezárást kapott a történet. Jó szívvel ajánlom kalandoroknak!

 

Értékelés: 4

 

Érdekel a sorozat folytatása? Érdekel, de nem feltétlenül igénylem. Szerintem teljesen lezárt sztorinak is tekinthetjük az első részt.

 

Borítómustra ~ külföldi borító

  

 (Nekem az eredeti, amit magyarul is kaptunk, sokkal jobban tetszik.)


Kedvcsináló idézetek:

v

– Mit mondunk a családnak? – kérdezte.

– Az igazat, gondolom.

– Bocs, beszippantott minket a világ, ahova az elveszett dolgok kerülnek, és nem tudtunk visszajönni, […]. – Marisol tartott egy lélegzetvételnyi szünetet. – És azt amúgy tudtátok, hogy a tirannoszauruszok utálják a borsmenta illatát?

[…]

Jake-nek muszáj volt vigyorognia.

– Talán nem a teljes igazságot.

v

Nana számára az élet egyetlen nagy kaland volt. Amit fényképek bizonyítottak mindenütt a házban, Marisol ezeket vette szemügyre, amint bement a szülei után. A legrégebbi – fekete-fehér – képek még abból az időből származtak, amikor Nana a második világháborúban volt ápolónővér. Fiatal és bátor mosolya volt, pont olyan, mint a barátainak, akik ugyanolyan khaki egyenruhát viseltek. Nagypapa is ott volt, szalutált Nana bátyja mellett, aki elesett a háborúban.

A folyosókkal együtt nyúltak és kanyarogtak az évek is. Nana könyvtára rejtette a közös kalandokat nagypapával: tevegelés a Szaharában, kutyaszán Alaszkában, kenuzás az Amazonason.

v

– Az emlék nem teher – ébredt rá –, hanem útitárs.

v

Jack egy ideig megőrzött képeket minden helyről, ahol járt, és a hátlapjukra feljegyezte a részleteket, akárcsak Nana. De ő nem rendelkezett Nana tehetségével ahhoz, hogy utána történeteket meséljen róluk, és végül csak elveszett dolgok gyűjteményének hatott, ami arra emlékeztette, hogy az emberek és a helyszínek eltűnnek az életéből. Lecserélődnek. Majd az újak is elvesznek.

Előre nézz, ne hátra! Ennél jobbat Jake nem tehetett. Igazság szerint semmi mást nem tehetett, ezért dobta ki a fényképeit, amikor Madridba költöztek. Eggyel kevesebb dobozt kellett hurcibálni.

v

– Az Ismeretlen. Nagy I-vel! A világaink közötti határ fölött lebeg ködként. Néha beszivárog a ti világotokba. Az elveszett emberek, elveszett helyek, elveszett tárgyak mintha mágnesként vonzanák az Ismeretlent, és aztán…

Ahogy nő intett a kezével, Marisolnak madárszárnyakat juttatott eszébe a mozdulat.

– És aztán? – kérdezte.

– Itt vagytok – felelte Theodosia tanácstalanul. – A világotokkal szomszédos világban. Elveszve.

 

v v v v v

Nem saját képek. A Pinterest táblámról származnak: The World Between Blinks

The World Between Blinks #1 a GoodReads-en.

v v v v v 


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Amie Kaufman és Ryan Graduin közös regénye, A pislantások közötti világ. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják a két unokatestvér, Marisol és Jake hihetetlen kalandokkal és élményekkel teli utazását egy olyan varázslatos világban, ami az elveszett dolgoknak, lényeknek, embereknek ad otthont.

Kövessétek a turnét, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.

 


 

Nyereményjáték:

 

A Pislantások közötti világ egy varázslatos hely, ott lyukad ki minden, ami a mi világunkban elveszik. Mostani játékunk során pedig mi másé is lehetne a főszerep, mint a történetben fontos szereppel bíró elveszettek megtalálásáé? Minden állomáson olvashattok egy hosszabb-rövidebb leírást a keresendő személyről, lényről, helyről vagy épületről, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, kire-mire gondoltunk és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

 

 

Legendás sziget, illetve kontinens, amely Platón szerint egy természeti katasztrófa következtében süllyedt el. Létezése máig vitatott, de a történelem során legendák, mesék szövődtek az általa rejtett kincsekről, nagyságáról, gazdagságáról.

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

02/27 Dreamworld
02/28 Könyv és más
03/01 Spirit Bliss Sárga Könyves út - Idézetek
03/02 Csak olvass!
03/03 Hagyjatok! Olvasok!
03/04 Spirit Bliss Sárga Könyves út
03/05 Sorok Között

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése