2016. november 28., hétfő



Julia Lewis Thomson: Többek által (Többek 1.)


 Köszönet a recenziós példányért az írónőnek és az Álomgyár kiadónak!


– Mi is összeköltözünk – jelentette ki széles mosollyal Kata.
– Gratulálok! Végre az öcsém is megkomolyodik.
– Pedig mondtam neki, hogy ne tegye, mert házisárkányokká váltok, amint ugyanott van a fogselymetek, mint a mienk – mondta Peti.
– Vond vissza! – nézett rá haragosan Léna.
– Jaj, nem! Te cuki, puha, kicsi cicuska vagy, veled még Mordor is szép hely! – próbálta Peti menteni a bundáját.


Fülszöveg:
Te ​​megérdemelnéd a második esélyt?
Anna mély érzésű lány, aki szeretetre vágyik. Igazán megérdemelné, hogy boldog legyen. A Defektesek dobosa, András megadja neki mindazt, amire szüksége van: szerelmet, nyugalmat és boldogságot. De vajon mindez az övé lehet anélkül, hogy megjárná a poklot? Annának nem adatik meg a könnyebbik út.
Az élet tragédiák sorozata. Anna, amikor már mindent elveszített, ráébred, hogy választania kell: hagyja, hogy végleg maga alá temesse az önsajnálat, vagy belekapaszkodik egy halvány napsugárba, és elhiszi, hogy az rá ragyog.
Vajon Anna képes szembe nézni saját félelmeivel, és megleli azt, amiért érdemes küzdenie? Lesz-e elég bátorsága újra szeretni és az új szerelemért áldozatokat hozni? Tud-e küzdeni egy olyan férfi szerelméért, akivel a kapcsolatát mindenki helyteleníti? Vagy engedi, hogy mások irányítsák, azt remélve, hogy így nem érheti több fájdalom?

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016

Álomgyár, 2016
248 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155596346
Sorozat:

Megvásárolható ITT:
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Őszintén szólva, megfogott a borító. Viszont sokadszorra jött fel a frissemben, mire sikerült nem BÖBEK-nek olvasnom a címet… Nem tudom, hogy ezt hogyan nézhettem ennyire félre, de sikerült. (Az megint más tészta, hogy a Böbek által is érdekelt volna a könyv fülszövege miatt – napi fárasztó rovatomat olvashattátok.)

A könyv felépítéséről…

Roppant titokzatos kezdés, roppant titokzatos és kicsit furcsa főszereplő – így foglalnám össze a könyv elejét. Megismerkedünk Annával, a zárkózott, depis, énképzavaros lánnyal, akinek az a fixa ideája, hogy egy roncs. Aztán szerencsére ő is és mi is megismerkedünk Andrissal, a Defektesek zenekar dögös dobosával, aki életet ver ebbe a lányba. Az első rész egy hosszú, de szép felvezetése a szerelmüknek. Megismerjük a zenekar tagjait, a rokonokat, barátságok és szerelmek kötődnek. Anna néha elborul, néha jól funkcionál, és összességében jól tűri az élet meglepetéseit.

A könyv második részében már lépnek egyet előre a fiatalok az életben és mindenki főiskolára vagy egyetemre jár, amikor is egy letaglózó fordulattal szétverődik a baráti társaság és Anna padlóra kerül. Baromi megrázó rész, én majdnem végigbőgtem, de zseniális húzásnak tartom, mert a könyv elsősorban Anna személyiségének a fejlődéséről szól. Sokszor zökkentik ki az amúgy sem békés alaphelyzetéből, többször is meginog és elgondolkozik azon, hogy ideje véget vetnie az életének, de mindig összeszedi magát.

A harmadik részben Anna már dolgozik és megismerkedünk egy újabb Erdős fiúval – Erdős Tamással, aki Andris nagybátyja. Imádtam a pacákot, de mint mindenkinek, neki is megvannak a maga gondjai az életében. Összességében feldobta a sztorit a megjelenése – gondolok itt egy izgalmas zaklatásos szálra, amiről közvetetten Tamás is tehet. 
Nem áll szándékomban elspoilerezni a könyvet, de nekem a negyedik rész volt a szívem csücske, mert imádom a tanár-diák kapcsolattal is foglalkozó történetecskéket. Ráadásul Maxim nagyobb részt kap a könyv vége felé, ugyanis ő lesz Anna legjobb barátja!

Szép és elegáns epilógust kapott a könyv – torokszorító volt visszagondolni arra, hogy Anna mennyit nőtt és fejlődött alig több, mint 200 oldal alatt. A regény érdekessége a történet YA-ként kezdődik, majd NA-ként fejeződik be. Nincsen túlporcukrozva, maradnak elvarratlan szálak, ki nem békített barátok - minden adott a folytatáshoz!

Összességében

Imádtam mindkét Erdős pasit, de az abszolút kedvencem Maxim volt, aki kicsit hasonlít a Stage Dive-os Mal-ra, csak intelligensebb… (Bocsánat, Mal!) Annát nem értettem, nem tudtam vele azonosulni – nagyon sérült a csajszi, de drukkoltam neki, mert eszméletlen akaratereje van!  Teljesen megértettem, hogy fél az elköteleződéstől, mert minden normális embert megterhelt volna, amit ő átélt…
Meglepően jó első könyv, ráadásul nem is könnyed, vidám témájú, hanem akadnak benne rázós részek. Mit szépítsem? Párszor eltörött nálam a mécses… 

Kedvenc karakterek: Erdős Tamás és – főleg – Maxim ()

Értékelés: 4,5

Ajánlom, ha…
…kedveled a több szálon futó történeteket és az érdekes mellékszálakat; a könyveket, amikben fontos szerepet kap a továbblépés, illetve az újrakezdés is; …szeretsz önmagukra találó nőkről olvasni; …kíváncsi vagy egy író igazán jó első könyvére.

Nem ajánlom, ha… nem kedveled a magyar neveket a könyvekben vagy jobban szereted az elejétől a végéig vidám történeteket.


Érdekesség!

Nagy kedvenceim azok a sorozatok, amelyek egy társaság vagy egy banda tagjainak a történeteit külön-külön mesélik el – ezáltal egyszerre sorozatrészek és önálló sorozatok. (Pl.: Fekete Tőr Testvériség-sorozat, Stage Dive könyvek, stb.) Úgy néz ki, hogy ez a könyv is egy sorozat első része lesz, mégpedig egy olyan sorozaté, ahol a mostani főszereplő, Anna a háttérbe húzódik és átadja valamelyik pajtásának a reflektorfényt.

Dorkánál, az Anya olvas blogon egy interjúban nyilatkozta Julia Lewis Thomson, hogy MAXIM (az én Drága Foxi Maxim!) lesz a következő rész főszereplője. (Itt meg egy részletet is olvashattok a könyvből.) Én alig várom!
Még egy érdekesség – Macsii blogján a Többek által borítóterveit lehet meglesni. Nagyon ajánlom, mert tök érdekes, hogy milyen lehetett volna a könyv borítója, ha nem nyeri el az írónő szívét ez a vörös/piros verzió.

Kedvcsináló idézetek:
– Ha ezt ilyen jól megdumáltuk, menjünk, rúgjunk be! – kiáltotta el magát Maxim. – Pár csajt még nem szereztem meg. Muszáj pótolnom a hiányosságokat, mielőtt nagyobb vadakra lövök.
– Gusztustalan egy fráter vagy, de szeretünk – vágta hátba Fecó az én majdani legjobb barátomat.
– Szexi vagy, szép, dögös, de ezeket már mondtam. Betakarlak inkább a köpenyemmel, és eltűnök veled együtt!
– Batman vagy, nem Harry Potter!
– Mesélj inkább a legújabb hódításaidról!
– Ugyanolyan mind. Kezdem unni, a gimiben még izgalmas volt. Olyan üres az egész.
– Huh, hát nem hittem, hogy valaha is megváltozik a véleményed erről a…
– …sportról – vágott a szavamba.
– Azt mondod, sport?
– Azt. Már semmi élvezet sincs benne, nem érzek semmit, csak a rutint. Múlt héten, miközben egy bigét döngettem, azon gondolkodtam, hogy mit kell vennem a boltban.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak:  Többek által
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
FIGYELEM!
Nyereményjátékok a láthatáron!

A könyv egy dedikált példányát megnyerhetitek NÁLAM IS december 5-ig, az ÍRÓNŐ Facebook oldalán is december 1-ig, illetve dedikált könyvjelzőkkel gazdagodhattok Dorkánál, az Anya olvas blogon november 30-ig!
(A játékokhoz kattintsatok a linkekre.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése