2023. január 1., vasárnap



Richelle Mead: Vámpírakadémia (Vámpírakadémia 1.) | Blogturné Klub borítómustra, film- és könyvajánló

  

 

– Te… te cipeltél be engem ide?

– Miután széttörtük a padot, és kiszabadítottuk a lábadat – Istenem. És erről is lemaradtam. Csak egy vonzóbb dolgot tudok elképzelni annál, hogy Dmitrij a karjában visz valahova: hogy a karjában visz valahova, és nincs rajta ing.

 




A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszahurcolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé.


A vámpíriskola a mora uralkodói családok és damfír testőreik számára szolgál oktatóhelyül. 

Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszályokkal, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.


Könyv információk:

 

Eredeti mű: Vampire Academy

Eredeti megjelenés éve: 2007

 

Agave Könyvek, Budapest, 2022

288 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634199731 ·

Fordította: Farkas Veronika

Sorozat:

 

1. Vámpírakadémia

2. Dermesztő ölelés

3. A halál csókja

4. Véreskü

5. Örök kötelék

6. A végső áldozat

 

(befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Idestova 10 éve, hogy először olvastam ezt a regényt, de még mindig emlékszem, hogy mennyire szerettem a történetet. Nem csak két elszökött lányt ráncigálnak vissza a bentlakásos iskolájukba, de mindezt megbolondítja az író jó és rossz vámpírokkal és az őket őrző damfírokkal. Vaszilisza egy előkelő mora (jó vámpír) és a családja utolsó leszármazottja, és az előkelő Dragomir-család sarja, akit valami összekötött a barátnőjével, Rose Hathaway damfírral. Rose elszöktette Lissát, hogy megvédje, de a mora új őrzője, Dmitrij Belikov rájuk talál és visszaviszi őket az Akadémiára, ahol a damfír őrző nekiáll Rose-t edzeni.

 


Ha nem lenne elég, hogy Rose képes belelátni Lissa fejébe, és végigasszisztálni, hogy merre jár, mit érez, kivel beszél és mit csinál, akkor még ott vannak a mora lány körül felbukkanó halott állatok, amiktől mindig kiakad. Közben persze ne felejtsük el, hogy kamaszlányokról van szó, így a mindenféle hatalmi belharcok, az edzések, a szobafogság és a halott állatok mellett még a romantika is felbukkan a történetben. Míg Lissa a számkivetett fiúhoz kezd el vonzódni, Christian Ozerához, akinek a szülei strigákká (rossz vámpírokká) váltak, addig Rose mind jobban belebolondul az edzőjébe, a 24 éves orosz őrzőbe, Dmitrijbe.

 

 

Azért nem lehetek Mason barátnője, mert amikor arról ábrándozom, hogy valaki a karjában tart, és mocskos dolgokat suttog a fülembe, az illetőnek orosz akcentusa van.

 

 

Szerintem zseniális, ahogy az írónő felépítette a strigák, a morák és a damfírok világát, különös tekintettel a szaporodásukra, a tabuikra, az uralkodói mora családok kötelességeire, a morák varázserejére és a Lissa meg Rose közti különleges kapcsolatra. Tulajdonképpen Rose nyomozása Szent Vlagyimir után volt a kedvencem, ugyanis kíváncsi volt arra, hogy Vagyimir őrzője mitől „árnyék csókolta”, miért nem szakosodott egyik elemre se Lissa és hogyan képes látni és érezni azt, amit a barátnője.

 


A másik kedvencem a sorozatban nyilván a tanár és tanítvány közti tiltott kapcsolat Dmitrij és Rose között! Míg Rose egy flörtölős, szókimondó és kissé lazább felfogású alak, addig Dmitrij felelősségteljes, hallgatag, komoly és titokzatos. Érdekes és izgalmas páros, ráadásul mivel valószínűleg a jövőben mindketten Lissa őrzői lesznek, a tabukon túl még a Lissa iránti elkötelezettségük is a kapcsolatuk útját állja.

 

Összességében

 

Nem mai történet, de még mindig egyedi, kellően misztikus és izgalmas az egész! Szerettem olvasni, sodró lendületű történet, ami tele van váratlan fordulatokkal, nyomozással, tiltott romantikával és egy olyan mély barátsággal, ami már-már irigylésre méltó. Szeretem a pokróc, vagány, barna lány és a túl tökéletesnek tűnő szőkeség barátságáról szóló történeteket, ahogy a tabu románcokat is.

A vámpíros történeteket rajongóinak kihagyhatatlan, örül a szívem, hogy ilyen szép borítóval érkezett az új kiadása. Remélem, hogy mielőbb jönnek a folytatások hasonló szép borítóval!

 

Értékelés: 4,5

 

Folytatnám? Persze, ezer éve tervezem.

 

FILMADAPTÁCIÓ: Vámpírakadémia (2014)

 

Nos, ezt vagy szereted, vagy nem. Ha éppen rákapsz, akkor fincsi kis guilty pleasure filmecskévé válhat, viszont komolyan venni nem szabad, mert simán elmondható róla, hogy a regény paródiája… Szókimondóbb, Rose pattogósabb, a casting az első pár alkalommal nem tetszett, de amúgy elmegy. Egyébiránt egész jól követi a regény cselekményét, mégha kicsit máshol vagy másutt történnek a dolgok, vagy buknak ki a pletykák, hogy gyorsabban haladjon a sztori. Akadnak eltérések, de nem zavaróak. Nézhető, sőt, ha nem olvasás után nézi az ember, akkor annyira nem rossz. :’)

 

Adaptáció: 5/3 «««

 

Főbb karakterek színészei: Zoey Deutch (Rose Hathaway), Lucy Fry (Lissa Dragomir), Danila Kozlovsky (Dimitri Belikov), Dominic Sherwood (Christian Ozera) és Cameron Monaghan      (Mason). Hát lássuk be, hogy miattuk volt jó ez a semmi történet, bár  Jace Waylandként (Shadowhunters-sorozat) jobban szerettem Dominic Sherwoodot és Cameron Monaghan Jerome Valeskája (Gotham-sorozat) is izgalmasabb volt. Rajtuk kívül még Zoey Deutch-ot láttam más filmekben, ahol szintén jobbakat alakított.

 


SOROZATADAPTÁCIÓ: Vampire Academy (2022–)

 

Szóval ez a az egyelőre 10 részes sorozat a Peacocknak köszönhetően, amit még nem mertem megnézni, mert még nem igazán hallottam róla jót. Snitten 59 %-on áll, IMDb-n 6,4/10 az átlaga.  A castingot elnézve egyetlen színészt se ismertem fel, így lutri ez is.

Viszont ha befejezett lenne a minisorozat, akkor valószínűleg már megnéztem volna, mert csípem a történetet!

 


ÉRDEKESSÉGEK ~ Külföldi borítók

  

 





Kedvcsináló idézetek:

- Nem hinném. Csak közeli barátok voltak. Fiú-lány barátság is van a világon - mondtam jelentőségteljesen, mire Mason száraz pillantást vetett rám.

- Igen? Mi is barátok vagyunk, mégsem tudom, mi leend „szívedben s fejedben". - Filozofikus arcot vágott - Persze egyesek úgy érvelhetnek, hogy az ember soha nem tudhatja, mi leend egy nő szívében...

- Ó, fogd be! - morogtam, és a karjába bokszoltam.

- ...mert ők fura, misztikus teremtmények - folytatta Mason az előadói hangján -, és a férfinak gondolatolvasónak kell lennie, ha valaha is boldoggá akarja őket tenni.

– Tilos mágia segítségével egy másik emberre támadni, és te pontosan ezért akartad megtenni. Mert izgalmasnak találtad.

– Azok hülye szabályok. Ha a mágiát fegyverként is használnánk, nem csak mindenféle bájos, cuki szarságra, a strigák nem tudnának olyan sokat megölni közülünk.

– És kedvelem … – Elhallgatott.

Meghallottam az elméjében formálódó szót.

– Christiant.

– Ó, bár ne lennél képes ezt csinálni! Vagy legalább ne csinálnád!

– Bocs. Szeretnéd, ha megint előadnám a „Christian egy pszichopata seggfej" beszédemet?

– Szerintem az előző tíz alkalom során sikerült megjegyeznem – dünnyögte Lissa.

Ha nem lennél olyan elmebajos, egész szívesen barátkoznék veled.

– Érdekes, én is pont ezt gondolom rólad.

 

☆☆☆
Nem saját képek. VÁMPÍRAKADÉMIA Pinterest tábla

Vampire Academy #1 a GoodReads-en.

☆☆☆ 


Lissa Dragomir és Rose Hathaway kénytelen visszatérni a Szent Vlagyimir Akadémiára, ahol nem vár rájuk más, csak a viszálykodás és a rengeteg pletyka. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mi történik velük a vámpíriskola vaskapui mögött, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek az Agave Könyvek kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

 

 

Nyereményjáték:

 

Az Agave Könyvek kiadó rendkívül gondosan elérhetővé tette a könyv beleolvasóját, amely alapján válaszolnotok kell az állomásokon kihelyezett kérdésekre. Minden helyes válasz egy újabb esély a virtuális kalapban!

 

(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

 

Milyen színű Oscar?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

17 - Függővég: Könyvek Vs. Sorozat

19 - Fanni’s Library

23 - Sorok között

27 - Spirit Bliss Sárga könyves út

29 - Hagyjatok! Olvasok!

 

 

 


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése