2023. január 14., szombat



Adam Silvera: Az ​első, aki meghal a végén (Halál-Hírek #0) | Blogturné Klub könyvajánló és borítómustra

  

 

A Végnapok tartogatnak borzalmakat, de ha az ember
elhatározza, hogy élni fog, gyönyörűek is tudnak lenni.

 




Ma éjjel kezd élesben a Halál-Hírek, így mindenkit ugyanaz a kérdés foglalkoztat: tényleg meg tudják jósolni, hogy valaki meg fog halni, vagy csak egy aprólékosan kitervelt átverés az egész?

Orion Pagan évek óta várja, mikor közlik vele, hogy meg fog halni. Komoly szívbetegséggel él, és azért iratkozott fel a Halál-Híreknél, hogy tudja, mire számítson.

Valentino Prince New Yorkban akarja újrakezdeni az életét. Hosszú, ígéretes jövő vár rá, és csak azt követően regisztrált a Halál-Híreknél, hogy az ikertestvére kis híján odaveszett egy autóbalesetben.

Orion és Valentino a Times Square-en akadnak össze, és azonnal érzik, hogy közük van egymáshoz. Ám a legelső Végnapi hívások örökre megváltoztatják az életüket - egyiküket felhívják, míg a másikat nem. Noha azt egyik fiú sem tudja, miként végződik majd számukra ez a nap, abban biztosak, hogy együtt akarják tölteni... még ha utána keserves is lesz a búcsú.

Az elismert író, Adam Silvera rá jellemző keserédes stílusban mesél arról, milyen óriási hatással vannak egymásra az emberek, és újra bebizonyítja, hogy mindig érdemes kihasználni életünk minden pillanatát.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: They Both Die at the End

Eredeti megjelenés éve: 2017

Menő Könyvek, Budapest, 2022

480 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635841523 · Fordította: Morcsányi Júlia

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

Adam Silvera könyvek:

0. Az ​első, aki meghal a végén / 1. Mindketten meghalnak a végén

Inkább boldog

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Kifejezetten szerettem a könyvet, aminek ez úgymond az előzmény története, vagyis a Mindketten meghalnak a végént. Míg az a történet 2017-ben játszódik, és az emberek már hozzászoktak a Halál-Hírekhez, addig ez a mostani regény a Halál-Hírek debütálásakor, 2010. július utolsó napjain játszódik, amikor még mindenki szkeptikus a haláljóslással kapcsolatban!

 

Szerintem…

 

2010. július 29. este buli van a Times Square-en, ugyanis ahogy az ország több pontján is partit szerveztek az éjfélkor induló nagyszabású újdonság tiszteletére. Éjfélkor indul a Halál-Hírek, és az első hívást maga az ötlet szülőatyja, Joaquin Rosa indítja, aki felhívja az aznap New York Citybe érkezett, modell karrier előtt álló Valentino Prince-t, aki éppen csak regisztrálta magát az új barátainak köszönhetően. Valentino megtudja, hogy aznap meg fog halni. De nem csak ő kap sokkot, hanem az új ismerősei is, ugyanis ők azt várták, hogy az egyikük, a szívbeteg Orion Pagan kap Végnapi-hívást a Halál-Hírektől. A fiúk barátsága szuper gyorsan fejlődik, rengeteg dolog szóba kerül köztük: család, barátok, testvérek, előbújás, szerelem… és halál. Valentino eldönti, hogy a halála esetén Orioné lehet a szíve. Persze ez nem állítja meg egyiküket se abban, hogy a nyakukba vegyék New Yorkot.

 


Míg Orion megmutogatja New York felkapottabb és eldugottabb helyeit az Arizonából érkezett modellnek, addig újabb és újabb ismerősökbe futunk a 7 évvel később játszódó Mindketten meghalnak a végén c. regényből. Őszinte leszek: totál odáig voltam az Emeterio család felbukkanásakor, hát még amikor megjelent a félénk Mateo és az apukája! Nagyon szerettem a Halál-Hírek előző történetét, ami végülis inkább a(z) Utolsó/Végső Barát alkalmazásról szól, és az ott összeismerkedőkkel. Izgalmas volt ennek az alkalmazásnak is megismerni az eredettörténetét, nem csak a HH születéséét. (Fél-OFF: Egyébként elég bosszantó, hogy ugyanaz fordította a könyveket, az egyikben mégis Végső Barát az app neve, a másikban meg Utolsó Barát.)

 

 

Orion rám néz mogyoróbarna szemével. – Borzalmas, hogy meg fogsz halni, Valentino, de szeretném, ha tudnád, hogy nincs mindennek vége csak azért, mert Kilépő vagy. Bármit is hoz még számodra a Végnapod, én harcolni fogok érte, hogy valami gyönyörűségessé változzon az életed.

Hajszálnyi kétségem sincsen, hogy Orion mindezt komolyan gondolja.

A tökéletes idegenbe botlottam a Times Square-en.

 

 

A fiúk története nagyon megható, nem is bírtam ki sírás nélkül a vége felé, de nagyon tetszett az is, ahogy New Yorkot életre keltik a regényben, és nem csak tudomásul van véve, hogy ott játszódik a sztori. Orion körbevezeti Valentinot a kedvenc helyein, így olyan eldugott gyöngyszemeket is láthat, amiket a NY City-be utazók ritkán látogatnak meg. Ilyen például a High Line Park körbesétálása vagy a rejtett City Hall állomás meglesése. Jó volt, hogy nyers és őszinte, így nem bagatellizálja el New York veszélyességét és elhanyagoltságát sem! (Még így is körbekalandoznám azt a nagyvárost a fiúk nyomán!)

 

A regény bár lineáris, nem csupán két szereplő szemszögáből ismerhetjük meg az eseményeket. Ugyanúgy teret kap a Halál-Hírek alapítójának a munkamániája és az elhanyagolt családja iránti bűntudata, míg a feleségének az iránta és a cég befuccsolása iránt érzett aggodalma. De megismerkedünk a munkáját túlságosan a szívére vevő Rolando Rubióval, akit nagyon szerettem, és aki az első telefonálgatós éjszakája után felmond a Halál-Híreknél, mert meghasadt a szíve, hogy robot módjára kéne mindenkinek eldarálnia a kötelező szöveget, majd máris a következő ügyféllel törődni. Meghasadt a szívem a fiatal Pazito családtörténete miatt is, ahol az édesapa őrjöngő vad módjára viselkedik néha, és ahol az anyukát néha jól elverik… Talán a legjobban az fájt, hogy egy lány éppen a Halál-Hírek miatt nem jutott el a testvéréhez, aki maga is Kilépő volt.

Emlékszem, hogy a másik HH történetben is szerettem, hogy a főbb karakterek mellett a fontosabb háttérfigurák is megkapják a maguk 5 percét, az ő életükbe is belekukkantunk, az ő érzéseiket is megismerjük. Néha szívszorítóak, máskor fájdalmasak ezek a röpke fejezetek, de az ő történetük is Valentino és Orion történetéhez tartozott, rengeteget adtak hozzá!

 


Összességében

 

Úgy érzem, hogy Adam Silverának ismét sikerült összetörnie a szívemet, pedig tényleg nagyon szerettem arról olvasni, ahogy Orion körbekalauzolja Valentinot New Yorkban. Néha elég torokszorítóak voltak mind a fiúk, mind a háttérszereplők történetei, de örült a szívem, amikor ismerős arcokba futottunk bele. Érdekes volt az előzményeit olvasni Mateo és Rufus sztorijának! (Persze az bosszant, hogy a két könyvben máshogy hívják a Végső/Utolsó Barát appot, de így alakult a fordítás…)

 

Értékelés: 4,5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik a kicsit elvontabb, ugyanakkor szívhez szóló történeteket. Természetesen azoknak is jó szívvel ajánlom, akik olvasták a Mindketten meghalnak a végént és/vagy az író rajongói.

 

Kedvcsináló idézetek:

Előveszem a fényképezőgépet a kabátom zsebéből, és csinálok egy képet Valentinóról.

– Ezt miért csináltad?

– Te vagy az első srác, akit bemutattam a szüleimnek.

Valentino elpirul, ezt biztosan nem a nap okozta az arcán.

– Reméljük, nem én vagyok az utolsó, Orion.

Miért érzem ilyen szívszaggatónak, hogy továbblépjek?

Nem a fiúm, és nem is vagyunk szerelmesek egymásba.

Ő ma meghal, én pedig élni fogok.

És mindez meg is válaszolja a kérdésemet.

Esélyünk sem lesz rá, hogy járjunk és szerelmesek legyünk.

Az ő útja itt véget ér, én pedig megyek tovább, amíg csak bírok.

Az élet ebben a pillanatban nem tűnik valami szívmelengetőnek.

– Modellkedem.

Orion szeme felragyog, ahogy Dalmához fordul.

– Én megmondtam!

– Te azt gondoltad, nem vagyok modell? – kérdezem Dalmát.

– Az tény, hogy jóképű vagy, de Orion minden helyes srácra ezt mondja.

– Most nem tudom, hogy különlegesnek érezzem-e magam, vagy sem.

  Apa, az ember hogy talál rá a szerelemre? – kérdezte Mateo. – Hol van?

  A szerelem szupererő – mondta az édesapja. – Ott van mindenkiben, csak épp irányítani nem fogod tudni mindig. Ráadásul egyre nehezebb lesz, ahogy idősebb leszel. Ne rémülj meg, ha valaki olyat szeretsz, akire nem is számítottál. Ha az az igazi, akkor az az igazi.

Az életem már nem rövidke novella. Már regény vagyok.

Sőt, készülő mű.

És van egy csomó új, fehér lapom, és olyan életet fogok élni, amiről megéri írni.

Valentino a Végnapján a másodkapitányának nevezett, én pedig írótársamként fogom kezelni őt egész életemben.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Az első, aki meghal a végén

The First to Die at the End a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A világpremier után nem sokkal magyarul is megjelent az imádott Mindketten meghalnak a végén könyv előzmény kötete, amiben a Halál-hírek indulásának a napjára repülünk vissza. Itt is megismerhetünk két srácot, Oriont és Valentinót, és persze az ő tragikusnak ígérkező szerelmi történetüket.

A Blogturné Klub bloggerei mesélnek a kötetről, amiből a Menő Könyveknek köszönhetően egy példányt ki is sorsolunk. Játssz velünk!

 


 

 

Nyereményjáték:

 

Adam Silvera New Yorkban nőtt fel, és a két sikerkönyvében is New York a helyszín. Éppen ezért most a játékunk is az imádott városról szól. New York nevezetességeiről csatolunk képeket, a feladatod, hogy megírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába melyik nevezetességet rejti a kép. (Például Metropolitan Museum of Art). Angol és magyar nevet is elfogadunk! A helyes kitöltők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

01.05. - Csak olvass!

01.08. - Utószó

01.11. - Fanni's Library

01.14. - Hagyjatok! Olvasok! Blog

01.17. - Sorok Között

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése