2024. július 14., vasárnap



Rick Riordan: A ​Nyár Kardja (Magnus Chase és Asgard istenei 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Kedves uram – felelte Helgi –, ma este a vacsoránál mindent elmagyarázunk. Akkor lesz a hivatalos vendégfogadó ceremónia.

– Valhalla. – A szó valahonnan a tudatom legmélyéről tört felszínre egy félig már elfeledett meséből, amit anya olvasott fel nekem kiskoromban. – A HV a hajtókájukon. A V a Valhallát jelenti?

Helgi tekintete azt üzente, hogy az igazgatónak fogytán a türelme.

– Igen, uram. Ez a Hotel Valhalla. Gratulálok! Önt kiválasztották, hogy csatlakozzon Odin seregéhez. Alig várom, hogy beszámoljon a bátor hőstetteiről a vacsoránál.

 




Percy ​után szabadon!

Istenien jó új sorozat a világszerte rajongva szeretett Rick Riordantől!

 

Magnus Chase már megjárta a poklot. Két évvel ezelőtt tanúja volt édesanyja halálának, aki utolsó leheletével azt parancsolta neki, hogy meneküljön. Azóta a fiú Boston utcáin él, egyedül, és a túlélésért küzd. Menekül, de nem tudja, ki és mi elől.

Egy nap felbukkan a nagybátyja, akit alig ismer, és akiről az édesanyja azt állította, hogy veszélyes alak. Randolph bácsi egy képtelen titkot oszt meg vele: Magnus egy skandináv isten fia!

A viking mítoszok igazak, ráadásul Asgard istenei háborúra készülnek. Trollok, óriások és még náluk is félelmetesebb szörnyek gyülekeznek a Végítélet napjára.

A Ragnarök megakadályozása érdekében Magnusnak tűvé kell tennie a kilenc világot egy évezredek óta elveszett fegyver után. Ha elbukja a küldetést, az beláthatatlan következményekkel járhat. Egy ponton azonban választania kell a saját biztonsága és több száz ártatlan ember élete között… Néha az új élet kezdetének egyetlen módja a halál…

Vesd bele magad új istenek világába, és kalandozz te is Magnusszal!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Sword of Summer

Eredeti megjelenés éve: 2016

Könyvmolyképző, Szeged, 2024

496 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635978472

Fordította: Molnár Edit

WEBÁRUHÁZ

ÉLFESTETT KIADÁS

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

Rick Riordan:

A mélység lánya

Percy Jackson és az olimposziak: A villámtolvaj, A szörnyek tengere, A titán átka, Csata a labirintusban, Az utolsó olimposzi

Az Olimposz hősei: Az elveszett hős, Neptunus fia, Athéné jele, Hádész Háza, Az Olimposz vére

Apollón próbái: Az elrejtett orákulum, A sötét prófécia, A lángoló Labirintus, A zsarnok sírja, Néró tornya

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

A bostoni Public Gardenben él egy hajléktalan 16 éves fiú, Magnus Chase, akiről kiderül, hogy Freyr gyermeke, ám ezt jóval a halála után tudja meg, mikor már a Valhalla Hotelben lakva várja az eljövendő viking világvégét, a Ragnarököt harcos társaival. Pechjére származásához köthető egy kard, ami nem csupán számára fontos, de a Ragnarök eljövetelében is lényeges, szóval meg kellene találnia… A hőiesnek (vagy halálosnak) ígérkező kalandra a Világfán egy divatmániás törpével és egy siket, varázsolni vágyó elf kíséri el, illetve kényszerszövetségre lép Loki egyik leszármazottjával, aki Odin exvalkűrje.

Ugye, hogy milyen zseniális ez a felütés? Azt már tudtam, hogy Rick Riordan zseniális író, hiszen elég sok történetet olvastam már tőle, de nem sejtettem, hogy újra tudja írni a skandináv mitológia iránti szeretetem! Sokféle feldolgozással találkoztam már a klasszikus ismeretterjesztőktől kezdve a Neil Gaiman-féle átdolgozáson át a Marvel-es újragondolásig. És akkor itt van Riordan, aki napjainkba illeszti a régi skandináv istenségeket, és korunkhoz igazítja őket.

 


A legzseniálisabb számomra Rán, a guberáló tengeristennő része volt, akinek a férje, Aegir, aki szintén egy nagyhatalmú isten annyira el van telve a hipster életmóddal meg a mikro-sőrfőzdézéssel, hogy a felesége a tenger kacatjait gyűjti halomra, és úgy ragaszkodik hozzájuk, mint Gollam a Drágaszágához! Nyilván Thor sorozatfüggősége és Freyja ékszermániája is a top kedvenc jeleneteim között szerepeltek, de igazából nem is az istenek, hanem a főszereplők vitték a prímet!

 

 

– Micsoda kellemes meglepetés! Örülök, hogy eljöttél. – A bácsikám nem tűnt sem meglepettnek, sem boldognak. – Nincs sok időnk.

A gyomromban felkavarodott a kaja meg a tej.

– Nincs sok időnk... hogyhogy?

Raymond bácsi összevonta a szemöldökét. Olyan fancsali képet vágott, mintha valami kellemetlen szag terjengene a szobában.

– Ma van a tizenhatodik születésnapod, ugye? Akkor mindjárt megölnek.

 

 

Magnus Chase egy elég érdekes választás, ugyanis ki találkozott már olyan 16 évessel, aki két éve túlél az utcán, és közben nem kopik le róla a segítőkészség meg a bajtársiasság? Nagyon szerethető és talpra esett figura, aki számomra az első pillanattól fogva méltónak tűnt az einherji szupererőre és a hősök közé kerülésre. (Egyébként a Percy Jackson-sorozatban megismert Annabeth Chase unokatestvére egyébként, aki kicsit fel is bukkan a sztoriban.)

Még ilyen fura gárdát, ami Magnust kísérte a Világfán! Sajnos nehéz különösebb spoiler nélkül írni a kalandokról, amiket Magnus, Blitz és Heart (majd a később melléjük csapódó Sam) együtt átéltek. A sztori nagy része a Ragnarök elkerüléséről szólt, de olyan volt, mintha egy videójátékot játszottam volna, ahol a sok apró küldetéssel lehet eljutni a BOSSig (ez esetben a Farkasig) az utolsó pályán. Volt itt kardszerzés, óriás öldöklés, kézügyességi törpeverseny, jóslat értelmezés, karddal barátkozás, rúna varázslás, isten átverés, de még egy nehezen túlélhető vacsora is Thorral.

 


Nagyon izgalmas és fordulatokban gazdag történet, ami sorozatkezdő kötetsége ellenére egy lezárt sztorit alkot, szóval bátran kezdjen bele bárki – nem lesz végzetes függővége! Szerintem az író rajongóinak nem fog csalódást okozni Magnus Chase meg az ő új családja, sőt… Nekem nagyon jól esett kicsit más istenekre váltva újra Riordannal kalandozni, pláne hogy rengeteget tanultam a különféle skandináv istenekről meg a nemzetiségeikről. Izgalmasak a felemlegetett régi históriák, amik új színezetet kaptak és zseniálisnak tartom a modernitás bekerülését az istenek világába… (Pl.: Thor meg a HD tévét fogó pörölye és Odin PowerPoint bemutatója. Full kész voltam.)

 


Összességében

 

Bár eleinte az vonzott, hogy kíváncsi voltam Rick Riordan Lokijára, illetve hogy a későbbiekben Magnus Chase egy genderfluid karakterrel fog összejönni, mégis azt kell, hogy mondjam, ez egy újabb zseniális istenes kaland volt!

Nem gondoltam, hogy ennyire újszerűnek és frissnek fogom érezni a görög- és a római mitológia isteneivel kapcsolatos sorozatai után a skandinávokat, de mégis sikerült meglepnie. Az írót továbbra is egy zseninek gondolom, aki szuperül viszi bele a modern dolgokat az autentikus, mítikus témákba. Nem tudom, hogy pattanhatnak ki ennyire fura dolgok a fejéből, de le a kalappal előtte!

Nagyon megszerettem Magnust és a barátait, a Valhalla Hotelt pedig mint ötletet és megvalósítást fantasztikusnak tartom, szóval tűkön ülve várom a sorozat folytatását!

 

Értékelés: 5

 

Kedvcsináló idézetek:

Amúgy nem lopok ám akárkitől. Azokat az ellenszenves barmokat pécézem ki magamnak, akiknek már eleve kijutott a jóból. Ha vadiúj BMW-d van, és jogosulatlanul állsz be a rokkantparkolóba, szívbaj nélkül felfeszítem az ablakodat, hogy elcsórjak egy kis aprót a pohártartóból. Ha a selyemzsebkendőket rejtő valódi bőr táskádat lóbálva slattyogsz ki egy luxus butikból, és olyan elmélyülten mondod a magadét a telefonba, hogy az összes szembejövőt letarolod, én ott leszek, hogy jól kizsebeljelek. Ha megengedheted magadnak, hogy egy ötezer dolláros rongydarabba fújd az orrodat, akkor fizesd csak ki szépen a vacsorámat.

– És te? – kérdeztem. – Hogyan lettél valkűr? Nemes halált haltál?

Sam felnevetett.

– Még nem. Én még az élők sorát gyarapítom.

– És ez hogy működik a gyakorlatban?

– Nos, kettős életet élek. Ma este lekísérlek a vacsorához. Aztán rohanok haza matekleckét írni.

– Ne szívass!

– Á, a mateklecke nem tréfa.

Freyr a tavasz és a nyár istene volt! – állt a képaláírásban. Ő volt a gazdagság, a bőség és a termékenység istene. Az ikertestvére, Freyja, a szerelem istennője, nagyon szép volt! Macskákat is tartott!

– Nem szabadott volna meghalnod, kölyök – mondta Blitzen. – Azt a feladatot kaptuk, hogy meg kell védenünk téged. De most már... einherji vagy. Bár talán még így is működhet a dolog. Ki kell juttatnunk innen. Meg kell találnunk a kardot.

– Jó, akkor menjünk! – feleltem.

– Ne ellenkezz! – folytatta Blitzen. – Tudom, hogy a harcosok paradicsomában vagy, és ez a hely még nagyon új és izgalmas a számodra...

– Blitz, igent mondtam.

A törpe döbbenten pislogott.

– Pedig én még beszéddel is készültem.

– Kár volt. Bízom bennetek.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: Magnus Chase és Asgard istenei

The Sword of Summer a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rick Riordan következő sorozatának, a Magnus Chase és Asgard isteneinek nyitókötete, A Nyár Kardja. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Magnus kalandokkal és istenekkel teli történetét, melynek tétje nem kisebb, mint a Ragnarök megakadályozása.

Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során az asgaridaké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy fotót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik mitológiai alakot ábrázolja, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

<<KATT a képért>>

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

07/05 Olvasónapló
07/07 Hagyjatok! Olvasok! - Borítómustra
07/10 Dreamworld - Idézetek
07/13 Dreamworld *törölt*

07/14 Hagyjatok! Olvasok!

 


 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése