2023. január 31., kedd



1. fejezet - 2023. január | Havi összefoglaló ~ Sorozat- és filmajánló, macsKalandok és élménybeszámoló

 

(Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

  

 

Üdv újra itt!

 

Eléggé érzelmi hullámvasút volt ez a hónap. Akadtak jó és rossz dolgok is 2023 első hónapjában... de szinte bármelyik nap vissza tudtam volna feküdni, és egy takaróba csavarodva eljátszani, hogy burrito vagyok. Egy burritónak csak nem kell kikelNie az ágyból, ugye? 

Barátnőztem, családoztam, olvastam, dolgoztam, sorozatoztam, kirándultam, sütögettem, macskáztam, magamba fordultam. Lassan, de haladgatok az újévi fogadalmaimmal is, de úgy gondoltam, minden hónapra eltervezek apróbb célokat. Februárban például nem iszom alkoholt, nem fogok több teát venni (mert mind a munkahelyi, mind az itthoni szekrényem tele van teásdobozokkal) és nem eszem csokit. Hát hajrá nekem!

 

Pozitív mindenfélék, optimista randomságok: SZJA-napok, hajvágás Nagyinak, légkondi használata melóban, jó hangulatú megbeszélések, wrapos kaják, 3 napos munkahét, lekváros buktás hetek, jógázás, meditálás, olajcsere kész, munkadoki kész, cica karma levágva, életem első chilis babja is isteni lett!

 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

❖❖❖❖❖

Mi történt januárban?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: 25 új könyvvel bővültek a könyvespolcaim ebben a hónapban. Megérkeztek a KMK-s regényeim, illetve Vegazus szülinapi ajándékba is ideért hozzám egy igazán kalandos út végén! :D (De komolyan! Olyan helyre volt beesve a színház postabedobója mellé, ahova nem is sejtették, hogy beeshet bármi, és tele volt számlákkal meg mindenfélével... :D

 

Ajándékba kaptam (1)

 

Joseph Fink – Jeffrey Cranor: Who's a Good Boy?

 

Recenziók (14) + Egyéb szerzemények (9) 

 

 

  

– Személyes érdekeltségek –

  

#HAVIKEDVENCEK  

 

Kedvenc zenék:

GAYLE – abcdefu

Tyler Shaw - Love You Still (abcdefu romantic version)

Olivia Rodrigo - good 4 u

 

Kedvenc kaja:

Bármilyen cucc wrapba/tortillába megsütve…
De komolyan, a hónap kajája a wrapba csavart chilis bab
és a sajtos-sonkás-tojásos sült tortilla volt.
(Képek random lejjebb.)

 

#boldogság #rövidsztorik

 

3 napos munkahetünk van (rezsin spórolás van ezerrel), ugyanis előadásaink csak márciusban lesznek, mert irtó drága felfűteni egy színházat, de be kell járni előkészíteni a nyitást… Hónap vége felé már nem bírJuk és be-bekapcsoljuk a légkondit, MERT nagyon fázunk a kihűlt kőépületben. A jegypénztárba vezető ajtót csak úgy tudtuk lezárni, hogy odarakott a főnökünk egy hatalmas asztallapot. Így ha az egyik irodában 20-22 fok van, a másikban 14-17 (vagy kevesebb), és nekem jövő héttől ott kell(ene) majd ücsörögnöm… * brrr *

 


► Eltértem a tárgytól! Szóval 3 napos munkahetünk van, ami azért jó, mert egy random hétfőt beáldozhattam arra, hogy Gyenesdiáson hosszú hétvégézhessek a családdal. Végülis körbementük a Balatont! (Életemben először kiszerveztem a macskázást is, és CicaSzitter jött Luciferhez Szimirza személyében, akit lazán megzaklatott álmában a cicafiú.)

 


A macska egyébként köszöni, jól van, hízik és nődögél, folyton alszik, és vagy ő harap kevesebbet, vagy én lettem ügyesebb az elkerülésükben, de kezd emberien kinézni a karom. :D Mondjuk jógázni nehéz vele, mert azt hiszi, hogy játszunk, és folyton levadászik. Plusz a meditálást se nagyon érti, folyton dorombol és zaklat. :’)))

 


► Nagyon más: Kleo barátnőm csinált egy cosplayes-gamer basszergitáros covert… Bakker, alig több, mint másfél éve tanul. :O Imádom ezt a videót!

 

#MacsKalandok #randomságok

 

Új életcéljaim: 1) Legalább annyira elégedett akarok lenni az életemmel, mint ez a cicafiú. 2) Legalább olyan jól akarok jógázni, mint ez a cicafiú még álmában is.

 


Ez egy ilyen álmában mosolygós, dolgozni vágyó ember egerére/billentyűzetére fekvő, MacskaSzittert szexuálisan zaklató, munkába induló táskáját lefoglaló, ágacska rágcsáló, labdákkal játszadozó, műegér vegzáló, karmot levágós, ablakban alvós, dél-koreai drámát binge-watchingoló hónap volt Lucifernél.

 


► Szóval kapott egy japán minikivi rudat, mert attól hű, de irtó nagyon megnyugszanak a macskák... Kb. Mindenhez hozzácsapdosta, lökdöste tegnap óta azt a 10 centi hosszú, kb 1 cm átmérőjű faágat... És a lakás tele van hánccsal.... Tulajdonképpen meg kéne keresni a cikket, hogy ki és mikor fog megnyugodni attól a japán botocskától.... Köszönöm a figyelmet.   

 


#előrehaladósrész #bakancslistás #kihívás 

 

TERVEK 2023-ra: újévi fogadalmak és társai

    

A megnézendő sorozatok listájáról az Alice Határországbant elkezdtem nézni, illetve a havi 2 meditálás és 2 jóga is pipa. Tartom a heti egy kanapéra kuckózós néha olvasós, máskor filmezős estét is.    

    


Amire büszke vagyok az az, hogy a hónapban mindennap olvastam valamit és valamennyit. (Meg is kaptam a Molyon a 30 napos plecsnitz érte.)

 

FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

Tőrbe ejtve – Az üveghagyma (2022) – 8/10 –

Benoit Blanc zseniális figura! Különc, unatkozó, kell neki az agytorna, a folyamatos stimulálás… imádtam! Ahogy a történetet is, ahogy a castingot is, ahogy a nyomokat, ahogy az apró nüanszokat – mindent. Nekem jobban tetszett, mint az első része!

 


A menü (2022)  – 8/10 –

Na, szóval erről van szó! Zseniális színészek, a végletekig fokozott feszültség és egy kiadós csavar a végén! Totál random álltunk neki, de elég hamar a padlón landolt az állam, aztán a film végéig ott is maradt. Tele van fekete humorral, nagyon morbid az egész és nagyon, nagyon sok benne a vér. Wow, állat volt! Bravó!

 


Bűbáj 2. – Kiábrándulva (2022) – 5/10 –

Az elgondolással nincs bajom, de szerintem kár volt összehozni.

 


Jurassic World: Világuralom (2022) – 5/10 –

Bármennyire szeretem a Jurassic Parkot, ugyanúgy vagyok ezzel is: tartsuk meg az első kettőt és annyi. Nekem a ezekből nem fekszenek a harmadik részek úgy néz ki. A casting továbbra is jó, a filmmel is csak a történet a legnagyobb gond: unalmas, vontatott, nincs benne már craft.

 


#Túlélők (2020) – 5/10 –

Szerintem ez szóról-szóra a Karanténban (https://snitt.hu/filmek/karantenban-2020) c. film dél-koreai újragondolása volt. Zombis slice-of-life sztori, de az újdongság varázsa már elveszett, így gyengébbre értékeltem.

 


Lezárások, kezdetek (2019) – 3/10 –

Ha a tipped az, hogy Sebastian Stan miatt néztem meg, akkor nyertél. Legalább akkora csalódás volt, mint a szintén miatta végigszenvedett Hétfő (2020) (bár az legalább szép helyen játszódott).

A történet számomra értékelhetetlen: egy nő körbefekszi mindkét barátot, aztán az egyiktől teherbe esik. Ki tudja melyiktől… meg amúgy se értem, hogy ha ott van egy Sebastian Stan kaliberű pasi, akivel még a szex is jó, akkor mit vergődünk Jamie Dornannel. Meg mi ez, hogy a sors döntötte el, hogy mellette ragad (a másik csak néha beugrik megd***)… Anyám, borogass…

 


Gonosz csoda (2021) – 3/10 –

Csakis daddy… khm..khm… szóval Jeffrey Dean Morgan miatt néztem meg… Nos, ő kap is 3 csillagot, a többi mindent hagyjuk, mert se eredeti, se para nem volt. (Oké a Monsignor (Diogo Morgado) is wow, de azért csillag nem jár neki.) A sztori nulla, az ijesztős részek se működtek meg úgy általában untam az egészet.

 


Beautiful Vampire (2018) – 3/10 –

Song Kang miatt néztem meg, és körülbelül egyedül az ő karaktere tetszett az egészben. Meg a végén a szórólapos „poén”. Minden mást elég gagyinak érzek a filmmel kapcsolatban… Valóban volt némi művészfilm hangulata, ráadásul gagyi (pl piruló) effektekkel súlyosbítva… Túl lassú, túl elvont és a sztori se tetszett.

 


A buborék (2022) – 2/10 –

Mi.A.Bánatos.Nemtommi.Volt.Ez.

Totál random indítottam el a dínó címkéje miatt – meg mert csípem Karen Gillant –, de kb már az elejétől gyötrődtem, hogy WTF. Totál blőd, nagyon agyament, ráadásul mindenki rárepül mindenkire kb. Ami miatt folytattam: van benne covid, kíváncsi voltam, hogy ebbe az amúgy is rémes cuccba hogyan szövik bele a világleállító vírust.

Ha nem akarsz szenvedni, ne nézd meg.

De komolyan… háttérzajnak takarítás mellé se ajánlom.

 


Sorozatoztam:

 

Alice Határországban (2020–2020) - 9/10 –

Nekem személy szerint nagyon bejött ez a sorozat, de én alapból szeretem a death game stílusú dolgokat. Nagyon kemény sztori, nagyon szimpik a karakterek és jó ideig nem esett le, hogy miért Alice és miért Borderland. :D Shame on me.

 


Sweet Home (2020–2020) – 8/10 –

Totál random kezdtem el nézni, mert nem igazán mertem horrorozni, mióta egyedül lakom, de már ki voltam éhezve valami jóra… és hát kicsit az esély, hogy ilyen történjen körülöttem, szóval emellett a szörnyes cucc mellett döntöttem, mert már szemeztem vele jó ideje.

Fú, azért para ez a sorozat, de addiktív is. Nem bírtam abbahagyni. Nem is annyira a horror, mint az emberi jóság és gonoszság adta a gyomrosokat… Jóféle, és emiatt lehet, hogy a képregényverziójának is neki fogok egyszer állni. HOL VAN MÁR A MÁSODIK ÉVAD?! (BRUTÁL, de meg nem mondanám, hogy Song Kang ugyanaz, akit előtte a Szerelem és egyéb időjárási jelenségek című k-dramaban imádtam!!! :O WOW!)

 


Szerelem és egyéb időjárási jelenségek (2022–2022) – 8/10 –

Nem csak amiatt szerettem ezt a sztorit, mert irtó jópofa az alaptörténet és mert szimpatikusok voltak a főszereplők, hanem mert rengeteget megtudtam az időjárás-előrejelzésről! Sosem gondoltam volna, hogy ennyire összetett dolog, és biztos, hogy a valóságban máshogy van, de izgalmas volt belegondolni, hogy mennyi tényezőtől kell függenie annak, hogy azt mondják, esni fog-e a hó vagy az eső!

Nagyon bájos, cuki történet, érdemes megnézni.

 


The Circle (USA) (2020–)  – 8/10 –

Szóval eljött az idő, amikor reality showt nézek egyedül… és hangosan röhögk a benne szereplő kreténeken. :’D Amúgy tényleg szórakoztató és ötletes show. Angolt gyakorolni tökéletes.

 


A 81-es számú archívum (2022–2022) – 6/10 –

Azért őszintén magamba nézve megértem, hogy miért lett ez elkaszálva, de ugyanakkor tökéletes volt „háttérzajnak”. Se ijesztő nem volt, se elég misztikus, de még elég kiszámíthatatlan se.

 


Junji Ito hátborzongató japán meséi (2023–2023) – 6/10 –

Rengeteg Junji Ito mangát olvastam régebben, így képben voltam azzal, hogy mi várhat rám. Ez a mangaka elképesztően bizarr és beteg dolgokat alkot, talál ki… Nincs az a pénz, hogy akárcsak egy órát is eltöltsek a fejében. Tényleg felkavaró, tényleg ijesztő és én csak azoknak ajánlom, akik nem szoktak film hatására rosszakat álmodni.

 


Az éjféli klub (2022–2022) – 6/10 –

Haldokló gyerekek horrort mesélnek egymásnak egy hospice-ban. Wow. Kicsit se morbid. Egyébként izgalmas volt, nem gondoltam, hogy ennyire le fog kötni. És azt sem állítom, hogy némely elmesélt és CGIvel megvalósított sztori miatt nem mertem felemelni a tekintetem a mobilomból. (Hurrá, kell a marhának egyedül élve horrort néznie.)

Egész jó volt, de annyiára például ne, hogy el is olvassam.

 


Anyuval nézve: 

 

A karácsony bűvöletében (2020) + A karácsony bűvöletében – 2 év múlva (2021) - #karácsony #romantikus – 7/10 –

Igazából szórakoztató volt és tetszett mindkét rész.

 


Karácsony a jégen (2020) - #karácsony #romantikus – 7/10 –

Amilyen cukormázosan gagyi, olyan cuki volt. Szeretem a jégkorcsolázós/jéghokis romantikus filmeket, nekem a jég valamiért a mindenem. <3

 


Expasik karácsonya (2021) - #karácsony #romantikus – 7/10 –

Meglepően újszerű ahhoz képest, hogy egy random karácsonyi romantikus film… (Ebben a szezonban kb az ezredik így családon belül…) Szórakoztató, cuki, vicces, tényleg érdemes megnézni, ha nem csak egy sima egymásra találós, téli sztorira vágysz.

 


Tizenkét karácsonyi ajándék (2015) - #karácsony #romantikus – 7/10 –

Érdekes volt a felütése a személyi vásárlósággal, a vége felé laposodott csak el. A cselekmény egyszerű, de szórakoztató, a fordulatok kiszámíthatóak, és ha nem csíptem volna a főszereplőket, akkor valószínűleg nem tetszett volna ennyire se. Ezt még akár újra is nézném.

 


Kiscicát karácsonyra (2021) - #karácsony #romantikus – 6/10 –

Az egyik kedvencem volt a cicás romantikus karácsonyi film – A Karácsony kilenc élete (2014) –, és csináltam hozzá egy hét évvel későbbet, ahol nem elég, hogy a közepesen helyes állatorvos otthagyta a totál édes és jó szívű tűzoltó csávót, aki hobbiból ezermesterkedik, de ráadásul még az egyik korábbi főszereplő macs is megdöglött közben. Anyám. De a cicás cím meg a tűzoltó csávó miatt csak megnéztem… :3 Kedvenc nem lett, de egynek jó volt!

 


Karácsonyi cserebere: Ünnep otthon (2021) - #karácsony #romantikus – 5/10 –

A Karácsonyi cserebere: Ünnep a városban (2021) testvérpárja, és talán egy fokkal jobban tetszett, mint az. Szórakoztatóbb volt ez a főszereplő csaj, egyébként izgalmas volt a sztori másik felét is megnézni.

 


Karácsonyi fesztivál (2020) - #karácsony #romantikus – 6/10 –

Nos, ez sem adta, de legalább volt sztorija, ötletes is volt és a főszereplőket se utáltam. Néha már-már vicces is volt, de összességében elég közepes karácsonyi romcom. Ráadásul bemutatta az egyetlen olyan karácsonyi vásárt, amire nem mennék el, és ez az én karácsonyi vásár mániámnál művészet!

 


Mikulásvirág karácsonyra (2018) - #karácsony #romantikus – 6/10 –

Ez egy brutál buta Hallmarkos film. Komolyan… Mondvacsinál problémák, nevetséges csúcspont és még a szerelmes cívódások se tetszettek… Egynek elment.

 


Római karácsony (2019) - #karácsony #romantikus – 4/10 –

Róma jó. Róma szép. Köszönöm, ennyi.

Oké… Tényleg a római snittek vittek rá arra, hogy megnézzem, mert már abba akartam hagyni a karácsonyi film szezont, de aztán újra kedvet kaptam hozzájuk. Cuki, szórakoztató, egyszerű… végtelenül egyszerű, és emiatt kicsit untam is. Ez egy olyan nyálas, erőltetetten vicces Hallmark-mozi tucatszereplőkkel. Egyszer elég volt.

 


Twinkle All the Way (2019) - #karácsony #romantikus – 4/10 –

„Jé, ez a csaj a Grace klinikából, akit utáltunk, nézzük meg!” – mondta anyám. Aztán 10 perc múlva: „Eszembe jutott! April volt. Konkrétan tök ugyanazt a karaktert hozza, halál idegesítő és sürgő-forog-okoskodik.”

De végignéztük, mert izgatta a fantáziám, hogy vajon összejönnek-e vagy a csávó pofán csapja (nem)Aprilt. Nem csapta… A sztori tipik karácsonyi történet, de a férfi főszereplő miatt ajánlom.

 


Karácsonyi ízkavalkád (2019) - #karácsony #romantikus – 4/10 –

Hűűűű, hát ez… Ebben emberek a cukorkapálcával kávét meg forró csokit kevergetnek. Nem, kösz, nem…

Nem szeretem amúgy sem a logikátlan filmeket.

Pl.:

A: cukorkapálcákat gyártunk!

B: Álljatok át a csokira, az kell.

C: Csokigyárat akarok venni. De ti most álltok át csak a csokira, így nem kell.

A: De a cukorkapálca király.

C: Kösznem

A küld pár extra ízű pálcát és C rájö, hogy mégis cukorkapálca gyárba akar fektetni.

*facepalm*

 


– Következő havi terveim –

 

- Hamarosan olvasom/írok róla:

Cassandra Clare: Vaslánc

Szabó Krisztina: Az ellopott kívánság

Jennifer Carroll: Varázspartik és lakomák a Harry Potter-filmekből

Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet

Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Susanne Schötz: A macskák titkos nyelve 

Jane Austen: Emma 

Heteira: A hold vonzása 

Catana Chetwynd: Bekuckózunk 

Jamie Littler: A Világfaló ébredése

 

- Mini-könyvklub:

Milly Johnson: A pompás Mrs. Mayhew

 

Mini-könyvklub Vegazussal és több más bloggerrel!

 

Helyzetjelentés:

A blogturnés könyvek és az újra elinduló munka teljesen ellepett, így nem volt időm elolvasni az Afázia című könyvet, pedig azt vártam a legjobban az új körben… De akadt, aki ügyes volt és elolvasta:

 

A többiek könyvélményeit ITT OLVASHATJÁTOK.

 

FEBRUÁRMilly Johnson: A pompás Mrs. Mayhew – Az új forduló második könyve egy jelenleg 92 %-os chick lit regény. Igazából alig várom, hogy belevágjak, mert bánom, hogy a januárira nem volt időm. 

 

  

A kapcsolódó bejegyzéseim a mini-könyvklub címke alatt elérhetőek!

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

11 könyvről írtam a hónapban:

Eszes Rita: Északról fúj a szél * romantikus NA *

Laura Agustí: Egy ​macska története * illusztrált élettörténet *

Leigh Bardugo: King ​of Scars - A sebhelyes cár * YA High Fantasy *

Lily Anderson: Halhatatlan csajok klubja * Paranormális YA *

Kerstin Gier: Nefelejcs * Urban Fantasy YA *

Adam Silvera: Az ​első, aki meghal a végén * Urban Fantasy YA *

Veres Attila: A valóság helyreállítása * Weird Fiction Novellák *

Natasha Bowen: A ​mély dala * YA Fantasy *

Laura Kneidl: Ne! ​Érints meg! * Romantikus Drámai NA *

James Norbury: Az ​utazás - Nagy Panda és Kicsi Sárkány * illusztrált *

Richelle Mead: Vámpírakadémia * YA Urban Fantasy *


 

Blogturné Klub extrák és egyéb bejegyzések: 

TERVEK 2023-ra: újévi fogadalmak, várólista csökkentés és mindenféle kihívások

Best of Instagram | King of Scars - A sebhelyes cár

Borítótervek Ashley Carrigan: Silver című regényéhez

Borítómustra | The Dare - A kihívás

Juli vagyok, könyvmoly | Kedvcsináló idézetek

Északról fúj a szél | Kedvcsináló idézetek

 

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése