2023. január 25., szerda



Leigh Bardugo: King ​of Scars - A sebhelyes cár (A sebhelyes cár 1.) (Grisaverzum 6.) | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

  

 

– Bizonyára rám akarsz ijeszteni – szólalt meg Nyikolaj, és kinyújtotta az egyik ujját, hogy megérintse a tüske hegyét. – Nem tudom, miért, de ha adhatok tippeket, akkor egy öltönyt viselő pókot javasolnék.

– Miért kell az öltöny? – kérdezte Zója a homlokát ráncolva. – Miért nem elég csak a pók?

– Honnan szerezte az öltönyt? Hogyan gombolta be? Miért érzi szükségét, hogy az alkalomhoz illően öltözzön?

 




Nézz szembe a démonoddal – vagy etesd rendesen!

Nyikolaj Lancovnak mindig is volt tehetsége a lehetetlenhez. Senki sem tudja, mit élt át hazája véres polgárháborújában – és jobb is, ha ez így marad. Most, amikor ellenségek gyülekeznek az ország meggyengült határainál, a fiatal cárnak meg kell találnia a módját,

hogy feltöltse Ravka kincstárát, új szövetségeket kössön, és felszámolja az egykor nagyszerű grisahadseregre leselkedő fenyegetést.

Ám minden egyes nappal erősebbé válik benne a sötét varázslat, ami azzal fenyeget, hogy elpusztítja mindazt, amit felépített. Egy fiatal szerzetes és egy legendás grisa szélhívó segítségével Nyikolaj elutazik Ravka azon helyeire, ahol a legerősebb mágia él, hogy legyőzze a benne rejlő szörnyű örökséget. Mindent kockára tesz, hogy megmentse az országát és önmagát. Akadnak azonban olyan titkok, amelyeket nem szabad eltemetni – és olyan sebek, amelyeket nem szabad begyógyítani.

 

 

Könyv információk:


Eredeti mű: King of Scars

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

464 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633731819 ·

Fordította: Nagy Boldizsár

 

GRISAVERZUM:

Shadow and Bone – Árnyék és csont

Siege and Storm – Ostrom és vihar

Ruin and Rising – Pusztulás és felemelkedés

Six of Crows – Hat varjú

Crooked Kingdom – Bűnös birodalom

King of Scars – A sebhelyes cár

Rule of Wolves

 

KMK WEBSHOP / ÉLFESTETT / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

2014-ben azt írtam a Grisaverzum  első könyvéről, az Árnyék és csontról, hogy „Olyan könyv, amit érdemes elolvasnia mindenkinek, aki valami különlegesre vágyik.” [Máig így érzem, Leigh Bardugo csodát alkotott.] Akkor még csak vágyálom volt, hogy kiadják a folytatásokat, ma pedig már a 6. regénynél tartunk az univerzumban és készült egy Netflixes sorozat is a grisákkal a főszerepben! Ez a történet, világ és sorozat tényleg különleges! Olvassátok, szeressétek!

 

A sebhelyes cárról…

 

Több szálon futó történet, amit igazából négy fő karakter szemszögéből követünk nyomon, és hogy ne legyen egyszerű, nem csak Ravkában játszódik, hanem egyik főszereplőnk éppen Fjerdában, illetve Fjerdából menekít griskákat önmagát fjerdai asszonynak álcázva!

Az önmagát alázatos fjerdai özvegynek álcázott Nyina Zenyik két társával, Leonival és Adrikkal igyekeznek a boszorkánynak tartott, üldözött varázstudókat Ravkába juttatni, de menekülni kényszerülnek, így eljutnak egy Gäfvalle közeli gyárhoz, ahol iszonytató dolgokat művelnek a grisa lányokkal és asszonyokkal. Számomra izgalmas volt ez a szál, ugyanis Nyina makacs és kitartó személyisége elsőre megfogott, és elég érdekes az élettörténete is, hiszen egykor a grisa képességeket felerősítő, ugyanakkor a használóit elpusztító drog, a jurda parem függője volt. Nem csak túlélte, de megváltoztak a képességei is, így a holtak képesek beszélni hozzá...

Izgalmas volt a regény második felében felbukkanó Iszak története is, aki beugrik a cár helyett [NO SPOILER, hogy miért!], és kénytelen eladni, hogy ő Nyikolaj Lancov, a sebhelyes cár, Ravka uralkodója. Iszak egy szerethető, okos, szimpatikus karakter, aki igazából palotaőr/katona, továbbá negyedannyira sem talpraesett, flörtölős, visszapofázó vagy karizmatikus, mint az igazi cár, de próbálkozik, én pedig majd megzabáltam érte!

 


Talán nem ildomos sidekick csapatnak neveznem Nyikolaj Triumvirátusát, akik végig jelen voltak a regényben, és szinte folyamatosan irányították a történéseket. Egy összetartó csapatnyi grisa, akik maximálisan lojálisak a cárhoz, és akik a végsőkig próbálnak mindenféle tré helyzetből kihozni valami jót. Ha kell, akkor ehhez katonát cárrá változtatnak, ha kell, akkor hajót robbantanak, de mindenre van valami megoldásuk.

 

 

– Zója – szólalt meg, gyengéden megrázva a lányt. – Nazjalenszkaja parancsnok!

A lány szempillái megrebbentek, majd Zója felnézett rá. Nyikolaj hátrált. Egy pillanatra mintha azt látta volna, hogy... Nem, az lehetetlen! Zója élénk kék szemmel nézett rá.

– Jól vagy? – kérdezte.

– Jól – felelte a lány.

– Biztos vagy benne?

– Melyikünk ölje meg a szerzetest?

– Te is jól vagy.

 

 

És a lényeg… Két elbeszélő főszereplőt még nem említettem, de a legjobbat mindig a végére kell hagyni, vagyis kéne, de nem tudok választani közülük: Nyikolaj Lancov, a cár és az ő végletekig hűséges jobbkeze, Zója Nazjalenszkaja parancsnok, aki a Második Hadsereg katonája és szélhívó grisa. Egyszerűen imádtam az ő duójukat! Nyikolaj és Zója folyamatosan oltották egymást, beszóltak a másiknak vagy valami gorombaságot vágtak a másik fejéhez… Rendben, ez utóbbi inkább a szarkasztikus Zója terepe volt, de a cárt se kellett félteni, mindig volt egy riposztja a parancsnoknak.

 

A regény központi szála hozzájuk kötődik, ugyanis már a regény elején kiderül, hogy Nyikolaj teste felett néha átveszi egy vérszomjas lény az uralmat. A szárnyas szörnyeteget az Éjúr kínzásainak köszönheti, és mind jobban elszabadul, amire mielőbb muszáj megoldást találniuk. Míg Zója azt javasolja a várnak, hogy mielőbb vegyen el egy hercegnőt és nemzzen egy Lancov utódot, addig Nyikolaj igazi változást akar: meg akar szabadulni a benne élő sötétségtől. Természetesen a Triumvirátus inkább Zója ötletére harap rá, hiszen Ravkának szövetséges kell, így Nyikolaj hamar azon kapja magát, hogy a környező országokből elindulnak felé a menyasszony-jelöltek, mintha egy GRISAVERZUMI NAGY Ő lenne.

 


Mindegyik szál izgalmas a maga módján, minden főszereplőnknek megvannak a maga titkai, furcsaságai. Tetszett, hogy mindegyikük a maga módján igyekszik megvédeni Ravkát vagy a cárt, mindenki lojális és tudatos a személyes küldetését tekintve. Találkozunk titokban a másik után epekedőkkel, gyászt feldolgozóval, az érzelmeit leplezni képtelennel, de mindegyikük hajlandó feláldozni magát a közös jóért.

Nagyon szerettem ezt a történetet, egészen visszacsábított magához a Grisa-univerzum, valószínűleg el fogom kezdeni elölről a grisa-sztorikat és újra megnézem a sorozatot is. Jól összerakott, egyedi hangvételű történet, amiben a sokdimenziós karakterábrázolás és a váratlan fordulatok dominálnak.

 

Összességében

 

Élveztem Nyikolaj és Zója közös pillanatait – a kalandjaiktól a meséiken át a szópárbajaikig -, Nyina küldetéstudatos előretörését, hogy megmentsen másokat, és Iszak próbálkozását, hogy a szerény önmaga helyett felöltse a fölényes cár szerepét. Nem bírtam letenni a könyvet, teljesen beszippantott és kihúzott a hétköznapok fakóságából, szomorúságából!

Ha csak azért olvasod el, mert szereted azt, amikor a magabiztos férfi és a szarkasztikus, önmagát hűvösnek mutató nő egymás vérét szívják, akkor hajrá. Szerintem érdemes bármelyik grisa-regényt elolvasni, mert az író valami fantasztikusat alkotott; persze érdemes az Árnyék és csont-trilógiával kezdeni, majd a Hat varjú-duológiával folytatni, és aztán A sebhelyes cárral zárni, de engem nem zavart, hogy eddig még csak egy grisa-történetet olvastam, tökéletesen érthető az előzmények ismerete nélkül. (Kifejtik ugyan a dolgokat, de bánom, hogy nem olvastam el csak az első grisa könyvet!)

 

Értékelés: 5

 

EXTRA - Best of Instagram

 

BORÍTÓMUSTRA - külföldi borítók:

  


 

Kedvcsináló idézetek:

Nyikolaj rákacsintott a lányra.

– Ha nem Zsenya Szafin lenne a főnök, aggódnék.

Zója a szemét forgatta.

– Nincs szüksége a hízelgésedre. Már így is túl nagyra tartja magát.

– Hadd folytassa csak! – szólt közbe Zsenya. – David sosem mond szép bókokat.

– Nem szoktam? – kérdezte David. Zavartan megtapogatta a zsebét. – Itt van nálam valahol a lista a jó tulajdonságaidról, amit adtál.

– Látod, mit kell elviselnem?

– Fontos, hogy Zsenya boldog maradjon – magyarázta Nyikolaj. – Mert különben még ellenem fordul.

– Lehet, hogy én fordulok ellened – szúrta közbe Zója.

– Ó, ez elkerülhetetlen. De te immunis vagy a bókokra.

 

Zója tekintete kemény volt, mint egy drágakő.

– Nem azért vagyok itt, hogy teológiáról vitatkozzam egy felmosónyéllel.

 

Ezúttal egy zenekar fogadta őket, ami a megszokottól eltérően játszott, és a helyiek jószágokat meg óriási zöldségeket vonultattak fel.

– Az a tök olyan széles, mint amilyen magas én vagyok – dünnyögte halkan Nyikolaj, miközben mosolyogva integetett.

– És kétszer olyan jóképű.

– Fele olyan jóképű – tiltakozott.

– Hüm – tette hozzá Zója –, de a tök legalább nem beszél.

 

Zója elfordította a fejét, és a lámpafény megvilágította az arccsontja sarlóját, aranyba vonva a haja sötét hullámait. Sosem tudott ellenállni a lány szépségének, és örült, hogy a karja az ágyhoz volt láncolva, különben talán még kísértésbe esett volna, és utána nyúl.

– Maradj nyugton! – csattant fel Zója. – Rosszabb vagy, mint egy gyerek, akinek túl sok süteményt adtak.

Áldott legyen a mérgezett nyelve!

– Maradhatnál, Zója. Szórakoztass engem a gyermekkorod történeteivel! Nagyon megnyugtatónak találom a rosszindulatodat.

– Miért nem kéred meg Tolját, hogy nyugtasson meg egy kis versmondással?

– Erről beszéltem. Olyan éles, olyan fanyar! Jobb, mint bármilyen altatódal.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Grisha Univerzum Pinterest tábla

King of Scars #1 a GoodReads-en

☆☆☆


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Leigh Bardugo King of Scars - A sebhelyes cár című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Nyikolaj Lancov legújabb titkokkal és kihívásokkal teli kalandjait, melyben immár cárként kell helytállnia.

Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

  


 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a grisha rendeket. Minden állomáson találtok egy kérdést, pontosabban egy “mesterséget”, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni, hogy az adott képesség/mesterség melyik grisha rendbe tartozik (mind a két megnevezést elfogadjuk, pl.: Étherálok vagy Az Idézők Rendje).

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

 

 

Melyik rendbe tartoznak a Hullámhívók?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

[Blogturné Klub]

 

01/11 Hagyjatok! Olvasok! - Fanartok

01/13 Sorok Között

01/14 Sorok Között - Borítók

01/15 Kelly és Lupi olvas

01/17 Readinspo

01/19 Kelly és Lupi olvas - Interjúfordítás

01/21 01/25 Hagyjatok! Olvasok! *csúszás*

01/23 Dreamworld - Idézetek

01/25 Dreamworld (kimarad)

 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése