2023. november 20., hétfő



Meik Wiking: Hygge - A dán életérzés, amely boldoggá tesz | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

A hygge inkább szól hangulatról és élményről, semmint a dolgokról. Arról, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel. Az otthon érzéséről. Hogy biztonságban vagyunk, védve a világról egy olyan helyen, ahol elengedhetjük magunkat.

 






Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.

Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk.

Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.

A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Little Book of Hygge

Eredeti megjelenés éve: 2016

Kossuth, Budapest, 2023

288 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789630988759 ·

Fordította: Vágó Nándor

Meik Wiking könyvei:

 

Hygge

A hygge otthon

Lykke

Az emlékteremtés
művészete 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ez a könyv nem arról szól, hogy válhatsz pár párna és néhány gyertya megvásárlásával dánná vagy hogy lehetsz a világ egyik legboldogabb embere. Nem is gyorstalpaló életmódváltáshoz. A könyv egy olyan életérzést igyekszik bemutatni, aminek a neve hygge, és aminek köszönhetően a dánokat a nemzetközi felmérések a világ legboldogabbjainak (vagy legkevésbé boldogtalanjainak).

Korábban olvastam a kötet írójának A hygge otthon c. könyvét, aminek az ajánlójában elmeséltem, hogy régóta szemezek Meik Wiking könyveivel, ugyanis köztudott, hogy a férfi a Boldogságkutató Intézet munkatársa, aki maga is folyamatosan kutatja, hogy miként teheti a hygge jobbá az emberek életét. Továbbra is úgy érzem, hogy jó úton haladok, ugyanis egy párnákkal teli kanapén, a puha takarók alá pizsamában kuckózva olvastam a könyvét, miközben a könyvespolcon lógó, melegfényű izzók alatt békésen durmolt a macskuszom. A levegőben pedig vanília illat volt, ugyanis éppen olyan illatú gyertyát gyújtottam estére. Annyira idilli volt, hogy csupán a kint szemerkélő eső hangja, a forró csokoládé és a ropogó tűz hiányzott a képből. Nagyon hyggelig jó érzés volt…

 


Szeretem az író stílusát, mert egészen beszippant a történeteivel és a leírásaival, szóval mindegy, hogy a meleg gyapjúzoknik fontosságáról vagy a Sütiemberről mesél, érdekes élmény. Természetesen a könyv az alapoktól kezdi, és igyekszik az olvasónak megragathatóvá tenni a hyggelig életérzést, ami lényegében forró italokról, a mindennap használt gyertyákról, a vastag pulóverekről, a puha takarókról, a kényelmes díszpárnákról, a hangulatos fényt adó lámpákról, a társas kapcsolatokról, a közös játékról és a sok-sok édesség élvezetéről szól. (Természetesen a hygge nem csak a kis létszámú csoportok sajátja, egyedül is lehetünk hyggeligek.)

 

 

Egy jó könyv társaságában kikapcsolódni: ez a hygge gondolatának egyik sarokköve.

 

 

Tetszett, hogy bemutatta, hogy nevezik a hollandok, a németek, a kanadaiak és a norvégok azt, ami a dánok hyggéjéhez hasonlít, és kitért arra is, hogy miben térnek el egymástól a nemzetek. (Például a hollandoknak a nyár gezellig, míg a dánoknak a tél és az ősz hyggelig.)

 

Szerettem a különféle hyggehez kötődő témákról olvasni: hygge nyáron, karácsonyi hygge, hygge öltözködés, hygge otthon, filléres hygge tippek, de a legszebb helyelre a koppenhágai hygge túra vezetett. Mindenképpen szeretném egyszer élőben megnézni a Tivoli-kertet és a Plaza Hotelben lévő Könyvtárbárt!

Jól voltak az egész évre ajánlott hygge elfoglaltságok, amelyek közül nekem különösen a júliusi nyári piknik és az augusztusi Perseidák meteorzárorhoz kapcsolódó csillagles volt a legszimpatikusabb. A receptek közül pedig egyértelműen a dán forralt bor, a Glogg izgatta fel a fantáziám. [No, para, kitartóan száraz novemberezem. :D] 

 

KÜLCSÍN: Gyönyörő ez a könyv! Akárcsak a másik említett kiadvány, ez is nagyon igényes, telis-tele van képekkel és illusztrációkkal, amelyek között akadnak hygge életképek, receptek, design elemek, de a Boldogságkutató Intézet által végzett felmérések diagramjai is.

 


Összességében

 

Továbbra is úgy gondolom, hogy Meik Wiking nagyon jól, sallangmentesen ír a szívügyeiről, vagyis a boldogságkutatásról és a hygge-ről. Szépséges ez a kiadvány, és nem csak a szemnek kápráztató, hanem a léleknek is sokat tud adni – úgy gondolom, hogy érdemes elolvasnunk, akárcsak a szerző többi könyvét, hátha egy picit jobb irányba tud terelni minket, hátha elég csak pár lökés, és irányba állunk a boldogság felé…

 

Értékelés: 5

 

Kedvcsináló idézetek:

v

Boldogságot nem vehetünk magunknak, de süteményt igen, és az majdnem ugyanaz.

v

A kávé és a hygge közti kapcsolat nyilvánvaló a dán nyelvben. A kaffehygge – egy újabb összetett szó, ezúttal a „kávé” és a „hygge” főszereplésével – mindenütt felbukkan. …

Így azt mondhatjuk, hogy bár el lehet képzelni a hyggét kávé nélkül, nem érdemes. Van abban valami megnyugtató, ha egy csésze forró kávét tartunk a kezünkben. Határozottan elvezet a hyggéhez.

v

Mint azt már említettem, a hygge nem más, mint megjutalmazni önmagunkat és egymást. Élvezni a pillanatot; a finom étel és a jó társaság adta egyszerű örömeket.

Avagy kellő figyelmet szentelni a tejszínhabos forró csokoládénak. Egyszóval: kényeztetés. A hygge a mostról szól, arról, hogyan élvezzük a pillanatot és hogyan hozzuk ki belőle a lehető legtöbbet.

v

A dolgok élvezete leginkább a háláról szól. A hála több, mint egy egyszerű köszönöm, amikor ajándékot kapunk. A hála az, amikor tudatában vagyunk, hogy most élünk; amikor megengedjük magunknak, hogy teljesen a pillanatra figyeljünk és értékeljük az életet, amit élünk; amikor arra koncentrálunk, ami valóban a miénk, és nem arra, ami nem az. Klisé? Teljesen.

Mégis, megalapozott kutatások mutatják, hogy a hála gyakorlása hatással van a boldogságra.

 

v v v v v

Van benne saját kép is. Pinterest tábla: Meik Wiking book

The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well a GoodReads-en.

v v v v v

 

A meghittség művészete, a lélek otthonossága? Ismerd meg az életérzést, ami a dánokat a világ egyik legboldogabb nemzetévé emelte. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kiadványban Te is megtalálhatod, milyen apróságok lehetnek elegendőek ahhoz, hogy az élet boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehessen. Kalauzunk pedig ki más lehetne, ha nem egy boldogságkutató? Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerd meg Meik Wiking könyvét - a turné végén pedig meg is nyerheted a könyvet a Kiadó felajánlásában.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

A turnéhoz kapcsolódva ellátogatunk Dániába, így minden állomáson találtok egy-egy kérdést az országhoz kapcsolódóan. A feladatotok, hogy a választ beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Kellemes kalandozást!

 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

 

 

A Dán Királyság a Jylland félszigeten fekszik az Északi- és a Balti-tengeren, emellett több kisebb-nagyobb sziget is kapcsolódik hozzá, melyek közül 76 lakott is. De mekkora lehet a kisebb-nagyobb szigetek száma?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

11.15. Szembetűnő

11.16. Könyv és más

11.18. KönyvParfé

11.20. Hagyjatok! Olvasok!

  

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése