2016. március 4., péntek



Sarah Addison Allen: Sugar Queen - Édes élet


  
     – A könyvek képesek hatalmukba keríteni az embert, ugye? Gyanútlanul sétálgatunk egy könyvesboltban, amikor is valamelyik egyszer csak meglep bennünket, mintha magától került volna a kezünkbe, csak hogy felhívja magára a figyelmet. A benne leírtak olykor megváltoztatják az életünket, néha még csak el sem kell olvasnunk őket. Van úgy, hogy egyszerűen jobban érezzük magunkat attól, ha van a közelünkben könyv.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Josey Cirrini három dologban biztos: a tél a legkedvesebb évszaka, a Déli Szépség tökéletes ellentéte, és kedvenc ételei között van az összes édesség. Mikor Josey az anyja eseménytelen házába költözik, az egyetlen vigasza egy rakat édesség és a romantikus történetek, amik segítségével elmenekülhet az éjszakába. Egészen addig, míg meg nem ismeri Della Lee Bakert, aki egy részben a végzet, két részben a tündér keresztanya. Della Lee kitartó szeretetével Josey addigi élete kiszélesedik. Még Chloe Finly-vel is össze kapcsolódik, aki megmagyarázhatatlanul feltűnik a könyveivel, mikor szükség van rá – és akinek kapcsolata van Josey álmainak alakjával. Josey hamarosan egy olyan életet kezd élni, ahol a piros szín egy ijesztő hatalom, és ahol az indulattal tojást lehet sütni, mégpedig a dobozban is.
Meleggel, értelemmel és egy kevéske varázslattal csordultig telve, itt a lenyűgöző mese a barátságról, szeretetről – és a mindennapok elbűvölő lehetőségeiről.

Könyv információk:

  Eredeti mű: The Sugar Queen         
  Eredeti megjelenés éve: 2008
Könyvmolyképző, Szeged, 2012           
296 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632455488 ·
Fordította: Szakál Gertrúd
Az írónő könyvei:

> Lost Lake – A varázslat tava (2016-ban)
> A lány, aki a holdra vágyott / The Girl Who Chased the Moon – antológiában jelent meg a „vágott” verziója (ebben)

csak angolul:
> First Frost
> Waking Kate (Lost Lake 0,5.)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Megláttam a könyvtárban, kaptam a polcról és hazahoztam. Nem igazán volt rá különösebb okom, hacsak nem az, hogy tetszett A barackfa titka az írónőtől.

A történetről röviden
Helyszín: Bald Slope

Közeledik a tél és egy nő úgy dönt, hogy beköltözik a város egyik legismertebb nőjének a gardróbjába! Mivel Josey nem csupán a legismertebb és a leggazdagabb, de a legszerencsétlenebb is, így Della Lee kizsarolja magának a helyet a hatalmas gardróbban – túszul ejtve a 27 éves nő titokban hazahurcolt cukorkáit és szerelmes regényeit, amiket a szekrényben eldugva tart. A mogorva szekrény tolvaj szépen kizökkenti a komfortzónájából a jólelkű zug-nasollót, és pár hét alatt minden megváltozik.

Szerintem

Lassú, andalgós stílusú történetként indul, ami aztán begyorsul és nehéz letenni – sajnos (vagy nem sajnos), nem is bírtam és elolvastam egyhuzamban. Nagyon érdekelt, hogy mi van a fiatalokkal, pedig már majd leragadt a szemem!

Ez egy nagyon szerethető és jól elmesélt történet volt! Komolyan kezdek beleszeretni az írónő munkásságába, mert a legátlagosabb sztorit képes jól elmesélni – például: a szende gazdaglány beleszeret a szörfös kinézetű postásba, aki észre se veszi. Valami új? Nem. El lehet jól mesélni? Nem hiszem. Sikerült mégis? Igen, mégis sikerült olyan sztorit kanyarítani az egész köré, hogy le a kalappal.

Szerettem a főszereplőket, de bírtam, hogy a legkevesebb szerepet kapó mellékkarakternek is van valami elsumákolnivalója, valami TITKA. Mindenki rejteget valamit, ami feldobja a sztorit – vannak itt eldugdosott könyvek, elrejtett édességek, titkos gardrób átjárók, titkos szerelmes, félrelépések, hazugságok, balesetek és zsarolások…

A legnagyobb titkok közül kettőt sejtettem, a harmadik váratlanul ért. (Spoiler! Ha érdekel, jelöld ki: Abban egészen biztos voltam, hogy Josey-nak van egy féltestvére, ahogyan Della Lee állapotára is nagyon hamar rájöttem. Chloe viszont meglepett! Spoiler vége.) Szóval leesett az állam még a regény végén is még egyszer. Úgy olvastam volna még...

Összességében...

...jobban tetszett, mint A barackfa titka, és ha választanom kell, hogy melyik regényhős lennék, akkor egyszerre lennék Josey és Chloé. (Josey Adam és a történet vége miatt, Chloé pedig a könyvek miatt! Ha nincs karakter összegyúrás, akkor simán csak Chloe Finley szeretnék lenni.)

Hamar belerázódtam annak ellenére, hogy olyan komótosan indult csak el… A regény végére annyira megszerettem Bald Slope lakóit, hogy biztosan szomorú lettem volna, ha nem kapnak a fejükhöz az emberek! 

  •  „Szerettem”-szereplők: Josey, Chloé, Adam, Della Lee, Rawley. ~ Tulajdonképpen nagyon jó kis karakterei voltak a könyvek!
  • Nem szerettem: Margaret-et. ~ Legszívesebben odamennék hozzá és addig ráznám, amíg rá nem jön, hogy mennyire rossz anya…
  • Kifejezetten rühelltem: Juliant… ~ De ki nem? 

Értékelés: 5

Ajánlom, ha…
  • nincs ellenedre némi misztikum egy szépen megírt romantikus történetben;
  • szereted az édességekkel és könyvekkel sokat foglalkozó regényeket;
  • télen játszódó (szerelmes) regényt keresel;
  • kedveled a sokszereplős, több szálon futó sztorikat és oda vagy a szépen megfogalmazott gondolatokért;
  • gyorsan olvasható, szórakoztató romantikus regényre vágysz. 

Mary @ Home is Where the Boat Is
A történet margójára

Különösen büszke vagyok magamra, hogy a – nassolnivalókkal és édességekkel telezsúfolt – könyv olvasása közben nem zabáltam fel minden édességet a házban. Ha nappal olvastam volna, lehet, hogy elugrom a boltba pár tábla csokiért vagy felkeresek egy cukrászdát! („Vigyázat! A könyv hizlal?” :D Van létjogosultsága egy ilyen figyelmeztetésnek?)

Kedvcsináló idézetek:
– Nos, ez érdekes fejlemény – mondta Della Lee. – Mit akar?
– Hóembert építeni. Hóembert építeni éjjel… – Josey ösztönösen ránézett a digitális órára, de azután eszébe jutott, hogy nincs áram. – Azt se tudom, hány óra van.
Josey pizsamát viselt, ezért előbb tapogatózni kezdett a sötétben, hogy megkeresse a hótaposó csizmáját és a pulóverét. Azután felvette hosszú, fekete kabátját, és kifelé menet magához vett egy gyapjúsapkát és egy pár kesztyűt.
– Jó szórakozást! Használjatok óvszert! – kiáltotta utána Della Lee.

Josey felemelte a szatyrokat, és így szólt: – Egész eddigi életemben csupán egyetlen dologban voltam biztos. Az étel mindent megold, legalábbis addig, amíg el nem fogy.

Ha megehetné a hideg levegőt, biztosan megtenné. Úgy érezte, beleszippantani a friss levegőbe éppen olyan, mintha az ember gyömbéres sütibe harapna. És már meg is jelentek lelki szemei előtt a fehér csokidarabkákkal teletűzdelt, friss, törékeny vaníliamázzal bevont aprósütemények. Úgy olvadtak a szájában, mint a hó: a melegben finoman krémessé váltak.

Jöjjön csak ide! Szeretnék mutatni valamit. – Azzal felállt, kivezette Chloét a folyosóra, és kinyitotta az előszobaszekrényt. Tele volt pakolva, telis-tele volt zsúfolva – könyvekkel. – Ide nézzen! Howard, az ingatlanügynökünk azt mondta, hogy el kell vitetnünk ezt a rengeteg könyvet a szobákból és a folyosóról, hogy jobban el lehessen adni a házat. Azt állította, hogy a sok kacat elrettenti a potenciális vevőket. A könyveket kacatnak nevezte!
    
A képek a Pinterest táblámról származnak: Sarah Addison Allen
Az írónő saját The Sugar Queen táblája.
Egyéb The Sugar Queen kiadások a GoodReadsen.
     

2 megjegyzés:

  1. Ez jónak tűnik! :) Köszi az ajánlást! És szerintem igen, teljesen jogos a figyelmeztetés, ha egy könyvtől megéhezik az ember (és főleg, ha a nassolnivalókat kívánja meg). :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó is volt, amint tudom, levadászom "A csodálatos Waverley-kert" könyvét is. :D

      (Igazad van, a Csokoládé mellé is elférne egy ilyen figyelmeztetés. Illetve a legtöbb sütis-cupcake-es könyvhöz.)

      Törlés