2015. augusztus 10., hétfő



C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse (Narnia Krónikái 1.)



„– Bár csak megkérdezhetnénk valakit, hol is vagyunk voltaképp! – szólalt meg Digory.
– Azt hiszem, még sehol – felelte Polly. – Úgy értem, itt egy élő lelket sem találnál. Ez a világ, szerintem, a mai nappal kezdődik.”


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Kezdődjék hát meg a kalandok sora!

A NARNIA KRÓNIKÁINAK ELSŐ KÖTETE: A varázsló unokaöccse

Tudni szeretnél valamit Narniáról? Ez az a birodalom, ahol megszólalnak az állatok, ahol a legváratlanabb pillanatban egy boszorkány karmai közé kerülsz, ahol a Jó akaratából új világ születik. Ahová véletlenül keveredik a két barát: Digory és Polly. Ha kinyitod a könyvet, őket kísérheted el e titokzatos világba. Abba a világba, ahol semmi sem lehetetlen.

Könyv információk:

Eredeti mű: C. S. Lewis: The Magician's Nephew
Eredeti megjelenés éve: 1955

M&C, Budapest, 2005
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637342400 ·
Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János·
Illusztrálta: Pauline Baynes

NARNIA KRÓNIKÁI – sorozat

3. A ló és kis gazdája
4. Caspian herceg

(befejezett sorozat)

Szerintem:
A(z egyik) kedvencem a Narnia krónikák közül és ezt mégsem filmesítették meg! *felháborodás kikapcs, rajongás bekapcs*

Mondjuk ebben a történetben egy egész világot kéne életre hívni, szóval nem is hiszem, hogy könnyen/szépen/jól meg tudnák oldani… (Valami igénytelen animációtól meg falnak mennék.) Szerintem ebben a könyvben megtalálható minden finom kis apróság, ami által Narnia Narnia lesz. Aki csak a filmeket nézi meg sosem fogja tudni miért van ott a lámpaoszlop és mire jók a gyűrűk. Mennyit ér Aslan? Igazán itt szerettem meg azt az oroszlánt, a többi történetben a szeretetem csak tovább mélyült. Tökéletes ifjúsági könyv, könnyedén olvasható, de van mondanivalója is. Aranyos történet barátságról, árulásról, hatalomról és hatalomvágyról.

És ismétlem: világot teremtenek benne és nem is akárhogy!
Fantasztikus!

Értékelés: 5

Hogyan teremtődik meg Narnia?
SPOILERMENTES leírás

Persze Aslan mancsa van a dologban, de a történetünk nem itt kezdődik. A mese Londonban kezdődik, ahol egy kislány – hívjuk Polly Plummernek –átles a szomszédba és egyszer csak egy korabeli fiút pillant meg, Digory Ketterleyt.

A nyár első napján találkoznak, aztán szép lassan összebarátkoznak, nekiállnak felfedezni a körülöttük lévő világot – kezdve az épületük egybenyíló padlásával! Fent pedig egy leleményes varázsló átveri őket a varázsgyűrűivel: a sárgát megfogva Polly eltűnik a szobából, kiderül az átverés, Digory pedig csak úgy mentheti meg a barátját, ha a zöldeket és a sárga gyűrűt zsebre téve utána ered. A… hova is? Erre kíváncsi a varázsló is.

A gyerekek a gyűrűkkel különös kalandba bonyolódnak, valami úton-módon a saját világukra szabadítanak egy önző boszorkányt is, Jadis királynőt. Mivel senkinek nem jó a varázstudók ámokfutása a hétköznapi Londonban, így csellel átcsalnak egy kisebb csapatot egy világba, ahol csak a Sötétség, a Semmi van jelen. 

A történet felénél előbb fel sem merül Narnia világa, nincs még Aslan, aki megteremti a világot és életre hívja a benne élőket. Viszont a könyv második felében Narnia legtöbb titkát megismerjük: hogyan lehet, hogy némely állatok beszélnek és mások nem? Hogy lett a lámpaoszlop a tisztáson? Kik az első uralkodók?

Persze a történet is megy tovább – még mindig ott vannak a gyerekek, a boszorkány és a varázsló. A gyerekek Aslan parancsára küldetést teljesítenek, hogy aztán végül hazatérhessenek, a boszorkány igyekszik megzavarni a gyerekek fejét, a legkevesebb gond talán a varázslóval van. Az én kedvenc mellékszálam épp ez az elsikkadónak is mondható rész a varázslóval – nem érti az állatok beszédét és mégis rájuk marad, ők pedig elszórakoznak vele.

Ajánlás
Nagyjából ennyi szerepel a könyvben, igyekeztem konkrétan semmit leírni. Mindenképpen ajánlom gyermekeknek és gyermeki lelkű, varázslást szerető felnőtteknek!

Kedvcsináló idézetek:
– Gratulálhatsz az eseményhez, fiacskám! – mondta Andrew bácsi, tenyerét dörzsölgetve. – Sikerült a kísérlet. A kislány eltűnt, sitty-sutty, kicsúszott a világból!

– Mármost, uram – szólalt meg hivatalos komolysággal a buldog –, tisztázzuk, mi maga voltaképp? Állat, növény vagy ásvány?
(…)
– Ez valami állat. Csakis az lehet. Valószínűleg ugyanaz a fajta, mint a másik három.
– Szerintem nem – válaszolta az egyik medve. – Nincs olyan állat, amelyik csak úgy összedől! Magunkról tudhatjuk. Mi megállunk a lábunkon. Így ni!
Azzal két lábra emelkedett, tett egy lépést hátrafelé, megbotlott egy alsó ágban, és hanyatt esett.

– (…) A varázslásban én eddig nem hittem. De most már látom: mégiscsak létezik. Ebből pedig az következik, hogy a tündérmesék tulajdonképpen igaz történetek. Maga pedig pont olyan gonosz, kegyetlen varázsló, mint azok a mesebeliek. De én csak olyan mesét olvastam, ahol az ilyen alakok megkapták méltó büntetésüket. És maga sem fogja megúszni. De meg is érdemli.

♛♛♛♛♛
A képek a Narnia stories Pinterest táblámról származnak.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!
♛♛♛♛♛

2 megjegyzés:

  1. Nekem is szintén az egyik kedvencem, és pont azért, amit írtál te is az elején, hogy kiderülnek olyan dolgok benne, ami érdekes lehet. Pl. nekem ilyen volt a gardrób szekrény, illetve a lámpaoszlop is. Mindig is fura volt számomra, hogy hogyan került az erdő közepére egy oszlop. Ha már másért nem, hát ezért érdemes elolvasni. Én egyébként az egész sorozat miatt sajnálkozom, hogy nem lett megfilmesítve.

    VálaszTörlés
  2. Én még sose olvastam Narniát, de angolul már beszereztem, és a listámon van, hogy elkezdjem. :)

    VálaszTörlés