2023. január 27., péntek



Laura Agustí: Egy ​macska története | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

„Az állattal állatként, az emberrel pedig emberként bánj.”

Ez a mondás azóta is némi iróniával visszhangzik a fejemben, valahányszor csak állatfejű embert vagy emberfejű állatot rajzolok. Kiskorom óta játszom ezzel: szeretem felfedezni az állatokra jellemző vonásokat az embereken.

 




„Állítólag az állatok érzékelik, ha nem vagyunk jól, ilyenkor ösztönösen a nyomunkban maradnak, hogy megvédjenek minket, és ez a macskákra hatványozottan igaz. Ahányszor csak megbetegedtem, Hékás nem mozdult mellőlem. Ha pedig szomorú voltam és kicsordult a könnyem, Hékás sietve lenyalogatta az arcomról a bánatot, mert tudta: rózsaszín, érdes nyelve elég ahhoz, hogy egy pillanatra megfeledkezzem a világról.”

Vajon mi teszi olyan különlegessé a macskákat? Miért nyűgöz le annyi embert eleganciájuk, közömbösségük és gőgös viselkedésük? És hogyan képesek segíteni nekünk, embereknek megküzdeni a szorongással, a magánnyal és a szomorúsággal?

Laura Agustí spanyol grafikus meseszép illusztrációkkal teli könyvében saját élettörténetét mondja el, amelyben gyermekkorától kezdve kitüntetett szerep jutott az állatoknak – különösen a macskáknak. Laura Barcelonába költözve vette magához Hékást, a nehéz természetű sziámi macskát, akivel tizennyolc éven át osztotta meg az életét. S miközben különleges és érzelmes kapcsolatukról mesél, Laura elénk tárja a macskákról szerzett gazdag tudását is: kiderül, miért ihlettek meg annyi művészt az ókori Egyiptomtól kezdve a modern festészetig, hasznos tanácsokkal szolgál a macskatartásról, és azt is megtudhatjuk, miként dolgozható fel szeretett állatunk elvesztése.

Kötelező olvasmány a macskák szerelmeseinek.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Historia de un gato

Eredeti megjelenés éve: 2022

Helikon, Budapest, 2022

156 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789636200114 ·

Fordította: Eőry Zsófia · Illusztrálta: Laura Agustí

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Mindig is imádtam a macskaféléket, de amióta megvan Lucifer (macska örökbefogadás novemberben), azóta újra fellobbant bennem a macska-obsessed crazycatlady. Megláttam a könyv borítóját, aztán azt, hogy az író által illusztrált kiadvány, és sikítva rohantam a turnéra jelentkezni!

 


A könyvről…

 

Ez a kiadvány nem igazán regény, nem igazán illusztrált képeskönyv, nem igazán állatismertető és nem is igazán élettörténet… Hanem ez mind egyben! Olvashatunk benne Laura Agustí Valdealgorfában töltött gyerekkoráról, ami csak úgy hemzsegett az állatoktól. Mind Laura, mind a húga, Marina igazi állatbolondok voltak, nyulak, teknősök, selyemhernyók, süncsalád, csigák, bogarak, kutyák és macskák között töltötték a fiatalkorukat. Mesélnek a barátságos Farkasról, a kutyáról, aki képes volt egy szem borsót hagyni a táljában, d a minitehénre emlékeztető, fekete foltos fehér cicáról, Chui-ról is. Olvashatunk Laura városba költözéséről, ahol bár imádta a művészeti iskolai képzést, utálta, a 7-es számú záradékot, mely kimondja, hogy albérletben nem szabad háziállatot tartani. (Persze aztán összeköltözik húgával, aki igazi rebellis és aki az állatok védőszentjeként mindenféle állatot hazahordott az otthonukba.)

 


Történetünk központi állatszereplője Hékás, akit Laura 23 évesen fogad örökbe, és aki egy fehér sziámi kiscica volt. Nagyon szerettem ahogy az író és illusztrátor a kettejük kapcsolatáról mesél, arról, hogy mennyire kötődtek egymáshoz a macskával annak ellenére, hogy Laurának ott volt a párja, Nacho, és hogy idővel befogadtak egy kutyát is, Crastit. (Persze így igazi bromance szövődhetett Nacho és Crasti között.)

 

 

Mi, akik annyira szerencsések vagyunk, hogy állatokkal lakhatunk együtt, tudjuk, hogy ők választanak ki minket. Nevezhetjük ezt köteléknek, energiának, szeretetnek, címkézhetjük bárhogy – pontosan ismerjük az érzést.

Mi, emberek emlékekből építjük fel magunkat, és ha a boldogság a gyermekkor helyszíneit jelenti, ahonnan eltűnik az idő, a képei pedig újra és újra visszatérnek hozzánk, akkor én még mindig az a kislány vagyok, aki a terueli kisközség utcáin az állatokat simogatja.

 

 

Nem szeretném senkinek elrontani az olvasásélményt azzal, hogy elmesélem Laura és az ő Hékása történetét, de a könyv nagy része az ő csodás 18 évükről szól. Szívszorító, gyönyörű és az egész kapcsolatukból árad a nő macska iránti szeretete. Nagyon magával ragadott, ugyanakkor nem csupán kettejük sztorija található a könyvben.

A nő megosztja az olvasókkal azokat a leckéket, amikre a gyönyörű sziámi macskájával jött rá. Tanulhatunk a macskák mimikájáról, tanácsokat kapunk a kiscicák és az idős macskák gondozásához, de kitér a macskákra ártalmas és nem ártalmas növényekre is.

Mondanom se kell, hogy mindezekhez szebbnél-szebb illusztrációk tartoznak, akárcsak a könyv többi részéhez is! Egyszerűen idáig vagyok Laura Agustí egyszerű, ugyanakkor bájos rajzaiért! Kifinomultak és kifejezőek!

 


És még mindig nem csak ennyiről szól ez a könyv! Laura a művészettörténetben felbukkanó macskákat is tanulmányozta. Megosztja az olvasókkal azt a tudást, hogy az egyes nemzetek hogyan viseltettek a macskák iránt a történelem folyamán, milyen legendák szólnak a macskákról, sőt, még híres művészek (festők, szobrászok, illusztrátorok, etc.) macskákkal kapcsolatos művei is szóba kerülnek. Például nagyon vicces volt megtudni, hogy Andy Warhol több alomnyi kiscicát nevezett el egyszerre Samnek az apjuk tiszteletére!

De Andy Warholtól kezdve Edward Gorey-n és Albrecht Düreren át egészen El Greco-ig számtalan művész macskákkal kapcsolatot művéről mesél a könyv. Sosem gondolkodtam el azon, hogy mennyiféle ábrázolhatók a macskák a képzőművészetek által, nagyon izgalmas kitekintés volt számomra!

 

@lalauri instagram bejegyzése (2015.)

Összességében…

 

Kívül-belül gyönyörű ez a könyv! Szerettem Laura állatokban gazdag fiatalkoráról olvasni, imádtam, ahogy egymásra találtak Hékással, aztán összetörte a szívem kicsit a könyv a végére. Tetszett, hogy a történet lezárása szép és nyitott, ahogy az is érdekes volt, hogy nem csak egy egyszerű illusztrált élettörténetet olvashattunk, nem csupán Laura életének egy szeletét kaptuk, hanem megosztotta az olvasóval a tudását… a macskák történelméről, képzőművészeti ábrázolásukról, az arckifejezéseikről, de még arról is, hogy milyen növényeket nem ajánlott macska közelben tartani. Különleges kiadvány, és mint macskarajongónak, azonnal a szívembe lopta magát.

 

Értékelés: 4,5




 

Kedvcsináló idézetek:

Aznap, amikor először hallottam a „macskaterápiának” nevezett dologról, megértettem azt a kiegyensúlyozottságot, amelyet a Hékással való kapcsolatom hozott az életembe. Attól, hogy nálam lakott, testileg és mentálisan is jobban éreztem magam – éppen egy olyan időszakban, amikor a stressz és a szorongás nagyon is eluralkodott a munkahelyemen (belsőépítészként dolgoztam egy építészeti stúdiónál), de akkor is, amikor magányos és szomorú voltam. A lábamon vagy mellkasomon doromboló Hékás segített ellazulni, feldolgozni az aznapi nyomasztó érzéseket és elfogadni azokat a helyzeteket, amelyeket nehezen emésztettem meg.

Japán azokhoz az országokhoz tartozik, ahol a legmélyebb tisztelet övezi a macskákat, a macskás képeknek pedig szerencsehozó hatást tulajdonítanak.

(…) Marina pedig álmai munkahelyén, egy állatorvosi klinikán dolgozott. Itt fogadta örökbe Ginát, és egy idő után az állatok védelmezőjévé vált: egyszerre lakott nálunk két kutya, három macska, öt teknős, egy akváriumban számtalan hal, míg a nappaliban hét törpepapagáj röpködött zavartalanul.

Az ókori egyiptomiak ki akarták fejezni tiszteletüket a macskák és a hozzájuk társított istenség felé, ezért bármit megtettek értük. (…)

Amikor egy macska elpusztult, a gazdái a szomorúság és a gyász jelenként leborotválták a szemöldöküket, és amíg vissza nem nőtt, az állatot siratták. Minél vagyonosabb volt egy család, annál nagyobb jelentőséget kapott a macska temetése, és annál fényűzőbb szarkofágba helyezték, ahol aztán örökre megpihenhetett.

 

✿✿✿✿✿

Laura Agustí - Egy ​macska története Pinterest tábla / Képek a könyvből.

Historia de un gato a GoodReadsen

✿✿✿✿✿ 


Ismerkedjetek meg a Helikon kiadó által nemrég megjelentetett Egy macska történetével! Ebben a gazdagon illusztrált könyvben Laura Agustí élettörténetét ismerhetitek meg, aki gyermekkorától kezdve állatokkal vette körül magát, aztán magához vette Hékást. Tartsatok bloggereinkkel ezen a macskarajongóknak szóló turnén, és játsszatok, hogy megnyerhessétek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

  

 


Nyereményjáték:

 

Minden állomáson találtok egy kérdést, amely Laura Agustí könyvéhez kapcsolódik. Keressétek meg a válaszokat, és írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


 

Hogy hívják Laura a nehéz természetű sziámi macskáját?

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

25 - Booktastic Boglinc

27 - Hagyjatok! Olvasok!

29 - Könyv és más

 

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése