2022. július 12., kedd



Meredith Russo: Birthday ​- Születésnapok | Blogturné Klub LGBT+ könyvajánló

  

 

Biztosabb vagyok benne, mint valaha, hogy lánynak kellene lennem. Vagy hogy lányként boldogabb lennék. Vagy hogy lány vagyok. A pontos részletek még mindig nem világosak.

 




Két ​legjobb barát. Ugyanaz a születésnap. Hat év…

ERIC: Eljött a nap, amikor megszülettünk. Eljött a perc is, amikor Morgan meg én eldöntöttük, hogy életünk végéig a legjobb barátok leszünk. Évekig szinte összenőve éltünk; közben Morgan anyukája meghalt, ő átköltözött a város túlsó felére, én bekerültem a focicsapatba, és a szüleim között egyre gyakoribbá váltak a veszekedések. Néha azonban aggódom, hogy nem maradunk örökre legjobb barátok. Hogy eljön a nap, a perc, a pillanat, amikor minden széthullik, és az időt nem lehet visszaforgatni.

MORGAN: Tudom, hogy minden születésnapot új kezdetként kellene megélni, de csapdába estem ebben az elcserélt testben, a téves életben, Tennessee államban, Istenhátamögött, és minden csak körbejár. Az apámat jobban érdekli nálam a foci, az anyám mindennél jobban hiányzik, és a legnagyobb titkomat még a legjobb barátommal sem oszthatom meg. Talán eljön a nap, hogy azzá a valakivé váljak, aki legbelül vagyok. Azzá a lánnyá. Hogy eláruljam a világnak. Hogy eláruljam Ericnek. De mikor?

Hat születésnap története tárja fel Eric és Morgan életét, miközben közel kerülnek egymáshoz, eltávolodnak, szerelembe esnek, és felfedezik igazi önmagukat – és azt, hogy közös-e a sorsuk. Az If I Was Your Girl díjnyertes írója, Meredith Russo szívfacsaró, mégis egyetemes érvényű története önazonosságról, az első szerelemről és a végzetről.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Birthday

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

256 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635970193 ·

Fordította: Miks-Rédai Viktória

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

A bősz blogolvasók tudhatják, hogy gyakran ajánlók LGBT+ témájú filmeket és sorozatokat a havi összesítőimben, illetve elég sok ilyen témájú könyvet is olvasok (ld.: LMBT+ címke kb. 60 ajánlóval). Szerintem #LoveIsLove, mindenkit elfogadok olyannak amilyen, és azzal, akivel boldog.

Viszont a transzneműséggel foglalkozó regények ritkaság számba mennek - akárcsak az aromantikus, aszexuális karaktereket is felvonultatók -, így naná, hogy egyből megakadt a szemem ezen a megjelenésen! Bár összetörték a szívem, nagyon szerettem mind a két eddig olvasott hasonló témájú olvasmányom: Luke ​Livingstone titkos életeVáltózláz - amiket egyébként szintén jó szívvel ajánlok!

 

Szerintem…

 

Nagyon érdekes elbeszélésű történet ez, hiszen azonos napon született főszereplőinket csak és kizárólag a születésnapjuk napján "látjuk". Eric és Morgan családja egy véletlennek köszönhetően összebarátkoznak a születésükkor, de mi mindezt a 13. születésnapjukon tudjuk meg, amikor a családok egy vízi vidámparkban töltik a napot, és Morgan épp bevallani készül Ericnek, hogy szerinte ő lány... A nagy vallomásból ugyan nem lesz semmi, de mivel váltott elbeszélésű a történet, tudjuk, hogy Eric hasonló, ám mégis más vallomásra vár legjobb barátjától. A baráttól, aki mióta elvesztette az édesanyját elég sokat változott, és mind csendesebbé vált...

Ahogy telnek az évek, úgy változik mindkét fiatal, és úgy bonyolódnak a dolgaik, úgy  válnak mind összetettebbé a maguk és egymás iránt érzett érzelmeik. Gyönyörűen és szívhez szólóan megírt történet, aminek az olvasása közben többször görcsbe rándult a gyomrom Morgan önostorozása miatt, illetve Eric mindennapjai miatt.  

 


Morgan vonalán találkozunk a lány nézőpontjával, aki retteg a hamarosan beütő kamaszkortól, amikortól a teste elkezd férfiasodni, és akkor már nem lesz visszaút. Retteg, hogy eldobják, hogy nem fogadják el, de attól is, hogy mi történik, ha nem lép időben. Ráadásul keresi az útját, nem is biztos benne, hogy valid az érzés, hogy ő lehet lány. Rengeteg olyan dologra kitért az író, ami egy átlagembernek meg se fordul a fejében Morganék korában, de olyanokra is, amik mindenkit izgattak akkortájt. (Egyébiránt Meredith Russo is egy transgender nő!) Engem külön szívenütöttek Morgan születésnapi üzenetei, amiket az anyukája hagyott hátra, és amikben nyilván fiúként utal rá... Iszonyatosan keserédes élmények lehettek ezek, többször könnybe lábadt a szemem olvasás közben.

 

 

– Azt hittem, a szüleid megtiltották, hogy elhívd a barátaidat, ha nincsenek otthon. Nem láttam a kocsijaikat…

– Tudod, hogy te családtag vagy itt – szakít félbe, és a konyha felé indul. Hazugság, de mégis megmelegíti a szívemet. – A szabály különben is csak lányokra vonatkozik.

Ez már eltalál, mint egy lórúgás a mellkasomon.

 

 

Meglepő módon Eric sportoló létére rendkívül érzékeny karakter, aki előtt mintha néha fellebbenne egy függöny, és akkor képes Morgant lánynak látni... Úgy érzi helyesnek, hogy a barátja lány. És zavarba jön, amikor meglátja félmeztelenül. És meg akarja csókolni, amikor szétterül a haja a füvön vagy fölé hajolva a hajzuhataga elzárja őket a külvilágtól. Nagyon szerettem az ő részeit is, és nem csak mert igazi jó barátja Morgannek, hanem mert tényleg igyekszik mindenkivel törődni maga körül. (Néha önmagát is háttérbe szorítva.)

 

A regény a tizenharmadik születésnapjuktól a tizennyolcadikig mesél a fiatalok barátságáról és a közöttük lévő érdekes és különleges kapcsolatról, de minden születésnapjukon visszautalgatnak az elmúlt időszak élményeire, kudarcaira és változásaira. Rossz és jó döntéseket hoznak, változások történnek a családtagjaik körül, igyekeznek megfelelni másoknak, a továbbtanuláson vagy a következő lépésen örlődnek... 

Bár Morgan transzneműsége adja a sztori gerincét, mégis nagy teret kap az is a történetben, hogy miként alakul az élet körülöttük. Például néha bizony eléggé berágtam Eric és Morgan családjára emiatt vagy amiatt. A fiatalok pedig a maguk amúgy is instabil érzelmi gombócaikkal igyekeznek reagálni az eseményekre, amik néha jól, máskor rosszul sülnek el, és néha bizony eléggé maguk alá kerülnek. Nagyon erős a regény az érzelmek bemutatásában és a veszteségek okozta károk leírásában! Kifejezetten torokszorító olvasmány.

 


Összességében

 

Szeretném, ha nem lenne már tabutéma a transzneműség (se), ha nem kéne egyes fiataloknak kiállnia ezt az elveszettség érzést, megélnie ezt az érzelmi zűrzavart, ha nem kéne a kamaszoknak a maguk letaglózó és érzékeny időszakában még olyasmikkel is törődniük, hogy vajon elfogadják-e őket másnak...  

Szerintem ez a regény csodásan van megírva és felépítve, egyszerre tud bájos és nyomasztó, aranyos és torokszorító lenni. Nagyon tetszett az évenkénti találkozás Morgannel és Eric-kel, élveztem azt, ahogy szinte mágnesként húznak egymás felé a születésnapjukon. Nem mondom, hogy újra szeretném olvasni, de tetszett, és örülök, hogy megjelent magyarul - még sok, sok hasonlót!

 

Értékelés: 4,5

 

 

Azoknak ajánlom, akik szeretnek LGBT+ / transz témájú történeteket olvasni, illetve azoknak is jó szívvel ajánlom, akik kedvelik az útkereső/önmagunkat kereső regényeket, vagyis szeretnek arról olvasni, ahogy a központi karakterek megtalálják a helyüket apránként a világban… 

 

Külföldi borító:

  

 

Idézetek:

Megpróbáltam magamban tartani. Minden nap egy kicsit jobban eltompulok, egy kicsit torzabbnak érzem magam, egy kicsit jobban félek tőle, hogy a tükör hirtelen egy magas, szőrös pasast fog mutatni, és akkor azt már nem lehet visszacsinálni.

Nehezemre esik bármire koncentrálni. Csak az jár a fejemben, hogy mi volt ma Morgannel, és mi lehetett a nagy titka. Olyan távoli lett amióta az anyja meghalt. Önzőség a részemről, hiszen támogatni akarom, de egyre inkább úgy érzem, hogy soha nincs jelen. Mindig is csendes, elgondolkodó srác volt, inkább hallgatott, mint beszélt, hacsak valami fel nem bosszantotta, de mostanában már jó arány, ha a mondanivalóm felére többet reagál egy körömrágás közben kierőszakolt mordulásnál. Ki gondolta volna, hogy az ember akkor is magányos lehet, ha ott ül mellette valaki?


 (További idézetek…)

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Birthday - Születésnapok

BIRTHDAY a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Meredith Russo: Birthday - Születésnapok című regényét, mely 2019-ben finalista volt a Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fiction kategóriában. Egy újabb tabudöntögető kiadvány ez a kiadó életében, Russo ugyanis a transzgender téma köré építette fel ezt a regényt, első kézből adja át a tapasztalatait, hiszen ő maga is transznemű. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Filmek, sorozatok transz szereplőit kell felismernetek a blogturné állomásain a megadott képek alapján. Vegyes feladat, mert lesz transz szerep és valóban transz színész, szereptől függően, vagy függetlenül. A feladat felismerni a színészt, vagy a megformált karaktert, vagy a filmet/sorozatot, amiből a képet kivágtuk. Minden lehetőség nyerhet, többféle választ is elfogadunk. 


Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

a Rafflecopter giveaway

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése