2015. február 15., vasárnap



Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek



„Lassan olyan lettem, mint egy szerelem sújtotta balfék, aki azon vigyorog, hogy sikerült pirulásra késztetnie a kiszemelt lányt.”


Fülszöveg:
Avery gyakorlatilag születése óta szerelmes a legjobb barátjába. Aidennek ugyan fogalma sincs erről, a lány mégis vígan tervezgeti közös jövőjüket. Egész addig, amíg a srác közli, hogy barátnője van… Mit lép erre a stréber Avery? Hát igazi kocka módjára a tudományba menekül: egy sor társadalmi kísérlettel akarja ­bebizonyítani, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul be, ha az ember előbb túljut a gyász hét fázisán. Csakhogy a kivitelezéshez szüksége van egy független külső megfigyelőre — itt lép a képbe Aiden bátyja. A csöppet sem stréber Grayson olyan dolgokra veszi rá a gátlásos lányt, amiket korábban álmában sem mert volna megtenni. A suli alfahímje és a legnagyobb stréber egyre több időt tölt együtt — persze kizárólag a tudomány érdekében! —, és közben egy egészen új kísérlet veszi kezdetét…
Eredeti mű: Kelly Oram: The Avery Shaw Experiment
Eredeti megjelenés éve: 2013
Móra, Budapest, 2014
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631196764 · Fordította: Vándor Judit

Szerintem:
Érdekelt, hogy mit rejtenek a LOL-könyvek, miről szól ez a történet, amibe folyton beleszaladok. Mi ez a Grayson imádat? De komolyan, emberek, aki megpillantja a borítót, azt sóhajtja, hogy „Oh, Grayson! Imádni fogod!”

Amúgy tényleg imádom, ezt a srácot minden jó kislány megérdemelné a karácsonyfája alá! Tipikus romantikus-komédia főhős, akit van miért szeretni, ráadásul annyira védte volna mindentől Averyt… Imádtam, cuki a srác.

Azért az én kedvencem a kissé deviánsabb, nagyszájú tudóscsajszi volt – Libby, akiben szintén túltengett az Avery-védő mentalitás, amikor éppen nem makacs perverzként játszotta az enyhén pszichopata macskaimádót. Csóri Owen…

Történet: Gyerekes, bájos, aranyos és vicces.
Magyar borító és cím: 5*
Kedvenc szereplők: 
  • Libby (<- Ő az abszolút kedvenc!), 
  • Grayson, Avery (Imádom a magas pasi, pici csaj párosokat!)

Kinek ajánlanám: Tökéletes kikapcsolódás ifjaknak és örök gyerekeknek. Rom-com imádóknak. Bárkinek, akire ráfér egy kis humor vagy egy kis románc.

Értékelés: 5

Bővebben:
Találkozásom a könyvvel

Kíváncsi voltam a LOL-könyvekre, mert bármerre néztem, mindenhol ott voltak. Ez volt a legszimpatikusabb kinézetre (imádom ezt a borítót) és ennek a LOL-nak fogott meg leginkább a címe (ötletes, figyelemfelkeltő). Mégis teljesen véletlenül láttam meg a könyvtárban és hirtelen ötlettől vezérelve kaptam fel – abszolút nem bánom, tökéletes Valentin-napi olvasmány volt.

A sztori röviden

Ez a könyv tipikusan olyan sztorit dolgoz fel, amilyeneket filmen ezerszer is megnézek: aranyos, vicces, napjainkban játszódó rom-com fiatal szereplőkkel. Sete-suta egymásra utaltság, vicces baráti társaság és meg nem unható egymásra találás.

A történet maga váltott szemszögből mutatja be a kísérletet, aminek a célja Avery szívének meggyógyulása. Az eredeti cím (Avery Shaw-kísérlet) nem tetszik, ugyanis arra tuti nem figyeltem volna fel – pedig tényleg kihagyhatatlan a történet.

A két főszereplő: Avery és Grayson, általuk ismerjük meg a helyzetet, éljük át a kísérlet különböző fázisait. Egész érdekes, de jó megoldásnak tartom a váltott nézőpontokat, pláne, hogy mindkét egyén szerethető és szimpatikus. Különösen tetszett, hogy tényleg megváltoztak mindketten szép lassan a történet folyamán!

Kedvenc és nem kedvenc jelenetek

Szinte csak kedvenceim vannak, igazán bejött a történet. A legjobbak Libby beszólásai voltak, gyakran Owen kárára. Az ebédlős jelenetek erősen vetekedtek általában humorban és romantikában, azokon csak vigyorogtam, mint a vadalma.

A kísérletről készülő naplók körüli dolgok haláliak voltak, nagyon nem nőiesen vihogtam, amikor Avery anyukája Grayson jegyzeteit olvasta… Szegény kölyök, tuti égett, nem?!

Egyetlen dolog nem tetszett, bár ez szubjektív, mert mások szerint jól sikerült lezárása a kísérletnek: a vásáron bemutatandó begyógyult szíves részről beszélek. Tuti belehaltam volna abba a jelenetbe, ráadásul Avery is elég labilis lélek. Nem kéne ilyen dologra kényszeríteni a törékeny lelkű csajokat… Meg csóri Aident sem, hogy nézze… Fekete pont Graysonnak.


Idézetek:
– Nem is tudtam, hogy ennyire kedves vagy, Grayson.
Kuncogott. Jó volt érezni meleg hangja rezgését, miközben a mellkasán pihent az arcom.
– Mindig gyengéim voltak a kétségbeesett kisasszonyok, de ez ne tévesszen meg. Annyira azért nem vagyok kedves.
– De az vagy.
– Nem, nem vagyok. Ha az lennék, nem lenne ennyire nehéz visszafogni magam, hogy most azonnal belemarkoljak a fenekedbe.
– Libby! – sikított Avery.
– Miért? Ha az ember lánya tudja, mit akar, szerezze meg! – Libby Owenre mutatott. – Nézd ezeket a hasizmokat! Libby határozottan akarja. – Felnézett Owenre. – Megérinthetem?
– (…) Ennél sokkal többet érdemelsz. Olyan lányt, aki teljes szívvel szeret, nem egy ilyen szépséghibás árut.
A sorok között kellett olvasnom. Nemet mondott, viszont igazán mégsem utasított el.
– Rendben, Aves – feleltem. – Tételezzük fel, hogy nem vagy szépséghibás áru. Ha nem játszana az idióta öcsém, ha egyke lennék, ha csak engem ismernél, akkor lennél a barátnőm?
Felkészültem a teljes elutasításra.
– Grayson – kezdte fáradtan –, ha ez lenne a helyzet, nem kellene gondolkodnom. Azt hiszem, önként jelentkeznék a rajongói klubodba.

✿❀✿❀✿
Képgyűjtemény a Pinteresten: Random Pictures For My Blog.
Különböző The Avery Shaw Experiment kiadások borítói a GoodReads-en!
❀✿❀✿

4 megjegyzés:

  1. Szia eltudnàd küldeni nekem a könyvet lègyszives. Email cimem: trinfa.izabella@gmail.hu
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Könyvtárból volt kint, nem tudom elküldeni. :)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    3. Kedves Csenge! Kérlek, ne ossz meg illegális tartalmakat az oldalamon! Megértésedet köszönöm. :)

      Törlés