2024. január 20., szombat



Brianna Bourne: 41 nap, 9 óra, 42 perc | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Azt hiszem, ez a legrosszabb az egészben. Hogy egészséges vagyok. Semmi bajom. Nincs krónikus betegség, ami felemésztene, nincsenek szervi rendellenességek. A testem még évekig, sőt évtizedekig eléldegélne. De október 23-a van, és valamikor december 4-én le fog állni, mint egy óra, amiből kifogyott az elem.

 

 



A ​féléletidőt egy apró, de jól felismerhető nyilallás jelzi. Azt jelenti, eljutottál életed feléhez, és onnantól pontosan meghatározható a halálnapod. A tizenhét éves Flint Larsen nyolc éve tudja, mikor fog meghalni.

Bakancslistája nincs.

Utolsó napjaira visszatér a szülővárosába, hogy szülei körében csendben és mogorván várja a halált, ami 41 nap, 9 óra és 42 perc múlva érkezik.

De aztán találkozik September Harringtonnal, a tudós ambíciókat dédelgető lánnyal, aki a Félélet Intézet kutatógyakornoka, és akinek szintén megvannak a maga démonjai. Találkozásuk sorsszerű és csodálatos, épp ezért egyiküknek sem akaródzik igazat mondani. A lány mellett Flint megtanul nevetni, élvezni az életet és a barátok társaságát, megélni az örömöket, amiket mindeddig megtagadott magától.

Amikor kiderül Flint makacsul őrzött titka, megindul a versenyfutás az idővel. September elmélete szerint egy bizonyos kísérleti kezelés talán meghosszabíthatja a fiú életét.

De csak talán…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Half-Life of Love

Eredeti megjelenés éve: 2023

Kolibri, Budapest, 2023

416 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635991730 · Fordította: Molnár Edit

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Kíváncsivá tett a címe, elolvastam a fülszöveget, és nem bírtam félretenni a gondolatot, hogy el *KELL* olvasnom ezt a regényt. 

 

Szerintem…

 

Flint világa olyan, mint a miénk, ám az övében átjárja a tested a fájdalom, amikor eljutsz az életed feléhez. Attól a pillanattól fogva biztos lehetsz abban, hogy mikor fogsz meghalni. Nem kell betegnek lenned hozzá, de nem is fogsz tudni hamarabb meghalni. Bárhogy élhetsz, bármit csinálhatsz. Külön szabályok és törvények vonatkoznak rád, hiszen elkerülhetetlen a dolog.

Igazából valahol nagyon szomorú, ugyanakkor szerintem nagyon érdekes lehet ennek a tudásnak a birtokában élnünk. A regényben találkozunk tragédiákkal, hiszen mi van, ha egy család 2 éves tagja érzi a hirtelen fájdalmat? Vagy ha a 8 éves fiadról derül ki, hogy csupán csak 8 év van hátra az életéből?  Szeretnénk mindent megadni a szeretteinknek a haláluk előtt? Naná… Hogy ez adósság-spirálba is vezethet minket? Igen…

 


Érdekes élmény volt Flint utolsó 41 napjáról olvasni, aki a családjával együtt visszatér a szülővárosába, Carbon Junctionbe. Oda, ahol véletlenül épp van egy Félélet Intézet, ahol másik főszereplőnk, a fiatal tudós gyakornok, September azt kutatja, hogy lehetne gyógymódot találni a féléletet jelző fájdalomra, hogyan lehet kitolni az emberek szavatosságát. Ez a 6 hét mindkettejük életében nagy változásokat hoz, a találkozásuk elkerülhetetlennek tűnik. Igazából nagyon csíptem a párosuk dinamikáját, hiszen míg September vidám, elhivatott kocka, addig Flint morcos, elutasító és totál körbelengi a gyász. Flintnél egyértelmű, hogy bántja valami, míg a lány csupán néha engedi átszűrődni a fájdalmát a mindennap viselt álarcán, amit mindenki elől titkol. A fiú elől, a barátai elől, de akik tudják, azokkal se beszél róla, se a szüleivel, de még a nagymamájával se, akivel együtt él Carbon Junctionben.

 

 

Flint          a        néptelen      autópályáról          egyenesen rám    szegezi átható mogyoróbarna tekintetét.

-     Ne tegyél úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, amikor nincs. Nem baj, ha néha szomorú vagy.

Ismeretlen érzés szorongatja a mellkasomat.

-     De... nekem muszáj jó képet vágnom a dolgokhoz. Az emberek nem szeretik a bonyodalmakat.

 

 

Sok dolog szíven ütött olvasás közben, ráadásul rengeteg elgondolkodni valót is adott. Olvasmányos és pörgős regény, mégis sokszor azon kaptam magam, hogy elkalandozom olvasás közben, és azon merengek, vajon mit csinálnék Flint helyében? Mi lenne, ha a mi világunkban is tudhatnánk, mikor ért el az életünk a feléhez? Nem lenne jobb tudni? Mennyire élnék máshogy, ha tudnám, hogy 35 évesen még bőven túl vagyok az életem felén, mert még nem jött a féléletet jelző fájdalom? Azt hiszem, nekem tetszik a tudás gondolata, kicsit irigykedem arra a világra…

 

Az író jól felépítette a féléletnek a történetét, elég sok kitérőt, adalékot kapunk arról, hogy a tudás milyen hatással van az emberekre, a törvényekre, milyen szekták alakultak miatta és hogy már az ókorban is tudtak létezett.

Persze a félélet története mellett ott van Flint utolsó 41 napjának a sztorija. A folyamatos visszaszámlálás a fejezeteinél, a barátkozása Septemberrel, a kapcsolata a szüleivel és az egykori legjobb barátjával, és a gondolatai a saját haláláról.

 


Összességében

 

Nos, le a kalappal az író előtt… Ez valami nagyon új, nagyon ütős lett! Flint haladása a halála felé, az utolsó 41 napjának a változásai, a kapcsolatai a szeretteivel, September meg az ő kutatása. Nem gondoltam, hogy ennyire meg fog érinteni ez a sztori, ami egyébként egy romantikus young adult történet egy igencsak nagy csavar.

Borzongató regény egy zseniális alapötlettel - irtó jól tálalva! Csak remélni merem, hogy 2024 tartogat még ehhez hasonló különleges történeteket, egyedi sztorikat számomra.  

 

Értékelés: 5

 

Kedvcsináló idézetek:

Szerintem ez a legbátrabb, lecsodálatosabb dolog, amit egy ember tehet, hogy a fájdalom ellenére is mindenben a jót keresi.

Fura, de a bakancslisták többségén szereplő dolgok nem feltétlenül a legörömtelibb tevékenységek. Nem ezek azok az emlékek, amik kiemelkednek az átlagból, ami kor visszatekintesz az életedre. Néha a legapróbb dolgok azok, amik a leginkább megragadnak az emlékezetedben.

Az asztal alatt Flint a térdemre teszi a kezét.

Sóbálvánnyá dermedek.

Flint gyengéden megszorítja a térdemet, és ezzel máris kizökkent. Kitisztul a fejem. Flint rám néz az asztal fölött. Úgy érzem, mintha szilárd talajon állnék. Eddig tehetetlenül sodródtam az árral, de aztán fennakadtam egy rendíthetetlen sziklán.

Ilyen az ő szomorúsága. Csendes, mozdulatlan és állandó. Pontosan erre van most szükségem. Az én gyászom kaotikus, túlságosan zűrös és hatalmas ahhoz, hogy kezelni tudjam.

Kezd idegesíteni, hogy itt kuksolok a házban. Mit is mondott September a pataknál? Néha el kell felejtenünk a bajainkat, hogy élvezni tudjuk a jelent. Talán úgy is élvezhetem az élet apró örömeit, hogy közben tudatosan készülök a halálra.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: 41 nap 9 óra 42 perc by Brianna Bourne

The Half-Life of Love a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A tizenhét éves Flint Larsen egy olyan világban él, ahol a testünk jelzi, ha elérkeztünk életünk feléhez. Főszereplőnknek még 41 nap, 9 óra és 42 perc van hátra az életéből, amit szülővárosában tervez eltölteni… de mi történik, ha tovább szeretne élni? Tartsatok velünk ennek az érdekes regénynek a blogturnéján, és ha szerencsések vagytok, tiétek lehet a Kolibri kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Játékunk ezúttal egy IGAZ-HAMIS játék. Mi állítunk valamit, a ti feladatotok pedig eldönteni, hogy igaz-e, amit állítunk. Legyetek figyelmesek!

 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a Rafflecopter dobozban megadott válaszokat pedig sajnos utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, ezután 72 órán belül kérünk visszajelzést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

Igaz vagy Hamis? September a Félélet Intézet kutatógyakornoka.

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

15 - Spirit Bliss Sárga könyves út
18 - Könyv és más
20 - Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése