2016. március 28., hétfő



Roald Dahl: Danny, a szupersrác



Rég rájöttem, hogy az igazi, szívből jövő mosoly az, amikor a szem is mosolyog; 
így hát vigyázzatok, ha valaki csak a szájával mosolyog, de a szeme meg se rebben!
Az nem az igazi.


Fülszöveg:
„Még ilyet! Ki hallott már ilyen csudát? Ez aztán döfi! Le a kalapot! – hajtogatta az őrmester. Amikor pedig apám befejezte a mesét, egyenesen nekem szegezte rendőri mutatóujját, és elkurjantotta magát: – Az áldóját! Vesszek meg, ha hittem volna valaha, hogy egy ilyen kis nitrincs előállhat a földkerekség legtalpraesettebb ötletével. Fiatalember, gratulálok!”
Danny valóban szupersrác. Persze ahhoz, hogy ezt bebizonyítsa, szüksége van csintalan apjára, pöffeszkedő, nagyképű szomszédra,cinkosságra hajlandó doktorra, no meg fényes tollú, jól megtermett fácánokra… Mindezek hajmeresztő kalamajkájából kerekedik ki Roald Dahl szupersrácoknak szóló hihetetlen története.

     Olvasott kiadás:

            Eredeti mű: Danny the Champion of the World
            Eredeti megjelenés éve: 1975

            Geopen, Debrecen, 1999
            172 oldal · ISBN: 9639093106 · Fordította: Borbás Mária      

                                                 (Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Szeretem Roald Dahl Matildáját (értékelés itt), és úgy döntöttem, hogy szép lassan feltérképezem az író más műveit is.

A történet röviden

ÉRDEKESSÉG!
The BFG / A Nyájas Óriás avagy Habó
itt tűnt fel először Roald Dahl műveiben!
Danny (E/1) meséli el, hogy miként nevelte fel pár hónapos korától az édesapja. Egy angliai kisvárosban élnek, ahol saját benzinkútjuk és szerelőműhelyük van, kettecskén laknak egy lakókocsiban – pontosabban: egy színes „cigánykaraván” kocsiban.

Fejezetről fejezte bontakozik ki az olvasó előtt egy csodálatos és irigylésre méltó apa-fiú kapcsolat. Danny imádja az édesapját, aki nem az a szájával mosolygós fajta, hanem olyan, akinek a szeme szikrázik fel, amikor valami huncutság jut az eszébe! Az apuka autószerelő – a világ legjobbja Danny szerint! -, de nem csak a motor- és autószerelés csínjára-bínjára tanítja meg a fiát, hanem mindenféle mesét (pl.: A Nyájas Óriásról (avagy a HABÓról)) és játékot (pl.: tűzballonozás) talál ki neki. Amikor Danny 9 éves lesz, kiderül az édesapa „mélységes mély titka”, ami kapcsán bejön a történetbe a Hazell úr erdejében élő fácánok története is és ez a titok a történet igazi kezdete.

Szerintem…

…életemben nem olvastam még ilyen szép apa-fia kapcsolatról szóló könyvet! A történet eleje csak kettejükről szól, több fejezeten át ismerkedünk meg Danny-vel és az apukájával, az élethelyzetükkel, a meséikkel, a munkájukkal és a szórakozásaikkal. Megismerjük Danny világát, megszeretjük ezt a kedves autó- és motorimádó párost, aztán kiderül, hogy mit derít ki Danny egy éjszaka az édesapjáról, ami felborítja a békés kis életüket. (Spoiler: Az édesapa vadorzó – pontosabban fácánokat szokott lopni másoktól! Spoiler vége.)

Annyira aranyosak! Az egész regény mesei, bájos, könnyed - jól esett olvasni.

Bár nagyon gyermekhangon van elmesélve az egész, mégis tetszett. Felnőtt fejjel is élveztem, az apuka törvényszegő „hobbija” ellenére is humorosnak és szerethetőnek találtam. Azt hiszem, úgy érzek a történet fő szálával kapcsolatban, mint Robin Hood tolvajlásának az ügyében – megbocsátható, mert a fellengzős gazdagok orra alá borsot KELL törni! Nagyon jól kitalált és bájosan megírt kis regény.

Szeretem Roald Dahl életszagú leírásait és a fejezetek „mindennapra egy mese”- tagolásával. Azt hiszem, folytatom az elmélyülést Dahl bácsi műveiben.

A borító külön megér egy misét: ilyen cukorfalat maszatos kölyköt! Imádom! :3

Kedvenc részek: A Nyájas Óriás (THE BGF – magyarul Szofi és a HABÓ) és Apu egyéb meséi, játékai. A regény végén a város többi lakója.

Értékelés: 5

Ajánló

Esti mesének, főleg fiúknak és fiús kislányoknak (amilyen én voltam egyszer), meg… Őszintén? Bárkinek, aki egy szemernyit gyereknek szeretné érezni magát. Bárkinek, aki egy csodás apa-fia történetet akar olvasni. Ezzel a könyvvel is bővült a „(Egyszermajd-)gyerekemnek, esti mesének”-listám. Bájos, jól tagolt, humoros.
Quentin Blake rajza a Danny, a szupersrác regényhez

Ha van esélyed választani olvasás előtt a kiadások között, akkor ajánlom az illusztráltakat – főleg a Quentin Blake által illusztráltat! Annyira cukik, esetlenek és egyszerűek a rajzai!


Roald Dahl's Danny the Champion of the World (1989)

Egy régi vágású Jeremy Irons ifjúsági film, amit nagy valószínűséggel nem szinkronizáltak le (nem találtam belőle magyar verziót). Az angol nyelvűbe belenéztem és azt kell, hogy mondjam – nekem bejön!

Jeremy Irons tökéletes Danny édesapjának! A látottat alapján hozza a jobbára komor arcú, de nevető szemű és szikrázó lényű apukát. (Imádom Irons bácsit, szóval megbocsátom neki még azt is, hogy mosolygósra vette az amúgy nem-mosolygós apukafigurát). Az ellenfelét – Hazell urat – pedig nagyon eltalálták, amikor Robbie Coltrane-t kérték fel a szerepre. Haláli páros!

A film érdekessége, hogy „Danny” szerepét Samuel Irons kapta, aki Jeremy Irons igazi fia. Alkalomadtán megnézem a teljes filmet, mert kíváncsi vagyok rá a látott trailerek és bevágások alapján.

Kedvcsináló idézetek:
    Majd ha nagyobbak lesztek, ti is megtanuljátok, ahogy megtanultam én is, hogy egyetlen apa sem tökéletes. A felnőttek bonyolult teremtmények, csavartagyúak, titkolózóak. Némelyiknek csavarosabb az agya, mint a többinek, mások sötétebb utakon járnak, de valamennyinek, beleértve az ember tulajdon szüleit is, akad egy-két gondosan rejtegetett titka, amitől bizony elállna a lélegzetetek, ha egy szép napon kiderülne.
    Ez a könyv igazából apámnak egy igen-igen rejtett, nagyon-nagyon titkos szenvedélyéről szól, meg arról, hogy ez a szenvedély milyen hajmeresztő kalandokba sodort bennünket.

Akárki akármit mond: olyan fiú, még nem született erre a világra, akinek csodálatosabb és izgalmasabb papája volna, mint énnekem.
    Ha valaki nem ismeri jól, még azt gondolhatná, hogy zord, szigorú ember. Pedig nem az. Sőt: irtóra tréfás és vidám. Csak azért látszik annyira komolynak, mert a szájával sose mosolyog. Hanem csak a szemével. Gyönyörű szép kék szeme van, és ha valami mulatságos gondolata támad, megvillan a szeme, és ha ilyenkor jól megfigyeli az ember, észreveszi, hogy a szeme közepében pici aranyszikrák táncolnak. De a szája meg se rezdül.

Az én apám a legjobb autószerelő a világon. Sok-sok mérföldnyi távolságból is idehozzák az elromlott kocsikat, pedig volna közelebb is garázs, akárhány. Apám szívből szereti a motorokat. „A benzinmotor kész varázslat – mondta egyszer nekem. – Képzeld csak el: vesz az ember ezer különféle fémdarabkát, s egy bizonyos módon összeszereli, aztán megitatja egy kis olajjal, benzinnel, elfordít egy kapcsolót, és akkor az a sok-sok fémdarabka egyszeriben életre kel, zümmög, duruzsol, dübörög, s az autó kerekei megperdülnek és forognak, forognak, fantasztikus sebességgel…”
    Nem is történhetett másképp: én is belehabarodtam a motorokba meg az autókba.

☀☀☀☀☀
Képgyűjteményem a Pinteresten:
Danny the Champion of the World borítók a GoodReadsen.
☀☀☀☀☀


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése