2020. július 5., vasárnap



Jen Calonita: Ne ​érezz, ne kérdezz! | Blogturné Klub ajánló




Elza egy őzre emlékeztette Hanst. Félénk volt, és könnyen megrémült, nagy kék szemeiben pedig tengernyi szomorúság lakozott.


Fülszöveg:
Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?
Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?
Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.

Könyv információk:
Eredeti mű: Conceal, Don't Feel
Eredeti megjelenés éve: 2019
Manó Könyvek, Budapest, 2020
368 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634038351 ·
Fordította: Herman Alexandra

 

Ne ​érezz, ne kérdezz!

Egy új élmény

Ami enyém volt rég

Bírnod kell a célig

Fénytörések

Ez hát a szerelem

Hol volt, hol nem

Tükröm, tükröm

Part Of Your World

As Old as Time

Straight On Till Morning

When ​You Wish Upon a Star

Almost ​There

Unbirthday
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Igazából már azóta várom, hogy megérkezzenek magyarul a Disney „The Twisted Tales” könyvsorozatának a meséi, amióta 2015-ben megláttam, hogy megjelenik az első, ami egy Aladdin-retelling volt (címe: A Whole New World). Irtóra sajnáltam, hogy a Mulanról lemaradtam (kevés idő, sok könyv, de ne sajnáljuk a bloggert, mert majd megveszi egyszer), mert az az egyik kedvenc mesém, de örülök, hogy a Jégvarázs épp ráérő időmben érkezett.

AZ AJÁNLÓ ENYHÉN SPOILERES!

A történetről…

Remélhetőleg mindannyian ismerjük a két arandelle-i hercegnő történetét, akik kiskorukban mindig együtt bolondoztak és játszottak, majd egy véletlen baleset folytán Elza jégvarázsa majdnem megölte a húgát, Annát. Miután a trollok segítettek a királyi családnak, Elzának titokban kellett tartania testvére előtt az erejét, amit a szülei segítettek kordában tartani, ám a haláluk után Elza magára maradt a titokkal, amit a legrosszabb pillanatban – a koronázása előtt - leplez le a testvére és az udvar előtt, majd szökni kényszerül.
Na, ebben a könyvben a koboldoknál más történik, aminek köszönhetően Elza a királyi kastélyban nő fel a szüleivel, Anna pedig egy távoli faluban, ahol a helyi pék és a felesége nevelik. Elza magányos és sokat unatkozik, de nem tud a varázserejéről, Anna imád sütni, szereti az örökbefogadó szüleit, és alig várja, hogy eljöjjön Freya nénikéje Arandelle-ből látogatóba. Persze ebben a történetben is meghalnak a királyi szülők, jön egy srác rénszarvassal, sőt egy ölelgetésre vágyó hóember is szóhoz jut!
(credit)

Szerintem…

Lehet, hogy nem leszek népszerű a véleményemmel, de megkockáztatom, hogy jobban tetszett, mint a Jégvarázs mese, mert sokkal jobbak a fordulatok benne. [Persze hozzá kell tennem, hogy oda meg vissza vagyok a meséért, és jó néhányszor láttam már – ez a sztori meg az újdonság erejével hatott.] Az eredeti történet is csodás és szomorú egyszerre, akárcsak ez a regény. Hans épp annyira ördögi és Kristoff, Sven meg Olaf épp annyira tündériek, mint a mesében. Mégis sokkal élvezetesebb volt olvasni a kalandjaikról, ugyanis nemcsak Anna és Elza fejébe pillanthattunk bele a fejezetekben, hanem Hans és Kristoff fejébe is, ami nekem nagyon bejött!

(credit)
Nem mondom, hogy túlságosan nagy Hans-rajongó lennék (sőt, tőlem bátran le lehetett volna dobni az Északi-hegység legmagasabb pontjáról), de érdekes volt arról olvasni, hogyan próbálja becserkészni Elzát, Arandelle magányos és társaságban szenvedő, leendő királynőjét. De élmény Kristoff buksijába is bepillantani, akinek nem csak a Svennel való beszélgetéseibe hallgathattunk bele, de a trollokkal való kapcsolatát is jobban megismerhettük. Az egyik kedvenc részem a mesében, amikor „beégetik” Anna előtt, és bár ez ebből a sztoriból kimaradt, mégis aranyos, ahogy bolondoznak Kristoffal a troll rokonai. Számomra újdonság volt a meséhez képest, hogy kitért az író arra is, hogy miként találkozhatott az árvaházból megszökött fiú a rénszarvasával, hogyan kezdődött a jeges karrierje, és miként fogadták örökbe a trollok. Nem túl hosszú rész, de nagyon megindító!


„– Segítesz nekünk megtalálni Elzát, Olaf?
Anna a hóember felé nyújtotta a kezét. Olaf és a lány ezután kézen fogva elindultak a lépcsők felé a folyosón keresztül.
– Gyere! Elza erre van. Menjünk, és hozzuk vissza a nyarat! – mondta Olaf.
Kristoff a fejét rázva követte őket.
– Most tényleg egy beszélő hóembert követünk?”


Persze a főszereplő hercegnők története lett a leginkább átírva, hiszen ebben a történetben nem is ismerik egymást! Talán jobb ez a megoldás, mint hogy Anna egyedül nő fel a palotában, miközben a testvére folyton a szobájában gubbaszt, és minden ok nélkül nem áll vele szóba… Mindig úgy gondoltam, hogy ez rémesen kegyetlen. Most Annának szép fiatalkora van, mindenkivel jóban van a faluban, és megtanul csodásan sütni is! Elza sem tud a testvéréről, de neki ott vannak a szülei (bár úgy gondolom, hogy így is elég magányos kislány…), majd amikor ők eltűnnek a tengeren, a lány bánatában megfagyasztja a szobáját. Nem elég, hogy egyedül maradt, de valami különös varázserő birtokában van, amiről senki nem beszélt neki… Nagyon fájt a szívem, hogy mennyire össze lehetett törve Elza, ezért öröm volt az ürömben, hogy „megalkotta” Olafot, és életében először lett egy igazi barátja!

Összességében

(credit)
Egy átok, két elválasztott testvér és rengeteg varázslat meg emlékfoszlány. Nekem nagyon tetszett ez a szépen megírt újramesélés, ami megkockáztatom, hogy jobban sikerült, mint az eredeti történet. Oké, lehet, hogy az író messzebbre is elrugaszkodhatott volna a fő cselekményszáltól, de szerintem sikerült éppen elég egyedivé és élvezetessé varázsolnia a történetet néhány változtatással! Imádtam, hogy nem csak a főszereplő hercegnők, de Hans és Kristoff is saját fejezetet kaptak, amiben jobban megismerhettük őket. Némelyik rész egy az egyben át lett ültetve a meséből (pl.: Elza szökése és a jégpalota felépítése), amelyek olvasása közben szinte vártam, hogy felcsendüljön az odaillő Disney-dal!
Örülök, hogy olvashattam, nagy élmény volt, ezért nagyon remélem, hogy a Sorsfordító történetek többi részét is tervezik kiadni magyarul! Ráadásul maga a magyar kiadás is szépséges ezzel a sziluettes borítóval és a kék lapszélekkel!

Értékelés: 5



Kedvcsináló idézetek:
v
– Ez már hivatalos, Sven! Döntésre jutottam – mondta Kristoff a barátjának, miközben a szakadék alja felé vánszorogtak, hogy megnézzék mi maradt a szánból. – Minek vesződnék az emberekkel, mikor van egy rénszarvasom?
v
(credit)
Anna már tudta is, mit fog sütni nekik: répatortát.
Egyszer már készített édesapjának ilyen süteményt, és annyira ízlett neki, hogy egy héten keresztül mindennap evett belőle. Édesanyjának nem tetszett, hogy férje túl sok cukrot eszik, amire apja így válaszolt:
– Van egy pékségem! Hát persze, hogy túl sok cukrot eszem!
v
– Azt hittem, már közel járunk a völgyhöz, de ez a rengeteg hó megváltoztatja a látképet.
– Milyen völgyhöz? – kérdezte Anna. Hirtelen reszketni kezdett.
– Egy völgyhöz, ahol nem esik a hó – válaszolta Kristoff gondolkodás nélkül.
– Hogy lehet, hogy nem esik ott a hó? Az egész királyságot hó borítja – máltatlankodott Olaf.
– Hogy lehet, hogy egy hóember tud beszélni? – vágott vissza Kristoff.

v v v v v
Sorsfordító történetek Pinterest tábla
Conceal, Don't Feel a GoodReads-en.
v v v v v

A Jégvarázs című mese 2013-ben hódította meg magának a közönséget, azóta töretlen az emberek rajongása a rajzfilm iránt. Kicsik és nagyok egyaránt odavannak Elza és Anna nagyszerű történetéért. De vajon mi lett volna, ha a két lány egymástól külön nőtt volna fel és egyáltalán nem emlékezne egymásra? Mi történt volna akkor, ha nem a meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el a Jégvarázs világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét..


Nyereményjáték:

Mivel a Ne érezz, ne kérdezz című könyv a Jégvarázs című mesét dolgozza fel, így a játékot a mese legikonikusabb dala ihlette, amelynek a címe magyarul Legyen hó. Nincs más dolgotok, mint megkeresni minden bejegyzésben azt a szót, mely a hópelyhet rejti.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSLISTA:

06.21: Csak olvass!
06.22: Utószó
06.26: Readinspo
07.03: Dreamworld
07.06: Dreamworld (extra)
07.07: Sorok között


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése