2022. április 15., péntek



Agatha Christie: Szerelmi ​bűnügyek | Blogturné Klub ajánló

  

 

- Kit öltek meg?

- Egyelőre még - felelte Poirot - senkit.

- Micsoda?

- Ezért is mondtam, hogy nem hallhatott róla. Egy olyan bűnügyben nyomozok, amely még meg sem történt.

- De hát ide hallgasson, ez nevetséges.

- Korántsem. Ha egy gyilkosságot még a bekövetkezte előtt ki lehet nyomozni, az ugyebár sokkal jobb, mint ha utána tennénk. Akár - de ez csak egy kis ötlet - meg is lehet akadályozni.

 




A szerelem furcsa dolgokra képes. Néha a legjobbat, olykor pedig a legrosszabbat hozza ki belőlünk. Agatha Christie, az emberi lélek páratlan ismerője e kötet novelláiban is mesterien fonja szerelmi bűnügyeinek szálait. Kedvenc detektíveinkkel meglepő helyszíneken találkozhatunk ? Mr. Satterthwaite az operába látogat Mr. Harley Quinnel, Parker Pyne hajókázik (de ez egy másik halál a Níluson!), Poirot vidéken időzik, és a darázsfészkek kiirtásának módjait tanulmányozza, Miss Marple egy falusi szerelmi gyilkosságot old meg, Tommy és Tuppence egy apróhirdetés nyomán bálba megy. Megtudhatjuk, miért fontos a bridzsben a treff király, hogy mit nem bocsát meg soha egy máskülönben elnéző feleség, és hogy mihez kezdhet a millióival egy életunt gazdag hölgy.


Ez a kötet csupa-csupa szerelem és szenvedély…


De a szerelem néha sötét, és nem mindig boldogít. És ezt a krimi királynőjénél senki sem tudta jobban.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: A Deadly Affair

Eredeti megjelenés éve: 2022

Helikon, Budapest, 2022

300 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634798330 ·

Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter,

Gy. Horváth László, Kállai Tibor,

Katona Tamás, Sipos Katalin

Agatha Christie a blogon:

 

Szerelmi bűnügyek

Szentivánéji krimik

Adventi krimik

Tíz kicsi néger

Gyilkosság az Orient expresszen

Az Ackroyd-gyilkosság

Gyilkosság Mezopotámiában

Nyílt kártyákkal

Poirot karácsonya

Nem zörög a haraszt

 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Nagyon szeretem a szerző regényeit, de a Szentivánéji krimik és az Adventi krimik olvasása rádöbbentett, hogy a novellái is zseniálisak! Tudni érdemes, hogy nem szoktam szeretni a novellásköteteket a sokféleségük miatt, és mert általában egy jó írásra jut minimum két élvezhetetlen… Nos, Agatha Christie-nél ilyesmiről szó sincs, sőt: egy laposabb vagy kevésbé kreatív történetre jut ötven felülmúlhatatlanul izgalmas vagy váratlan lezárású! Ez a legújabb kötet is ezt erősítette meg bennem, mert bár akadt benne egy-kettő 3,5-re értékelt novella, összességében ez lett az eddigi kedvenc gyűjteményem a maga sokszínűségével és fordulatosságával.

 

A legújabb novelláskötet 14 történetet tartalmaz (vagyis 13-at, mert az egyik két részre van bontva) és egy röpke bepillantást az írónő életébe. A nyomozók változatosak, mint mindig, hiszen nyomozhatunk M. Poirot és Hastings párosával, akiket személy szerint nagyon szeretek, és a könyvben egy rendkívül ötletes, és a párosukat (szerintem) kifejezetten cukinak lefestő sztori, A treff király is helyet kapott. Nekem mégis inkább az ütős, pörgős A kettős bűnjel, illetve a csavarosan zseniális Darázsfészek című M. Poirot sztorik tetszettek, ez utóbbi például az egyik kedvencemmé vált a kötetből a maga szokatlanságával.

 


Miss Marple is kihagyhatatlan figura szerintem, de nekem csak az egyik vele kapcsolatos történet tetszett, A Halál a patakban, aminek az igazi főszereplője nem is az idős vénkisasszony, hanem egy vidékre költözött nyugalmazott rendőrfőnök. Sir Henry Clithering Miss Marple nyomására-tanácsára száll be egy helyi, öngyilkosságnak gondolt nyomozásba, amelyről természetesen kiderül ugyan, hogy gyilkosság, de elég fordulatosan. Érdekesnek találtam!

 

 

EGY ESŐS SZERDÁN a Nemzetközi Nyomozóirodában Tuppence kezéből ernyedten hullt ki a Daily Leader.

- Tudod, mire gondoltam, Tommy?

- Azt lehetetlen megmondani - válaszolt a férje. – Rengeteg mindenre gondolsz, de mindig egyszerre.

 

 

Tommy és Tuppence Beresford párosát még mindig nem tudom hova tenni, hiába ők édesanyám kedvencei... Talán a két részes novella-füzér jobban tetszett az összetettsége miatt, e azon kívül, hogy jópofa, szórakoztató páros a főszereplő, nemigen tudok nyilatkozni róluk. Nekem az ő történeteik valahogy kicsit elvontak, összecsapottak. Mondjuk nagyon bejött, ahogy kiválasztották a nyomozásuk tárgyát… például a rejtélyes újsághír alapján?! Nagyon fura pár! 

Mr. Parker Pyne-ért és a novelláiért viszont teljesen odáig voltam! Fordulatosak, becsapósak, frappánsak, és az egész karakter annyira cseles, annyira misztikus! A gazdag hölgy esete az egyik legkiemelkedőbb sztori az egész kötetben, már csak ezért is megérte volna elolvasnom. Teljesen beleszerelmesedtem a pasi blöffjeibe.

 

Érdemes még megemlíteni egy másik kedvenc titokzatos alakom, Mr. Harley Quint, aki sosem főszereplője a novelláknak, mégis mindig ő old meg mindent. A Mr Quin-történeteket egy Mr. Shatterthwaite nevű gazdag férfi szemszögéből élvezhetjük, akinek jó szeme van kiszúrni a furcsaságokat és a különcöket. Az ő sztorijaik sem hagyományosak, tele vannak váratlan csavarokkal és lehetetlennek tűnő lezárásokkal. Az én személyes kedvencem, azaz a kötet harmadik gyöngyszeme A szerelmi nyomozók volt. Egy férj halála után nyomoznak, akinek a halála egyszerre tűnik szokatlannak és kézenfekvőnek, ráadásul az amúgy is picit furcsa Mr. Shatterthwaite egy elég zord ezredes mellé sodródva szerez tudomást az ügyről.

 


Összességében

 

Úgy néz ki, hogy ezek a kötetek egyre jobbak és jobbak lesznek, ugyanis a Szerelmi bűnügyek simán kenterbe verte az előző két kötetet a szívemben. A nyomozógárda a szokásos. A segítségre vágyók megtalálják Mr. Parker Pyne-t, Miss Marple kéretlenül is jön és konspirál, M. Hercule Poirot megmozgatja kis szürke agysejtjeit, Mr. Satterthwaite körül újra felbukkan a rejtélyes Mr. Quin, valamint a nyomozóházaspár, Tommy és Tuppence is izgalmas ügyekbe botlanak. Van egy-két ismertebb nyomozó/karakter nélküli novella is a gyűjteményben, amelyek feldobták a szokatlanságukkal ezt az egyébként is sok különleges sztorit tartalmazó könyvet. 

A legjobban DARÁZSFÉSZEK című M. Poirot történet, A GAZDAG HÖLGY ESETE Parker Pyne sztori, A SZERELMI NYOMOZÓK Mr. Quin novella tetszett, illetve nagyon élveztem olvasni a meglepő lezárású GYÜMÖLCSÖZŐ NAP című novellát is.

 

Értékelés: 5


 

Kiknek ajánlom?

Azoknak mindenképpen, akik még semmit nem olvastak Agatha Christietől, de szeretnék elkezdeni! Jobbnál-jobb történetek, amelyek által egyrészt megismerkedhetnek az írónő stílusával, másrészt a nyomozóival! Egyébként szerintem minden krimi rajongónak tökéletes olvasmány, akárcsak a másik két gyűjtemény.

 

Külföldi borítók…

 

  

Kedvcsináló idézetek:

- A teste nem beteg - mondta erre a doktor -, de a lelke elfáradt. Mi, keletiek, tudjuk, hogyan kell ezt a betegséget gyógyítani. Foglaljon helyet, és igyon egy csésze kávét!

Mrs. Rymer leült, és elfogadta a neki kínált apró csészét, benne az illatos itallal. Miközben iszogatta, a doktor folytatta:

- Itt, Nyugaton csak a testet kezelik. Ez hiba. A test csak hangszer, amin megszólal a dallam. Lehet ez egy szomorú, fáradt dallam. De lehet vidám is, tele életörömmel. Mi ezt az utóbbit fogjuk megadni önnek. Önnek van pénze. A pénze elköltése most élvezetet fog hozni. Újra azt fogja érezni, hogy érdemes élni. Könnyű lesz, nagyon, nagyon könnyű...

- Mit ért azon, hogy „minden máshogy néz ki”? Hát azt gondolja, ha enyém volna a világ összes pénze, attól úrinő lenne belőlem? Köszönöm, de nem akarok úrinő lenni; magatehetetlen lehűtő mind.

- Még mindig nem értem - mondta Tommy. - A testvére férjnél van?

- Tizenhét éves korában megszökött, hogy férjhez mehessen - mondta Mrs. Honeycott tömören. - Egy közönséges emberhez, aki társadalmilag alatta áll. Mert mi egy lelkipásztor lányai vagyunk. Szóval ez már szégyenteljes. Aztán otthagyta a férjét, és a színpadra lépett. Színésznőnek állt! Életemben nem voltam színházban. A gonoszsághoz nincs közöm.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Könyvek - Agatha Christie Pinterest tábla

A Deadly Affair a GoodReadsen

☆☆☆ 


A Helikon kiadó jóvoltából újabb szemet gyönyörködtető Agatha Christie gyűjtemény jelent meg nemrég. A mostani novelláskötetben szerelmi bűnügyekről olvashatunk, és megtudhatjuk, hogy a szerelem milyen furcsa dolgokra képes. Tartsatok bloggereinkkel, akik elmerülnek Mr. Quin, Parker Pyne, M. Poirot, Miss Marple és Tommy és Tuppence nyomozásaiban. Mivel a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerheti a Helikon kiadónak hála a könyvet, azt javasoljuk, hogy ne felejtsetek el játszani se! 

 


 

Nyereményjáték:

 

Mivel a Szerelmi bűnügyek c. kötetben több híres detektívet / nyomozópárost megismerhetünk meg, úgy döntöttünk, hogy ideje próbára tenni a krimi ismereteiteket! Minden állomáson találtok egy sziluettet, ami egy-egy ismertebb alakhoz tartozik. A feladatotok kitalálni a nevét, és beírni a megfelelő rubrikába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

6 - Readinspo

9 - A Szofisztikált Macska

12 - Booktastic Boglinc

15 - Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése