2016. március 1., kedd



Rick Riordan: A csontlabirintus (A 39 kulcs 1.)


  
Dan Cahill úgy gondolta, hogy neki van a legidegesítőbb nővére a világon.
És ez még azelőtt volt, hogy a lány elégetett kétmillió dollárt.


Fülszöveg:
Mi történne, ha rájönnél, hogy a családod az egyik leghatalmasabb család a történelemben? Mi lenne, ha azt mondanák, hogy a család erejének forrását elrejtették a világ különböző részein, 39 kulcs formájában? Mi lenne, ha választás elé állítanának – fogod az egymillió dollárt és elsétálsz. vagy megkapod az első kulcsot? Ha Amy vagy Dan Cahill helyében vagy, a kulcsot választod – és megkezdődik a veszélyes hajsza.

Könyv információk:

  Eredeti mű: The Maze of Bones         
  Eredeti megjelenés éve: 2008

  Könyvmolyképző, Szeged, 2014
  236 oldal · keménytáblás ·
  ISBN: 9789632452791 ·
  Fordította: Farkas Orsolya
A sorozat részei:

  8. A császár hagyatéka
  9. Viharjelzés
  10. Az utolsó kulcs
  11. A Vesperek támadása

(befejezett sorozat)
1. Olvass el egy kék borítójú könyvet!  ✓ B lista
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Rick Riordan miatt – imádom a pasi fantáziáját, semmi nem lehet rossz, amihez köze van! ~ Igazából már elég régóta szemezek a sorozattal, de félve vág bele az ember egy olyan sorozatba, aminek 10-nél több része van… (Főleg, hogy az első rész olvasása közben kiderült, hogy a Cahill család kalandjai folytatódnak spin-off sorozatokban tovább, csak azokat nem fordították le magyarra!) // Bebiztosítottam magamat, hogy mindenképpen belekezdjek: Könyvmoly Párbaj listámra is felraktam és a Várólista csökkentőim közé is! :D //

A történetről röviden

A japán borító!
Mi lenne, ha az egyetlen hozzánk közel álló rokonunk meghalna és a végrendelete szerint választanunk kell: vagy kapunk azonnal egymilliót vagy egyetlen rejtvényt (kulcsot), ami még többhöz vezet? Nyilván a pénzt választanánk, kivéve ha… Amy és Dan Cahill helyzetében vagyunk, akiken nem segít fejenként egymillió.

A fiatalok az első kulcsot választják a 39-ből, de nem csak ők, hanem hat másik csapat is indul a világuralomért? Hatalomért? Kincsért? Ki tudja igazából, miért? Vár rájuk a világ, ami tele van a Cahillek által elrejtett kulcsokkal – irány Philadelphia, Párizs, Bécs… fel kell kutatniuk Benjamin Franklin, Mozart és sok más híres ősük titkát. (ß Spoiler. Jelöld ki, ha érdekel.)

Igazi fiatalos, kalandos, kincskereső könyv tele talányokkal. Izgalmas, jó kezdés – várom a folytatást.

Összességében

Tök menő a sztori! Tuti, hogy a gyerekem kezébe adom majd egyszer – persze a Narnia krónikáival, a Harry Potterrel, a Spiderwick sztorikkal, a Gergő és az álomfogó regényekkel, az Eragonnal meg a Percy Jackson művekkel együtt.

Bírtam a főszereplő testvérpárost, nagyon jól van felépítve a sztori. Jót tett az egésznek a titokzatos, fekete öltönyös fószer és a többi rokon furcsasága, elvetemültsége. Igazából boldogan olvasnám Grace Cahill kalandjait és az egész élettörténetét is, mert – bár rövid ideig van a történetben – ő tűnik a legérdekesebb karakternek mind közül! (Eddig legalábbis.)

Kedvelem a sok országot bejáró, érdekes emberekkel megismerkedős és humoros történeteket – valamit tud Riordan bácsi, mert beszippantott a sztori. Részletes, jól kidolgozott, megírt és felépített regény, ha ilyen a folytatás, akkor hamar elolvasom az összes részt. 
(OFF: Kicsit tartok a sokféle szerzőtől, mert sosem jó a sokféle stílus, de adok esélyt a többieknek is, hogy kibontakozhassanak Rick Riordan mellett.)

Értékelés: 5

Ajánlom, ha… tipikus ifjúsági kalandsorozatot akarsz olvasni! Sokrészes, fiatal főszereplős, kalandos, ide-oda utazgató, nyom- és kincskeresős történet. Rengeteg országba, városba eljutnak a főszereplők és nagyon sok híres emberrel (zenészek, feltalálok, stb.) megismerkednek.

Nem ajánlom, ha… nem szeretsz (hosszabb) sorozatokat olvasni. Nem bírod a világlátó regényeket vagy a kalandregényeket. Nem szereted a Narniát, Harry Pottert, Percy Jacksont, a Spiderwick krónikákat, Artemis Fowl-t és a hozzájuk hasonló, fiatalabbaknak írt regényeket.

Az induló csapatokról (spoilermentes)
Érdemes tudni, hogy mindenki a CAHILL család tagja. A Cahill családnak 4 ága van: Ekaterine, Janus, Tomas és Lucian. A sorozat során kiderül, hogy az egyes ágaknak hol vannak a központjaik, mely élő és halott Cahillek tartoztak az egyes ágakhoz. Tulajdonképpen a Cahillek MINDENHOL ott voltak és azon alapul a sztori, hogy elősegítették a világ rendjét és a dolgok alakulását. A legtöbb híres zenész, feltaláló, elnök, stb. mind-mind Cahillek voltak.

A regényben csak Dan és Amy segítője, bébiszittere / nevelője: Nellie nem rokon és Jonah Wizard édesapja, aki a neje és a fia révén tartozik valamennyire a családhoz csupán.

1. csapat: Ian (14) és Natalie (11) Kabra

Indiaiak. Dan és Amy elnevezte őket Kobráknak, ami abszolút illik rájuk. Kettő jól öltözött GYEREK, akik irtózatosan gazdagok, hatalmas az arcuk, nagyon okosak (főleg a srác) és nem kis lenézés van bennük a szegények iránt. (Így ugye Amy éd Dan iránt is és ezt nem is titkolják…)
A leány méregkeverő és képzett harcos, szerintem tuti pszichopata. A srác egyelőre csupán s_ggfejnek tűnik.

2. csapat: A Holt család: Eisenhower (45) és Mary-Todd (?) + a gyermekeik - Hamilton (15), Madison és Reagan (11, ikrek)

Fehérek és izomagyúak. Komolyan idegbajt kaptam tőlük, pedig nem szokásom valakit amiatt bántani, mert túl sokat edz vagy túlmozgásos. De ezek buták… ráadásul úgy viselkednek, mint egy kisebb alakulat, ahol apuci a szakaszvezető.

3. csapat: Alistair Oh (64)

Egy idős koreai férfi, aki gyémántfejű bottal jár, kissé divatjamúlt öltönyöket visel. A mikrózható burritó feltalálója. Kedves, de gyáva és megbízhatatlan. Talán vele nincsen egyedül különösebb bajom, de ez még változhat…
 
Alistair Oh
4. csapat: Starling hármas ikrek: Ned, Ted és Sinead (18)

Hármas ikrek, akik nem kedvelik Dan-t és Amy-t, bár ezzel nincsenek egyedül. Nem sok minden derült ki róluk azon kívül, hogy jó nagy roh_dékok és nagyon pechesek.

5. csapat: Irina Szpaszkij (46)

Jonah Wizard
Orosz, ex-KGB ügynök. Kifejezetten alattomos, hidegfejű stratéga. Bárkivel és bárki ellen szövetkezik, nem zavarja a gyilkolás sem. Az szimpatikus benne, hogy mindenre fel van készülve és nagyon okos, de mégsem kedvelem.

6. csapat: Jonah Wizard (15) + az apja

Fekete bőrű rapper-sztár. Cora Wizard fia, aki a Janus ág feje. Az apja, aki egyben a menedzsere is, vele utazgat, de mindenhol feltűnést keltenek, mert a gyerek valami híresség. Mindenféle márkája, cuccai vannak, amikért döglenek a rajongói. Iszonyatosan unszimpatikus jelenség.

7. csapat: Amy (14) és Dan (11) Cahill + Nellie és Saladin

Grace Cahill kedvencei. A két gyerek Grace unokája volt, akivel sok időt töltöttek. Szüleik halálakor a nagymama mégsem vette magához a gyermekeket, hanem a nagynénjükre (Beatrice néni) lőcsölte őket, aki eltartotta, iskolába járatta őket, de semmi extra. Átlag iskola, átlag ruhák, semmi ajándék, semmi ünneplés, semmi vásárlás. Viszont folyton dadákat, bébiszittereket fogadott fel hozzájuk, akiket a sírba vittek. A csontlabirintus idején egy Nellie Gomez (20) nevű csaj vigyáz rájuk. Grace Cahill egyiptomi mauja, Saladin is a fiatalokkal tart az útra.

Kedvcsináló idézetek:
– Húha! – mondta Dan.
Amy megragadta a kezét.
– Megtaláltad?
Saladin, egyiptomi mau
– Nem, de ezt nézd! Ezt az esszét „A Királyi Akadémiához”. Egy egész esszét írt a fingokról! – Dan élvezettel vigyorgott. – Azt javasolta, hogy csináljanak egy tudományos vizsgálatot a különböző fingok szagáról. Igazad van, Amy. Ez a csávó egy zseni volt!
– Dan, akkora tökfej vagy! Keress tovább!

– (…) És miért éppen harminckilenc kulcs van?
Dan vállat vont.
– A harminckilenc jópofa szám. Tizenháromszor három. Ráadásul az öt prímszám összege: 3 + 5 + 7 + 11 + 13. És ha összeadod a három első három hatványát, 3¹ + 3² + 3³, szintén harminckilencet kapsz.
Amy úgy meredt az öccsére, mint aki kísértetet lát.
– Ezt honnan tudod?
– Hogy érted? Hát ez nyilvánvaló.

Dan szeretett gyűjtögetni: baseballkártyákat, híres bűnözők aláírást, polgárháborús fegyvereket, ritka érméket, és megvolt mind a tizenkét gipsze, amit óvodás kora óta viselt. Most legjobban a sírfeliratokat szerette, amiket szénnel dörzsölt át egy darab papírra. Otthon volt már pár király darab belőlük. A kedvence így szólt:
PRUELLA GOODE
1891–1929
HALOTT VAGYOK. BULIZZUNK.

♫ ♪ ♫ ♪ ♫
A képek a Pinterest táblámról származnak: A 39 kulcs / The 39 Clues
Egyéb The Maze of Bones kiadások a GoodReadsen.
♫ ♪ ♫ ♪ ♫

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése