2024. január 19., péntek



Kovács Krisztián: Minden csendes és nyugtalan | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

Minden csendes és nyugtalan. Semmi sem teljes. Minden véges.

 




1993-ban ​a budapesti állatkert agg hím tigrise egy éjszakai etetés alkalmával megöli a személyzeti igazgatót. Kende Zalán az éj leple alatt elbujdosik a helyszínről, mert szentül hiszi, hogy ő tehet a tragédiáról. 2017-ben a Boráros téren leég egy könyvesbolt, az elszenesedett romok közt holttest fekszik. Novák Hunor épp csak megmenekül a lángok elől, meggyőződése, hogy miatta lobbant fel a tűz.

Két, egymástól térben és időben is látszólag független esemény, melyek mégis kapcsolatban állnak egymással. A tragédiák valójában nem ott és akkor vették kezdetüket, okaik évtizedekre nyúlnak vissza a két fiatalember múltjába: testszagú kollégiumi szobák, koszos pesterzsébeti műhelyek, dzsungel közepén álló kalyibák, eldugott, dohos antikváriumok színtereire, kusza és olykor kibogozhatatlan családi kapcsolatok mélyére. Zalán és Hunor soha nem találkoztak, mégis hatással vannak a másik életére.

 

Kovács Krisztián, a Hiányzó történetek szerzője második regényében négy évtized mozaikszerű eseményeiből tárja fel az emberi életeket mozgató és egymáshoz láncoló apró összefüggéseket és törvényszerűségeket, miközben arra keresi a választ, minden döntésünk a sajátunk-e, hogyan tudunk szembenézni a múlt hibáival, és hogyan vehetjük saját kezünkbe sorsunk irányítását. 

 

Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 2023

Európa, Budapest, 2023

432 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635048250

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Megragadott a borítón szereplő tigris, illetve a cím. Sokáig szemeztem vele, míg úgy döntöttem, hogy beszállok a turnéjába, mert a kortárs szépirodalom nem igazán az én világom, de Kovács Krisztiánnak sikerült kíváncsivá tennie.

 

Szerintem…

 

Nos, ez nem egy egyszerű történet. Nem is volt könnyű olvasni. Sőt, őszintén szólva egyáltalán nem is vág bele a blog profiljába, mégis úgy gondolom, hogy érdemes néha kiólálkodnunk a komfortzónánkon túlra, mert néha ilyen letaglózó jelenségekkel találkozhatunk!

 

A regény elbeszélője egy könyvesbolt tulajdonosa, aki E/1-ben meséli el a történetét két fiúnak/férfinak, akik bár sosem találkoztak egymással, mégis különleges módon összeértek az útjaik. Elbeszélőnk könyvesboltja leég, és ezt megbízható alkalmazottja, a tűzből alig kimenekült Novák Hunor egyből magára vállalja, holott senki se hinné el róla, hogy ilyet tesz, ám a vallomást mély magába zárkózás és némaság követi.

Nem titok, hogy az egyik gyermek, majd felnőtt férfi, akinek az élettörténetét megismerjük Hunor lesz... aki egyszerre izgalmas, szimpatikus, ám fura figura. Könyvesbolti dolgozóként túl kedves ember benyomását kelti, aki nehezen vagy egyáltalán nem mond nemet másoknak, ám lassan fény derül a nagy világutazó múltjára, a családjával való rossz kapcsolatára, a főiskolás traumáira, a rossz döntéseire, az írói ambícióira és arra a negatív spirálra, aminek a vége egy könyvesbolti tűz, amiben meghal egy hajléktalan.

 


Elbeszélőnk fiatalon lett árva, amikor édesapját Dr. Szentessy Gyulát széttépte az állatkertjének az egyik tigrise. Gondolhatnánk, hogy ez bizony karma… Érdemes ugyanis tudni, hogy Szentessy a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetője volt, és ez idő alatt az állatkert egyik látogatójának, egy fiatal fiúnak a karját letépte az egyik tigrise. Második főszereplőnk a félkarú Kende Zalán, akiről kiderül, hogy felnőttként viszonyt folytat az egyik munkatársával, van egy rá nagyon rossz hatású barátja, odáig van A dzsungel könyve című könyvért (főleg Sir Kánért), és míg ő benyúlt a tigrishez, addig az őt egyedül nevelő és a szerelőműhelyét egyedül fenntartó apja, Kende Oszkár elszundított az egyik padon. A sors újabb fintora, hogy Zalán a regény elején gyilkosság miatt menekül az apjához tanácsért, ugyanis azt gondolja, hogy ő tehet Szentessy haláláról!

  

 

- És merre induljak? Mit csináljak?

- Olyan helyet keress, ahol béke van.

- És az hol van?

- Rosszul fogalmaztam. Olyan helyet keress, ahol benned béke lehet.

 

 

Ez a regény a fordulatok könyve! Azt gondolhatnátok, hogy sok minden spoilereztem feljebb, de nincs igazatok, ugyanis egyrészt ezek relatíve hamar kiderülnek, másrészt ez mind csupán a jéghegy csúcsa. Összetett, szépen felépített, ugyanakkor  bő lére eresztett történet ez, ahol nem csupán az idősíkok váltakoznak folyamatosan, de az aktuális főszereplő személye és a helyszín is. Míg Zalánnal többnyire Budapesten maradunk, de elég sok évet bejárunk vele, addig Hunorral nem csupán az évek, de az országok is változnak. Talán emiatt jobban szerettem az ő részeiről olvasni… Hatalmas könyvmoly, vagány utazó, bár többnyire elég rossz döntéseket hoz az életében…

 


Összességében

 

Nem állítom, hogy ennek a műnek hála mostantól csakis kortárs magyar szépirodalmat fogok olvasni, mert továbbra sem az én világom, de mindenképpen érdekes élmény volt.

Kovács Krisztián gyönyörűen átadta a korok, a helyszínek és a főszereplők hangulatát. Hamar kiderült, hogy csodásan bánik a magyar nyelvvel, emiatt a regény elejétől a végéig érezhető volt a folyamatos haladás az elkerülhetetlen tragédiák felé, amiket bár beharangozott a könyv elején, mégis elfelejtődtek a Zalánnal és a Hunorral közös kalandozás alatt.

Furcsa volt, ahogy a két fiú sorsa mintha végig kergetőzött volna. Emiatt volt érdekes ez a történet. Bár szerettem volna egy más hangulatú befejezést kettejükhöz, sejtettem, hogy „semmi sem teljes”, ahogy ígérte az író.

 

Ajánlom.

 

Kedvcsináló idézetek:

Oszkár személyes hite, hogy minden megjavítható, még az emberi jellemhibák is, talán a szakmájából fakadt. Szerelő volt, bármit helyrepofozott, miért lenne ez másként a házasságával, vagy egy meggondolatlan asszony hibájával?

- Nem lesz mindenki miniszter, meg utcaseprő sem lesz mindenki. A munka az munka, ha becsületes. Valakinek el kell végeznie. Miért lenne az egyik munka nagyobb jelentőségű, mint a másik, ha az ember szereti csinálni?

- Meneküljek el?

- Bűnösnek érzed magad?

- Bűnös vagyok. Mindig is az voltam. Számos dologban. Ez a rendszer még válogathat is, hogy miért utáljon. Hogy miért üldözzön.

 

EXTRA: Még több idézet

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: Minden csendes és nyugtalan

Minden csendes és nyugtalan a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Kovács Krisztián második könyve különleges történet, melyben a főszereplők sosem találkoztak egymással, mégis hatással vannak egymás életére. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink a Minden ​csendes és nyugtalan című regényhez, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen egyik szerencsés olvasónk megnyeri az Európa kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

  


 

Nyereményjáték:

 

Ezúttal válaszokat várunk tőletek néhány kérdésre! Minden állomáson felteszünk nektek egy kérdést, melyre egy kevés kutatómunkával választ kaphattok. A helyes válaszokat várjuk a rafflecopterbe.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

Kik a Minden csendes és nyugtalan című regény főszereplői?

a Rafflecopter giveaway

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése