2015. augusztus 24., hétfő



Lev Grossman: A varázslók (A varázslók 1.)



„– Penny – kezdte Quentin. – Először is, röhejes a frizurád. Másodszor, el nem tudom képzelni, miféle helyről jössz, de esküszöm, ha valaha is bármi olyat teszel, ami miatt visszaküldhetnek engem Brooklynba, nem csak az orrodat fogom betörni. AKKOR KINYÍRLAK, BAZDMEG!”


Fülszöveg:
A többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. S noha a tanulás évei úgy telnek, mint bárhol máshol – barátokra tesz szert, rendszeresen lerészegedik, majd idővel lefekszik valakivel, akibe beleszeret –, a titkos tudás örökre megváltoztatja őt. Kitűnően sajátítja el a modern varázstudományt, ám a szíve mélyén mindig is vágyott nagy kalandot és boldogságot nem kapja meg hozzá. Egy nap a barátaival azonban felfedeznek valami hatalmasat, ami mindent megváltoztathat.

A varázslók komor történet a felnőtté válásról, második esélyekről és arról, hogy ha valamit nagyon görcsösen akarunk, akkor talán soha nem kapjuk meg. A könyv a 2009-es megjelenését követően hatalmas vitát váltott ki és nagyon megosztotta a fantasy műfaj kedvelőit – vannak, akik nem is hajlandóak ekként tekinteni rá, hanem kortárs regényként kezelik –, de emiatt csak többen és többen olvasták el. Végül óriási siker és New York Times Bestseller lett, többek közt George R. R. Martin, John Green, Audrey Niffenegger és William Gibson is rendkívüli elismeréssel méltatta, ráadásul a folytatásokkal a szerző végleg lefektette a 21. századi fantasy alapköveit.

Könyv információk:

Eredeti mű: Lev Grossman: The Magicians
Eredeti megjelenés éve: 2009

Agave Könyvek, Budapest, 2015
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522536 · Fordította: Sámi László
NARNIA KRÓNIKÁI – sorozat

2. The Magician King
3. The Magician's Land

+ 1 novella (The Girl in the Mirror) a George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Dangerous Women kötetben

(befejezett trilógia)


Szerintem:
Mit mondhatnék? A JÓ varázslós könyvekkel, filmekkel és játékokkal könnyedén el lehet csavarni a fejem. Itt is ez történt.

Kaptam egy realista fantasyt, ami folyamatosan átvert; amikor azt hittem, nem lehet már meredekebb, akkor ismét felbukkant valami döbbenetes vagy történt valami meghökkentő. Rengeteg jó irodalmi és kult. dolgot beleforgatott, de ezek által élvezetesen realistává írta át a varázslók kemény életét. Fillory nem lehet NEM NARNIA… illetve Narnia egy torzabb, ijesztőbb verziója. Nálam bejött a lenyúlás!


A karakterek sokrétűek és rengeteg hibájuk van. Nehéz egyértelműen imádni őket vagy utálni. A leginkább azokat kedveltem, akik sokféle érzelmet kicsaltak belőlem: Alice, Quentin, Eliot és Penny.

A sztori felépítése furcsa, ugyanis relatíve érdektelen kezdés után egy nagyon, nagyon izgalmas rész következik, mire rá leereszt a történet és enyhén ellaposodik, hogy aztán megint visszarántson a szájtátva olvasós hangulatba. Furcsán hullámvasút-érzetet keltett bennem, holott utólag belegondolva felhívták erre a figyelmemet előre, várhattam volna…

Nagyon jól lekerekített történet, simán véget érhetne itt (még a nyitott kérdések ellenére is), én mégis megvadulok a folytatásért. Pedig nem 100 %-osan rajongtam érte, több kedvenc fantasymből lopott – építkezett és ezeket nyíltan fel is vállalta a könyv írója. Ugyanakkor a jó dolgokat gyűjtötte be, felturbózta és beszippantott a világ, amit kaptam. A Varázskapu Egyetem, Semfölde, Fillory… Nagy valószínűséggel sosem jönnék haza, ha egyszer Semföldére keveredhetnék – és ha egy könyv miatt így gondolkodom, akkor az megérdemli az 5 csillagot.

Kedvenc rész: Marie Byrd Land (és a IV. könyv).

Kedvenc borító: A magyar. Egyértelműen a miénk lett a legszebb, taps Demeter Zsuzsának.

Hiba: A 6. Fillory könyvet a regény elején „A varázslók”-nak, a közepétől pedig „A mágusok”-nak hívták.

Hogy milyen a regény? Férfi által írt felnőtt fantasy. (Sok bor, gyakori káromkodás, némi szex és szerencsére kevés drog. Varázsköntösben)

Érzékeny lelkűeknek vagy fiataloknak nem ajánlanám.

Értékelés: 5
 
Bővebben:
A könyv felépítése

A történet 4 részre tagolódik, amelyekben Quentin és később a barátai történetét követhetjük figyelemmel.

A Fillory-könyvek

Igazából egyetlen közös dolog van a részekben – mindegyikben Quentin útkeresése és elmélkedése Fillory felett szerepel. Mindig változik a hozzáállása a két dologhoz, de én hiszem, hogy Fillory nem kiábrándító, hanem egy megtestesült vágyálom. Ki ne akarna gyermekkori kedvenc könyvébe beköltözni, bejutni? Még én is várom a roxforti levelemet, ahogy szerintem jó páran. Egy barátom a mai napig meglesi, hogy a ruhásszekrénynek eléri-e a hátsó falát.

Nem lehet kiűzni ezeket a dolgunkat a lelkünkből azzal, hogy felnövünk. Quentin felvállalja és én imádtam benne ezt. Még a tagadását is meg tudtam érteni – ha megjelenne valaki azzal, hogy gyere, megyünk a Roxfortba, tuti körberöhögném.

1. KÖNYV – Manhattan, majd a Varázskapu Egyetem

Megismerjük a 17 éves Quentint, aki nem tudja, mit akar magával kezdeni, de van két rossz barátja, akik semmit sem segítenek neki, ahogy egy jó barát tenné. Aztán jön egy hulla, egy titokzatos nő borítékkal és hipp-hopp máris felvették egy Egyetemre, ahol varázslást tanulhat!
Ez a rész ZSENIÁLIS!

Végigkövethetjük a varázslótanoncok tanulási folyamatait, lébecolásukat, barátkozásukat. Itt kemény munka van, olyan, mintha csakis Hermione Grangerekkel lenne tele az iskola! Lógás alig, magolás vakulásig. Szerettem, hogy ennyire komolyan vette az író az egészet. (Varázspálcával varázsolni itt olyan, mintha pótkerékkel bicikliznél!)

Kviddics? Áhh… de van szórakozási sportlehetőség az Egyetemen is: veltersz. Egy sakkszerű játék, amihez mágia kell és annyira bonyolult, hogy alig lehet megtanulni a szabályait. Elképzelni is alig bírtam.

2. KÖNYV - Manhattan

A 21 éves páros kiszabadul az iskola falai közül, hogy aztán tunyán partizni kezdjenek és tönkretegyék az életüket. Alice döntését nem értettem – miért nem tanult tovább? Pláne miután látta, hogy Q mennyire elvan Eliottal? Nem szerettem az okos csajszi logikátlanságát.

Richardnak örültem, de vannak kétségeim a pasival kapcsolatban. Ki ő? Miért van velük? Azt nem vonom kétségbe, hogy jó, hogy velük van, de MIÉRT csapódott hozzájuk?

3. KÖNYV - Fillory (SPOILER!)

Irány FILLORY, bár az egész aggasztó, ugyanis rémesen béna a csapatunk. Komolyan olyan volt, mintha egy csapat N00B.ot néztem volna, akik 5-ös szinten (Level 5) nekiindulnak egy 25-ös küldetésnek és durván elkalapálja őket egy 50-es szintű Boss. KOMOLYAN ennyire bénák szerintem egyik eddigi könyvben, filmben, játékban, semmiben nem voltak a karakterek, ha harcról volt szó.

Ilyenkor fáj, ha egy könyv túlságosan realista. Valószínűleg bármelyik ember csak állna döbbentem lef-s-tt bokával, amikor nekimegy a BESTIA.

4. KÖNYV – Fillory, majd a Valóság

Felépülés, 3 kívánság, hazajutás és dolgos hétköznapok.

Ez azt írja le, ahogyan én elképzeltem egy magával valamit kezdeni akaró felnőtt varázsló életét. FANTASZTIKUS. Mindenesetre van hova fejlődni, de sokkal jobb, mint a lézengés, partizás és drogozás, „mert megtehetjük” címszóval.

Mondjuk ettől eltekintve nem bántam a sztori végét. Sőt!

Quentin (Jason Ralph)
A karakterek
Quentin Coldwater

Ejnye. Q elsőre egy zsebbe aprós trükköket gyakorló illuzionista gyerek, akiben nincs semmi különleges. Keresi önmagát, keresi a boldogságát, az életútját… Biztos benne, hogy nem ott van, ahol lennie kell és kényszeresen hisz abban, hogy… hoppácska. Hiszen Quentin SEMMIBEN nem hisz. Felfoghatatlan a srác számomra, ahogy hatalmas lelkesedéssel veti bele magát mindenbe, hogy aztán a kezdőlendület fogytával elsikkadjon belőle a tenni akarás.

Nem egy kedvelhető karakter, de vannak jó pillanatai, csak aztán ismét elkezdi kerülgetni a „valami nem klappol”-érzés, és ismét a léte értelmetlenségén és a maga boldogtalanságán kezd filozofálgatni.

Sajnos meg tudom érteni, ha nem tetszik, akkor is.

Quentinnek is van egy olyan gyermekkori varázsvilága, ahova szó nélkül lelépne a való világ elől (és nekem is ilyen Roxfort). Q képzeletbeli tája Fillory, vágya, hogy ott élhessen és kalandozhasson. Hogy JELENTSEN valamit az élete. Quentinnel ez a legnagyobb baj, ha kap egy célt, akkor eléri, de önmagától képtelen becélozni dolgokat magának. (Biztos azért utálom ennyire, mert némileg hasonlít rám…)

Utáltam, szerettem, dühöngtem miatta és drukkoltam neki. (SPOILER: Annyira kíváncsi vagyok, hogy mi a csoda Quentin Képessége! Tuti valami az idővel vagy az időutazással.)

Alice (Olivia Taylor Dudley)
Alice Quinn

Azt hittem, hogy megőrülök ettől a félénk, halk szavú kis zsenitől, akit mégis kedveltem és csak reménykedtem benne, hogy kinyílik, jobban megismerjük és sok része lesz a történetben!

Naná, hogy bejöttek a reményeim! Nagyon bírom Alicet, aki talált magának egy furcsa Csodaországot, benne jó pár furcsa jószággal. Ebben a sztoriban senki sem egyértelműen JÓ és SZERETHETŐ karakter, ő sem – voltak pillanatok, amikor rajongtam érte, voltak olyan szituációk, amikor utáltam a tetteiért.

Hű, egyébként a legdurvább rész nem a rókás rész volt, hanem a csaj szülei! Döbbenten ültem a lapok felett.

Eliot (Hale Appleman)
Eliot Waugh


Furcsa gyerek, de nagyon jó a humora, bírtam a beszólásait. Kényes ízlésű, ám folyamatosan vedelő srác, akinek nehéz összeegyeztetni a dolgait egymással.

Én végig úgy éreztem, hogy kimondatlanul is ő a csapat vezetője, bár lehet csak amiatt, mert ő volt az első, akivel a Varázskapu Egyetemen összefutottunk. Mindenesetre nem egyértelműen szerethető figura, hiszen számos rossz szokása van, amikkel nem jutottam dűlőre.

Apropó, szerintem Eliot szexelt egy faunnal.


Penny (Arjun Gupta)
Penny

Szóval felbukkant ez a punk gyerek, akiről lesír, hogy baj lesz vele, ám keményen tanul. Idegesíti, ha zavarják tanulás közben, megsértődik vélt sérelmeken és néha csak úgy elborul. Mégis különleges, ez érződik rajta! Talány a kölyök.

Penny HALÁLI!

Én nagyon drukkoltam neki, pedig voltak részek, amikor féltem tőle, megvetettem, haragudtam rá, utáltam, idegesített, és naná, bírtam is. Igazából úgy vagyok vele, akárcsak a már említett szereplőkkel (Q, Alice, Eliot): szeretem és utálom felváltva. 

Egyszerre érdekes és képtelen szereplője ennek az agyament fantasynak, abszolút fontos, akár szerepel, akár eltűnik egy-egy rész erejéig.

Janet Pluchinsky

Egy elsőre már unszimpatikus, nagyszájú, önző és kényelemhez szokott dög ez a csaj, aki – szerintem – a saját anyját is eladná, ha tehetné, ha cserébe kapna egy palotát…

Mindazonáltal fontos része a sztorinak, kifejezetten meglepett, hogy a velterszt például mennyire komolyan veszi. Vannak furcsaságok Janet körül, amik nem derültek ki számomra – nem figyeltem, nem érdekelt… mindegy -, de így utólag visszagondolva kíváncsi vagyok. Semmiképpen sem elég egyszer elolvasni ezt a könyvet. :)

Josh Hoberman

Igazából elsikkadt számomra a történetben a srác, pedig fontos része a csapatnak, mert több bonyodalmat okoz a Szenzit Csapatnak. Valahogy mégis bónusz szereplőnek éreztem.

Julia Wicker

Igazából nagyon hamar unszimpatikussá vált, egyáltalán nem örülök neki és egyik felbukkanásának se.

Mégis milyen gonosz ember az, aki… Rendben, Julia nem gonosz, egyszerűen egy önző dög. Janet-et is azért nem bírom, mert egy opportunista, csak önmagával foglalkozó csaj – Julia szinte ugyanez, csak varázslói kiképzés nélkül.

IMDb szerint sorozat lesz (link itt)

Majdnem kiugrottam a bőrömből, amikor megláttam, hogy sorozat készül belőle. Az IMDb-n már fent is van, 2016-ban indul. Aztán picit lenyugodtam és átgondoltam. Meg lehet ezt valósítani? Nem hinném… vannak elég meredek dolgok a könyvben, amiket nem szeretnék viszont látni a tévében.

Persze hiába pofázok, úgyis meg fogom nézni! A válogatott színészgárda nekem tetszik, de lényegében mindegy, kit ki játszik, ha sikerül megvalósítaniuk JÓL a sztorit.

Ajánlás

Elsősorban fantasy kedvelő fiúknak és férfiaknak, aztán a varázslatért epedező nőknek ajánlanám. Mindenkinek, akinek belefér 1-2 keményebb dolog a sztoriba, szóval nem széplelkűeknek.

Kőkemény a könyvben az Én Boldogságának Keresése - vonal, a Hol A Helyem – filozofálás és az útkeresés. Picit útkereső, jobbára életcélkereső történet, aki nem szereti az ilyesmit, az hagyja a könyvet.

Kedvcsináló idézetek:
A medve még mindig tanácstalanul ingatta böhöm, busa fejét.
– Azt hiszem, Fillory valahol máshol van – jelentette ki.
– De ez itt határozottan nem Loria – makacskodott Penny.
– Bakker, ki itt a beszélő medve? – csattant fel Quentin. – Te? Te vagy a kurva beszélő medve? Nem? Oké, akkor fogd be!

Bárcsak hajlandó lennél a kedvemért csak egy másodpercre ránézni az életedre, és látni, mennyire tökéletes így, ahogy van! Hagyj fel a következő titkos ajtó keresésével, ami szerinted az igazi életedhez vezet majd! Fejezd be végre a várakozást és vesztegelést! Mert ez az, máris itt van, és nincsen más. És jobban teszed, ha úgy döntesz, hogy kiélvezed, különben nyomorult és boldogtalan leszel, bárhová mész is és bármit is teszel, egész hátralévő életedben, mindörökre

– Te hogy csináltad? – kérdezte Alice szemérmesen, – Mármint, amikor rajtad volt a sor.
– Lefagyasztottam, és szilánkokra zúztam. Én egy speciális fagyvarázst űzök, ez a Képességem. Hatvanhárom perc alatt végeztem. Na ez tényleg rekord.
– Régen elég volt annyit mondani elf nyelven, hogy „barát”, és beengedett – magyarázta Josh. – De mostanra már túl sokan olvasták Tolkient.

♛♛♛♛♛
A képek A varázslók trilógia Pinterest táblámról származnak.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en: The Magicians #1!
Van wikia oldala is a THE MAGICIANS trilógiának.
♛♛♛♛♛

1 megjegyzés:

  1. Hááát elérted hogy végig akarjam olvasni!! Idén, talán az év elején kezdtem bele a Varázslókba, de kb a 2/3ánál szépen lemondtam róla... méghozzá Quentin miatt!!!
    Annyira, de annyira nem volt türelmem hozzá, hiába éredekelt Fillory, meg az egész szépen felépíttt világ, egyszerűen nem bírta az idegrendszerem...
    Az értékelésed azon pontjához szólnék hozzá, amiben Quentin karakteréről írsz.
    Igazából mindennel egyet értek, szerettem és utáltam egyszerre, viszont legfőképp idegesített!
    Azt azonban meg kell hagyni, hogy az író brilliáns módon ábrázolta Quentin jellemén keresztül a mai fiatal generáció (szerintem) legnagyobb problémáját: a folytonos elégedetlenséget!
    Elégedetlen az aktuális helyzetével (az élet bármely aspektusát nézzük is), kiutat, lehetőséget keres, aztán jó esetben talál is. Igen, örül, hogy az élet valami mást, jobban is kínál, és gondolja: "ez az, erre volt szükségem, most már boldog leszek".
    Aztán kifogy a lendületből, a motivációból, újra csak fél szívét adja bele... és lám... ugyan ott tart, elégedetlen, nem találja a helyét, vár a sült galambra, és nem érti, az élet miért ilyen sivár!
    Na ez az ami miatt Quentin az agyamra ment, várta a lehetőséget, megkapta, mégsem tudta kihozni belőle a legjobbat, lassan kifogyott a lelkesedés és megint vergődött és magát sajnálta!
    Lehet hogy csak nekem volt ez nagyon fárasztó...
    DE!!! Az értékelésed alapján kezdem azt gondolni, hogy túl hamar feladtam! Talán Fillory ér annyit, hogy Quentint elviseljem!!

    VálaszTörlés