2023. január 29., vasárnap



Eszes Rita: Északról fúj a szél | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Milyen szellem volna ez a lány, ha tudnád?

– Lazac – vágom rá gondolkodás nélkül.

– Híj. Medvének a medvével egyszerűbb volna, na de az emberek túlértékelik az egyszerűséget. Ha hagyja, hogy elkapd és meg is tudod tartani, a lazac az mindig boldoggá tesz, ez már csak így van, amióta világ a világ. És te elég ügyes gyerek vagy.

 




Romantikus ​utazás évszázadokon és kultúrákon át.

Ötszáz évvel ezelőtt egy férfi és egy nő, a medve és a lazac útjai elváltak egymástól. A medve az elbitorolt örökségért harcolt, míg a lazac átszelte az óceánt.

Kai napjaink Japánjában még mindig őrizgeti az ainu őslakosok hagyatékát, miközben keresi a helyét a japán közösségben, amely idegenként kezeli. Úgy ragaszkodik a büszkeségéhez, akár a talpa alatt a földhöz. Amíg nem találkozik a lánnyal, aki újra álmodni tanítja őt.

Manuela a gazdagok és kiváltságosok életét élhetné Brazíliában, ám a múltja tele van hazugságokkal és titkokkal. Az egyik titok végül Hokkaidó szigetére vezeti, és a lány lassacskán rádöbben, hogy van, amiért megéri az árral szemben úszni. Különösen, ha az út végén olyasvalaki várja, akinek a szívdobbanásai között otthonra találhat.

Két világ találkozik, mikor az ainu énekek és a brazil mesék összefolynak, és kiderül: a múlt mindenki számára rejt titkokat, a jelenben pedig küzdeni kell az álmokért.

Beteljesülhet vajon a lazac és a medve szerelme?

 

Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 2022

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

432 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789632459400

Eszes Rita könyvei:

 

Északról fúj a szél

Rókatündér

 

Illangók

Perkák

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

A Rókatündér című regényénél figyeltem fel az íróra, ugyanis teljesen odáig vagyok Japánért ÉS a misztikus, romantikus Young Adult-regényekért. Mivel tarolt nálam azzal a könyvével, úgy gondoltam, hogy a legújabb, szintén japánban játszódó, de New Adult történetét is megpróbálom annak ellenére, hogy nincs benne fantasy...

 

Szerintem…

 

Igazából az író neve miatt figyeltem fel a történetre, és nem igazán jártam utána annak, hogy miről fog szólni. Úgy voltam vele, hogy Eszes Rita újabb Japánban játszódó romantikusa? Ide vele! Pozitív csalódásként ért, hogy mennyivel több ennél ez a könyv, hogy mennyivel összetettebb, meghatóbb és sokrétűbb.

A regény jelenbéli szála egy covidmentes 2020-ban játszódik Szapporón, Hokkaidó prefektúrában. Egyik főszereplőnk, Manuela (22) egy szuper gazdag, brazil család legkisebb gyermeke, akit nagyon nehezen engedtek el egy évre Japánba tanulni, de akinek szívügye, hogy felgöngyölítse dadája/nevelőnője/anyja helyett anyja, vagyis Bruna Japánba visszavezethető családfáját. Mivel apja üzlettársának otthonában rosszul érzi magát, elköltözik onnan, de a jó szerencse kitart mellette, és a Kappu nevű kávézó-kocsma tulajdonásánál, Mama szannál szállhat meg némi munka fejében. Aztán betoppan sztorink második főszereplője, Kaito (23), akit a lány leüt a kocsmában, mert betörőnek vél, majd némi kórházlátogatást, rengeteg beszélgetést és lassú barátkozást követően elkezdenek másként tekinteni egymásra.

 


De kicsit nézzünk a múltba, ugyanis a regény harmada múltbéli visszatekintésekből áll! Kifejezetten élveztem olvasni a fejezetek közti, dőlt betűs történéseket, amelyek az ainu házaspártól indulnak, Imekamutól és Harukortól. A sztori eleje az, hogy a lazac lelkületű, folyamatosan előre törő nő elhagyja röghöz ragadt, medve lelkű férjét, aki a fejébe vette, hogy küzd az otthonukra szemet vetett wadzsinok ellen. A nő egyetlen dolgot visz magával, mégpedig a lazacot fogai közt tartó medve szoborról letört lazac figurát. A lazac körbeutazza kontinenseket, és általa ismerjük meg Imekamu és Harukor leszármazottait: Csikapot, Reszakot, Isabelt és a többieket. ENYHE SPOILER! Általuk jutunk el Brazíliába, ahol Bruna találkozik egy nagyon gazdag család elhanyagolt legkisebb gyermekével, Manuelával, és akit annyira megszeret, akárha a saját lánya lenne.  – Spoiler vége!

Számomra az ő találkozásuk volt az a pont, ahol irtó mód elkezdtem bőgni. Végtelenül meghatott ez a rész, pedig az összes dőlt betűs történetnek megvan a maga szívszorító tragédiája; nagyon erősek ezek a részek! Az ainuk történelme, a medveistenek és szellemek iránti tiszteletük, a vadászataik, a felfogásuk – elképesztő volt olvasni ezekről. Őszintén bevallom, hogy sosem hallottam még erről a népcsoportról, pedig azt gondoltam, hogy sokat tudok japán történelméről.

 

 

– Gyerekkoromban a saját hiányos családfám miatt lejegyeztem Brunáét, ameddig csak tudtam. Imádtam a történetei alapján visszább és visszább menni az időben, megismerni az egyes embereket és rajtuk keresztül az igazi Brazília örökségét. Aztán visszajutottunk Japánig, és itt megfeneklettünk. Emiatt kezdtem el tanulni a nyelvet, romantikus, gyermeki elszántságból. Azt gondoltam, egyszer majd elhozom ide Brunát, és együtt nyomozunk tovább.

 

 

A regény nagy része a Japán iránt lobogó, kitartó, talpra és rendkívül intelligens Manuela, illetve az elkötelezett, hűséges és nagyon ügyes Kaito egymásra találását beszéli el. Nagyon szerettem a fiatalok párosát, de nem csak őket, hanem a körülöttük lévőket is bírtam: Mama szant és Aminát! Érdekes, ahogy a családja bánik Manuelával – főleg az apjára voltam pipa, amiért rángatja a pórázát… Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy az én családom is azért retteg, ahányszor egy számomra szimpatikusabb országba utazom, hogy ott ragadok és vissza se nézve új életet építek. Nagyon felnéztem Manuelára azért, amit véghez vitt! 

 


Összességében

 

Elmondhatom, hogy nagyon élveztem ezt a több idősíkban játszódó regényt, és szinte tűkön ülve vártam, hogy a regény elején kettészedett lazacot tartó medveszobor két állata mikor találkozik újra! Izgalmas volt az utazás, amire a lazac szobrot magával vivő Imekamu indult, tanulságos és nehéz olvasmány volt az ő, illetve a leszármazottjai útjáról olvasni, de szerettem, akárcsak a jelenbéli páros, Kaito és Manuela történetét is.

Lassan olvasható sztori volt számomra, mert sokszor meg-megálltam akár elmerengeni az ainukon, akár azt bogarászni a térképen, hogy éppen merre járhatunk a könyvben. De szerettem és alig várom, hogy mivel rukkol elő az író! (Remélem, hogy egy újabb Japánban játszódó sztorival!)

 

Értékelés: 4,5

 

EXTRA: KEDVCSINÁLÓ IDÉZETEK

 

Kinek ajánlom a könyvet? Elsősorban az író rajongóinak, de azoknak is, akik szeretnének elmélyülni egy történelmi korokon átívelő utazásban, illetve egy picit nézelődni Japánban. Jó szívvel ajánlom azoknak az olvasóknak, akik többre vágynak egy habcsókos romantikus történetél!  

 

Kedvcsináló idézetek:

Az egyetlen tárgy, amit elhozott otthonról, a nemzedékről nemzedékre öröklődő medve szobor volt, és ezzel is vigasztalta magát: hogy úgy él, mint egy medve. Együtt lélegzik a természettel. Úgy él, ahogy azt az ősök tanították. Szabadon. Csendes lázadás volt ez is az idegenekkel szemben, csak olyan végtelenül magányos.

– Hahó! – kiabálom. – Ugye nincs itt senki? – Kai felkuncog előttem, ez az első jel, hogy talán nem borzadt el teljesen az ötletemtől.

– Rémesen tudsz betörőket hatástalanítani. Te magad meg még rémesebb betörő lennél.

– Légy lovagias, ha már így rám törtél, ne csak állj ott, hanem csinálj is valamit!

– Bejöhetek? – kérdezi erre feszengve. Látom, ahogy egy ideg ugrál az állkapcsában.

 Na, jó, ettől elnevetem magam. Az oké, hogy kopogás nélkül feltépi az ajtómat, amikor akár meztelen is lehetnék, de a küszöböt már nem meri átlépni?

– Nem szívesen válaszolok erre. Mi van, ha vámpír vagy? – kérdezek vissza. Elképzelem, hogy ebben az esetben, ha beinvitálnám, néhány másodpercen belül már a nyakamon lenne a szája. Nem szabad ilyesmire gondolnom.

– Mi?

Csak legyintek, mert nyilván nem egyezik az olvasmánylistánk.

Mesélek neki a soha fel nem olvadó hegycsúcsokról, amik még áprilisban is hósapkát viselnek, és mesélek neki az erdőkről, amikben olyan mozdulatlan csend ül, hogy az ember szinte megsüketül tőle. Mesélek a járhatatlan utakról és a megmászhatatlan magasságokról. Hogy milyen végtelenül kicsinek és magányosnak érzem magam az univerzumban. És hogy ettől mégis gyógyulok. Mert a hibáim, a csalódásaim, a vereségeim és még a sikereim is csak olyan mértékűek, mint én magam, és ez valahol felszabadító. Nem tudom, Manuela megért-e engem. Megérti-e ezt bárki. 

 

☆☆☆
Nem saját képek. Pinterest tábla: Északról ​fúj a szél

Északról fúj a szél a GoodReads-en

☆☆☆ 


Az ainuk és a brazilok világa találkozik, amikor Manuela és Kai útjai összefutnak Japánban. Vajon milyen titkokat őriz a múltjuk? Képesek megküzdeniük az álmaikért a jelenben?

Ha szívesen elolvasnád az Északról fúj a szél című regényt, akkor kövesd az állomásokat, és játssz velünk! Egy szerencsés olvasónk megnyerheti a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott könyvet.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Kai és Manuela mellett Eszes Rita még számos karakter megalkotója, és nektek most az ő neveiket kell kitalálnotok. Mivel bloggereink szokás szerint egész segítőkészek, ezért mind a nevek elején, mind a végén meghagytunk 2-2 betűt! A megoldást, vagyis a karakterek teljes nevét a rafflecopterbe várjuk.

 

(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

In____ _____ra

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése