2023. november 23., csütörtök



James Norbury: A ​macska, aki zent tanított | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

- Megtanultam, hogy amire vágyunk, arra ritkán van szükségünk. Amire viszont szükségünk van, arra szinte soha nem vágyunk.

 




Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni.


Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja.


Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval.

Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál.

De miután a macskát egy játékos kiscicával hozza össze az élet, mindent kétségbe von, amiben addig bizonyos volt. 

 


Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Cat Who Taught Zen

Eredeti megjelenés éve: 2023

XXI. Század, Budapest, 2023

176 oldal · ISBN: 9789635684335

Fordította: Laik Eszter

Illusztrálta: James Norbury

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

JAMES NORBURY KÖNYVEK:

Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány + Az ​utazás

A macska, aki zent tanított

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Nagyon szerettem az író másik két magyarul is megjelent kiadványát, ugyanis nem csak gyönyörűek a benne lévő gondolatok és az illusztrációk, de a történetek is szívhez szólóak.

 


Szerintem…

 

James Norbury ismét egy spirituális utazásra invitálja az olvasóit, ám ezúttal nem a Kicsi Sárkány és a Nagy Panda lesznek az útitársaink, hanem a Macska, aki az ősi fenyőt keresve indul útnak. Macska békére és megvilágosodásra vágyik, így jó barátja, a Patkány tanácsára elindul, hogy felkutassa a juharfák között álló ősi tölgyet, és annak az ágára telepedve elmélyüljön.

 


Spirituális utazónk több állattal is találkozik útközben, és mivel igencsak bölcs, majd’ mindegyiküknek segít is egy tanmesével, pár elgondolkodtató kérdéssel vagy felkavarónak tűnő gondolattal. Nagyon szerettem az állatokat, akikkel találkozott. Imponált a Nyúl kedvessége, megkapó volt a Holló elvesztett kincs miatti szomorúsága, de még a Farkaskölyök fura álma is izgalmas volt.

Annyi biztos, hogy a túl hosszú ideje élő, mindent (az életét is) unó Teknőssel való röpke beszélgetése picit megfacsarta a szívem, ahogy az is, mennyire magamra ismertem a Majomban, aki képtelen pihenni a fejében zakatoló folyamatos „zajtól”. Szerettem, ahogy a Macska rávezeti őket arra, hogy miért érdemes élnünk és hogyan tudunk a jelenre fókuszálva békére lelnünk.

 

 

- Azt hiszem, értem - felelte a Holló. - A sors tekervényes ösvényekre vezet bennünket, és bármilyen rossznak tűnjön is egy-egy helyzet, sosem tudhatjuk igazán, mi sül ki belőle. Igyekszem ezt észben tartani, és akkor talán nem izgatom fel magam annyira, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan elterveztem.

 

 

A kedvencem egyértelműen a Macska Tigrissel való találkozása volt, ugyanis egyrészt ezek az illusztrációk voltak a kedvenceim, másrészt érdekes volt, hogy mennyire higgadt és segítőkész a Macska akkor is, amikor tudja, hogy a Tigris megölheti őt. A Tigris erős karakter, aki szenved attól, hogy neki kell a legjobbnak lennie, és igyekszik a hatalmát kegyetlenkedéssel biztosítani.

A történetnek jár egy hatalmas piros pont is, amiért fény derül arra is, hogy a bölcs Macska sem mindenttudó. Tanácsot adni és rámutatni mások hibájára egyszerű, de önmagunkon alkalmazni a meglévő tudást már egy más tészta. A Macska a Kiscicával találkozva döbben rá erre.

 

 

„A Kiscica volt az utolsó dolog, amire a Macska vágyott, de az egyetlen dolog, amire igazán szüksége volt.”

 

 

- írja, vagyis inkább összegzi a Macska útját a könyv végén az író. Őszinte leszek, de engem ez érintett meg a leginkább a nagy egészből, pedig telis-tele volt csupa gondolatébresztő mondattal ez a történet. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a lakásfelújítás előtt (és igazából után se) terveztem egyetlen (szőrös négylábú) állatot se örökbe fogadni, de az elmúlt közös évre visszatekintve Lucifer beköltöztetése nagyon jó ötlet volt. Szórakoztató társaság ez az ölelkezést elutasító, ugyanakkor jópofa kis dög, aki folyton körülöttem lébecol, ha otthon vagyok. Jó társ a magányban!

 


Összességében

 

Ismét egy adag tündéri tanmese gyönyörű történetbe csomagolva, ami mellé jó néhány problémával küzdő állatot, számos szépséges illusztrációt, és egy felemlegetett Kicsi Sárkányt kapunk!

Még mindig zseninek tartom James Norburyt, amiért ennyire szépen és közérthetően képest átadni a zen és a béke kutatásának magvas gondolatait. Megkapó könyvecske, imádtam olvasgatni-lapozgatni!

 

Értékelés: 4,5


 

Kedvcsináló idézetek:

Szerintem úgy van ez, Holló barátom, hogy olykor, amit rossznak vélünk, jól végződik, amire meg mindig is vágytunk, néha a kárunkra lesz.

...sose hagyd abba a tanulást.

Az új ismeretek révén gazdagabbak leszünk, és elkerülhetjük, hogy újra és újra elkövessük ugyanazokat a hibákat.

Könnyebb úgy tanulni, ha belátod, hogy az élet folyton tanítani próbál neked valamit.

- Bármerre járunk is, mi magunk vagyunk a saját társaságunk - felelte a Macska.

Ezért is jó, ha barátként, elnézően bánunk magunkkal. Végtére is önmagunkkal töltjük a legtöbb időt, és megvan az a szokásunk, hogy nagyon komolyan vesszük a saját véleményünket.

(...) de a te cselekedeteidet a kedvesség hajtja, és azt hiszem, az univerzumnak szüksége van rád.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: A ​ macska, aki zent tanított

The Cat Who Taught Zen a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


James Norbury illusztrált történetei egyszerre bölcsek és kedvesek. Nagy Pandát és Kicsi Sárkányt már bemutattuk nektek korábban két kötet kapcsán is, most pedig egy új szereplőt, Macskát fogadjuk társunkul zen kalandozásaink során. Játszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.

 

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Ebben a játékunkban könyves cicák nyomába eredünk. A feladatotok nem lesz más, mint minden állomáson megnézni az ott található képet, majd kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, mi a neve az adott macskának.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

  



a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11.22. - Boktastic Boglinc

11.23. - Hagyjatok! Olvasok!

11.24. - Csak olvass!

11.25. - Fanni’s Library

11.26. - Szembetűnő

11.27. - Dreamworld

11.28. - Readinspo

11.29. - Könyv és más

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése