2021. június 19., szombat



Erin Stewart: Sebek szárnyán | Blogturné Klub ajánló

  

 

– De hát mi a baj azzal, hogy inspirálónak tartalak?

– Mert az igazi ihletet Elphaba adja, aki a korrupció és a gonoszság ellen harcol. Hol vagyok én ettől?

– Hahó! Hiszen még középiskolások vagyunk. Lehet, hogy kisebb démonokkal kell megküzdenünk, de ettől a csatáink és a bátorságunk semmit sem veszítenek az értékükből.

 




Azelőtt millió egy dolgot lehetett rólam elmondani.

Most csak egyet: én vagyok a Megégett Lány.

 

Ava Lee mindent elveszített, amit ember csak elveszíthet. A szüleit. A legjobb barátnőjét. Az otthonát. Még az arcát is. Nincs szüksége tükörre hogy tudja, hogy néz ki, látja azt visszatükröződni a körülötte lévők szemében. Egy évvel a régi életét elpusztító tűz után, Ava nagynénje és nagybátyja eldöntötték, hogy a lánynak vissza kell térnie a középiskolába. Újból normálisnak kell lennie. Bármit jelentsen is az. Ám Ava nem így gondolja. Az olyanok számára, mint ő, nem létezik normalitás. Senkivel sem tud majd összebarátkozni, mert senki sem akarja, hogy együtt lássák vele, a Megégett Lánnyal. Aztán találkozik Piperrel, aki szintén túlélt egy balesetet és Avában feltámad a remény, hogy talán nem egyedül kell szembenéznie az iskola keltette rémálommal. A szókimondó és szarkasztikus Piper habozás nélkül kibillenti Avát a komfortzónájából. Bemutatja őt egy fiúnak, Asadnak, aki pont úgy imádja a színházat, mint Ava és a lány lassan megpróbálja kialakítani az új életet. Pipernek közben a saját csatáját is meg kell vívnia, így Ava hamarosan válaszút elé kerül, vagy visszahúzódik a sebhelyei mögé… vagy hagyja, hogy a mellette kiálló emberek segítenek neki újra szárnyalni.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Scars Like Wings

Eredeti megjelenés éve: 2019

Maxim, Szeged, 2021

352 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634992363 · Fordította: Vince Judit

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez bizony egy elég megrázó történet... ami egy összeégett lány talpra állásáról és a társadalomba való visszaintegrálódásáról szól! A kamasz Ava Lee testének nagy része megégett az egy évvel ezelőtti lakástűzben, amiben meghaltak a szülei, illetve az őt nevelő nagyszüleinek a lánya és az ő legjobb barátnője, Sara is. A rengeteg bőrátültetés és életmentő műtét után nehezen beleegyezik, hogy megpróbál újra iskolába járni… Ezt a két próbahetet pedig megfejelik egy terápiás csoportgyűléssel, ahol Ava nehézkesen ugyan, de talál egy barátot. Új barátja, a tolószékes Piper egy rendkívül különc figura, aki egy autóbalesetben sérült meg. Ava mázlijára a lány egy iskolába jár vele, ahol a színi társulathoz tartozó technikus, Asad is lassan összebarátkozik vele. És persze valami úton-módon felbukkan - no spoiler - egy sulis színi társulat, ami éppen az Óz-t akarja előadni.

 


Szépnek és jónak tűnik ez a történet, de Avának nincs egyszerű dolga, mert látható helyeken vannak a sérülései, hogy a lelki sérülésekről ne is beszéljünk. Minden nap küzdelem számára, de nem csak az iskolában, ahol rászáll az utálatos díva, Kensie, hanem otthon is, ahol Cora és Glenn igyekszik megérteni és támogatni az őket elutasító lányt. Ava lelkében dúl a harc, mert azt gondolja, hogy Coráék minden vágya, hogy a lányuk maradt volna életben, de közben próbál önállóvá válni, és kilépni Sara árnyékából Piper segítségével, amivel a nevelőinek meg kell birkóznia...

 

 

Cora szája lefelé görbül és egy pillanatra félrecsúszik a tegyük-rendbe-Ava-életét projekt ügyvezetőjének maszkja, mire meglátom az igazi énjét, egy kicsi és rémült valakit, aki bárminél jobban szeretné, ha a saját lánya volna most itt. Ő válogatna a táskák között, várná izgatottan az új sulit az új barátokkal, meg a lármás ottalvós bulikkal és a többi, normális, tizenhat éves lányokat érdeklő dologgal, mindazzal, amit Cora kívánt volna Sarának.

 


Rendkívül összetett és sokszínű érzelmileg ez a történet – a melankólia és a veszteség-érzés mellett vidámságot és örömöt is felvonultat. Míg az egyik oldalon megszakad az olvasó szíve Ava gondolatai, érzései vagy írásai miatt, addig pár oldallal később vagy Piper tesz valami bolondságot, vagy Asad kezd el az általa imádott témákról (a színházról és a musicalekről) beszélni, amik feldobják az embert. Persze nem csak Ava történetével és fejlődéséről szól ez a regény, hanem Piper, Cora és a többi felbukkanó szereplő is fontos szerepet játszik a történetben, nem csupán elsikkadó mellékszereplők. A karakterek érdekesek és megvan a maguk tragédiájuk, amiktől néha szimpatikusabbak, máskor kevésbé szimpatikusabbá váltak. Például eleinte nem kedveltem Avát a mindent elutasító stílusa miatt, míg Pipert épp a szarkasztikus nyíltsága és szókimondása tett számomra szimpatikussá, ám a regény előrehaladtával mind jobban megszerettem Avát, és Piper egyre inkább vált távolivá, érthetetlenné…

 

Kifejezetten szeretem azokat a történeteket, amikben a karakterfejlődés, a továbblépés, a veszteségek- és a gyász feldolgozása a központi téma, ugyanakkor nem nyomja el azokat egy kényelmetlen és valószínűtlen szerelmi szál. Tetszett, hogy az író Ava, Piper és a többiek fejlődése koncentrált, vagyis ahhoz, hogy megtalálják a helyüket ebben az „új normális” világban, ahova a baleset sodorta őket.

Persze muszáj megemlítenem, hogy imádtam mind a színházzal és a musicalekkel foglalkozó részeket, mind a tetoválással kapcsolatosakat! Úgy érzem, hogy ezekkel a témákkal még közelebb került a szívemhez a történet és a benne szereplők.

 


Összességében

 

Tanulságos, megrázó történet egy olyan élethelyzetről, amit sosem szeretnék megismerni... Elképzelni sem tudom, mit érezhetnek a regény szereplői, honnan merítik az erőt ahhoz, hogy nap nap után felkeljenek az ágyból – ráadásul elinduljanak a nagyvilágba! Torokszorító élmény volt Ava Lee történetét olvasni, de szerettem. Izgalmas volt és a maga nemében gyönyörű.

 

Értékelés: 4,5


 

ÉRDEKESSÉG: Borítómustra, avagy a könyv külföldi borítói

 


Érdekes idézetek:

v

Ha az életem görög tragédia lenne, a tűz előtti életemben én lehettem volna az undok lány, akiből a baleset hatására klasszikus fordulatként kedves lány válik.

Csakhogy sohasem voltam undok. Egy teljesen hétköznapi tizenöt éves kamasz voltam és a többiekhez hasonlóan hétvégenként én is focimeccsekre jártam szurkolni és túl sok időt fordítottam a tavaszi musicalre való felkészülésre. Családban éltem. Barátok vettek körül. Csupán egy barna hajú lány voltam. Egy énekes.

Minden rendben volt velem.

Elengedem a szemhéjamat, mire feltárulnak a forradásaim.

Mi lett belőlem – nem vagyok egyéb, mint a Megégett Lány.

v

- (…) Régebben énekeltem, musicalekben szerepeltem, ilyesmi.

Ezt úgy mondom, mintha semmiség lenne, mintha a szüleim nem fordítottak volna különös figyelmet arra, hogy már kicsi koromban „megfertőzzenek” a Broadway világával.

Ám az egy másik élet volt, egy olyan, amelyben az ember spontán táncra perdül és a happy end nemcsak hihető, de majdnem biztos.

Egyszer mindenkinek rá kell ébrednie, hogy az élet nem egy musical.

v

Felteszem a fejhallgatót, feltekerem a hangerőt és behunyom a szemem a kompressziós ruha szorításában és a maszk súlya alatt. Az égési túlélő öltözékemben úgy érzem magam, mintha én lennék az ijesztő Tutanhamon fáraó elföldelve egy szarkofágban.

Ám ma este ezt jó jelnek fogom fel.

Olyan, mint egy védőréteg köztem és a külvilág között.

Az egyetlen dolog, ami még összetart.

 

v v v v v

Nem saját képek. Pinterest tábla: Sebek szárnyán / Scars Like Wings

Scars Like Wings a GoodReads-en.

v v v v v

 


A Dream Válogatás sorozat részeként megjelenő Sebek szárnyán című könyv a traumák feldolgozását, a túlélést és a továbblépés rögös útját mutatja be az olvasó számára.

Ha kíváncsiak vagytok Erin Stewart magyarul megjelenő könyvére, akkor tartsatok velünk, merüljetek el velünk Ava Lee világában és életében, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.

 

 

Nyereményjáték:

 

A Sebek szárnyán egy igazi fejlődéstörténet, amelyben Ava Lee ismételten rátalál önmagára és legyőzi a belső démonait. A mostani játékunkban minden állomáson egy olyan karakter nevét találjátok meg, akinek hasonlóan meg kellett küzdeni a lelki békéért. Minden lány komoly fejlődésen ment keresztül, legyőzte önmagát és teljesen új élet kezdődött meg számára. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, amelyben szerepel az adott karakter.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

Violet Markey

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

06.06.: Sorok között

06.08.: Könyv és más

06.10.: Fanni's Library

06.12.: Csak olvass!

06.14.: Readinspo

06.16.: Hagyjatok! Olvasok! (extra)

06.18.: Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése