2022. április 25., hétfő



Karen M. McManus: Lehull ​a lepel (Lehull a lepel 1.) | Blogturné Klub könyv- és sorozatajánló

  

 

- Ugye, milyen furcsa? (...) Összesen hatan voltak abban a teremben, és közülük egyikük már halott. A tanár hosszú ideig nem volt bent, és maguknak, négyüknek, akik ott maradtak Simonnal, minden okuk megvolt arra, hogy elhallgattassák. - A hangja nem lesz hangosabb, de a szavakat mégis úgy hallom a fülemben, mint egy zsibongó méhkas zúgását. - Érti, mire akarok kilyukadni? Lehet, hogy csoportosan tervelték ki ezt az egészet, de attól még nem egyformán felelős mindenki. Óriási a különbség az ötletelés és a konkrét megvalósítás között.

 



Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?

Most még többet tudhatsz meg a bónusz fejezetből és a könyv alapján készült Netflix sorozatból.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: One of Us Is Lying

Eredeti megjelenés éve: 2017

 

Maxim, Szeged, 2022

408 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634994893

Fordította: Sárossy-Beck Anita

Sorozat részei:

 

1. Lehull a lepel

2. Most te következel

3. One of Us Is Back (2023)

(befejezett?)

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Alapjáraton szeretem a YA korosztálynak szóló krimiket, így nem meglepő, hogy azonnal felfigyeltem erre a történetre is. Bár kicsit szégyellem magam, hogy végül a Netflixes tévésorozat miatt olvastam el, de úgy gondolom, hogy egy jó olvasmányhoz sosincs késő! A sztori elég egyedi: adott 5 fiatal, akiket iskolai büntibe küldenek, és az egyikük meghal, miután a tanár elhagyja a termet. Sejthető, hogy a 4 életben maradt diákra ez nem vet túl jó fényt, pláne, hogy egyiküket, egy drogdílert leszámítva nem sűrűn kapnak elzárást... Az áldozat az iskola nem hivatalos pletykaoldalát megálmodó Simon, míg az ő lehetséges gyilkosai: a népszerű királylány, Addy, a felkapott sportoló, Cooper, a kisstílű bűnöző, Nate, és az eminens jó kislány, Bronwyn. Ráadásul kiderül, hogy mindegyikükről írni akart a legújabb posztjában, tehát még indítékuk is van!




Azt gondolnánk, hogy a regény nagy részében arra próbálunk rájönni, hogy vajon ki, mikor és hogyan ölte meg Simont, de ez nem így van. Lassacskán rájövünk, hogy melyik fiatal milyen titkot rejteget, milyen kapcsolatokat ápolnak (családi, baráti, párkapcsolatok), de szót ejtenek a haláleset feldolgozásáról, Simon pletykaoldalának a kártékonyságáról, és arról is, hogy az újabb és újabb rejtélyes TUMBLR-posztok miatt milyen számkivetetté válik a gyilkos klubnak kikiáltott négyes. Nekem nagyon tetszett, hogy a nyomozás mellett a karakterek fejlődése is hangsúlyos volt. 

 

 

Nate az első bekezdés után közbeszól.

- Bocs, de ennél fontosabb dolgokat is meg kell beszélnünk. Válaszolj nekem őszintén: akkor is tetszeni fogok neked, ha már nem leszek gyanúsított?

- Azért dílerkedésért még mindig feltételes szabadlábon vagy - felelek. - Ez elég vonzó.

- Jó, de az decemberben lejár - vágja rá Nate. - Az új évben már mintapolgár leszek. A szüleid talán még azt is megengedik, hogy elvigyelek egy rendes randira. Már ha akarsz jönni.

 

 

Meglepő és nagyon érdekes ez a regény. Természetesen alig vártam, hogy kiderüljön, hogy ki és hogyan ölte meg Simont, de sokkal inkább izgatott az, hogy mi lesz a négy fiatallal! Azt gondoltam, hogy a legszimpatikusabb a tipikus jól tanuló, jó kislány, Bronwyn lesz a kedvencem, és bár tényleg sokat fejlődött és alakult a karaktere, közel sem annyit, mint Addy vagy Cooper figurája! Azt gondoltam, hogy se a buta szőke Addyt nem fogom szeretni, aki szinte piócaként tapad a gimis szerelmére, Jake-re, se a "mindenki kedvenc sportolója" Coopert, aki már-már túl tökéletes úriemberként viselkedett végig. Olvasás közben észrevétlenül megszerettem őket, mert nem kímélték magukat, nem hazudoztak maguknak, és egy idő után finom öniróniával kezelték a felmerülő problémáikat is... Lassan építették magukat, és a regény végére totál felnéztem rájuk, amiért képesek voltak kiállni magukért!

 


YA-regényről lévén szó akadnak hangsúlyosabb és kevésbé hangsúlyos szerelmi szálak a történetben. Az egyik központi románc az eminens Bronwyn és a bűnöző Nate között van, de körülbelül az első pillanattól fogva borítékolható volt, hogy ők ketten lassan egymásra fognak kattanni, és én drukkoltam is nekik, mert kifejezetten kedvelem az össze nem illő párokat! Totál odáig voltam a közös filmezéseikért, az ő közös pillanataik mosolyogtattak meg a leginkább, holott a filmezést leszámítva nekem épp az ő karaktereik voltak picit laposak és egysíkúak. 

A szerelem, a nyomozás és a karakterfejlődés csak az általam legértékesebb részei a regénynek, ezeken túl is eléggé belemegy jó néhány komolyabb témába! Előtérbe kerül a középiskolai/gimis magány, a fiatalkori depresszió, a kirekesztettség / különcség / népszerűség témakörei, az iskola okozta stressz, a jó jegyek okozta nyomás, a pletyka kártékonysága, a folyamatos szorongás, önmagunk és mások elfogadása és felvállalása... Jelen vannak ezek a dolgok, mégsem éreztem őket túlságosan felkavarónak olvasás közben, így az ezekre a témákra érzékeny olvasóknak is merem ajánlani a könyvet!

 


Összességében

 

Nagyon kíváncsi voltam, hogy ki ölte meg az “Erről-arról” nevű pletykarovatot vezető Simont, de sajnos eléggé megkedveltem a lehetséges gyanúsítottakat ahhoz, hogy végig azon drukkoljak, hogy kiderüljön, mégsem ők tették valami úton-módon. Emiatt ugyan furcsa érzés volt ezt az izgalmas nyomozást és komoly iskolai problémálat elegyítő regényt olvasni, de csak úgy sodort a sztori, és nem értem rá ezen merengeni. Tetszett a váltott szemszög, és hogy ezáltal megismertük a gimi négy nagyon eltérő figuráját, de még inkább tetszett, hogy mindegyiküknek volt hova fejlődnie... és fejlődtek is! 

Olvasmányos young adult krimi, remélem, hogy az írónő többi regénye is tetszeni fog, ugyanis tervezek még tőle olvasni.

  

Értékelés: 4,5


 

Folytatnám? Igen, kíváncsi leszek, miről szólhat a második rész, mert ez nekem eléggé lezártnak tűnt. Talán új sztori új karakterekkel? Minden szempontból vevő vagyok rá, szóljon bármiről is!

 

Sorozatajánló: Egyikünk hazudik (2021–)

 

Ritkaság számba megy, ha valamit előbb nézek meg, és csak azután állok neki elolvasni az adaptáció alapjául szolgáló könyve(ke)t, de most kivételesen így esett az eset. (Beteg voltam, és tévézni több kedvem volt, mint olvasni, no. Van ilyen.) Pechemre - vagy mázlimra - csupán nagyvonalakban hasonlítanak egymásra a könyv és a sorozat, ugyanis míg a könyv főleg a központi karakterekre helyezi a hangsúlyt, addig a sorozatban megelevenednek a múltbéli események és több más háttérkarakter is előlép az árnyékból, sőt, egyesek saját láv- vagy sidesztorit kapnak!

 

Adaptáció: 5/3 «««

 

A sorozat rendkívül pörgős, sok szálon futó, és nagyon-nagyon izgalmas. Mégis azt javaslom, hogy előbb olvassátok el a regényt, mert bár tényleg jól van megírva, kicsit laposnak érezhető a kidolgozottabb, gazdagabb cselekményű sorozatadaptáció után. Nekem nagyon bejött például, hogy Maeve (Bronwyn húga) is saját szálat kapott, kiemelték a háttérből, de picit talán érdekesebb volt Simon halálának a hogy's'mikéntje is. A casting is bejött, szimpatikusak a fiatalok, és akadtak kiemelkedően jó alakítások is. (Plusz akik között kellett, azok között a kémia is működött, amiért külön jár a pacsi.) Összértékelés: NÉZZÉTEK MEG! 

  


Kedvcsináló idézetek:

- De nekem nincs szükségem fiúra ahhoz, hogy boldog legyek.

- De igenis szükséged van! - csattan fel anya. - Az utóbbi hónapban egy rakás szerencsétlenség voltál.

- Azért, mert egy gyilkosság ügyben nyomoztak utánam - emlékeztetem rá. - Nem azért, mert szingli vagyok.

Felállók, és kinyújtom felé a kezem. Bizalmatlanul néz rám, de azért elfogadja, és hagyja, hogy felhúzzam. Felemelem a másik kezemet is. - Bronwyn Rojas, ezúton ünnepélyesen megfogadom, hogy sem ma délután, sem a jövőben nem foglak meggyilkolni. Megegyeztünk?

- Nevetséges vagy - dünnyögi, miközben újra elvörösödik.

- Kicsit aggaszt, hogy ki akarsz térni a fogadalmad elől, hogy ne gyilkolj meg.

Bronwyn a szemét forgatja.

- Minden lánynak ezt mondod, akit felhozol ide?

– Te jó ég, ha látnád az arcodat! Még el sem kezdődött a film, te máris minden porcikáddal utálod.

Nate egyenesen a képernyőre mered, az arca rezzenéstelen. – Nem, dehogy. Kifejezetten tetszik – suttogja. – Remek film. Kösz, hogy ajánlottad!

– Gyakorlatilag te ajánlottad – bököm meg a vállát. – Pedig a lelked mélyén most szó szerint haldokolsz, igaz? Csak remegsz, mint egy kocsonya, és kis híján a földre hullasz, mint egy eldobott pattogatottkukorica-szem.

– Cssss! – suttogja Nate szigorú hangon. – Most jön a legjobb rész.

– Amúgy te melyik frakcióhoz tartoznál, Nate? – faggatom tovább. – A Bátrakhoz? Szerintem te Bátor lennél. – Nate megborzong, mire én némán nevetni kezdek, és érzem, hogy kiszáll belőlem minden feszültség. 

(További kedvenc idézeteim…)

☆☆☆
Nem saját képek. Pinterest tábla: Lehull a lepel / Egyikünk hazudik

One of Us Is Lying a GoodReads-en.

☆☆☆ 


Mivel nemrég debütált a Netflixen a Lehull a lepel sorozatadaptációja, az Egyikünk hazudik, úgy gondoltuk, hogy újra turnéra visszük mindannyiunk kedvenc Young Adult krimijét! Ismerkedjetek meg Addyvel, Bronwynnal, Nate-tel és Cooperrel, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt az iskola pletykagyárosa és ügyeletes hírhozója, Simon halálához. Vajon tényleg egyikük a tettes?

Tartsatok bloggereinkkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén megnyerhetitek a Maxim kiadó által felajánlott nyereménypéldányt.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

A Netflixen nemrég debütált a könyv adaptációja Egyikünk hazudik címmel. Minden állomáson találtok egy homályos képet, melyen a sorozat egyik szereplője szerepel, nos, mi a karakterek nevére vagyunk kíváncsiak ezúttal! A helyes megoldást a rafflecopter dobozba várjuk!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

  

a Rafflecopter giveaway




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése