2021. június 10., csütörtök



Chris Napier: A futás tudománya | Blogturné Klub ajánló

  

ALCÍM: Kézikönyv a hatékony és biztonságos edzésért

 



Bár a futás világszerte az egyik legnépszerűbb sportág, tudományos hátterével kevesen vannak tisztában – pedig ha alaposabban megismerjük testünk felépítését és működését, az edzéseink is hatékonyabbá válhatnak.

A FUTÁS ANATÓMIÁJA

Bemutatja a futás alapjául szolgáló élettani folyamatokat. Segít megérteni, mi történik a testünkben futáskor, és azt is megtudhatjuk, mire van szüksége szervezetünknek az optimális működéshez.

A SÉRÜLÉS MEGELŐZÉSE

Megtanulhatjuk, hogyan minimalizáljuk a sérülések veszélyét, s mit kell tennünk, hogy a már bekövetkezett sérülésekből gyorsan felépüljünk.

ERŐSÍTŐ GYAKORLATOK

Gyakorlatok, amelyekkel javíthatunk a testtartásunkon, s fejleszthetjük a futásban legfontosabb szerepet játszó izomcsoportokat.


Könyv információk:

Eredeti mű: Science of Running

Eredeti megjelenés éve: 2020

Libri, Budapest, 2021

224 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634336846 · Fordította: Molnár Csaba

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

Chris Napier PT, PhD

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

A kiadó által megjelentetett jógás könyv – A jóga tudománya – után azonnal felcsillant a szemem, amikor megláttam ezt a kiadványukat, mert az is egy érdekes és tanulságos olvasmány volt. Futni egy fokkal kevésbé szeretek, mint jógázni (igen, elég súlyos egyéniség vagyok, és nehezen indulok neki kocogni), de amúgy ez is „imádom-sport”. Kikapcsol, örömhormont szabadít fel és erőt ad.




A kiadványról...

 

Akárcsak a jógás könyv, ez is szemet gyönyörködtető és bővelkedik a tanulságos ábrákban. Vastag lapú, négyzet alapú, kényelmesen olvasható, de nem csak a külcsín, a belcsín is tetszetős.  Igazán gazdagon illusztrált, színes és figyelemfelkeltő benne minden fontosabb dolog. Felépítésében is hasonlított az előző kiadványra, mert egy nagy adag (40 oldalnyi) futás specifikus anatómiai oktatóanyaggal kezd (amibe őszintén szólva még csak beleolvasgattam, nem mélyedtem el). Ezt követi a Sérülések megelőzését ígérő szintén nagyonn lélegzetvételő fejezet, amiben nem csak a gyakoribb sérülésfajtákról, de a különféle nyújtásokról és a futógyakorlatokról is szó esik. Ezt az Erősítő gyakorlatok rész követ, ami szerintem az egyik legkiemelkedőbb és legfontosabb része a kiadványnak... (Csak akkor lehetne jobb, ha mozognának benne a gyakorlatokat bemutató képek.) Az utolsó fejezet címe Hogyan eddzünk?, itt az edzési tippeket, a célkitűzéseket, az edzéstípusokat és a különféle edzésprogramokat taglalja a könyv.

  

 

MÍTOSZ: 'A futás károsítja a térdet, és időskorban gyulladást okozhat'


TÉNY: A futás megelőzi a kopásos ízületi gyulladást

Egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy a rekreációs futás védelmet nyújthat a térd ízületi gyulladása ellen. Sőt, arra is vannak adatok, hogy a futás nem ront a kopásos ízületi gyulladáson, hanem enyhítheti a hozzá köthető tüneteket.

 


A FUTÁS ANATÓMIÁJA fejezetben a mozgás mechanikájáról, a mozgás irányításáról, az edzést befolyásoló hormonokról esik szó, illetve itt találkozunk a futással kapcsolatos téves információk mítoszrombolásával is. (Ld. az idézetet eggyel feljebb.) De például ebben a részben levezeti azt is az író, hogy az aerob és az anaerob edzések milyen hatással vannak a testre!

A SÉRÜLÉS MEGELŐZÉSE rész segít abban, hogy nagy eséllyel elkerüljük az edzési hibák miatt bekövetkező sérüléseket, de arra is ad tippeket, hogy hogyan gyorsíthatunk a gyógyulási folyamatunkon, ha már megesett a baj. (Ez az a rész, ami roppant hasznos, de ha egy hipochonder olvassa, akkor hajlamos sípcsont fájdalmat vizualizálni magának pár sor után...) A legalapabb Achilles-ín-fájdalomtól elkezdve a fáradásos törésig mindenféle futóbalesettel foglalkozik, elmagyarázza a gyakori okokat, a kezeléseket és azt is, hogy mikor ajánlott visszatérni az edzéshez. Ebben a részben nekem leginkább a képekkel több szögből is bemutatott nyújtások tetszettek. Szinte mindet ki is próbáltam, és nagyon jól átmozgatja az embert 1-2 ilyen gyakorlat! (Pl.: vádlinyújtás, elülső láblendítés, galambpóz.)

 



Az ERŐSÍTŐ GYAKORLATOK részben értelemszerűen a futáshoz használt izmokat fejlesztő, erősítő és teljesítményt fokozó gyakorlatok szerepelnek. Némelyik egyszerűbb, úgymint a sarokejtés, a boka ki és befordítása, vagy a talpboltozat-emelés, de akadnak olyan feladatok, amikhez kellene szalag, labda vagy fellépő is. (Oké, az álló csípőforgatáshoz nem kell semmi, és mégis belegabalyodtam.)

A HOGYAN EDZZÜNK? fejezetről már írtam feljebb. Itt a korábban tanultak  és pár újabb jó tanács alapján egyénre szabott edzésterveket dolgozhatunk ki magunknak. Van például fittségi teszt is, ami alapján be tudod sorolni magad, és ahoz állíthatsz össze saját programot. (Én azt hiszem, hogy amíg a max negyed órás intervallumos kocogásnál tartok, addig felesleges cooper-t futnom... Persze ez az erősítő gyakorlatoknak hála remélhetőleg változni fog pár héten belül!)

  


Összességében

 

Hasznos és informatív olvasmány minden futónak vagy futni vágyónak. Nekem bejött ez a gazdagon illusztrált kiadvány, valószínűleg még jó ideig olvasom és építem be a mindennapjaimba a benne lévő nyújtásokat, edzésprogramokat, és persze főleg az erősítő gyakorlatokat. Még jobban tetszett volna, ha kitér arra, hogy a túlsúlyosok vagy a fogyni vágyók hogyan kezdjenek neki, vagy akár ad pár kocogós tanácsot.

 

Értékelés: 4,5

 

Szerintem ez a könyv minden érdeklődő és hozzáértő számára érdekes lehet a laikus kezdőtől a maratonistákig. Összeszedett, jól felépített, tényekkel és érdekességekkel teli könyv, ami bővelkedik teljesítményfokozó, sérülést elkerülő és edzésterveket összeállító tanácsokban. 



Idézetek:

A futás könnyű. Egyszerűen csak egyik lábunkat a másik elé kell tenni, és máris elindultunk. Akkor miért kell megismernünk a tudományos hátterét? A felszínt megkaparva azonnal kiderül, hogy e mögött az élettani mechanizmus mögött sokkal több rejlik, mint ami első pillantásra látszott. Ha javítani akarjuk teljesítményünket és el akarjuk kerülni a sérüléseket, ismerkedjünk meg a futás tudományával, és máris könnyebben érjük el céljainkat, és több örömöt fogunk lelni ebben a milliók által szenvedélyesen űzött sportágban.

Az egyszerűség a futás egyik legnagyobb erénye. Csak felhúzzuk a futócipőt, kimegyünk az ajtón, és már futunk is. Ha strukturált, célorientált edzéstervet használunk, nagyban javíthatjuk teljesítményünket, csökkenthetjük a sérülések veszélyét, és még élvezetesebbé tehetjük a futást. Megéri átgondolni.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 

Képek a könyvből vannak. Pinterest tábla: Running / Futás

Science of Running a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡


 

A Libri kiadó jóvoltából bloggereinknek lehetősége volt tanulmányozni Chris Napier futással kapcsolatos új könyvét, amely segít az olvasóknak megérteni a futás anatómiáját, megtanulni elkerülni a sérüléseket, illetve megtanít jó néhány erősítő gyakorlatra is. Tartsatok velünk, hogy megtudjátok, mit gondolunk a részletes anatómiai ábrákkal és illusztrációkkal teli kiadványról! Ne feledjétek, hogy a turné végén a kiadónak hála meg is nyerhetitek a könyvet!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Könyvünk a futással foglalkozik, így a játékunk is ezzel lesz kapcsolatos. El kell döntenetek, hogy az egyes állomásokon talált, futással kapcsolatos állítások igazak vagy hamisak?

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

IGAZ vagy HAMIS?

“Rendszeres futás hatására nem csak az aerob állóképesség nő, hanem számos anyagcsere- (vérzsír-paraméterek kedvező változása, cukortolerancia, etc.), légzőszervi, kiválasztórendszeri, hormonális és idegrendszeri változás is bekövetkezik. Az agy endorfin hormont szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki.”

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése