2024. május 26., vasárnap



Rick Riordan: A mélység lánya | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

 

A kapitány [Nemo kapitány] a hatalmas vagyon és a fejlett technológia ellenére is megkeseredett és kiábrándult emberként hunyta le a szemét. Olyan magányos volt, hogy hajótörött idegenekre kellett bíznia az örökségét.

Nem hitt az emberiségben. Nem hitt önmagában. Megpróbálta megváltoztatni a világot, de kudarcot vallott, és végül egyszerű regényhősként végezte.

 




Ana Dakkar kilencedikes a Harding-Pencroft Akadémián: ebben az öt évfolyamos középiskolában a világ legjobb tengerkutatói, haditengerészei, navigátorai és tengeri felfedezői tanulnak. Ana szülei egy tudományos expedíció során életüket vesztették két évvel ezelőtt. A lány egyetlen élő rokona a bátyja, Dev, aki szintén a HP diákja.

Ana osztályának a kilencedik év végén hétvégi tengeri próbán kell részt vennie, aminek a részleteiről az iskola semmit sem árul el. Ana reméli, elegendő tudással rendelkezik ahhoz, hogy sikerrel vegye ezt az akadályt. Őt és az osztálytársait azonban hideg zuhanyként éri, amikor úton a kikötőbe egy szörnyű tragédia szemtanúi lesznek, ami örökre megváltoztatja az életüket.

De ez még nem minden. Az osztályt kísérő professzor arról tájékoztatja Anát, hogy a rivális iskola, a Land Intézet és a Harding-Pencroft százötven éve hidegháborút vív egymással. A hidegháború kiélesedésével a kilencedikeseket az a veszély fenyegeti, hogy haleledelt csinálnak belőlük. A halálos ellenségekkel folytatott versenyben Ana fantasztikus barátokra tesz szert, és megdöbbentő felfedezéseket tesz az örökségével kapcsolatban, miközben először teszi próbára vezetői képességeit.

 

Rick Riordan a rá jellemző jellegzetes humorral, pörgős akciójelenetekkel és sokszínű szereplőgárdával fűszerezte meg ezt a tengeralattjárós kalandregényt, ami első helyen áll a New York Times bestsellerlistáján.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Daughter of the Deep

Eredeti megjelenés éve: 2021

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

392 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634575979 ·

Fordította: Molnár Edit

Rick Riordan a blogon:

 

A mélység lánya

 

A csontlabirintus (A 39 kulcs 1.)

 

Percy Jackson:

1. rész: A villámtolvaj

2. rész: A szörnyek tengere

3. rész: A titán átka

4. rész: Csata a labirintusban

5. rész: Az utolsó olimposzi

KMK WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Két dolog miatt vettem tervbe ezt a könyvet: egyrészt imádom Rick Riordan mítoszokkal átszőtt, kalandos történeteit, másrészt még sosem olvastam tőle önálló kötetet! Komolyan… Ott áll a polcomon 23 magyarul megjelent könyve, és közülük csak A mélység lánya egyrészes és olvasható egymagában! A pasi egy zseni, de nem tudtam elképzelni, hogy képes egykötetest írni, szóval lássuk…!

 

A mélység lányának a főszereplője a majdnem 15 éves Ana Dakkar, aki az 5 évfolyamos Harding-Pencroft Akadémia kilencedikes tanulója, és aki éppen egy nagy próba előtt áll évfolyamtársaival egyetemben. Ám miután a Delfin-, Cápa, Fejlábú- és Orka-ház kilencedikesei eltávolodnak az akamédiától az a szemük láttára semmisül meg és omlik bele a tengerbe. A próba helyett hamar aktív szolgálatra fogja őket a velük tartó tanár, Dr Hewett, aki így kénytelen velük a HP Akadémia legtöbb titkát megosztani. Többek közt azt, hogy Jules Verne Nemo kapitánya nem csupán a könyv lapjain létezett, és bizony az író által elmesélt kütyük nagyrésze is létezik, mely örökséget a HP jelenlegi és exdiákjai és tanárai tartanak titokban a világ elől. Természetesen létezik egy ellenségük is, a Land Intézet, akik nagy valószínűséggel az akadémia és az ott maradtak megsemmisüléséről is tehetnek…

 


Nem gondoltam volna, de engem teljesen elvarázsolt ez a tengerhez kötődő kalandregény, ami bővelkedik vidám és szomorú pillanatokban is. Nagyon jól felépített, de nem túlírt sztori, aminek az olvasása közben csak sikerült arra jutnom, hogy én bizony szívesen olvasnék még Ana és a többi kilencedik társa kalandjáról…

A karakterek mind fenomenálisak, és itt nem csak a nagyon okos és talpraesett Anáról beszélek, hanem a testőrének kijelölt fegyvermániás Gemről is, aki a Cápa-ház nagymenője és aki korábban sikeresen megsértette Ana barátnőjét, amit nem tudtak azóta se megbocsátani a fiúnak. Gem egy cukorfalat, egy magányos fiú, aki rendkívül komolyan veszi a feladatát, hogy megvédje a lányt, ami néha komikus pillanatokat okoz. Szerettem.

 

 

– Remélem, nem egy automata relével beszélgetünk – tűnődik hangosan Virgil. – Ha egy konkrét kódszóra vár, és mi nem azt küldjük el…

– Akkor hosszú utat tettünk meg azért, hogy kinyírjanak minket – szól közbe Halimah.

– Ez az igazi Delfin-mentalitás! – nyögöm be.

Ez egy régi poén a csapatban. Együtt vagy két tucat nyelven beszélünk folyékonyan, de az optimizmusra nincs szavunk.

 

 

Ana két barátnője nagyon különböző alkat – míg Ester az intézet alapítóinak a leszármazottja (és meglehetősen fura a stílusa)*, addig Nelinha igazi ezermester, ugyanakkor divatikon. Mindketten segítőkészek és igazi zsenik a maguk szakterületein…

Ugyanis minden háznak megvannak a maga különlegességei! A Delfinek csodás kémek és nagyon jól kommunikálnak (jól olvasnak szájról és sok nylven tudnak), addig a Cápák a harcászatban és a logisztikában jeleskednek. A Fejlábúak feltalálók, mérnökök és értenek a mechanikához, az Orkák pedig csodásak az orvostudományok, a gyógyítás, az oktatás terén – plusz fantasztikus a lexikális tudásuk.

 

A cselekményt nehéz spoiler nélkül értékelni, de én személy szerint bírtam ezt a tenger feletti és tengerfeletti hajszát a rengeteg megoldandó rébusszal és feladattal. Ügyesen dolgoztak össze a fiatalok, nagyon menő volt az összes kódfejtős, szájról olvasós vagy zenei megoldásos rész. Tényleg izgalmas volt olvasni, újra beleszerettem Rick Riordan stílusába és abba, ahogy képes egy létező dolgot – ebben az esetben Jules Verne regényeit, főleg a Nemo kapitányt – új köntösbe öltöztetni, hogy megújult szemmel tekintsünk rá.

 


Összességében

 

Kalandos, izgalmas és letehetetlen volt ez a regény. Szerettem, hogy teljesen új szemmel tekintett Nemo kapitány történetére az író, és a tőle megszokott zsenialitással valami egészen meglepőt alkotott belőle. A karakterek, a szemben álló iskolák ötletei, a Harding-Pencroft Akadémia házainak a kitalálása – mind, mind nagyon tetszett.

Nagyon ajánlom ezt a regényt mindenkinek, aki szeretne elkezdeni ismerkedni Rick Riordan stílusával, de nem szeretne az eddig majd 20 részes Félvér Tábor Krónikák világának nekikezdeni. (Amúgy azt is nagyon javaslom!!!)


*Bónusz pont az írónak, hogy ilyen kedvesen és szeretettel ábrázolt autista karakert a regényében. Estert szerető közeg veszi körbe, akik megtanulták az ő saját nyelvét és elfogadták a furcsaságait, megtalálták hozzá az utat, ráadásul esélye van kiteljesedni a csoport értékes tagjaként. (Sajnálom, hogy ritkán vannak reprezentálva könyvekben, de itt tényleg gyönyörűen sikerült.)

 

Értékelés: 5

 

Kedvcsináló idézetek:

Ester utál késni. Topi többek között ezt a szorongását hivatott oldani. Sohasem értettem, Topi hogyan képes bárkit is megnyugtatni, ennek ellenére ő a legcukibb segítőkutya, akit életemben láttam. Részben jack russell, részben yorkie, részben tornádó.

– Tá fealltóir againn – mondom nekik.

Ez szó szerint azt jelenti, hogy: Áruló van köztünk, ami találó megfogalmazásnak tűnik.

Az év eleje óta az ír nyelvet használjuk belső kódként. Az ír nyelv nagyon ritka, ezért kicsi az esélye, hogy bárki egy kukkot is megértsen abból, amit beszélünk. A Delfinek minden osztálya saját nyelvet választ magának. Amelia koptul tanult. A tizenegyedikesek máltaiul. A tizedikesek a latint választották, mert semmi fantáziájuk. Ha nem jó a nyelvérzéked, elég hamar kibukhatsz a Delfin-házból.

Nelinha dühösen néz rám.

– Megőrültél, hogy ekkora kockázatnak teszed ki magad?

Válaszul nagy, cuppogós ölelésbe zárom.

– Imádom a fejlábúakat! – mondom neki. – Téged, a csapatodat és azt a behemótot is odakint. Csodálatosak vagytok!

Nelinha rosszallóan néz Gemre.

– Nitrogénnarkózisa van? Hát így vigyázol az én Anámra?

– Nem hiszem – válaszolja Gem. – Már akkor is ilyen volt, amikor rátaláltam.


További kedvcsináló idézetek…

 

☆☆☆

Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: A mélység lánya by Rick Riordan

Daughter of the Deep  a GoodReads-en.

☆☆☆


A kilencedikes Ana Dakkarnak év végén egy titokzatos tengeri próbán kell részt vennie, de a kikötőbe érve egy tragédia szemtanúivá válnak osztálytársaival.

Tarts velünk, hogy többet megtudhass Land Intézet és a Harding-Pencroft Akadémia között fennálló, 150 éve tartó hideháborúról, amibe Anáék is belekeverednek. A turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyeri A mélység lányát a Könyvmolyképző kiadónak köszönhetően!

 

 

Nyereményjáték:

 

A Könyvmolyképző kiadó oldalán beleolvashattok Rick Riordan A mélység lánya könyvébe, és javasoljuk, hogy tegyétek is meg, mert minden állomáson felteszünk egy kérdést a beleolvasóból, amire válaszolnotok kell!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Min volt eredetileg a fekete gyöngy?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSLISTA:

[Blogturné Klub]

 

05/22 - Hagyjatok! Olvasok! ~ idézetek

05/24Dreamworld * csúszik az állomás*

05/26 - Hagyjatok! Olvasok!

 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése