2020. július 17., péntek



Micol Ostow: A ​kezdet (Riverdale 1.) | Blogturné Klub ajánló




Riverdale-t mindenki csak úgy ismeri, mint egy „mosolygós kisvárost”. Ha azonban valaki kicsit hosszabb időt eltölt itt, rá fog jönni, hogy a sok műmosoly mögött Narnia méretű szekrényekbe rejtett csontvázak lapulnak.


Fülszöveg:
A Riverdale című nagy sikerű Netflix-sorozat első évadának előzménysztorija! Imádod a sorozatot, és nem tudsz betelni vele? Vagy még nem kezdted el nézni, de kíváncsi vagy rá? Akkor ez a regény neked szól! Hagyd, hogy beszippantson Riverdale városának rejtélyes világa!
A vörös hajú Archie, Jughead, a szavak mestere és a jó kislánynak tűnő Betty hosszú évek óta minden nyarat együtt szoktak tölteni. Ez a mostani azonban más, mint az eddigiek. Archie egy titokzatos személy miatt kifordul önmagából, sportolás helyett gitározik és dalokat ír, elhanyagolva a magányos Jugheadet, akinek a rossz társaságba keveredő apja miatt igazán szüksége lenne egy barátra. Ráadásul most Betty sem tudja megoldani a problémákat, ugyanis Los Angelesben gyakornokoskodik egy magazinnál, és folyton keresztbe tesz neki, ami megnehezíti, hogy elfojtsa a benne lakozó sötétséget – megvannak a maga gondjai: valamint nem beszélve arról, hogy bármit tesz ellene, még mindig arról a bizonyos vörös hajú szomszéd fiúról ábrándozik. Aztán ott van még a pletykalapok üdvöskéje, az IT-lány Veronica, aki alól szép lassan kihúzzák a luxustalajt a családja nem túl tisztességesen szerzett vagyona miatt, és ezáltal egyre közelebb kerül Riverdale-hez, ahol nem is tudja, mi minden várja majd.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Day Before
Eredeti megjelenés éve: 2019

Maxim, Szeged, 2020
272 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634992196 ·
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Riverdale sorozat:

2. Get Out of Town
3. The Maple Murders
4. Death of a Cheerleader

(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Szerintem…

Már a legelején elkapott a fangirling, amikor Jughead Jones felvezetését olvastam, szóval lehet, hogy kicsit elragadtatottabb leszek ezzel a könyvvel, mint általában szoktam. A Riverdale sorozatért odáig vagyok, ezért kíváncsian vártam, hogy miként meséli el az első részek előzményét, de az meglepett, hogy a könyv egyetlen napon, július 4-én játszódik! Jug beköszönését és epilógusát leszámítva a regény 3 részre van osztva: Július 4. reggel, délután és este. A beköszönőben megtudjuk, hogy Jughead a Pop's étterem és a Twilight mozi (a munkahelye) között korzózik, Archie Andrews az édesapja építkezésén dolgozik, Betty Cooper a Hello Giggles magazinnál gyakornokoskodik Los Angelesben, míg az eddig általuk nem ismert Veronica Lodge New York Cityben készül az év partijára, amit a családja tart.

A sztorit főszereplőink szemszögéből (E/1) ismerjük meg, de rengeteg sms váltást és e-mailezést is olvashatunk, amiket a főszereplők körüli emberek váltanak vagy velük, vagy másokkal - többnyire RÓLUK! Érdekes megoldás, tetszett, hogy ezáltal jobb rálátást kaptunk például a számomra kicsit kattantnak tűnő cserkészvezető, Dilton Doiley világába, illetve attól is lehidaltam, ahogy a Lodge család körül készülő botrányról csacsognak Veronica "barátai" a háta mögött.


Márpedig ha engem választás elé állítanak, a vége mindig az, 
hogy a #TeamMe mellett teszem le a voksomat.
Vagyis csinálok egy saját csapatot.


A legjobban Jughead részeit szerettem olvasni, mert ő az egyik kedvenc riverdale-i karakterem, de azt nem tudom megmondani, hogy történeileg melyik főszereplő vonala volt a legélvezetesebb. Míg Jughead lassan felfejti az édesapja körüli rejtélyt, összetűzésbe kerül jó pár mellékszereplővel, és megtud egy csomó szuper dolgot a Pop's múltjáról, addig Betty megpróbál közel kerülni a főnökéhez, saját cikkeket írni, és megvédeni a becsületét, ugyanis valaki megpróbálja tolvajnak beállítani! Mindeközben Archie lelki válságban van, amiért egyre jobban érdekli a zene és a dalszövegírás, kerüli Jugheadet, ráadásul beújít egy nőt, akit nem szabadna... 

Jobban belegondolva Veronica Lodge részei a legdurvábbak, ugyanis a sorozatban csak pár szóval említik azt az időt, amikor Ronnie "apciját" letartóztatják, de itt élesben a lánnyal vagyunk, ahogy szép lassan halad a szakadék felé... Nagyon nem kedvelem se a lányt, se a családját, de még én is megsajnáltam ezt az önző, önközpontú, beképzelt hercegnőt, amikor kiderült, hogy milyenek a barátai, és hogy hogyan viselkedne vele a világ, ha egy átlagos senki lenne, aki fennhordja az orrát. 
[Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát...] 

Olvasás közben néha már én éreztem gáznak, hogy mennyire nem veszi észre az orra előtt történő dolgokat, mennyire nem rezzen a külvilág visszacsatolásaira. Közben meg élveztem, hogy tudtam, hogy szenvedni fognak. [Pedig nem szoktam katasztrófaturistáskodni.] Elmondhatatlan, mennyire nem csípem a Lodge családot.

Összességében

Akárcsak a sorozat, ugyanúgy beszippantott a könyv is! Szerettem, hogy jobban megismertem ezeket az esendő, önirónikus és igazán eleven karaktereket. Szerettem a sok szálon futó, több főszereplős sztorit. Szerettem, hogy bepillanthattam a fiatalok mozgalmas július 4-éjébe, mert mindannyiuk története a végletekig izgalmas és fordulatokban gazdag volt. Ráadásul ez a sok furcsa mellékszereplő az sms-eikkel és az e-mailekkel is mennyire feldobták a történetet! Talán a cserkészek csapatvezetője volt a legkülönösebb élmény, mert a sorozatban nem derült ki róla, hogy ennyire dilis. 
Jó szívvel ajánlom azoknak, akik ismerik és szeretik a Riverdale sorozatot!

(Negatívum? A South Side Serpents helyett nagyon fájt Déli Kígyókat olvasni, de ezzel nincs mit tenni, hiszen magyar szinkron híján mást szoktak meg a rajongók.)

Kedvenc karakterek: Jughead Jones és Archie apukája, Fred Andrews

Értékelés: 5

SOROZATAJÁNLÓ: RIVERDALE

Régóta olvasom Rácz-Stefán Tibor könyveiben, hogy Riverdale így meg Riverdale úgy, de amíg meg nem tudtam, hogy érkezik magyarul az előzménykötete a sorozatnak, csak tologattam a belevágást... Amikor aztán elkezdtem nézni (angol nyelven magyar felirattal ugyanis valamiért nem szinkronizálták le ezt a csodát), akkor alig bírtam abbahagyni esténként! Sokszor hajnalig riverdaleztem, aztán kialvatlanul kóvályogtam egész nap, ugyanis ez a sorozat iszonyatosan ADDIKTÍV! Körülbelül a második évad vége felé járok, és az egyik kedvenc sorozatomnak számítom, ugyanis nagyon izgalmas a története. Mindig van valami kavarc Riverdale-ben, mindig akad egy újabb hulla vagy rejtély, ami fenntartja az érdeklődésemet. Új szereplők jönnek, és felkavarják az állóvizet, vagy a régiekről derül ki valami turpisság... 

Szóval imádom. Holott csak belelesni akartam, hogy olvasás közben tudjam, hogy ki kicsoda. A színészek nagyon jók - a fiatalabbak is -, és a történet csavaros, abbahagyhatatlan. Nyilván nem egy könnyű sztori, mert azért van benne erőszak és halál jócskán, ráadásul két olyan főszereplő család is van, akikkel egy megyében se akarnék élni, annyira ijesztőek a machinációik... (Jah, a Lodge és a Blossom családokra gondolok.) Fura lehet, de azoknak ajánlom, akik szerették a Született feleségek sorozatot, ugyanis fordulatosságában leginkább arra hajaz szerintem, persze itt kamaszok a főszereplők. :D


Kedvcsináló idézetek:
v
– Mr. Andrews – szólaltam meg –, nekem nincsenek nagyszüleim. De még ha lennének is, akkor sem hiszem, hogy használnák azt a kifejezést, hogy „sülve-főve együtt járunk”. – Tudtam, hogy Mr. Andrewst nem zavarja ez a kis cukkolódás. És be is jött, mert a férfi csak mosolyogva megvonta a vállát. 
– Össze vagytok nőve. Elválaszthatatlanok vagytok. Jó haverok – sorolta, és rám kacsintott. – Ehhez mit szólsz? 
Ingatni kezdtem a fejemet. – Nagyon vágja. 
– Kenem-vágom? 
Jézusom, hogy lehet ez az ember mindig ilyen kedves, még akkor is, amikor ennyire fel vagyok paprikázva… Persze ez Archie-ra is igaz volt. Pontosan ezért bocsátottam meg neki mindig mindent.
v
– A fickó öt dollárt adott neki, pedig a számla alig volt több nyolcvan centnél. Az eset még a nagy gazdasági válság alatt történt, és a legtöbb ember nyomorgott. Bonnie Parker és Clyde Barrow viszont szórta a pénzt. 
– Egy pillanat! Csak nem azt akarod mondani, hogy az apád éttermében evett Bonnie és Clyde? – Megint végigfutott a gerincemen valami elektromosság, alig tudtam lépést tartani, olyan gyorsan gépeltem a laptopomon. 
– De igen, fiam, pontosan ezt akartam elmesélni.
v
A Lodge család meghívottainak listáján szerepelni olyan státuszszimbólumnak számított, ami felért egy Warhol Factory-meghívással. Holnap este a Du Pont-okkal, a Rockefellerekkel és a Vanderbiltekkel fogunk koccintani… de mégis a mi nevünk lesz a legfontosabb az egész teremben. Igen, tudom, most mire gondolsz: egy elkényeztetett gazdag lány vagyok, aki egy mesevilágban él. És ebben száz százalékban igazad van. De nem fogom emiatt rosszul érezni magam.

v v v v v
The Day Before a GoodReads-en.
v v v v v

A Riverdale, miután karakterei képregény formájában sok ember szívébe beférkőztek, sorozatként is meghódította a világot. A 2017-ben debütált adaptáció töretlen népszerűségének hatására született meg az előzményeket összefoglaló könyv Micol Ostow tollából, melyet a Maxim kiadónak köszönhetően ettől az évtől magyarul is olvashatunk. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolnak bloggereink a regényről, és esetleg szert is tennél egy példányra belőle!



Nyereményjáték:

A Riverdale világa elsősorban az ikonikus szereplői miatt válhatott ennyire népszerűvé a közönség körében. Játékunkban ezen karakterekre jellemző megszólalásokat hozunk, nektek csupán annyi a dolgotok, hogy kitaláljátok, ki mondhatta ezeket.
Fontos: az idézetek a könyvből származnak, de bőven elég a sorozat első évadának ismerete is a megfejtésükhöz. Egy karakter többször is szerepelhet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


„Én csak egy „kedves” kislány vagyok. A szomszédból. És az egyetlen fiú, akit évek óta akartam, hogy észrevegyen, nem szerelmes belém.”
ÁLLOMÁSLISTA:

07.09. Readinspo
07.13. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
07.19. Dreamworld
07.21. Kelly és Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése