2020. július 6., hétfő



Paige Toon: Öt év múlva | Blogturné Klub ajánló




- Tudom, hogy ezt most nehéz elhinni, de talán öt év múlva, amikor visszagondolsz, majd megérted, miért történt ez így.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Amíg öt év el nem választ…
Nell és Van gyerekként ismerkednek meg, miután a szüleik egymásba szerettek, de egy tragédia következtében hamarosan el kell válniuk. Öt évvel később az egykori játszótársak ismét találkoznak,és érzékeny kamaszként immár egészen más érzésekkel közelítenek a másikhoz. Ám hiába a mindent elsöprő első szerelem, ezúttal sem maradhatnak együtt.
A következő két évtizedben a sors ötévenként újra és újra összehozza őket. Vajon lesz nyugvópont az életükben, amikor megtalálják a boldogságot? És egészen biztos, hogy egymás mellett kell keresniük?
Paige Toon könyve egy földrészeken átívelő kapcsolat története a boldogságkeresésről és az újratervezésről. Felemelő írás a szeretet mélységéről, az elfogadásról és a türelemről.

Könyv információk:

Eredeti mű: Five Years From Now
Eredeti megjelenés éve: 2018
General Press, Budapest, 2020
324 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634523222
Fordította: Bánki Vera
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Keserédes történet, aminek az olvasása közben többször voltam szomorú, mint vidám, mégis jó élmény volt. Fura nagyon, mert vannak benne romantikus részek, mégsem a romantika a fő jellemvonása a történetnek, ami picit összezavart, hiszen két ember sorsát követjük végig egy fél életen át, akik már egészen kis korukban azt tervezik, hogy összeházadnak.

A regény különlegessége, hogy a cselekménye nem folyamatos, hanem időközönként ugrunk benne 5-5 évet! Vian és Nell 5 évesen találkoznak, és Nell életének legszebb nyarát töltik együtt Cornwallben. Nehezen barátkozik meg azzal, hogy elvált édesapjánál egy idegen nőt és a fiát találja (aki ráadásul az ágyából is kitúrná), de hamar összebarátkozik Viannal és megszereti Rutht. 10 éves korukban már mind ott élnek, ám felbukkan egy arrafelé nyaraló fiú, Edward, akire Vian féltékenykedni kezd. 15 évesen rég látott ismerősökként találkoznak újra, mert a fiú már az édesapjával él Ausztráliában, de most Angliába utazik Nell és az édesapja, Geoff meghívására… és így tovább, míg Nell és Vian középkorúak nem lesznek.


Igazából azért voltam kíváncsi erre a könyvre, mert furdalta az oldalamat, hogy hogyan kell elképzelni ezt az 5 éveket ugrató megoldást a történet kerekségének szempontjából. De emiatt nem voltam cseppet sem csalódott, ugyanis könnyedén be lehet tölteni a lukakat, ha figyelmesen olvas az ember. Eleinte persze furcsa volt, hogy mire megszoktam volna, hogy X idősek, addigra X+5 éves korukra ugrottunk, és nem mélyedtünk el egyik életkorban sem, de kárpótolt, hogy ettől vált különlegessé a regény.


„Belül folyton változó kaleidoszkóp vagyok, a szerelem kavarog bennem a legmélyebb szomorúsággal.


Ugyanis a történet nem egy nagy durranás, amin rengeteget dobott a történetmesélés különlegessége és az, hogy az írónő milyen szépen, árnyaltan fogalmaz meg mindent, illetve hogy az egész regényt átlengő szomorúságba néha romantikát és humort csempészik. Szerettem olvasni ezt a könyvet, habár néha nagyon fájt, máskor pedig megríkatott. Szerettem a központi karaktereket, és fájt minden tragédia, ami őket érte, ami azt jelenti, hogy olvasás közben mennyire magával ragadott a cselekmény. Picit torokszorító volt, hogy esélyt sem láttam a szokványos cukormázas happy endre, amiért annyira oda vagyok…

Élveztem a regény helyszíneit is! Minden vágyam egyszer elmenni egy olyan angol vidékre, mint Cornwall, de az ausztrál kirándulás is izgalmasnak tűnt. Ráadásul a történet több karaktere odáig van a szörfért, így szebbnél szebb partokat járunk be olvasás közben. [Nos, én minden helyszínt meglestem a Googlen, szegény sárga emberkém elég sokfelé ledobáltam.] 
A szörf egyébként akár a regény metaforája is lehetne, hiszen néha bizony ledöntenek a hullámok vagy simán összecsapnak a fejed felett, de ha sikerül talpon maradnod, és már úgy tűnik, hogy megszelídítetted, még akkor is sziklapadra futhatsz.

Összességében

Nagyon tetszett ez az 5 évenkénti bepillantás Nell és Vian/Van életébe, de nem tudnám megmondani, hogy mennyi idősen voltak a kedvenceim, mert majd’ mindegyik életszakaszuknak megvolt a maga tragédiája. Emiatt hiába akadtak benne szórakoztatóbb részek, többnyire szomorkás élmény volt. [Hogy férhet el ennyi szomorúság ~300 oldalban?] Egyébként ez nem kifejezetten romantikus regény, mégis szép íve van a fiatalok egymás iránt épülő szerelmének, de nekem a lezárás „túl felnőttes” volt. El vagyok szokva az okos döntésektől és a reális befejezésektől, ezért kicsit váratlanul ért a vége. Persze összességében tökéletes lett így.

Értékelés: 4


Kedvcsináló idézetek:
A szívem teljesen megnyílt, olyan, mint egy papírlap. Olyan, mintha a szívemben kivirágzott volna egy nagy virágoskert, színes origamivirágokból, amelyek finoman hajladoznak a szellőben. Szeretem Vant. Mindig is szerettem és szeretni is fogom. Szerelmes vagyok belé. És az apám a kórházban haldoklik, és még mindig jelen van, közénk ékelődve, az a régi szégyen és bűntudat, amit mi ketten tizenöt évvel ezelőtt éreztünk.
Amikor kiment a szobából, hogy behozza, meghallotta, hogy a nappaliban az apja Ruthszal beszélget. Megállt, amikor meghallotta a saját nevét. – Ma csodálatos volt látni Nell arckifejezését – mondta Ruth, és Nell úgy érezte, hogy a nő most mosolyog, bár nem láthatta az arcát. – Ahogy felkacagott, amikor lerohant a dűnéről Vian után… Imádni való kislány, Geoff. Máris szeretem minden porcikáját!

Nell szíve megmelegedett, és az apja egy kedves „Ahhh”-val felelt.
Tudom, hogy most pontosan ott vagyok, ahol lennem kell. 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈
Képek: Öt év múlva by Paige Toon Pinterest tábla
Five Years From Now borítók a GoodReadsen
◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Újabb, az emberi kapcsolatok bonyolultságáról szóló történettel jelentkezik Paige Toon, mellyel magyar nyelven a General Press Kiadó jóvoltából ismerkedhetünk meg.
Kövesd blogturnénkat, hogy megtudd mi mit gondolunk erről a szokatlan szerelmi történetről, s ha a szerencse is melléd áll, egy könyvvel is gazdagabb lehetsz. 



Nyereményjáték:

A történet több szereplője is a vizisportok szerelmese, egészen pontosan a hullámlovaglásért rajonganak, ezért turnénk játéka is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson egy-egy szörfparadicsom nevét rejtettük el, a ti feladatotok pedig az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok, hogy melyik országban találhatóak.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem tudunk módosítani. A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

07.04 - Hagyjatok! Olvasok! - extra



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése