2022. július 10., vasárnap



Birthday ​- Születésnapok | Kedvcsináló idézetek (Blogturné Extra)

 

A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra

  


   

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Meredith Russo: Birthday - Születésnapok című regényét, mely 2019-ben finalista volt a Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fiction kategóriában. Egy újabb tabudöntögető kiadvány ez a kiadó életében, Russo ugyanis a transzgender téma köré építette fel ezt a regényt, első kézből adja át a tapasztalatait, hiszen ő maga is transznemű. Kövesd az állomásokat, és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.




Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Két ​legjobb barát. Ugyanaz a születésnap. Hat év…

ERIC: Eljött a nap, amikor megszülettünk. Eljött a perc is, amikor Morgan meg én eldöntöttük, hogy életünk végéig a legjobb barátok leszünk. Évekig szinte összenőve éltünk; de Morgan anyukája meghalt, ő átköltözött a város túlsó felére, én bekerültem a focicsapatba, és a szüleim között egyre gyakoribbá váltak a veszekedések. Néha azonban aggódom, hogy nem maradunk örökre legjobb barátok. Hogy eljön a nap, a perc, a pillanat, amikor minden széthullik, és az időt nem lehet visszaforgatni.

MORGAN: Tudom, hogy minden születésnapot új kezdetként kellene megélni, de csapdába estem ebben az elcserélt testben, a téves életben, Tennessee államban, Istenhátamögött, és minden csak körbejár. Az apámat jobban érdekli a foci, mint én; az anyám mindennél jobban hiányzik, és a legnagyobb titkomat még a legjobb barátommal sem oszthatom meg. Talán eljön a nap, hogy azzá a valakivé váljak, aki legbelül vagyok. Azzá a lánnyá. Hogy eláruljam a világnak. Hogy eláruljam Ericnek… De mikor?

Hat születésnap története tárja fel Eric és Morgan életét, miközben közel kerülnek egymáshoz, eltávolodnak, szerelembe esnek, és felfedezik igazi önmagukat – és azt, hogy közös-e a sorsuk. A díjnyertes író, Meredith Russo szívfacsaró, mégis egyetemes érvényű története önazonosságról, az első szerelemről és a végzetről.

Éld át a katarzisát!

 

Kiadó: Könyvmolyképző (Vörös pöttyös könyvek)

Terjedelem: 256 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635970193 · Fordította: Miks-Rédai Viktória

Műfaj: Romantikus, LMBT+ (Transgender), Young Adult

Eredeti mű: Birthday / Eredeti megjelenés éve: 2019

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

 

--- Tovább az idézetekhez! ---

vvvvv

1.

– Akarsz tovább próbálkozni, vagy egyszerűen feladod?

– Soha! – fogadkozik. Teleszívja a tüdejét levegővel, befogja az orrát, és lebukik a víz alá.

Számolom a másodperceket. Már nem zihálok, mégis kissé szédülök. A szívem zakatol. Ha felbukkan, megmondom neki. Tíz másodperc. Megmondom neki, hogy lánynak kellett volna születnem, hogy már nem bírok fiúként élni, hogy minden nap egy kicsit meghalok belül. Húsz másodperc.

 

2.

Az élet mindig haladásra késztet, erre vagy arra, fel a napfénybe, vagy le a mélybe.

 

3.

A számomra Morgan az Morgan, mint mindig, de mostanában egyre szomorúbb és távolabbi. Ha tényleg meleg, akkor tudom, hogy fontos lehet a számára, ha azt hallja, hogy nem gond. Ha viszont nem az, mi lesz, ha akaratlanul megsértem? Tényleg csak azt akarom a tudtára adni, hogy akármi is az, én nem bánom.

 


4.

– Elmondhatod, ha… – Azt akarom mondani: ha meleg vagy, de valahogy helytelennek hangzik. És akármennyire is azt hiszem, hogy ez Morgan titka, egy részem mégis azt gondolja, hogy tévedek. Komolyan, minden lányos dolgára jut legalább ugyanannyi undorító vagy durva, ami kiegyensúlyozza. Néha a hajkeféjét használja mikrofonnak, és Mariah Careyvel együtt énekel, máskor elesik a biciklivel, és észre sem veszi, hogy a fél lábát lenyúzta. Néha keresztbe veti a lábát, és a haját piszkálja, máskor, amikor nála alszom, telefingja a szobát, és a fuldoklásig röhög rajta. Lányokról csak egyszer beszéltünk, akkor nem volt túl érdeklődő, de amennyi időt együtt töltünk, észrevettem volna, ha a fiúkat nézegeti.

 

5.

Az emberek idősödnek és változnak, hiszen különben a balerinák és űrhajósok országa lennénk.

 

6.

Anyu nem ismerte meg az igazi énemet, és most már örökre elment. A haláláig a fiaként gondolt rám, és hacsak a mennyország valóban létezik, az utolsó rettenetes, lezárhatatlan percben örökre a fia maradok.

Összekuporodok a folyosón, izzadság és könny folyik az arcomon, lecsöpög az államról. A szememet törölgetve felhúzom a térdemet. Távolról hallom a halk, kétségbeesett hangokat, amelyek tőlem jönnek, és mindennél jobban emlékeztetnek egy sebesült, segítségért könyörgő állatra, amely tudja, hogy senki sem jön.

 

7.

Talán nem normális, hogy ennyit gondolok Morganre. Megint eszembe jut a néhány héttel korábbi eset, amikor nálunk aludt – éppen megfürdött alvás előtt, én pedig berontottam a hálószobámba, mert nem tudtam, hogy még öltözik. Háttal állt nekem. Megdermedtem.

Az öltözőben egy csomó meztelenkedést láttam már, de Morgan háta olyan karcsú volt, sima, a csípője kissé ívelt, hosszú, barna haja a lapockái között a bőrére tapadt… egy pillanatra, csak egy pillanatra, az agyam azt kiáltotta, hogy rányitottam egy félmeztelen lányra. Bevágtam az ajtót.

Ki mondja meg, mi a fenét véljek erről? Alighanem az én agyamban van a hiba, valami vezeték összecsavarodott, mert olyan sokat aggodalmaskodom miatta.

 


8.

A tervem a következő: sminket szerezni, feltenni, belenézni a tükörbe, és megfigyelni, hogyan érzek, érzek-e egyáltalán valamit. Ebből talán rájövök, hogyan lépjek tovább. Talán megtudok valamit, amit tudnom kell.

Képes vagyok rá, gondolom, mégis rág a félelem. Mi lesz, ha valaki meglát? Mi lesz, ha ettől sem érzem magam jobban?

 

9.

– Volt rajtad egy koszfolt.

– Köszönöm – feleli. A két keze közé veszi az enyémet, és hirtelen elkomolyodik. – Annyira jó barátom vagy, haver! Mármint, figyelj! Ez őrültség! Mondtam már mostanában, hogy szeretlek?

Részeg. Nagyon részeg. Haza kell vinnem.

– Éppen most – vágom rá. Az arcom mostanra biztosan izzik. – De ezelőtt? Kiskorunk óta nem. Az apáink másodikban megtiltották, nem emlékszel?

– Nahát! – Eric dühösen toppant. – Te vagy a legjobb barátom, és én szeretlek!

– Én is szeretlek – motyogom.

 


10.

Az a helyzet, hogy még ennyi idő után sem igazán tudom, hogyan foglaljam szavakba. Rengetegszer próbáltam el kitalált párbeszédekkel. Azt mondjam, hogy rossz testbe születtem? Hogy lánylélek vagyok, csapdába esve egy fiútestben? Egyáltalán, hiszek én a lelkekben, vagy a női és férfi agyakban? Ha kijelentem, hogy lány vagyok, az nem áll szöges ellentétben a pillanatnyi helyzetemmel, azzal, ahogy az emberek most rám tekintenek? Ahogy mindig is rám tekintettek? Ugyanakkor ha azt mondom, hogy lány akarok lenni, azzal szinte színjátékká teszem az egészet.

 

 

Nyereményjáték:

 

Filmek, sorozatok transz szereplőit kell felismernetek a blogturné állomásain a megadott képek alapján. Vegyes feladat, mert lesz transz szerep és valóban transz színész, szereptől függően, vagy függetlenül. A feladat felismerni a színészt, vagy a megformált karaktert, vagy a filmet/sorozatot, amiből a képet kivágtuk. Minden lehetőség nyerhet, többféle választ is elfogadunk.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

07.08 Kelly és Lupi olvas
07.10 Hagyjatok! Olvasok! extra
07.12 Sorok között
07.14 Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése