2014. május 29., csütörtök



Kerstin Gier: Rubinvörös (Időtlen szerelem trilógia 1.)

Az Opál és a Borostyán az első pár,
Az Achát B-dúrban énekel, a farkas avatár,
Duettet – Solutio! – dalol az Akvamarin,
S eljő a hatalmas Smaragd és Citrin,
A két iker-Karneol és Skorpió,
S a Nefrit, a nyolcadik, Digestio!
E-dúrban zeng a fekete Turmalin,
A Zafír az F-ben a kristálytiszta szín,
S egyszerre csendül fel a Gyémánt,
Tizenegy és hét, előlép az oroszlán.
Projectio! Az idő szerteszéled,
A Rubiné a kezdet s mind vele ér véget.

(Részlet Saint Germain gróf titkos feljegyzéseiből)


Fülszöveg:
*

Olykor tényleg nagy terhet jelent egy rejtélyekkel teli családban élni. A 16 éves Gwendolyn legalábbis meg van győződve erről. Amíg egy napon egyszerre – mint derült égből a villámcsapás – a 19. és 20. század fordulóján nem találja magát, és világossá nem válik számára, hogy ő maga a legnagyobb rejtély a családban. Amit viszont még csak nem is sejt: az időutazások alatt kerülendő a szerelem. Mert ettől aztán tényleg a feje tetejére áll minden!
Kerstin Gier bestseller-szerző utánozhatatlan érzékkel kelti életre a legcsodálatosabb érzést a világon!


Éld át te is Gideon és Gwen kalandjait, akik szerelmükkel áttörnek az idő korlátain!





Eredeti mű: Kerstin Gier: Rubinrot
Eredeti megjelenés éve: 2009
*
Könyvmolyképző, Szeged, 2010 / 336 oldal · 
ISBN: 9789632452401 · Fordította: Szakál Gertrúd


Szerintem:

*

Tudom, tudom. Már megint egy új sorozat, ismét egy trilógia. Úgy vettem észre, hogy vonzódom a trilógiákhoz és általában jó kis sztorikat lehet belezsúfolni 3 könyvbe. Most éppen az Edelstein trilogie-n van a sor!




Viszont cseppet sem sajnálom a bűnöm, miszerint új sorozatba kezdtem, ugyanis ez a könyv szenzációs! Szellemes, ruhás-frizurás, időutazós, nem szipi-szuper, hanem bénácska főhősnővel ÉS VÉGRE egy igazán jó legjobb baráttal! Komolyan mostanában a young adult (ifjúsági) irodalomban mind rosszabb és rosszabb „legjobb” barátokra bukkanok. Könyörgöm, legalább ifjabb korában hagy legyen egy olyan barátjuk csóri gyerekeknek, akire lehet támaszkodni! Nos, a főszereplőnknek - a szépséges nevű Gwendolyn-nak ilyen jutott Leslie Hay szerepében! Nem irigykedik a képességeire, nem tesz alá irigységből, nem árulja el, hasznos információkat kutat neki és készséggel elhiszi neki, hogy lát egy szellemet az iskolában – a másik kedvenc szereplőmet -, név szerint: James August Peregrin Pimplebottom-ot.


Mielőtt spoilerezni kezdek (azt majd a blog bővebben részlegében) összefoglalnám.
A főhős esetlen, de boldog. Nem full buta, nem nyafka, nem szuper okos, mégis különleges. Mondanám, hogy bájos, de elég merész – egyszóval: talpraesett. Olyan, akit sajnálnék, ha az utolsó részben nem lenne happy end-je vagy meghalna.


A főbb szereplők szintén jól ki vannak találva, mindent ott és akkor tudunk meg, amikor kell – mégis titokzatos marad a sztori, fent tartja az érdeklődést. Gideonba még nem zúgtam bele, bár nincs is vele különösebb bajom – bár az elején mellbe vágott a legelső jellemzése. Ha egy palit azzal kezdenek el bemutatni, hogy „lélegzetelállítóan néz ki”, akkor rám jön a sírhatnék…


A történet tényleg szépen épül fel, de a lassúsága nem unalmas. Tudjuk, mi következik és érdekel, hogyan jutunk oda Gwendolyn-nal. Kifejezetten várom, hogy mikor derülnek ki a kisebb-nagyobb titkok, amiknek a meglétét egyelőre csak sejteti az első rész! Remélem a további részekben is megmarad a Rubinvörösben megszokott humor.

A sorozat borítóit imádom és immár a polcomon akarom tudni mindet, mint a saját tulajdonomat! Olyan elszomorító, amikor vissza kell adni egy ilyen csodás kölcsön könyvet…



Értékelés: 5*


*megszerzem, ha beledöglök is

Bővebben:

*

Igazából mind filmen, mind könyvben oda vagyok az időutazós sztorikért: A Vissza a jövőbe 1-2-3, a Terminátor összes, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk filmek, Az időutazó felesége, a Pillangó-hatás, az Időről időre, a 12 majom, az Idétlen időkig, a Deja Vu és a többiek.


Valamiért mégis tartottam ettől a történettől, mert némi nemű történelmi ismeretet szoktak igényelni a hasonló művek, az pedig gyenge pontom. Fent már leírtam, hogy megszerettem Gwendolyn-t, de hozzátenném, hogy ő sem jártas a történelemben. Nincs képben a jelentősebb eseményekkel, a politikával, a viselkedési- és öltözködési szabályokkal, az etikettel, az évszámokkal – ahogy én sem. Rendkívül okosan oldotta meg az írónő, hogy az átlagolvasó is képbe kerüljön a fent említett, történelmileg releváns dolgokkal Leslie, Gideon és egyéb szereplők Gwendolyn-nak nyújtott segítsége, magyarázata alapján. Mea culpa…



Mik az elvárásaim a folytatásokkal kapcsolatban?



A legalapabb - az említett titkok derüljenek ki! :D Nagyon-nagyon szeretném, ha Leslie továbbra is legjobb barát maradna, ami elég nehéz ugye manapság. Ha megjelenne a fanartokon és rajongói oldalakon beígért vízköpő – ismét egy könnyen teljesíthető elvárás. Ne legyen szerelmi háromszög se Charlotte-tal, se mással. Bár gyanúsnak tartom Mr. George túlzott jóságát, inkább maradjon optimista, mint hogy kiderüljön az alávalósága. A grófot már most is eléggé utálom, ezért elvárom, hogy a végén ne ő legyen a Jók vezetője. Mr. Whitman szimpatikus, de titokzatos – álljon a jók oldalán!


Létezik egy RubinRot film is!


Se Gwendolyn-t, se Gideon-t, se senki mást nem úgy képzeltem el, ahogy a trailerben szereplőket, de ennyi miatt nem szabad leírni egy filmet sem. Nem igazán vagyok oda a német nyelvért ugyan, de íme a trailer német nyelven / magyar felirattal.




A látottak alapján nagyon szeretném látni a filmet, ráadásul 2014 augusztusában jön a Zafírkék film! Remélem létezik angol nyelvű / magyar feliratos vagy létezni fog egy magyar nyelvű verzió is! A német nem az én terepem, de mindenképpen látnom kell. (Sajnálom. 12 év német nyelvtanulás után sem tudok semmit, egyszerűen nincs érzékem hozzá… bezzeg az angolhoz…!)

Idézetek:

*
– Nem vagy hétköznapi, Gwendolyn – suttogta, miközben finoman végigsimított a hajamon. – Egészen rendkívüli vagy. Nem szükséges birtokolnod a holló hatalmát ahhoz, hogy számomra különleges légy. – Az arca ekkor még közelebb került hozzám. Amikor az ajka a számhoz ért, le kellett hunynom a szemem.
Oké, akkor most elájulok.

*

– Még hogy én irigykedek? Erre a puhány alakra?
– Igenis irigykedsz. Mert Mr. Whitman a legvonzóbb, legférfiasabb, legokosabb heteroszexuális férfi a világon. És mert mellette te csak egy buta kölyök vagy!
– Köszönöm szépen a bókot – szólalt meg Mr. Whitman. Észrevétlenül bukkant fel mögöttünk (…) és persze most is – mint mindig – lélegzetelállítóan nézett ki.

*

– Tényleg olvas az ember gondolataiban?- suttogtam.
– A lakáj? – suttogta vissza Gideon. – Remélem, nem. Épp arra gondoltam, hogy egy menyétre hasonlít.
Csak nem egy leheletnyi humor fültanúja lehettem? Tényleg egy tréfa hagyta el Mr. Elazútból Fontosmissziót Teljesítek száját?





A Képek a WeHeartIt.com-os Edelstein trilogy by Kerstin Gier gyűjteményemből vannak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése