2014. május 24., szombat



Julie Kagawa: The Iron Daughter - Vashercegnő (Vastündérek 2.)


Fülszöveg:
[
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.


„Egy ideje már a Téli Udvarban élek. Hogy mióta is? Nem tudom. Az idő itt nem úgy telik, ahogy kellene. Ha valaha is kijutok innen, meglehet, azt fogom látni, hogy eltelt száz év, és a családom minden tagja és minden barátom rég halott.
Igyekszem nem túl sokat gondolni erre, de néha képtelen vagyok kiverni a fejemből.
A nevem Meghan Chase”.


Félig ember, félig a Nyártündér-király leánya; Meghan sosem találta a helyét a világban. Azt hitte, a Téli Udvar hercege szereti, ám ő elhagyta, és Meghan most a Téltündér-királynő foglya. A Nyár és a Tél háborújának közepette Meghan tudja, hogy a valódi veszélyt a Vastündérek jelentik – azok a vasból született tündérek, akiket csak ő és a távol lévő herceg látott. Azonban senki sem hisz neki.

Ami még rosszabb, Meghan tündérereje eltűnt. Csak a saját eszére hagyatkozva kell boldogulnia Tündérföldön, ahol megbízni bárkiben is ostobaság, egy árulóban halálos hiba. De hiába válik végül Meghan maga is vaskeménnyé, mégsem szűnik emberszívében a vágyakozó suttogás.
[

Könyvmolyképző, Szeged, 2012 / 392 oldal · ISBN: 9789632456447 · Fordította: Miks-Rédai Viktória

[


Szerintem:

[

Az egész könyvsorozat összefoglalható egy, a könyvből kiragadott mondattal: „Akárhova pillantottam, csodák és rémségek sorakoztak az egyszerűen különös dolgok mellett.” (Hatodik fejezet: A Goblin Piac)

Az eleje kicsit monoton volt… Jaj, de nagyon rossz szegény Meghan Chase-nek a Tél birodalmában… ejj, ejj… Ash-t akkor is bírom, amikor utálom, de döbbenetesen kevésnek tartottam az olvasóra eső Jégherceg-százalékot a könyv első harmadában. Helyette visszatértek a kedvenceim… Puck, Kacor, Vasparipa… gyors iramban váltottunk, izgalmasabb lett a sztori.

Kedvencem: Leanansidhe „birodalma” és minden, ami oda tartozik. Még a Charles-ok is. Ez a szál különösen izgatja a fantáziámat. (Ugye nem sikkad el és marad ki a hátralévő pár részből, illetve több melléktörténetből?)

Negatívum: Utoljára Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet című könyvében olvastam ennyiszer az „elakadt a lélegzetem”-et és különféle permutációit… Elkeserítő. Következő alkalommal iszok, ahányszor a szemem elé kerül a könyvben…

Mozgalmasabb, akciódúsabb a történet. Szerettem, hogy picit csajosabb a rész, tényleg hercegnősebb volt a történet... Az egyetlen gondom, hogy nem tudom eldönteni jó-e, hogy hosszú és szerteágazó a sorozat vagy nem? Mondjuk Ethan története (Call of the Forgotten) nem érdekel…

Értékelés: 4

Merengés-Spoilerkedés:

[

Nem igazán voltam felkészülve arra, hogy ennyire meg tud rázni pár alig szerepeltetett figura halála. Sage-t és a farkasát rettenet sajnáltam… Alig szerepelt, igazán röpke esélye volt, hogy megkedveljem – aztán már meg is ölték… döbbenet… Ráadásul az a mocsok Rowan… akinek így is elég ideje volt rá, hogy végzetesen megutáljam! Döbbenet!

A másik, hogy mélyen megérintett a Charles-ok igazságtalansága… Elveszve a „szeretett” nő imádatában és életük utolsó pillanatáig az ő szórakoztatására élni-alkotni. Bár nem sokat tudtunk meg Meghan „kislánykorabeli” apjáról, várható fejlemény volt számomra a Charles identitása… Nagyon remélem, még visszatérünk erre a témára a későbbiekben!

A második értelmetlen halál Vasparipa halála volt… sírni lett volna kedvem… Már az első részben is bírtam a fejét, de a másodikban nagyon sokat szerepelt és a lojalitásával engem megnyert magának. Nem vicces, nem aranyos, nem érzékeny – nem tudom, miért szerettem meg a konok lovat. Hiányozni fog. (Bár kiderülhetne, hogy Meghan vasvarázserővel bír és esetlegesen képes feltámasztani vagy meggyógyítani vastündéreket. – Ez abszolút saját találgatás vagy nevezzük REMÉNY-nek.)

A legnagyobb esélyt Rowan felbukkanására látom, ugyanis eléggé elsikkadt részlet lett hozzánk vágva, hogy elmenekült a harcok elől.

Mit nem látok? Azt, hogy Ash miként fog túlélni a Valóságban. Tuti túléli, hiszen az én szememben elsikált dolog az ő szerelmi száluk. Tuti lesz még huza-vona, mert még hátra van két rész a sagából, de az utolsó oldalakon túl ők ketten „boldogan élnek majd, míg meg nem halnak” véget fognak kapni véleményem szerint! DE…! Visszatérve a második rész végéhez. A fiatalok épp úgy döntöttek, ahogy vártam, viszont eléggé köti a tündéreket a szabályzatuk és az ígéreteik, miáltal nem látom be, hogy a fészkes francba fog Ash és Meghan megint Tündérföldére lépni.

Kedvenc részem: a Goblin Piac volt, mert volt egy halvány Neil Gaiman – Sosehol utánérzésem miatta! Egyébként izgalmas dolgokat árulnak – többek közt „levágott kezekből készített füzér” és „pókhálóból és gyermekcsontokból készített álomfogók” is kaphatóak! Csak tessék, csak tessék! Az egész sorozatra vevő lennék filmen… *álmodozó sóhaj*

Idézetek:

[

Habár egymás tökéletes ellentettjei voltak, mégis mindkét királynő hihetetlen hatalommal bírt. Titánia maga volt a nyári vihar, szépséges, halálos, aki kész egy villámmal halálra sújtani azt, aki felbosszantja. Mab maga volt a tél leghidegebb napja, amikor minden mozdulatlan és halott, amikor mindent markában tart a kegyetlen jég, amely egyszer már megölte a világot, és megölheti újra.

[

Egy időben Leanansidhe volt a birodalom egyik leghatalmasabb lakója. Azért nevezték Sötét Múzsának, mert sok ragyogó művészt megihletett, az ő segítségével alkották legnagyobb műveiket. Néhány halandót, akinek segítséget nyújtott, ismerhetsz… James Dean, Jimi Hendrix, Kurt Cobain…
– Na, ne!
Puck megvonta a vállát.
– De ahogy azt már tudnod kell, az efféle segítség sosem kapható ingyen. Senki, akit Leanansidhe ihlet meg, nem él sokáig. Az életük ragyogó, színes és nagyon rövid. Néha, ha a művész egészen különleges, elhozza magával Sohaföldre, hogy szórakoztassa mindörökre. Vagy amíg rá nem un.

[

A Képek a WeHeartIt.com-os The Iron Fey series gyűjteményemből vannak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése