2015. augusztus 9., vasárnap



Mini-könyvklub a’la Vegazus - 2. FELVONÁS! (scifi, disztópia)


Az ide tartozó bejegyzések a mini-könyvklub címke alatt elérhetőek az érdeklődök számára.

Szóval… hogy is volt ez?

Történt egyszer, hogy egy bloggernek az eszébe ötlött: mi lenne, ha alakítanánk egy blogos könyvklubot?! Megalapultunk és 3+1 hónapig romantikus könyveket olvastunk/olvasunk – 3 előre megszavazottat közösen és +1 saját magunk által választottat (most) augusztusban. Szóval hamarosan itt a vége az első körnek és a lelkes kitaláló meg jó pár résztvevő fejében megfordult a folytatás gondolata.

A kitaláló neve Vegazus, a blogja pedig a Könyvsarok.

Miután egy zárt szavazás keretein belül megszavaztuk a Mini-Könyvklub 2. témáját (sci-fi, utópia, disztópia), megnyílik a lehetőségetek jelentkezni közénk! Mindjárt írom is, hogy hogyan… illetve elregélem az első mini-könyvklubos élményeimet!

{ { { { { 

A mini-könyvklubról

Amennyiben érdekel, < IDE > kattintva elérheted
Vegazus oldalán a fontosabb információkat a klubról.

Az első könyvklub szerintem iszonyatosan élvezetes volt, abszolút jó élményként könyvelem el, bár még ugye nem végeztem, mert keresem az utolsó havi romantikust! :D

Poén volt, ahogyan a vége felé már annyira megismertem az olvasótársak ízlését és hozzáállását 1-1 helyzethez, szituációhoz, hogy a kritikájuk előtt sejtettem mennyire fog tetszeni nekik 1-1 könyv! Annyian voltunk és mindannyian másféleképpen láttuk az egyes sztorikat, más-más vetületét hoztuk előtérbe az egyébként sem átlagos-nyálas romantikusoknak. A legjobb része számomra az volt, hogy jobban megismertem a blogger-társaimat.

Vegazus mindig készített a hónap végén/elején kérdőívet az előző könyvhöz, amiket kitöltve kifejezetten vicces dolgok derültek ki (például az is, hogy lazán átugrok kitöltési szabályokat, mint egy jó kretén :DDD), szóval az összkép mindig érdekes volt! Ki mit gondolt az egyes mondatokról, szereplőkről, satöbbikről…

A szavazásra bocsátott KÖNYVEK

Nem akarok senkit megbántani vagy manipulálni. Én már jelentkeztem a következő mini-könyvklubra és megszavaztam a saját könyveimet, DE nem fogom elmondani melyik azok! Itt azt a 10 könyvet találod, amelyekre akkor szavazhatsz, ha te is jelentkezel közénk. A választék SZÉLES, a kép alatti címekre kattintva a molyos könyv adatlapokon elolvashatjátok a fülszövegeiket. Masszívan sci-fi (számomra!)* és mint olyan, nekem például nem pálya, így elég nehéz lesz a teljesítés, de egy olyan science-fiction fan, aki épp ráér havi 1-1 könyvre, ne hagyja ki a klubot!!!

*Masszív sci-fi minden, amiben űrhajók, űrlények, űrutazás, időutazás és hasonlók vannak. Szerintem. Számomra. - És ezt igyekszem kiemelni, akárcsak azt, hogy széles skálán mozognak a könyvek a témákat, az egyéb műfajokat és a célközönség korát tekintve!
       


Mivel nem szabad olyanra szavazni, amit már olvastál, így nálam kizárható, hogy mikre nem szavaztam. ;) 
FŐBB SZABÁLYOK!*

*A többi szabályt Vegazus oldalán olvashatod!

Szeptember 30-ig lehet tagnak jelentkezni. 

HA JELENTKEZNI SZERETNÉL, akkor azt Vegazus oldalán megteheted < IDE kattintva >, de bemásolom a szabályokat ide is:

Szeptember 1-től december 31-ig tart a mini-könyvklub. Mind a négy hónapban egy-egy könyvet olvasunk el, a határidő mindig a hónap utolsó napja.

Mind a négy hónapban az aktuális könyvről ajánlást/kritikát kell írni.

Az első három hónapban előre meghatározott könyveket kell olvasni, tehát szeptemberben, októberben és novemberben is minden résztvevő ugyanazt a regényt olvassa (minden hónapban egyet). A cél itt a közös olvasás élménye, majd hogy jól kibeszéljük, hogy kinek mi tetszett, mi nem tetszett, milyen gondolatokat ébresztett a könyv.

Decemberben szabad a vásár, bármilyen könyvet olvashatsz, ami az alábbi négy kritérium mindegyikének megfelel:
  1. korábban nem olvastad a könyvet
  2. legalább részben tartalmazzon sci-fi, utópikus vagy disztópikus elemeket
  3. ne legyen egy sorozat része, kivéve, ha ez az első kötet a sorozatban, vagy ha a sorozat egyes részei nem épülnek szorosan egymásra (így biztos nem lesz spoiler)
  4. legalább 200 oldalas legyen.
A cél ebben a hónapban az, hogy olyan stílusú könyvet ajánljunk egymásnak, amit szeretünk.

{ { { { {
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
{ { { { {

5 megjegyzés:

  1. Jaj, hát ez nagyon jó!! Tök jó, hogy írtál az eddigi élményeidről! És nem vagy kretén, csak gondolom feltételezted, hogy ugyanaz lesz a feladat, mint legutóbb. :D És tegyük hozzá, hogy nem te voltál az egyetlen!!

    Meglepődtem, hogy a választható könyveket a "masszív sci-fi" jelzővel illetted, mert amellett, hogy ez igaz :D legalább annyi disztópia is van. Bár sokszor a kettő együtt jelenik meg.

    Azt hagy jegyezzem még meg, hogy ez messze nem az összes szabály, csak a legfontosabbak. Igaz, hogy első ránézésre ijesztően hosszú nálam a leírás, de sok info van benne a jelentkezés és szavazás mikéntjéről, és arról is, hogy mi várható a négy hónap alatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szabad sietnem a bejegyzésekkel, mert a fő mondanivaló elmarad. :( Javítgattam a dolgokon, de remélem, akit igazán érdekel, átmegy/átment hozzád. :)))

      Kibővítettem, hogy számomra miért masszívan sci-fi a választék, de persze gondolom sokrétű a sci-fi műfaj. Kihangsúlyoztam, hogy "szerintem"....., ugyanis másból nem tudok kiindulni a témához meg hozzászagolni sem tudok. (Juj, tényleg nagyon nem értek hozzá, ideje lesz elmerülni benne!)

      Egyébként a fülszövegeket elolvastam, a címkéket megnéztem, szóval tudom, hogy mi a választék - ez alapján szavaztam is ("nemmondommegmikre", mert úgyis látod :D). Tényleg, te is fogsz szavazni vagy szavaztál már?



      OFF topic: Attól tartottam, hogy Star Wars vagy Alien felbukkan a tíz között... :D

      Törlés
    2. Jaj, ne aggódj, sokan jöttek erről az oldalról! :) És nem azért írtam, hogy bármit is kijavíts, vagy átírj.

      Nagyon igyekeztem úgy válogatni a könyveket, hogy ne csak sci-fi legyen, és ne csak disztópia. De sokszor a kettő együtt jár. Viszont _szerintem_ egy könyv csak attól, hogy földönkívüliek vannak benne, még nem lesz sci-fi. Pl. A burok c. könyv a Goodreads alapján sokkal inkább paranormális könyv, mint sci-fi (négyszer többen jelölték rá ezt a kategóriát).* Én általában erre hagyatkoztam a műfajok megítélésekor (plusz persze a történetnek utánanéztem). A moly címkéiben egyáltalán nem bízom, sok rossz tapasztalatom van. Sajnos oda elég, ha egy ember felrak egy címkét (pedig lehet, hogy nem is olvasta a könyvet), levenni viszont nem lehet, csak kérni, hogy vegyék le... Lényeg ami a lényeg, hogy a moly-os címkék szerintem nem meghatározók ilyen kérdésben, és hát ahogy írod, különbözhet az is, hogy ki hogyan értelmez egy műfajt... mint pl. a romantikus könyveknél is megoszlott a véleményünk arról, hogy valójában romantikusak-e. :)

      Egyébként lehet hogy többen látják úgy, mint Te, vagyis hogy ebben a 10 könyvben a sci-fi szerepel túlnyomórészt. Remélem, azért senki nem csalódott nagyon, és akad köztük olyan, ami tetszik!

      A "masszív sci-fi"vel nem kötözködni akartam (egyáltalán nem!), teljesen egyértelmű volt, hogy ez a személyes véleményed, és részben egyet is értek veled, mert ezek nem azok a "lájtos" kis Párválasztó és hasonló könyvek, ahol szinte csak érintőlegesen van szó arról, hogy milyen világban élnek. (Egyébként nagyon akartam ilyen jellegű könyvet is, de ezek mind trilógiák meg sorozatok, és önmagukban nem állják meg igazán a helyet, általában nagyon nincs lezárva a történet az első kötet végén. De azért igyekeztem felkapottabb, manapság népszerűbb stílusú könyveket is beválogatni.)

      Most, hogy mondod, az Alien lehet hogy nem lett volna rossz ötlet. :D

      Én nem tervezek szavazni, áprilisban sem szavaztam, nekem legyen elég annyi, hogy kiválasztottam a 10 könyvet. DE. Mindig van egy "de". :) Összeírtam a saját listámat, hogy én miket választanék, és abban az esetben, ha olyan döntetlen helyzet állna elő, hogy mondjuk két 3. helyezett könyv is van, akkor fogom az előre megírt listámat, és én is szavazok vele. Ez valószínűleg megoldja a problémát. Ha nem, akkor majd kitalálok valamit, de ez annyira esetleges, hogy egyelőre fölöslegesnek érzem továbbgondolni ezt a helyzetet. :)

      Azzal kapcsolatban meg, hogy látom, mit szavaztál, nagyon szeretnék valamit mondani, de nem akarom ide kiírni, úgyhogy küldök egy rövid levelet. :)

      Ez most nagyon hosszú lett, ígérem, nem írok még egyszer ilyen sokat!!


      *Vagy hagy mondjak még egy, számodra aktuális példát, az Obszidiánt. Vannak benne földönkívüliek, de mindenféle tudományos elgondolást nélkülöz a könyv. Leragad annyinál, hogy ***ENYHE SPOILER*** fénylények, elektromágneses hullám ***ENYHE SPOILER VÉGE***, de ott is csak sumákol, nem magyaráz valójában semmit, és két mondatban lerendezi. Valójában (értsd:szerintem) ez egy romantikus, paranormális regény, semmi köze a tudományhoz.

      Törlés
    3. Hűű, örülök, hogy nem jutott eszedbe. IMÁDOM Ripleyéket, de valahogy könyvben sosem volt rá ingerenciám :DDD Ha ajánlottam volna, mert kikéred a véleményüket, akkor az Én, a robot-ot mondtam volna, mert azzal legalább két éve szemezek. (Nekem Asimov robotustól, mindenestül nagyon sci-fi.)

      Egyébként meg sem lepődöm, hogy az a sci-fi, amit nekem már annak számít, az egy igazi sci-fi rajongónak vagy a témára jobban rálátó személynek nem sci-fi (Obszidián, stb.). Persze sejtettem, ezért is van egy NAGYON Sci-fi szekció és egy Nem-Is-Annyira Sci-fi szekció a fejemben, ahol az "Anita itt áll"-tábla az utóbbi peremén egyensúlyoz ;)))



      //Javítás - általában nem lihegnek a nyakamban, de ma kész káosz volt körülöttem offline is, online is. :/ De alapjáraton is addig javítgatok egy posztot, amíg minden benne van, amit felírtam magamnak, szóval ilyenkor jól jön, ha valaki kijavít, szól vagy felhívja a figyelmem a hibákra. Nem vettem kötekedésnek, csak fejrecsaptam és javítottam/bővítettem a posztot. :DD Köszönöm!//

      Törlés
    4. Áhh, az Alien-t biztos nem választottam volna be, mert nem lehet kapni a könyvet (csak antikváriumban).

      A robotos történetek is jók, csak az a baj, hogy rengeteg jó téma és jó könyv van, de én csak 10-et választhattam ki. :) De ha máskor is lesz sci-fi a Mini-könyvklubban, biztos, hogy másféléket fogok kiválasztani.

      Nagyon jót nevettem ezen az "Anita itt áll" feliratú táblán!! :)

      Törlés