2023. október 11., szerda



Alice Oseman: Solitaire - Pasziánsz | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Mit csinálsz szórakozásképpen, Tori?

– Szórakozásképpen?

– Biztosan van hobbid. Mindenkinek van hobbija. Én például olvasok.

A hobbim a cukormentes limonádé ivása és megkeseredett seggfejnek lenni.

 




Nem emlékszem olyanra, amikor nem voltam komoly. Legjobb tudomásom szerint cinizmust harsogva és esőt kívánva jöttem ki az anyaméhből.


A nevem Tori Spring. Szeretek aludni és szeretek blogolni. Tavaly még voltak barátaim. A dolgok nagyon mások voltak, azt hiszem, de mindennek már vége.

Most itt van a Pasziánsz. És Michael Holden.

Nem tudom, mit akar a Pasziánsz. És nem érdekel Michael Holden. Tényleg nem.


Szereted Charlie nővérét a HEARTSTOPPER-kötetekben? Akkor van egy jó hírünk: ez a regény róla szól. 


Gyere, és ismerd meg, mi rejlik a hirtelen felbukkanó, mindig cukormentes limonádét iszogató lány fejében!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Solitaire

Eredeti megjelenés éve: 2014

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

336 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633999783 ·

Fordította: Hujder Adrienn

Alice Oseman könyvei:

 

Fülig beléd zúgtam 1.

Fülig beléd zúgtam 2.

Fülig beléd zúgtam 3.

Fülig beléd zúgtam 4.

Solitaire – Pasziánsz

This Winter – Az idei tél

[Nick ​and Charlie]

[Loveless]

[Radio ​Silence]

[I ​Was Born for This]

[Heartstopper ​5.]

BRIT BORÍTÓ + AMERIKAI BORÍTÓ / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Szerencsésnek érzem magam, hogy a Heartstopper - Fülig beléd zúgtam képregényekkel ismerhettem meg Tori Springet, az öccsét, Charlie-t, a családjukat, és a barátaikat, ugyanis ha a Solitaire - Pasziánsz lett volna az első Alice Oseman élményem, akkor nem szeretném ennyire őket!

Egyrészt örültem, hogy volt háttérinfóm Charlie evészavaráról és a Nickkel való kapcsolatáról, másrészt már tudtam, hogy Tori rendkívül magának való annak ellenére, hogy szereti az öccseit. Depressziós. Talán, de ez nincs annyira jól ábrázolva. Inkább érződött magányos farkasnak vagy cinikus kamasznak, aki éppen abban a korban van, hogy "minden szar", mindenki hülye, mindent utál, legszívesebben naphosszat csak feküdne az ágyában és/vagy csak blogolna. Mivel szórakoztató mellékszereplő volt a Heartstopperben, szerettem, de ha ezt a könyvet olvastam volna előbb, akkor nem csípném. Mert... Tori nem jó fej. E/1-ben íródott a regény, amiből egyenesen következik, hogy elég sok időt töltünk a lány fejében, aki sokat elmélkedik a halálról és másodpercenként ítélkezik mások felett. 

 


Mindazonáltal érdekes teremtmény. Szereti a blogját, a cukormentes limonádét, a sakkot, a pasziánszt, a Star Warst, addig hallgat egy-egy imádott zeneszámot, amit már hallani se bírja (mint én), sokat tévézik. Hatalmas tudása van popkulturális vonalon (emiatt a regényben is rengeteg tévésorozat film és zene bukkan elő, amit imádtam), ugyanakkor nem szeret olvasni, de mégis meg van a véleménye minden történetről. A regényben például éppen a Büszkeség és balítélet a kötelező olvasmányuk, amitől totál kivan. Egyetlen barátja van, de simán dobja, amikor felismeri, hogy már elmúltak a közös szép napok, már kinőtték egymást.

 

 

– Szóval – mondja Michael, ravaszul felvonva a szemöldökét a rá jellemző nyájassággal. – Te utálod magad. Én utálom magam. Közös érdeklődési kör. Össze kéne jönnünk.

 

 

Ezek után nem meglepő, hogy amikor felbukkan két fiú az életében, akkor konstans elutasításban részesülnek Tori részéről. Lucas Ryan még fiatalabb korukban volt Victoria legjobb barátja, míg Michael Holden új figura, aki már-már mániákusan igyekszik Tori közelében lenni, és a barátjává válni. 

De a regény gerincét szerencsére nem Tori és a fiúk szerelmi triója adja, hanem a felbukkanó, titokzatos PASZIÁNSZ.CO.UK webcím és a valóságban egyre agresszívebbé váló PASZIÁNSZ-akciók. A vicces módon elmacskásított iskolától hamar eljutunk oda, hogy csapatosan vernek meg egy nyíltan homofób alakot, ami elég para korrajz volt... Ráadásul míg Tori igyekszik nap mint nap túlélni, és figyelmen kívül hagyni a Pasziánsz-dolgot, addig a nyomában futkosó Michael közös nyomozást pedzeget az elkövetők után. Ő szúrja azt is ki, hogy talán Torihoz köthetők a csínyek, ugyanis jó kis stalker módjára túl sokat tud a csupán nemrég megismert lányról... (Ami szerintem szintén para, de Tori könnyedén figyelmen kívül hagyta ezt...)

 

A nyomozás és az utált iskolai mindennapok túlélésén túl a történetbe beszivárognak a Heartstopperből már megismert dolgok. Nick és Charlie kapcsolata, Charlie mentális gondjai és önbántalmazása, Ben Hope szemétkedése. Ezek nekem nagyon tessék-lássék mellékszálak voltak, ami kapcsán csak felerősödött bennem a tipikus "az író debütáló regényét olvasom" érzés, pedig ahogy a könyv elején említi, átírta valamennyire a regényt, hogy jobban illeszkedjen a képregényhez.

Egyébként ez valóban Alice Oseman írói debütálásának a mementója, aki 2014-ben 19 évesen adta ki ezt, vagyis az első regényét. JUST4FUN muszáj megemlítenem azt is, hogy szétröhögtem magam a sztorin, amikor egy beöltözős bulin Tori Wednesday Addamsként bukkan fel ÉS NEM ISMERIK FEL A KARAKTERT! El kell magyaráznia, hogy ő az Addams Family tagjának öltözött... Ez ma már annyira abszurdnak tűnt a tavalyi WEDNESDAY Netflixes tévésorozat hypeja miatt!

 


Összességében

 

A történet végére egészen megszerettem Torit, aki ezúttal nem tűnt igazán jó arcnak. Szerettem a párosát Michaellel is, aki szintén nem az az angyal, akinek először hittem. Izgalmas volt, hogy mennyi sérülést tudunk okozni másoknak akár akarva, akár akaratlanul, és hogy ezt mennyire jól ábrázolta az író. Nem mondom, hogy nagy kedvenc lett, de kedvelem Alice Oseman történeteit, és nem hagynám ki egyiket se.  

Erősen érződött rajta, hogy az író első regénye, ami miatt elég szedett-vedett volt és pillanatok alatt rá lehetett jönni, hogy ki(k) áll(nak) a PASSZIÁNSZ akciók mögött. Mindazonáltal elég sok jó gondolatot tartalmaz - amik át is jöttek, köszönhetően a szuper fordításnak -, sikerült kb. 16 oldalnyi kedvenc idézetet kijegyzetelnem belőle magamnak. :))

 

Értékelés: 4

 


Kedvcsináló idézetek:

– Szóval… biszexuális vagy? – Nick biszexuális, de nem tetszik neki mindenki, akivel találkozik. Őszintén szólva ő egy kicsit Charlie-függő.

Michael mosolyog és előrehajol.

– Szereted ezeket a szavakat, ugye? Meleg, biszexuális, pánszexuális…

– Nem – szakítom félbe. – Nem igazán.

– Akkor minek címkézni az embereket?

Oldalra billentem a fejem.

– Mert ez az élet. Szervezettség nélkül káoszba süppedünk.

– Azt hiszem, azóta szeretlek, hogy megismertelek – mondja, ahogy elhúzódunk egymástól. – Csak összetévesztettem a kíváncsisággal.

– Ez nemcsak, hogy borzasztóan valótlan – mondom, és úgy érzem, mindjárt elájulok –, de a leghülyébb romkommondat is, amit valaha el kellett szenvednem. És sokat elszenvedtem már. Mivel én egy ilyen legendás férfimágnes vagyok. 

Pislog. Vigyor kúszik az arcára, és a fejét hátravetve nevet.

– Az összes könyvcímet ismered, de nem olvastad egyiket sem. Ez olyan, mintha pénz esne, de egyetlen érmét sem lennél hajlandó elkapni.

Tudom, hogy ha túljutnék az első néhány oldalon, akkor valószínűleg élveznék néhány könyvet, de nem teszem. Képtelen vagyok könyveket olvasni, mert tudom, hogy egyik sem igaz. Ja, képmutató vagyok. A filmek sem igaziak, de szeretem őket. De a könyvek, azok mások. Amikor filmet nézel, egyfajta kívülálló vagy, aki befelé néz. A könyveknél… ott vagy. Benne vagy. Te vagy a főszereplő.

– Hogy őszinte legyek, szerintem a Harry Potter egy kicsit szar – mondom. – Bárcsak mindannyian túlléphetnénk rajta!

A lányok csak néznek rám. Az a benyomásom támad, hogy elrontottam ezt a beszélgetést, ezért elmormolok egy kifogást, majd feltápászkodom a székemről, és kisietek a társalgó ajtaján. Néha gyűlölöm az embereket. Ez valószínűleg nagyon rossz a mentális egészségemnek.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Solitaire ​– Pasziánsz

Solitaire #1 a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Végre megjelent Alice Oseman, a Heartstopper írójának első regénye magyar nyelven is, bloggereink pedig alig várták, hogy belevethessék magukat a képregényekből már jól ismert Tori Spring történetébe. A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ráadásul most kétféle különleges borítóval is beszerezhető a Solitaire – Pasziánsz, sőt, akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát, ha velünk játszotok!

  


 

Nyereményjáték:

 

A Solitaire-ben számos, a Heartstopperből ismert szereplő is megjelenik, sőt, maga Tori is feltűnik a képregény lapjain. Mostani nyereményjátékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy ismeritek-e ezeket a karaktereket. Minden állomáson egy képet találtok, a ti dolgotok pedig csak annyi, hogy megnevezzétek a megadott karaktert, és a választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése