2024. január 13., szombat



Minden csendes és nyugtalan | Kedvcsináló idézetek (Blogturné Klub Extra)

 

A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra

 


Kovács Krisztián második könyve különleges történet, melyben a főszereplők sosem találkoztak egymással, mégis hatással vannak egymás életére. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink a Minden ​csendes és nyugtalan című regényhez, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen egyik szerencsés olvasónk megnyeri az Európa kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!




1993-ban ​a budapesti állatkert agg hím tigrise egy éjszakai etetés alkalmával megöli a személyzeti igazgatót. Kende Zalán az éj leple alatt elbujdosik a helyszínről, mert szentül hiszi, hogy ő tehet a tragédiáról. 2017-ben a Boráros téren leég egy könyvesbolt, az elszenesedett romok közt holttest fekszik. Novák Hunor épp csak megmenekül a lángok elől, meggyőződése, hogy miatta lobbant fel a tűz.

Két, egymástól térben és időben is látszólag független esemény, melyek mégis kapcsolatban állnak egymással. A tragédiák valójában nem ott és akkor vették kezdetüket, okaik évtizedekre nyúlnak vissza a két fiatalember múltjába: testszagú kollégiumi szobák, koszos pesterzsébeti műhelyek, dzsungel közepén álló kalyibák, eldugott, dohos antikváriumok színtereire, kusza és olykor kibogozhatatlan családi kapcsolatok mélyére. Zalán és Hunor soha nem találkoztak, mégis hatással vannak a másik életére.

Kovács Krisztián, a Hiányzó történetek szerzője második regényében négy évtized mozaikszerű eseményeiből tárja fel az emberi életeket mozgató és egymáshoz láncoló apró összefüggéseket és törvényszerűségeket, miközben arra keresi a választ, minden döntésünk a sajátunk-e, hogyan tudunk szembenézni a múlt hibáival, és hogyan vehetjük saját kezünkbe sorsunk irányítását.

 

Kiadó: Európa kiadó

Terjdelem: 432 oldal

ISBN: 9789635048250

Téma/zsáner: kortárs, családregény

 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

<< ÉRTÉKELÉS 01.18. >>

 

--- Olvassatok tovább az extrához! ---

vvvvv

1.

 

Egyszer megkérdezte az apját, vajon Sir Kán gonosz volt-e? Azt várta, az apja majd helyesel, arra vágyott, hogy a tigris a Disney-mese végén elnyert méltó büntetése gonoszságának igazolása legyen, de Oszkár annyit felelt: az emberek gonoszak, az állatok nem, Margit mama meg azonnal lepisszegte az apját, de Zalán a valóságot mesévé redukáló lényegi gondolatot megértette: a tigris nem gonosz.

 


2.

 

- Kurvára tévedtem. Szerintem semminek semmi értelme. Nem is kell, hogy legyen. Az állandó értelemkeresés előbb-utóbb kisüti az agyad.

 

3.

 

- De hát te is szereztél diplomát. Saját vállalkozást építettél. Akkor ennek sincs értelme?

- Az egyetlen értelme a pénz, amit keresek vele, De hogy lenne mögötte valami magasabb dimenzió? Szerintem ez baromság. Ezért sem értettem egyet vele, hogy körberöpködöd a világot. Mi van odakint, amit itthon nem találsz meg?

 

4.

 

Adél anya akart lenni, úgy érezte, életében nincs és nem lehet ennél fontosabb és magasztosabb feladat. Hunor azonban nem csupán önmagában volt bizonytalan, a nőket sem értette. Miért akarna valaki kilenc hónapot készülni élete legémelyítőbb fájdalmára?

 


5.

 

Hunort nem a költözéssel járó macera zavarta, élt ő már szalmatetős kunyhóban a dzsungel közepén a Hondurasban töltött önkéntes időszaka alatt – az volt az első menekülése Magyarországról a lehetséges megaláztatások meg a családja kényelmetlen árnyéka elől -, és talán épp a nélkülözéssel töltött időszakok miatt jobban érezte a pénz meglétének sorsfordító értékét, mint azok, akik az elmúlt tíz évet a munka nyolctól ötig monotóniájában töltötték.

 

6.

 

– Itt rá lehet gyújtani?

Hunor felnézett a képernyőből, és kimondta a nyilvánvalót:

– Ez egy könyvesbolt. Természetesen nem.

 

7.

 

Rájött, hogy az írás nem pusztán fantázia kérdése, sokkal inkább a léleké és az élményé, mert az igazán hatásos fikció is csupán abból tud táplálkozni, amit magunkkal viszünk az alkotáshoz.

 

8.

 

Anyám egyszer azt mondta, minden történet körbeér egyszer, de akad, amelyik csomót köt a szereplők cipőfűzőjére, így gáncsolva el őket.

 

9.

 

A Száz év magány-t szerette ugyan, de Salman Rushdie-t nem bírta elolvasni. Norman a műfaj utolsó mentsváraként ajánlotta Murakamit, mint aki képes megértetni Hunorral, mi is az a mágikus realizmus, de ő rettenetesen megszenvedett a szöveggel.

 


10.

 

Ez egy történet, melynek két kezdete van.

Az egyik 1978-ban, a másik 2008-ban kezdődött, az egyikben szerepel egy tigris és egy letépett kéz, a másikban egy hétköznapi félreértés és egy furcsa fogadalom. Így vagy úgy, de mindkettő vérben fogant, bármilyen bizarrul is hangzik. És bizonyos tekintetben így is ér véget. 

 

 

Nyereményjáték:

 

Ezúttal válaszokat várunk tőletek néhány kérdésre! Minden állomáson felteszünk nektek egy kérdést, melyre egy kevés kutatómunkával választ kaphattok. A helyes válaszokat várjuk a rafflecopterbe.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

Mely két évben játszódik a Minden csendes és nyugtalan?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSLISTA:

 

[Blogturné Klub]

13 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)

14  - Spirit Bliss Sárga könyves út

17 - Könyv és más

18 - Hagyjatok! Olvasok!

 

 

 

vvvvv

Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is!

Köszönöm a figyelmet!

vvvvv

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése