2022. április 16., szombat



David Mitchell: Felhőatlasz | Blogturné Klub könyv- és filmajánló

  

 

Soha többé nem leszek képes akárcsak századannyira jót írni. Bárcsak szerénytelenség volna tőlem ilyet mondani, de nem az. A Felhőatlasz szextett magába foglalja az életemet. Sőt a Felhőatlasz az életem. Jómagam már csak kiégett tűzijáték vagyok, de legalább valóban tűzijáték voltam.

 



MINDEN ​ÖSSZEFÜGG


Egy zaklatott életű ifjú zeneszerző az ihlet pillanatában ráérez az örökkévalóságra. Sorsszerű viszonyok, cinikus érzelmek és látnoki szerelmek motívumaiból hat történet rajzolódik ki, melyek mindegyike túlmutat önmagán – egy leírhatatlan harmónia felé. Ez az átkozottul tökéletes összhang szólal meg a Felhőatlasz olvasóiban.


David Mitchell bravúros felépítésű, virtuóz nyelvezetű művében az összefonódó életek minden időbeli és térbeli határt átlépve hatnak egymásra. A lelkek korokon és kontinenseken át vándorolnak, akár az égbolton átvonuló felhők. De ki irányítja sorsunkat: mi magunk vagy valamilyen külső erő? Képesek vagyunk-e tanulni a múltból, az előző életekből, vagy az emberiség újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat?

A regényből a Mátrix-trilógia és A parfüm rendezői forgattak vibrálóan szellemes filmet.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Cloud Atlas

Eredeti megjelenés éve: 2004

Helikon, Szeged, 2022

624 oldal / ISBN: 9789634797579

Fordította: Borbás Mária, Falvay Dóra,

Hordós Marianna,Bajtai Zoltán,

Czigányik Zsolt, Polyák Béla

 

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Lassan tíz éve, hogy elolvastam ezt a könyvet, ami az egyik kedvenc filmem alapjául szolgált... Legalábbis azt gondoltam, hogy elolvastam, de rá kellett jönnöm, hogy kutyafuttában, a sorokon átrohanva inkább csal által szaladtam a regényen, mert féltem, hogy vissza kell vinnem a kölcsönkönyvet… Hónapokig olvastam, sietve át-átugorva a részeket, ami a mostani értő, lassú, kényelmes olvasás mellett olyannak tűnik, mintha 1) nem is olvastam volna, 2) úgy tévéznék, hogy fel sem emelem a fejem a mobilomból, így kihagyva minden rejtett utalást.

Szóval első olvasásnak érződött – jogosan. A filmet már annyiszor láttam, hogy szinte fejből tudtam, melyik mondatot kinek a szájába helyezték át a könyvből, és mely lényegtelennek tűnő, ám fontos karakterek maradtak ki a mozifilmből. Hátborzongató volt Adam Ewing hollandusával, Boerhaave-vel találkozni, felszaladt a szemöldököm a Robert Frobishert zaklató leányon, Eván, de a leginkább Szonmi~451 oriszon tanúságtételének fejezetinek a másságán és a völgybéli Zakri meséinek különbségein lepődtem meg! Mennyivel gazdagabb, szebb és szomorúbb ez a regény, mint az amúgy gazdag, szép és szomorú film.

 


A regényről…

 

Ez a könyv a véget nem érő újjászületések, a soha nem múló szerelmek, a zene és a szeretet regénye. A hit, a szabadság, a lázadók, a szeretők, a gyávák és a magányosak története. Álmodozók és naivok meséi szerepelnek ebben a könyvben, olyan figuráké, akik egy picit magukkal fognak vinni a szívünkből, mire a Felhőatlasz végére érünk.


Adam Ewing csendes-óceáni naplóját olvasva megismerjük a Profétanő szkúner legénységét, a moriorik fekete fajának a történetét, de szóba kerül a rabszolgaság, az emberségesség és a naivitás kihasználásának a kérdése is. Nem sokkal később bár egy Robert Frobisher nevű szertelen ifjú zeneszerző leveleit olvashatjuk, amiket tudós szerelmének írogat. Megtudjuk, hogy kitagadta a gazdag családja, tele van adósággal, rendkívül léha természetű, és úgy dönt, hogy elszökik Angliából Hollandiába, hogy az egyik még élő nagy zeneszerző, Vyvyan Ayrs titkára lehessen. (Érdekesség, hogy miután behízelegte magát a furcsa, őrült családba, talál egy naplót, amit egy bizonyos Adam Ewing írt…)

 

 

Sokan imádkoztak térdepelve, némelyeknek a szája is mozgott. Irigylem őket, esküszöm, hogy irigylem. Istent is irigylem, akire rábízzák titkaikat. A hit a legkevésbé exkluzív klub ezen a földön, de az ajtónállója a legkönyörtelenebb.

 

 

Luisa Rey személyében az első és egyetlen női főszereplőnket köszönhetjük. A rendkívül tűzről pattant, magabiztos nő egy újságíró, aki Robert Frobisher egykori nagy szerelmével, az idős tudóssal, Dr. Sixsmithszel együtt beragad egy liftbe. A férfi olyan titkok tudója, amiért ölni is érdemes, és ami felrobbantja a világot, a nő pedig jó érzékkel csap le a témára…  A Féléletek – Az első Luisa Rey-rejtély egy kiadandó példánya következő fő karakterünknél, a botrányba keveredő könyvkiadónál landol, Timothy Cavendishnél, akié talán az egyik legelborultabb sztori az egészben… TC nem sokáig ér rá a furcsa íráson gondolkodni, mert menekülnie kell, majd bezárják és jó ideig semmi máson nem jár az esze, csak a szökésen meg az elpazarolt életén.

 


Imádom a nem igazi létforma, hanem klón (avagy fabrikáns) Szonmi~451 történetét, aki a távoli jövőben a kivégzése előtt mesél egy Archivistának az öntudatra ébredéséről, a titokban összeharácsolt tudásról, a rabszolgamunkából való kitöréséről, a kapcsolatával néhány tisztavérűvel és arról, hogy miként állt a lázadás élére ő, akinek igazából Lelke sincs. Rajta kívül még Zakri meséit szeretem, aki a még távolabbi jövőben él, ott, ahol Szonmira, mint istenre tekintenek… ahol a múltbéli tudás, már nem található meg, ahol a civilizáltság ritkaság számba megy… Zakri érdekes karakter, mert egy csak általa látott, de mások által is félt „ürdüng” személyében folyamatosan kísérti őt Georgi bá’. Az amúgy is elég bizalmatlan és kevéssé civilizált völgylakó családja befogad fél évre egy távolról jött bölcselőd nőt, Meronimát, aki egy high tech hajón érkezett a távolból, és szeretné megfigyelni Zakri népét.

 


A regény stílusa sokféle… Akadnak benne levelezések, naplóbejegyzések, kérdés-válasz formában elbeszélt vallomások, papírszalvétára lefirkált jegyzetek, de a legjobban Zakri részeit szerettem, ugyanis nagyon különleges hangvételben van elbeszélve. A férfi egy távoli időben él, ahol már a nyelv lebutult, lerövidült, ahol elharaptak szóvégeket, összemostak szavakat. Például: férfiak’s’nők, jaja (igen), á-á (nem), húúha, rajzvarázsolt, Civ’lizácijó. (Különösen izgalmas, ahogy a filmben beszélnek, a magyar szinkron irtó jól el lett találva!)

A Felhőatlasz másik különlegessége a sokféle történeteten túl az, hogy mindegyik kapcsolódik a másikhoz. Fel-feltűnnek benne azonos helyszínek, olvasnak egymásról, kíváncsiak arra, mi történt az „elődjükkel”. Szerettem a regény misztikusságát, megfoghatatlanságát, de az olvasmányosságát is. Néha kellenek az ehhez hasonló összetett és elgondolkodtató regények. Mivel mindegyik főszereplő életénének megvan a maga tanulsága, azt hiszem, mindenki megtalálhatja köztük azt, akivel éppen egyszerre rezzen a lelke.

 


Összességében

 

Nem titok, hogy különleges számomra ez a történet, mert a film az egyik csilliószor látott kedvencem, és bizony azt kell, hogy mondjam, hogy bár akadnak bennük eltérések, mégis ugyanarra jók, ugyanannyira a szívembe lopta magát a regény is. Nyilván bővebb és történetekben, életekben gazdagabb a regény, mint az amúgy háromórás mozifilm, de ugyanannyira szerethető, izgalmas és összetett.

Ha valami igazi irodalmi csemegére vágysz, akkor ne hagyd ki. Megéri megismerkedni Zakrival, Luisa Reyjel, Szonmival, Robert Frobisherrel, Adam Ewinggal, de még Timothy Cavendish-sel is…  

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik kedvelik az elvontabb, összetett cselekményű, sok szálon futó történeteket, illetve a könyv a könyvben típusú regényeket.

 

Hugh Grant szerepei a filmben

 

Filmajánló: Felhőatlasz (2012)

 

Órákig tudnék csacsogni erről a háromórás fantasztikusságról, amit egy zsenális trió rendezett (Lana Wachowski, Lilly Wachowski és Tom Tykwer), de nem fogok. Elmondom, hogy mi az egyik kedvenc dolgot, amiért teljesen odáig vagyok (a völgylakós beszéd szinkronján túl, amit feljebb már említettem). A filmben több neves színész újra és újra felbukkan akár önmaga idősebb vagy fiatalabbverziójaként, akár teljesen elmaszkírozva, teljesen más szerepben egy másik idősíkban. Van, aki két vagy három karaktert alakít, de például Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving és  Hugh Grant HATOT! Ráadásul néha férfi nőt, nő férfit alakít, és bevallom hősiesen, hogy még sosem sikerült úgy végignéznem, hogy mindenkinek megtaláltam az összes elmaszkírozott alakját egyszerre.

 

Adaptáció: 5/4 ««««

 

A látványvilág pazar, a rendezés frenetikus és ötletes, a színész castingért megérdemli valaki a kézcsókot, ahogy a ruhákért, a zenékért, az egyes színekért is. Megunhatatlan, színes, sokszínű sztori, ami tele van magvas / bolond / művészi / nagyzoló / megható / elgondolkodtató / megbotránkoztató gondolatokkal. Nagyon odafigyelős és nagyon hangulatfilm, amit nem egyszerű befogadni, de van 3 szabad órátok, akkor NÉZZÉTEK MEG!

 

Hugo Weaving szerepei a filmben

Külföldi borítómustra

 

Kedvcsináló idézetek:

És utolsó leheleteddel érted majd meg, hogy az életed nem ért többet a határtalan óceán egyetlen cseppjénél!

Ámde mi az óceán, ha nem cseppek sokasága.

Pedig milyen távol áll a gyávaság az öngyilkosságtól! Ellenkezőleg, jelentős bátorság kell hozzá. A japánok látják ezt a dolgot helyesen. Önzés ellenben elvárni másoktól, hogy elviseljék az elviselhetetlen létet, csak hogy megtakarítsanak a családnak, barátoknak és ellenségeknek egy kis lelki munkát. Egyedül az az önzés az öngyilkosságban, ha idegeneket rákényszerítünk, hogy ocsmány, groteszk dolgok tanújává váljanak.

– A Régiek maguknak csinálták az Összeomlást – válaszolta a bölcselőd.

Ennek nem vót se' füle, se' farka.

– De a régieknek vót Tudása!

– Jaja, a Régiek Tudása legyőzte a betegséget, a távolságot, a születést, és mindennapivá tette a csodát, de egy dolgot nem győzött le, a emberi szív mohóságát, jaja, mohóságot a többre.

– Több mire? – kérdeztem. – A Régieknek mindene megvót.

– Ó, több holmi, több étel, gyorsabb gyors, könnyebb élet, több hatalom kellett nekik, jaja. A Kerek Világ hatalmas, de mégsem vót elég nagy a mohóságnak, ami miatt a Régiek kettészakították a eget, felforralták a tengert, nem természeti atomokkal megmérgezték a földet, torzmagokkal trükköztek, hogy új himlőbetegség terjedt, és torzbaboák születtek. A vége felé a országok szétestek, kezdetbe' lassanként, az'tán gyorsbavág, vadember törzsekre, és a Civ'lizácijós Kor összeomlott, kivéve néhány zugot's'foltocskát itt-ott, ahol a megmaradt lángok pislákolnak.

 

(További kedvenc idézeteim…)

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Felhőatlasz / Cloud Atlas

Cloud Atlas a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


David Mitchell ikonikus művében időn és téren keresztül egymásba fonódó sorsok, életutak történeteit követhetjük nyomon. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok mit gondolnak a Felhőatlaszról és a regény számos szereplőjéről. Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Helikon kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is!

 


 

Nyereményjáték:

 

A Felhőatlasz írójának, David Mitchellnek már három magyarul is megjelent műve van. A feladatotok kitalálni, hogy az egyes állomásokon melyik regényéből idéztünk. (Csak a rafflecopter közelében elhelyezett idézetek érnek!)

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

„A szívem összegömbölyödik és megmelegszik,
mint a megszelídült vadmacska a napon.”

a Rafflecopter giveaway

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése