2022. július 28., csütörtök



Emma Stonex: A ​torony őre | Mini-könyvklub és Borítómustra

  

Mini-könyvklub 22. felvonás

A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.

A többiek értékelését itt olvashatjátok el.

 

 

A körfolyosón koszt találok, egyetlen lábnyomot.

Kicsi. Pislogok. Eltűnik.

Ezt teszi a köd. Minden elmosódik és megmerevedik. Nem én lennék az első toronyőr, aki személyiségjegyekkel vértezi fel az elemeket, hiszen épp olyan közeli társainkká válnak, mint a többi őr odabent, de a ködnek van egy különös tulajdonsága. Elkeni a fényt és a hangokat, leszűkíti a világot, míg nem marad más, mint az a hely, ahol állsz.

 




Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

 

Hogyan tartod életben a fényt, ha mindent elnyel a sötétség?

1972 szilveszter éjjelén egy csónak közeledik a Maiden Rock-i világítótoronyhoz, ellátmánnyal és a váltás személyzettel. A kikötésnél azonban senki sem várja őket. A torony ajtaját belülről bezárták, ám amikor betörik, a megrökönyödött emberek senkit sem találnak odabent: a három toronyőrnek nyoma veszett. Az asztal megterítve áll, egy el nem fogyasztott vacsorához. A toronyőrök naplójában az utolsó bejegyzés egy tomboló viharról szól, pedig az égen egész héten egy felhő nem sok, annyi sem vonult át. A toronyban az összes óra nyolc negyvenötkor megállt.

Két évtizeddel később a toronyőrök házastársait egy újságíró látogatja meg, hogy kiderítse, mi állhat az eltűnés hátterében. Ahogy megismeri a feleségek elbeszéléseit és a férfiak utolsó heteit, rég eltemetett titkok kerülnek felszínre, és igazságok torzulnak hazugságokká, mígnem a múlt fel nem fedi, mi történt valójában.

A valós eseményeken alapuló történet egy igazán fordulatos, magával ragadó, feszültséggel teli regényben ölt testet.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Emma Stonex: The Lamplighters

Eredeti megjelenés éve: 2021

General Press, Budapest, 2021

328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524793 · Fordította: Kiss Ádám

Műfaj: Történelmi fikció, Thriller, Rejtély

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A BEJEGYZÉS MINIMÁLISAN SPOILERES LEHET!

Szerintem…

 

Érdemes tudni a regényről, hogy megtörtént események inspirálták az írót arra, hogy megírja, ugyanakkor az egész sztori színtiszta spekuláció arról, hogy vajon mi állhatott a toronyőrök eltűnésének hátterében. Kapunk két idősíkot (1972 és 1992) és egy rakat karaktert, a toronyőröket és a feleségeiket meg egy barátnőt.

 


 

A szerző előszava

 

1900 decemberében három őr eltűnt egy világítótoronyból, amely a Külső-Hebridák egyik elhagyatott szigetén, Eilean Mòron állt. Thomas Marshallnak, James Ducatnak és Donald MacArthurnek hívták őket. A torony őre cselekményét ezek az események ihlették, és a könyv tiszteletteljes emléket kíván állítani a történteknek, de a képzelet szüleménye, így nem hordoz hasonlóságokat a fentnevezett emberek életével és személyével.

 

 

1972-ben Arthur Black főőr, William „Bill" Walker másodsegéd és Vincent Bourne ideiglenes segéd sztoriját ismerjük meg. Össze vannak zárva a toronyban, egymást váltják, tanítják az újonc Vincentet, főzőcskéznek, emlékeznek, beszélgetnek, konspirálnak és bizony picit paranoiddá/furává válnak… Húsz évvel később az exfeleségeket és az exbarátnőt felkeresi egy Dan Sharp nevű kalandregényíró, aki szeretne utána járni annak, hogy mi történt az őrökkel, és ebből szeretne írni egy könyvet. Természetesen a toronyőrök foglalkoztatója, az özvegyi járadék folyósítója, a Trident House ennek nem örül…

 


A regény alapgondolata nem rossz, ráadásul szerintem van valami romantikus a világítótoronyokban, amit nem igazán tudok megmagyarázni, de emiatt örültem annak, hogy Vegazus beválogatta ezt a regényt ebbe a könyvklubos körbe. Az én legnagyobb gondom a sztori elbeszélése volt... A könyv elején alig van párbeszéd (vagyis nincs), inkább a feleségek hosszas monológjait olvashatjuk hosszú oldalakon keresztül mindenféléről… Komolyan kezdett eldurranni az agyam, és már ott tartottam, hogy feladom a könyvet, amikor végre váltottunk, és 1972-ben a férjek, a toronyőrök következtek. Az első párbeszéd a 11. fejezetben volt! EZ RENGETEG IDŐ, lássuk be. Ha nem könyvklubos történet lett volna, itt feladtam volna, de folytattam, mert érdekelt, mi lesz az őrökkel.

 

 

Aztán Erica elment, és a fiú megszólalt:

Michelle… Erről az a Beatles-szám jut az eszembe.

– Szereted a Beatlest?

– Inkább a Stonest.

– Én soha nem kedveltem a nevemet – vallotta be Michelle.

– A tengerre emlékeztet. Olyan a hangzása, mint a hullámok zúgása. A tenger kicsit megijeszt. Talán az, hogy túl mély.

 

 

Sajnos azt kell, hogy mondjam, maga a lezárás is kiábrándító volt számomra, de mivel lassacskán derültek ki a dolgok, elég sok lehetséges befejezés zajlott le a fejemben olvasás közben, így nem volt annyira rossz az olvasásélmény.

Drámai, szomorkás hangvételű történet, aminek a legnagyobb erénye és hátránya a lassúsága. Míg a nők vonalán zavart az, hogy nem haladunk előre, addig a férfiak részeinél szerettem a hosszan tenger leírásokat, toronyőrségről való értekezéseket. Ritkán, de akadtak szép hasonlatok a könyvben, amik lehet, hogy másnak nem jöttek be, de én szerettem őket. Szép lett a fordítás!

 




A karakterek sokfélék. Van komoly, érzéketlen, börtön viselt, jószívű, sz@rkeverő, hallgatag, részeges, naiv, de mindenki a maga módján még magányos is. Valahogy minden karakter egyedül volt a gondolataival és a vágyaival, és ez rettenetesen elszomorított a könyv befejeztével… Sajnos nem várható happy end, ha ilyen a téma, de fájt, hogy a szimpatikusabb karakterekkel is szomorú dolgok történtek…

 


Összességében…

 

Nos, nem lett újraolvasós kedvenc ez a történet… Egyszer elég volt elolvasnom, nagyon nem az én stílusom ez a regény. Az, hogy két idősíkon játszódik tetszett, ahogy a több karakteres POV is, mert így ugyanazokat az eseményeket vagy dolgokat több felől megismerhettük, de az elbeszélési mód, az a rengeteg monológ és idegesítően sehova se kifutó eszmefuttatás eléggé rányomta a bélyeget az élményre...

 

Értékelés: 3

  

Kedvcsináló idézetek:

v

A tenger csendes, és a zord idő után megszokott üveges nyugalom árad belőle. Jory kireteszeli az ablakot, és a friss levegő majdnem szilárd halmazállapotú, ehető, és úgy koccan a halászkunyhók oldalának, mint az italba dobott jégkocka. Semmi nem hasonlítható a tenger utánozhatatlan illatához: sós, tiszta, akár a hűtőben tartott ecet. Ma teljesen hangtalan. Jory ismeri a zajos tengert és a némát, a hullámzó tengert és a tükörsimát, azt a fajta tengert, amelyen a hajód olyan, akár az emberség utolsó villanása, és amely oly eltökélt és dühödt, hogy hinni kezdesz abban, amiben egyébként nem hiszel: hogy a tenger valahol félúton van a menny és a pokol között, vagy nyújtózzon bármi is odafenn, és álljon lesben bármi is a mélyben. Egy halász egyszer azt mondta neki, hogy a tengernek két arca van. Mindkettőt fogadd el, magyarázta, a jót és a rosszat is, és soha ne fordíts hátat egyiknek sem.

 

v

Csak egy bizonyosfajta ember bírja ezt a bezártságot. A magányt. Az elszigeteltséget. A monotonitást. Hosszú kilométereken át nem látni semmit, csak a tengert. Nincsenek barátok, se nők. Csak a másik két őr, éjjel-nappal, nem lehet szabadulni tőlük, bele is őrülhet az ember.

A váltásra általában napokat, sőt heteket kell várni. Egyszer volt egy toronyőr, aki egy huzamban négy hónapra ragadt kint a tengeren egy elmaradt váltás miatt.

 

v

– Tudod, hogy Frank először a tejet teszi bele? – szólal meg Bill. – Filter, tej, rá a víz.

– Lószart! A tej a második.

– Én is ezt mondtam.

– A tea különben nem tud kioldódni a tejben.

– Ha olyan szavakat használsz, mint a kioldódni, elmehetsz a picsába.

 

v

Nem tehetett mást, mint hogy bizakodik: hogy az összetartozó emberek végül visszatalálnak egymáshoz.


 

vvvvv

A képek a külföldi borítók. Pinterest tábla: The Lamplighters 

The Lamplighters a GoodReadsen

vvvvv



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése