2015. augusztus 30., vasárnap



Samantha Shannon: Csontszüret (Csontszüret 1.)



– Kifejezetten érdekesnek találtuk az aurádat. Áruld el szépen, mi vagy te?
– Egy rejtély – válaszoltam. A pillantásától megfagyott bennem a vér.
– Jó hírem van a számodra, Paige Mahoney. – Nashira a mellette álló férfi karjára tette a kezét. – Felkeltetted a vérhitves figyelmét. Arcturus, a Mesarthim nagymestere úgy döntött, gazdád lesz.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A szindikátusnak dolgoztam. Ha úgy vesszük, hacker voltam. Nem gondolatolvasó, inkább elmeradar, aki az éterre hangolódva fogta annak minden rezdülését. Olyasmit is érzékeltem, ami nem a közvetlen közelemben történt: rögtön tudtam, ha kint, az utcán végigsétált egy látó, és megéreztem, amikor Covent Gardenben gyülekezni kezdtek a lelkek. Amint rákapcsoltak a létfenntartó gépekre, a Seven Dials egy mérföldes körzetében bármit kiszagoltam az éterben. Ha bárkinek kedve támadt a I-4 szennyesében turkálni, Jaxon záros határidőn belül már ugrasztott is. Meggyőződése szerint ennél sokkal többre is képes lehettem volna, de Nick minden kísérletezést megtiltott. Fogalmunk sem volt, milyen következményei lennének rám nézve.

2059. Scion London.
Paige Mahoney látszólag egy átlagos tizenéves lány, aki titokban egy alvilági szervezetnek dolgozik. Kisstílű lopások helyett ő nagyobb tétben játszik. Paige egy álomhacker, aki feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Mindezt pénzért. Egy nap azonban sötét és gonosz erő keríti hatalmába… beláthatatlan következményekkel
Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a paranormális bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A rephaiták belőlük toboroznak a hadsereget, hogy véghezvigyék titkos tervüket. Paige mentora és kiképzőtisztje Arcturus, a vérhitves, aki halálos ellensége az embereknek. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie mestere elméjébe, és fel kell fedni a titkát…
  
Könyv információk:

Eredeti mű: Samantha Shannon: The Bone Season
Eredeti megjelenés éve: 2013

Athenaeum, Budapest, 2013
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932873 · Fordította: Juhász Viktor
A sorozat részei:


(befejezetlen)
(7 részesre tervezik)
bónusz könyv: Jaxon Hall pamfletja* 
(*On the Merits of Unnaturalness)

Szerintem:
Tanácstalan vagyok abban, hogy kis hazánkban miért nem futott be szép karriert ez a könyv, hiszen az alapötlete fergeteges, a borítója csodás, a címe figyelemfelkeltő. Ezek csak a külsőségek, de a helyzet belül is ugyanez: a szereplők jól kitaláltak, a világ döbbenetes és a történet cselekménye egyszerre akció dús és érdekes.

Talán az a gond, hogy az első 50-70 oldalon magyarázat nélkül jönnek szembe olyan ismeretlen szavak, mint: álomplán, Szemfedél, threnoidia, flux, cohors, szibilla, aszter, rephaita, numen, vérhitves, poliglott, emita, augur és a többi. Minden önálló világnak megvan a maga nyelve - a Csontszüreté elsőre ijesztő! Összetett, jól kitaláltak a szavai is, akárcsak a könyv. Nekem igazából bejött, még ha nem is sokat értettem a könyvből az elején – egy Paige nevű lány valahányadik cohorsból egy másikba utazik, mert nem szabad álomplánokat látnia, meglövik fluxszal, jönnek a velociraptorok… izé.. másik könyv. Jönnek a rephaiták és… MI?! Furcsa, mi?

Aztán a történet magával ragad és a sztori annyira megcsavarodik, hogy akit az elején imádtam (Jaxon Hall), azt a végére utálom, és ez fordítva is megtörténik – akit utáltam és unszimpatikus volt (Nagymester), őt a végére imádtam! Nagyon jól játszik az írónő a lelki dolgokkal, képes folyamatosan meglepni. Szerettem olvasni a regényt!

OFF
(Mondjuk számomra abszolút visszatetsző ez a marketing hadjárat, miszerint a könyv lehet az új Twilight, az írónő pedig az új J.K.Rowling. Hát már nem vagyunk képesek semmit és senkit önmagáért szeretni?)


Kedvenc szereplők: Arcturus Mesarthim, a Nagymester.

Kedvenc részek:
Az álomplánokkal kapcsolatos részek.
A vége felé Arcturus és Paige közös jelenetei.

Borító: Annyira gyönyörű szép! Igazából miatta figyeltem fel a könyvre.

Értékelés: 4,5
Bővebben
A könyv története (spoilermentes felvezető)

A történet eleje igazán zavaros, de úgy indítunk, hogy megismerjük a bűnözőként dolgozó álomjárót, Paige E. Mahoney-t, aki egy alternatív Londonban él, ahol a tisztánlátás bűn. Mindenki titkolja a hatodik szemét, a saját különlegességét és csak az abnormálisoknak van aurája. Sokkoló mi? Érdekességként megemlíteném, hogy csak ők álmodnak színesben, a normális halandók fekete-fehérben szoktak.

Paige a szindikátusnak dolgozik, a vezetőjük jobbkezeként. A vezető egy érdekes figura, Jaxon Hall, pozíciójának megnevezése: mímeslord. 2056-ot írnak, de SCION-i időszámítás szerint 127-ben járunk.


Aztán főszereplőnk bajba kerül, elfogják és egy új faj elé vezetik – ők a rephaiták, ahol a tisztánlátók rabszolgák, alig jobbak a ténylegesen rabszolgasorsban tartott embereknél. A rephaiták választanak a befogott tisztánlátók közül, így kerül Paige a Mesarthim nagymesteréhez, Arcturushoz és itt kezdődik el a furcsa-rémes tulajdon-tulajdonos együttélésük.

Nashira Sargas beszéde (enyhe spoiler!)

Amikor Paige odakerül a szolgák kiválasztására, akkor a vérúrnő (ő a főnök) beszédet intéz hozzájuk. Mind az emberek, mind a tisztánlátók döbbenten hallgatják, ahogy elővezetik nekik, hogy kamukormányuk tud a rephaita nevű idegen fajról, sőt alárendeltél magukat nekik az elmúlt 200 évben.

DE KOMOLYAN.
Ki hinné el ezt a blamát? Tegyük fel, hogy ott állunk rabokként pár elmeháborodott előtt, akik közlik, hogy ők innen-onnan-amonnan jöttek egy másik dimenzióból. Hogy felettünk állnak, nyalhatjuk a talpukat, semmik vagyunk. Üdv Sheol-I-ben! Jah, és menj öld meg az ellenségeinket!

Komolyan azt hittem, hogy szívatják őket… durva! De nem, Nashira igazat mondott, bár szerintem még így is egy futóbolond.
A szellemlátóknak van ilyen a szemükben!

Seven Dials  - Hét Pecsét

A Jaxon Hall által vezetett csapat neve Hét Pecsét, az I-4-es cohorsban (kerület talán?) élnek és dolgoznak. A Hét Pecsét a tisztánlátó szindikátus egyik osztaga. Véletlenül épp heten vannak, vagyis hat tisztánlátó dolgozik a mímeslord Jaxon Hall alatt. Mindegyiküknek van egy nickneve, hogy a valódi személyazonosságuk ne derüljön ki – ezek a nevek a Fehér Béklyózó, a Fekete Gyémánt, a Vörös Látomás, a Sápadt Álmodó, a Mártír Múzsa, a Leláncolt Fúria és a Néma Harang.

Igazából szerettem azokat a részeket, amikor Paige velük van vagy rájuk emlékezik. Egy nagyon bájos kis család képét vetítette elém, ahol szeretik egymást, lojálisak egymáshoz és felszabadultan poénkodnak egymással. Már amikor. Naná, hogy akadtak rosszabb pillanataik, de melyik családban nincs ilyen? A leginkább Piage és Nick parkour-ködését bírtam.

Egyelőre csak néhányuk képessége derült ki felületesen, de gondolom a folytatásban kiderülnek a szerepek. Annak örülök, hogy a kiadó folytatja a széria kiadását (még ha nem is az igazi borítóval), de annak már nem, hogy az írónőnek ennyi időbe telik, amíg megszüli a részeket…

Kedvcsináló idézetek:
– És velem hogyan bánsz?
– Mintha a tanítványom lennél, nem pedig a rabszolgám.
(…)
– Ha tanítványként bánsz velem – mondtam –, akkor én meg mentorként akarok tekinteni rád, nem a gazdámként.
– Jogos. Viszont a mentornak kijár a tisztelet, és ezt el is várom tőled. Akárcsak azt, hogy minden este egy órára udvarias társaságom legyél.

Széthúzta a függönyt, és letelepedett a takaró szélére.
– Hogy érzed magad? – kérdezte.
– Baszódj meg!
Ettől felparázslott a szeme.
– Ezek szerint jobban vagy.

– A tudás hatalom – mondta Julian. – És a tudás az övék. Nem a miénk.
– Tévedsz, öcsém. A tudás veszedelem. – Liss az állához húzta a térdét. Duckett is pont erre célzott. – Ha egyszer már tudsz valamit, soha többé nem tudsz megszabadulni tőle. Mindig viselned kell a terhet. Mindig.
❖❖❖❖❖
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyv - Csontszüret.
Különböző The Bone Season #1 kiadások borítói a GoodReads-en!
A sztorinak van wikia oldala is: The Bone Season WIKI.
❖❖❖❖❖

1 megjegyzés:

  1. Szia kukkants be a blogomba, egy díj vár rád! ;)
    http://lexaesnixikonyveskuckoja.blogspot.hu/2015/08/dij.html

    VálaszTörlés