2014. július 15., kedd



Maggie Stiefvater: Shiver - Borzongás (Mercy Falls farkasai trilógia 1.)



„Voltaképpen egy mitológiai lény vagyok.
Gyakorlatilag nem kéne léteznem.”
- Samuel K. Roth


 Fülszöveg:

Grace nem tud élni egy sárga szemű farkas borzongató közelsége nélkül.
Sam két életet él: a nyárban és a télben…
Aztán Grace találkozik egy sárga szemű fiúval, aki olyan ismerős, hogy eláll a lélegzete.
Az ő farkasa! Csak ő lehet!
De a tél itt van a nyakukon…

Hagyd, hogy Maggie elbűvöljön a meséjével!
Szeretni fogod.

Eredeti mű: Maggie Stiefvater: Shiver / Eredeti megjelenés éve: 2009
Könyvmolyképző, Szeged, 2009 / 328 oldal · ISBN: 9789632452333 · Fordította: Gazdag Tímea




Szerintem:

Jó volt olvasni, de miről szólt? Végig 3-3,5 csillagot akartam adni a könyvnek, de a vége az eléggé bejött a 4 csillaghoz!

A történet nagyon-nagyon-nagyon lassú… eltelt 100 oldal és nem történt semmi… aztán megint semmi, viszont rádöbbentem, hogy a hiba bennem van – mostanában rengeteget utaztam a valóságban és a könyveimben is. Emiatt tűnt ennyire lassúnak. Sokkal jobban pörögtem, nem jókor kapott el a könyv… persze ettől még nem volt rossz!

A sztori bájos és szerethető, de végig ideges az Olvasó, mert van valami megmagyarázhatatlanul szomorú mellékzöngéje a sztorinak. Az egészen biztos, hogy a könyv fülszövege semmire sem elég, nem készít fel a könyvre!

Tetszenek az összetartozó borítók!

A befejezés korrekt, olyannyira, hogy csendben megjegyzem - Jennifer E. Smith itt be is fejezte volna és új könyv írásába kezd! Nem is nagyon értem, miről szólhat a hátralévő két rész?!

Kedvenc karakterek: Grace és Sam, együtt és külön is szerethetőek!

…és mivel imádom őket, nagyon is örülök, hogy az írónő nem hagyta békén Mercy Falls-t és a farkasait.

Értékelés: 4


Merengés-Spoilerkedés:

Lassú, de nem vontatott.

Tulajdonképpen monoton autókázunk iskolába, Beck házához, a könyvesboltba, haza Grace-hez és így körbe-körbe. Erről szól az egész könyv!

Szívszorító és rettenetesen szomorú.

Ez a könyv a tél könyve és habár imádom a telet, ebben a könyvben nem szerettem… Ha hideg van, akkor a vérfarkasok a melegig (tavasz-nyár) átalakulnak, de csak bizonyos ideg. Minden farkas kap egy lejárati dátumot, amikor elkapja a kórt – és egy szép, meleg nyári napon többé nem változik vissza emberré… Ráadásul Sam a csontjaiban érzi, hogy ez az utolsó átalakulása életében.

Nem csupán ez a szomorú a történetben, hanem mindenkinek meg van a maga kis gondja, az Olvasó szépen összerakosgatja a kapott kirakós darabokat és már nem is látja a könnyektől a lapokat.

Grace egy aranyos csajszi, aki hamar megnyert magának a könyvszeretetével. Olyasvalaki, akire úgy hivatkozunk – „jó ember” és ebben benne is van az egész lénye. A szülei viszont érthetetlenek voltak számomra. Mindegy nekik, hogy él-e vagy hal a jó tanuló, házi tündér, felelősségteljes és gyakorlatias lányuk! A családjuk tökéletes, hiszen minden rendben van így, ahogy van és szeretik egymást, de még sincs rendben semmi...

Sam imádnivaló srác! Picit töketlen karakter, de végre valaki, aki nem egy könyves szuperpasi – komolyan nála még Anita Blake alávetett Nathaniel-je is férfiasabb jelenség! (Akit nagyon imádok, szóval ez nem ítélet! Relax.) Feldobták a könyvet a dalba szedett gondolatai!

Egyetlen olyan karakter volt, akit utáltam a könyv során és az Shelby volt. Ok nélkül kegyetlenkedő és alávaló dög. Komolyan ujjongtam, amikor végre agyonlőtték, erre… Grr. Illetve elente Jack-et sem szerettem, bár őt a könyv vége felé inkább sajnáltam már, akárcsak a testvérét.

Már-már imádom Beck-et, akit valamilyen szinten misztifikált Sam szeretete és a hozzáállása a farkasaihoz, de mégis bizonytalan vagyok a szerepét illetően. A múltban példamutató apa-pótlék, de a jelenbeli tettei magyarázat nélkül maradtak számomra.

Ugyancsak elsikkadt Paul, a Falkavezér. Könyörgöm, hogy lehet egy vérfarkasokkal foglalkozó könyvben ennyire semmilyen a vezérük? Néma, hallgatag? Persze, persze… eddig Paul nálam egy hatalmas nulla.


Idézetek:

Észrevettem, hogy Grace-nek és a szüleinek nem okozott gondot a semmiről beszélgetni. Végtelen kapacitásuk volt lényegtelen dolgokon nevetgélni, de egyszer sem hallottam, hogy bármi fontosról beszélgettek volna.

Vannak napok, amelyek részletei úgy illenek össze, mint az ólomüveg ablak darabkái. Száz apró darab, színek és hangulat, amelyek ha összeállnak, kiadják a teljes képet. Az elmúlt huszonnégy óra ilyen volt. A kórházban töltött idő: beteges zöld színű, csillogó üvegdarab. A kora reggel sötét órái Grace ágyában: felhős, lila mező. Aztán a másik életemre emlékeztető darabka következett, amely hideg kék volt: a reggel. Végül egy ragyogó, tisztán áttetsző üvegmező: a csókunk.



♪ ♪ ♪ ♪ ♪
A képek a „Könyv - Mercy Falls farkasai” pinterest táblámról származnak, ott többet megtudhatsz róluk és további képek várnak.

♪ ♪ ♪ ♪ ♪

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése