2023. november 1., szerda



Alex Pappademas: Keanu Reeves - A kultikus színész és jelenség

  

 

A könyv nem a valódi Keanu Reevesről szól, de volt szerencsém találkozni a valódi Keanu Reevesszel. Kétórás interjút készítettem vele, aztán másnap újabb két órán át beszélgettünk, majd az így szerzett élményekről címlapsztorit írtam a GQ magazinnak.

 

 



Keanu Reeves több mint színész: jelenség. Egyszerre vagány akciósztár, dögös izompacsirta, akit a People magazin az „internet pasijának” nevezett, a klasszikus motorok szerelmese, kis példányszámú művészeti albumok kiadója, élő mém – valódi legenda. Látszólag megszegi a 21. századi hírességekre vonatkozó összes szabályt. Hogyan képes minderre?

 

Alex Pappademas kultúrkritikus megpróbál választ találni Keanu kortalanságára és a karrierje által felvetett megannyi kérdésre. A csípős humorú, alapos kutatómunkával alátámasztott, a titokzatos színész iránti leplezetlen rajongással átitatott alkotás az első könyv, amely komolyan veszi a Keanu-jelenséget. Igen, beleértve a Johnny Mnemonicot is, amelyben Keanu elméje összeolvad egy delfinével. Mindeközben Pappademas bemutatja nekünk, hogy mit tanulhatunk Keanutól Hollywoodról, a tágabb értelemben vett kultúráról, és talán magáról az életről.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Keanu Reeves: Most Triumphant: The Movies and Meaning of an Irrepressible Icon

Eredeti megjelenés éve: 2022

Kossuth, Budapest, 2023

348 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635449859 · Fordította: Nimila Zsolt

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Keanu Reeves azóta az egyik kedvenc színészem, amióta először láttam a Mátrixot. Persze nem ez volt az első film, ahol találkoztam vele, ugyanis az öcsém totál rákattant a Bill és Ted oltári kalandjára és túrájára, és akkortájt heti ötvenszer meg kellett néznünk, miután anyumék valahogy beszerezték videokazettán. (Tartok tőle, hogy van olvasóm, aki azt se tudja, mi az a videokazetta. Huh, de öreg vagyok…) Imádni való színész, aki mindig különleges karaktereket játszik el – nézzétek meg akár Constatineként, akár Alex Wylerként, akár John Wickként, mindig fog tudni újat mutatni és mégis mindig érződik rajtuk a színész vibe-ja.

Szóval érthető okokból teljesen ledöbbentem, amikor a mostani könyv GoodReads csillagszámai és Molyos százalékai elkezdtek mélyrepülni. Mit nem lehet szeretni Keanu Reeves életrajzán? – kérdeztem magamban, és eldöntöttem, hogy felkutatom ezt a könyvet, és utána járok a dolognak.

 


Hamar kiderült egyébként a turpisság, ugyanis Alex Pappademas könyvének második fejezete a fent idézett szöveggel nyit. Ez a könyv nem Keanu Reevesről szól, ugyanakkor mégis. Nem az életéről , hanem a munkásságáról, a karaktereiről, a filmjeinek a mondanivalójáról, a munka közben kötött barátságokról, a vágyott színpadi szerepeiről, a nem éppen sikertelen, de félrement zenekaráról, és bizony a nagy veszteségeiről.

Nem mond újat... Lényegében elmeséli, kielemzi a színész filmjeit és leír pár ismert, felkutatott sztorit, ami kapcsolódik a benne szereplő színészekhez, a forgatáshoz vagy valami kapcsán a filmhez. Biztosan jó kis kutatómunka volt Keanu Reeves filmeket nézegetni és elemezni, de egészen mást vártam, így értem a többi olvasó csalódottságát.

 

A Dogstar többnyire háttérbe húzódó basszusgitárosa

 

Könnyebb elképzelni a Casablancát Bogart nélkül, a Szombat esti lázat Travolta nélkül vagy az Ace Venturát Jim Carrey nélkül, mint a Holtpontot Keanu nélkül, annak ellenére, hogy egyáltalán nem volt nyilvánvaló választás a szerepre, és (legalábbis a karrierje ezen pontján) nem tartozott a legfittebb és párbeszédekben meggyőző színészek köré.

 

 

Azt hiszem, hogy a leginkább a River Phoenix haláláról szóló részek ütöttek szíven – ugyanis Keanu és River nagyon összebarátkoztak az Otthonom, Idaho film forgatásakor, amelyben mindketten prostituáltakat alakítanak. [Én őszintén szólva nem ájultam el ettől a filmtől, de a színészi alakítások jók voltak – minden más volt nagy katyvasz.]

 

Keanu Reeves Alex Winterrel és River Phoenixszel


Összességében

 

Érdemes szem előtt tartani, hogy nem Keanu Reeves féltve óvott magánéletéről fogunk olvasni ebben a könyvben, hanem a munkásságáról, a szerepeiről és azokról, akikkel együtt alkotott. A filmfanatikusoknak sok élvezetes érdekesség van a könyvben, de én nem igazán találtam benne magamra. Inkább a nem filmekkel kapcsolatos részek érdekeltek, úgymint a Dogstar zenekar története vagy a színész színpadi Shakespeare fixáltsága, amikről nem tudtam.

 

Értékelés: 3

 

Idézetek a könyvből:

[Otthonom, Idaho (1991.) Keanu Reeves és River Phoenix]

„Mike…”, de Phoenix közbevág: „Szeretnélek most megcsókolni.”

Keanu felsóhajt. Kicsit arrébb húzódik, és megveregeti az így felszabadult helyet. Odainti magához Phoenixet, és amikor az közelebb lép, félszegen, habozva magához öleli, és megsimogatja a haját. Egyszerre erős és gyengéd.

Sosem csókolják meg egymást. Van Sant később bevallotta, hogy nem merte rendezőként utasítani őket, mert fura érzés lett volna felvenni csókját, „akik után döglenek a lányok”. Egyszer megpróbálták, de „rinyálás lett a vége” Keanu és Phoenix részéről.

[DOGSTAR zenekar (Aktív időszak: 1991–2002, majd 2023 - )]

De persze a Dogstar is ugyanarra szolgált, mint a Hamlet: Keanu próbálta letagadni maga előtt, hogy mennyire népszerű lett (vagy legalábbis szünetet akart tartani), ezért olyan projektbe vágott, amely meg sem valósulhatott volna az ő hírneve nélkül. Együttest alapított, amelyben nem ő ál a középpontban, de csak azért lehettek pénzügyileg sikeresek, mert sokan szerették volna látni a velük zenélő Keanu Reevest.

[JOHN WICK filmek]

A John Wick-mozik a méltóságteljes kungfufilmek és az abszurd akciófilmek határmezsgyéjén léteznek, és Keanu tökéletesen egyensúlyoz ezen a vékony határvonalon, különösen John Wick „Mindenki azt kérdezi, visszatértem-e” beszédében, amelyben olyan hihetetlenül mélyről törnek elő belőle a szavak, hogy elhiszed róla, hogy a rekeszizmával is megölhetne, ha olyan kedve támad.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. 

Pinterest tábla: Random Pictures For My Blog

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése