2014. június 13., péntek



Cassandra Clare: Üvegváros (A Végzet Ereklyéi 3.)


„Szeretlek,
a halálom napjáig szeretni foglak,
és ha van élet a halál után,
akkor is szeretni foglak.


Fülszöveg:
[
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hogy megmentse édesanyja életét, Clarynek el kell utaznia az Üvegvárosba, az Árnyvadászok ősi otthonába – még ha engedély nélkül belépni a városba a Törvénybe is ütközik, márpedig a Törvény megszegése halált jelenthet. Ha ennyi nem lenne elég, Jace nem akarja, hogy ott legyen, Simont pedig börtönbe vetették az Árnyvadászok, akik igencsak gyanúsnak találnak egy vámpírt, akinek nem árt a napfény.

Ahogy Clary egyre többet tud meg családja múltjáról, szövetségesre lel Sebastian, a titokzatos Árnyvadász személyében. Valentine minden erejével azon van, hogy örökre megsemmisítsen minden Árnyvadászt, nekik pedig csak akkor van esélyük vele szemben, ha összefognak örökös ellenségeikkel. De félre tudják-e tenni gyűlöletüket az Árnyvadászok és az Alvilágiak, hogy együttműködhessenek? Miközben Jace rádöbben, mi mindent hajlandó kockára tenni Claryért, vajon a lány újonnan meglelt képességeivel segíthet-e megmenteni az Üvegvárost – bármilyen áron?
A szerelem halálos bűn, és a múlt titkai is végzetesnek bizonyulnak, amikor Clary és Jace szembenéz Valentine-nal a New York Times nagysikerű sorozatának, A Végzet Ereklyéinek utolsó darabjában.
[
Eredeti mű: Cassandra Clare: City of Glass / Eredeti megjelenés éve: 2009
Könyvmolyképző, Szeged, 2011 / 502 oldal · ISBN: 9789632450995 · Fordította: Kamper Gergely
 [

Szerintem:
[

Annyira, annyira jó kis rész volt!

Ez egy tökéletes befejezés lenne, ha… ha az írónő itt befejezte volna. A könyvem végén az szerepel ugyan, hogy „A Végzet Ereklyéi-sorozat befejező kötete”, de a legtöbben tudjuk: ez nem igaz.

Akinek nem tetszik a sorozat, de izgatja a korrekt befejezés, az bátran leteheti itt. A fanatikus rajongók pedig kacsintsanak a saját polcuk vagy barátnőjük / könyvtáruk polca felé és vegyék le a folytatást.

Nem maradéktalanul vagyok boldog ugyan, de összességében meg vagyok elégedve a befejezéssel. A szerintem durva bakik miatt meg majd morgok spoileresen lejjebb…

Egy röpke utógondolat – végre elért hozzám Simon humora! Hipp-hipp…!

Értékelés: 5*


Spoileeer! Örömteli pillanatok & Morgásaim:
[

Kezdjük a pozitív végén, azaz mik azok, amiket kifejezetten elvártam a trilógia végétől!

1. Jace végre magáénak tudhatja Clary-t! Ugye már az első könyv után utána néztem annak, hogy milyen szegről-végről rokonok ezek ketten, de megelégedtem annyival: nem azok! Aztán a film megnézése után halál-hörögtem is, mert milyen már egy ekkora spoilert lelőni a mozifilmen?! Döbbenet. Mindenesetre végre tisztázta a könyv a családi hovatartozásokat és nagyon kíváncsi voltam már!

2. MALEC! Magnus-t kicsit sajnáltam, hogy ilyen vén fejjel beleesett szegény (számomra eleinte roppant unszimpatikus) Alec-ba, aztán drukkolni kezdtem értük.

3. Luke / Lucian végre boldog! Az abszolút kedvencem az első megjelenésétől. Mit lehet szeretni egy mellékszereplőn? Száraz humorát, kitartását és életre valóságát a vele kicsesző emberekkel / családtagokkal / élettel szemben. Az átok miatt elvesztett mindent, pedig nem volt, amit ne tett volna meg a szeretteiért, erre sorra hátat fordítottak neki a bajban – és végre ő is boldog. Remélem Jocelyn megérdemli Őt!

…aztán folytatnám a számomra csalódást okozó dolgokkal…

1. Max. A kis könyvmoly, aki épp csak rátalált Naruto-ra, akit még nem is volt időnk megismerni igazán… a legártatlanabb tagja egy erős és bátor családnak. Max halála miatt majdnem földhöz vágtam a könyvem, pedig nem szokásom bántani az olvasmányomat. Inkább félretettem, aztán pár nap múlva folytattam… csodára vártam. A csodám nem érkezett meg. (Lehet, hogy még meg fog? Még van 3 rész hátra… ugye?!)

2. A Káin –pecsét körüli kuss. Egyszer csak – akárha előre megbeszélték volna – Simon „füttyentett” Clary-neki, aki azonnal odarajzolt valamit a homlokára. Én bambultam el? Én siklottam át valamin? Ugyanis semmi erre az összekacsintásra utaló előzetes egyeztetés NEM TÖRTÉNT! Természetesen nem akartam, hogy megöljék…

3. MALEC – akármennyire boldoggá tett a viharos csók, amit Alec Magnusnak adott, ott van az a mellékzönge… Az első részben megtudtuk, hogy nem tolerálják a homoszexualitást Árnyvadász körökben, szóval hogy is van ez? Vagy ha Nephilim Alvilági mellett harcol, akkor már mindent szabad? Ez is elsikkadt.

Egyébként egészen biztos vagyok benne, hogy Sebastian-Jonathan nem halt meg és még szívni fogunk vele, illetve ugyanez a helyzet a Tündérkirálynő ajánlatának elutasításával. Ez inkább merengés részemről, mint pozitív, bekövetkező, várt esemény vagy negatív, elsikkadt, nem tetsző rész. Szóval összességében tetszett, de több elvarratlan szálat is látok…


Idézetek:
[

– A könyvet? Magadnak akarod?
– Ez a világ egyik legfontosabb könyve. Hát persze hogy magamnak akarom. Aztán meg Lilith gyermekeinek jogos tulajdona, nem pedig Raziel gyermekeié. A boszorkánymesterek könyve, tehát egy boszorkánymesternél kell lennie.
[

-Nem vagyok Angyal, Jace. Ismételte a lány.
-Nem viszem vissza a könyvtári könyveket. Illegálisan töltök le zenét az internetről. Hazudok az anyámnak. Teljesen átlagos vagyok.
[ 

Alec átkarolta Magnust, az ajkára tapasztotta az ajkát, és hevesen csókolta. Magnus, mintha sokkot kapott volna, mozdulatlanná dermedve állt. Jó páran – Árnyvadászok és Alvilágiak egyaránt – álltak körülöttük, bámulták őket, és sutyorogtak. Simon gyorsan a Lightwood szülőkre nézett, akik elkerekedett szemmel és tátott szájjal figyelték a jelenetet. Maryse a szája elé kapta a kezét.
Maia értetlenül meredt a párra. – Na, álljon meg a menet! – szólt. – Ezt is mindenkinek csinálnia kell?



Borítók innen-onnan:

[

Egyszerűen imádom a könyvekhez tartozó különféle borítókat nézegetni, mert öröm, ha a magyar a legszebb, de öröm, ha találok egy máshonnan származó különösen szépségeset. Nagyon tetszik (az eredetit + magyart leszámítva) a német Arena kiadás gömbvilága és az amerikai  McElderry Books borítója is!



Nem jött be annyira az olasz  Mondadori borítója, a bolgár Ибис kiadásé sem, de a litván Alma littera borítója sem.

Nem tudom mire vélni a lengyel Wydawnictwo MAG kiadásét, a cseh Knižní Klub borítója is rejtély számomra.



Illetve ehhez nem is találtam kiadást, de rettenetesen ijesztő! (GoodReads_link)


[ [ [ [ [
A Képek a WeHeartIt.com-os CassandraClare's things gyűjteményemből vannak! A borítókat a Goodreads-en találtam a kiadások között.

[ [ [ [ [

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése