2024. május 9., csütörtök



Híragi Szanaka: Az elvesztett emlékek lámpása | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

   

 

- Így megy ez. Az élet egy utazás, amely során apránként megválunk az emlékeinktől.

 




Létezik egy különleges fotóstúdió, ahol előbb-utóbb mindenki megfordul. Ez a hely ugyanis a túlvilág felé vezető út első állomása, ahol egy titokzatos férfi, Hiraszaka fogadja az eltávozottakat. 


Mindenki, aki ide kerül, egy halom fényképet kap, egyet-egyet élete minden egyes napjáról. Ahhoz, hogy valaki továbbléphessen a túlvilág felé, ki kell választania a legmeghatározóbb, legkedvesebb emlékeit ábrázoló fotókat – minden megélt évből egyet. 

Előfordul azonban, hogy épp a legfontosabb pillanatokról nem készül kép, vagy a meglévő fotó életlen, esetleg sérült. Ilyenkor az elhunytaknak lehetőségük van Hiraszaka kíséretében visszautazni a múltba, hogy megörökítsék, és egyben újra átéljék azt a jelentőségteljes pillanatot. Van azonban egy szigorú szabály: soha, semmilyen körülmények között nem szabad beavatkozni a múltba…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: 人生写真館の奇跡

Eredeti megjelenés éve: 2019

Libri, Budapest, 2024

240 oldal · keménytáblás · 

ISBN: 9789636042110 · Fordította: Mayer Ingrid

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

A csodálatos borítója miatt figyeltem fel rá! Aztán megérkezett, és keskenyebb, mint egy klasszikus könyv. Keménytáblás kiadású, vastagabb lapokkal. Ráadásul a tapintása is olyan jó érzés – szóval élőben még nagyobb szerelem, mint a képek alapján. 

 

Szerintem…

 

Ezt a könyvet azoknak is jó szívvel ajánlom, akik nem szeretnek japán íróktól olvasni, mert katyvaszosnak, nehezen kihámozhatónak érzik a történeteiket. Ez a kötet három történetet mesél el nekünk egy Hiraszaka nevű „kalauz” élet és halál mezsgyéjén álló fotóstúdiójából. Ez a fotóstúdió egy átkelőhely, ide érkeznek a halottak, hogy átválogassák az emlékeikből készült fotókat és kiválogassanak annyit, ahány évesen haltak meg. Ezeket a képeket Hiraszaka lámpása végül lepergeti előttük, mint az életük „filmjét”. 

 


Természetesen mindannyiunknak vannak kifakult vagy megrongálódott képei, így a halottaknak is, így azokat Hiraszaka által van lehetőségük újra elkészíteni egy maguk által választott géppel. Egy nap a múltban – még utoljára. Eddig talán kicsit mágikus realisztikusnak tűnik, hiszen ki hallott már hasonlót? De minél tovább gondolkodom rajta, annál jobban tetszik nekem ez a két világ közti fotóstúdió, ahol egy kedves emberrel beszélgetve és teázgatva átválogathatom a legmaradandóbb és legszebb emlékeimet. (Régen imádtam anyukámmal elővenni a cipősdobozt, amiben a fotóinkat tárulta, és azokat bogarászni. De ki nem?)

 

 

- Akkor nem is kell bonyolítanom, tehát ez a hely pontosan ott, az élet és halál határvonalán helyezkedik el.

- És maga jött értem, Hiraszaka-szan.

- Igen, bár ez egy köztes állomás.

- Szóval ez nem a túlvilág.

- Nem.

 

 

Hiraszaka három „munkájába” nyerünk bepillantást, akik nagyon sokfélék, de valami kicsavart módon mégis mindhármuk élete összefügg – no spoiler: sőt! Megismerkedünk egy idős korában meghalt óvónővel, aki annyira szerette a gyerekeket, hogy lényegében óvódát alapított a legnagyobb szegénység és háború utáni nincstelenség közepette. A kedves hölgyet egy gaz uzsorás követi, akit meggyilkoltak, és aki nem igazán együttműködő. A harmadik karakterről nem igazán mesélnék, mert nagyon szíven ütött a története, de ennyit elárul: miatta volt csak igazán torokszorító élmény ez a könyv. Csodaszép, de szívfájdító történetek mind, amelyeknek megvan a maguk – néha fekete – humora, de mindegyiknél kiviláglik, hogy micsoda szerencséjük van a türelmes és jószívű kalauzukkal.

Bónusz karakter, akiről szívesen olvastam volna még: Találkozunk a fotókat szállító titokzatos, ám sokat tudó futárral is, aki a halottak érkezése előtt leszállítja Hiraszakinak azok képeit.   

 


Összességében

 

Bár picit megkönnyeztem a végét, csodálatos élmény volt ez a könyvet elolvasni. Torokszorító, de összefüggő történeteket tartalmaz ez a gyorsan elolvasható, kívül-belül gyönyörű kötet. Azt tanácsolom, hogy bátran ugorjon neki az is, akinek nincsenek jó tapasztalatai az ázsiai írókkal, mert ez egy gördülékenyen olvasható, könnyen érthető, szívhez szóló üzenetű, nagyon szépen fordított kiadvány lett.  

 

Értékelés: 5

 


BORÍTÓMUSTA ~ Külföldi borítók:

 




 

Kedvcsináló idézetek:

- Na, szóval kiválasztom a képeket. Negyvenhetet.

- Igen.

- A végén meg visszagondolok az életemre, miközben nézem azt a lámpást.

- Úgy van.

- És feleségül ne vegyelek?

- Egyet mondhatok. Csak kétféle ember van a világon, aki képes agyonütni a másikat, meg amelyik nem. És te az a fajta vagy, amelyik nem.

- …Normális életet éltél, és sima halált haltál. Akkor meg mi kell még?

Tudja, minél inkább szívéhez nő valakinek egy fotó, annál kevésbé valószínű, hogy a fiókban tartja, hanem inkább kiteszi valahová, vagy gyakran kézbe veszi nézegetni. Olyankor pedig könnyen kifakul vagy elszakad. Ez az emlékekkel is így van. A kedves emlékeink gyakran eszünkbe jutnak erről-arról, de közben egyre kevésbé tudjuk felidézni a kisebb részleteket.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: Az elvesztett emlékek lámpása

 Az elvesztett emlékek lámpása a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


A Libri Könyvkiadónak hála a japán irodalom szerelmesei egy újabb gyöngyszemet tarthatnak a kezükben. Az elvesztett emlékek lámpása megható történet azokról a hétköznapi apróságokról, amelyek megszépítik az életünket és meghatározzák hogy kik vagyunk. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a történetben és ha nektek kedvez a szerencse, akkor nyerhettek is egy példányt a kötetből.

 

 

Nyereményjáték:

 

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek hazánkban is azok a regények, melyek az ázsiai kultúrából merítenek ihletet, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy olyan kötetből származik, amelyben markánsan jelen van az ázsiai kultúra. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a könyv címe, ahonnan idéztünk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

“Hiába ismered a tüzet, attól az még megégethet.”

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

04.29.: Csak olvass!

05.01.: Booktastic Boglinc

05.03.: Könyv és más

05.05.: Spirit Bliss Sárga könyves út

05.07.: Szembetűnő

05.09.: Hagyjatok! Olvasok!

05.11.: KönyvParfé

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése