2021. január 29., péntek



Saundra Mitchell - Bob Martin - Chad Beguelin - Matthew Sklar: The Prom - A végzős bál (könyv és film) | Blogturné Klub ajánló

 

 

Korábban ez sosem jutott az eszembe. 

Ha a család szeretet, akkor azok, akiket szeretünk, a családtagjainkká lesznek.

 




Csak te meg én és egy DAL.

Emma Nolannek és Alyssa Greene-nek közös a célja: egy párként szeretnének mutatkozni a végzősök iskolai bálján. Csakhogy van néhány bökkenő – oké, lehet, hogy több is.

Alyssa még nem coming outolt. Nem mintha nem szeretne, de az anyukája a szülői munkaközösség tagja, és mindent elkövet, hogy azonos nemű párok ne vehessenek részt a bálon. Így Alyssának érthető módon nem nagy kedve van megbeszélni ezt vele. Hamarosan az egész város felsorakozik Mrs. Greene mögött, és nagyon úgy néz ki, Emma és Alyssa nem fognak boldogan élni, amíg meg nem halnak.

Egyszer csak a semmiből megjelenik két Broadway-sztár, akik hajlandók harcba szállni a lányokért (némi publicitásért cserébe). De amikor a jó szándékuk csődöt mond, Emmán és Alyssán van a sor, hogy megmutassák az indianai kisvárosuknak – no meg az egész világnak –, hogy a szerelem az szerelem.

A regény alapjául a hasonló című, Tony-díjra jelölt, világhódító musical szolgált. Új, netflixes filmváltozatában Meryl Streep és Nicole Kidman a főszereplők.

 

Könyv információk:

 

 

Eredeti mű: The Prom

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2020

224 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634578109 ·

Fordította: Béresi Csilla

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Emma Nolan az indianai Edgewater coming outolt leszbikusa, ami inkább átok számára, mint áldás. A szülei kitagadták, ezért a nagymamájánál él, aki támogatja, akárcsak a magas nézettségű Youtube csatornájának, az Emma énekelnek a követői is, mégsem boldog. Minden vágya, hogy titkos barátnőjével, a tökéletesnek tűnő éltanulóval, Alyssa Greene-nel táncolhasson a végzős bálon. Mivel Alyssa édesanyja az idegösszeroppanás küszöbén áll, amióta elhagyta a férje, Alyssa nem mer eléállni az Emma iránti szerelmével, így más-más neveket írnak be a párjukként a bálra... Sajnos Alyssa édesanyja megtudja, hogy Emma egy Anna Kendrick nevű nővel akar megjelenni a bálon, így a szülői munkaközösség aktív tagjaként mindent megtesz, hogy ez ne valósulhasson meg. 

A hangulat már-már lincselés közelivé válik, mert azt susogják, hogy inkább nem is lesz bál, és emiatt a pomponlányokkal az élen az egész suli rászáll Emmára, akinek lassan elege lesz az árnyékbarátnőből... Ekkor toppannak be a Broadway sztárok, Barry Glickman és Dee Dee Allen egy csapat színésszel az élen, hogy tüntessenek a melegek jogaiért! Természetesen ezzel még inkább felszítják a vallásos terület haragját.

 

Dee Dee Allen (Meryl Streep) és Barry Glickman (James Corden)

Szerintem…

 

Huh... Elképesztő ez a sztori. Őszintén szólva először a Netflixes filmadaptációt láttam belőle, ezért el sem tudtam képzelni, hogy fog működni ez a musicalből könyvbe adaptált sztori zene és látvány nélkül... de sikerült! Emma és Alyssa nézőpontjából (E/1) ismerjük meg a történetet, és mindketten mély, összetett karakterek. Persze mindkettejüknek megvan a maga keresztje, hiszen míg Emma egy jobbára kiközösített fiatal leszbikus, akit még a saját túlzottan vallásos szülei is kitettek otthonról, addig Alyssának mindenben tökéletesnek kell lennie, mert a rögeszmés anyja őrült módon azt hiszi, hogy ha minden szipi-szuper, akkor visszatért a férje hozzájuk... (Aki amúgy azóta már új családot alapított Edgewatertől távol.)

 

A film többnyire Emma vonalát követi, így Alyssa számomra eléggé unszimpatikus volt elég sokáig, ellenben a regénnyel, ahol már az első pillanattól kezdve egy izgalmas, kedves, szerethető és empatikus jelenség. A könyvben érződik, hogy mennyire alárendeli magát az édesanyja megszállottságának, hogy nincs is igazán senkije Emmán kívül, akivel beszélgethetne (Emmának ugye ott van a nagymamája, aki a legfőbb támasza), és hogy mennyire nehéz fenntartania az álcáját. Sajnálatra méltó, sérült lány, aki a saját boldogságát is beáldozza a béke kedvéért... Emmát vagánynak és rámenősnek gondoltam a film alapján, de ő is sérült, támogatásra szoruló jelenség, ám ő ki tudja önteni a szívét a Youtube követőinek is, és amikor megérkeznek a broadway sztárok, általuk is rengeteget fejlődik. Nagyon szerettem a beszélgetéseit és a barátságát Barryvel, aki amúgy az egyik kedvenc side characterem volt a regényben. (A filmben is kedveltem, de ott furcsa mód kettészedték Barry is és Dee Dee is karakterét is. Például a könyvben Barry a meleg sztár ÉS a sorozatból híres színész is, míg a filmben a híres sorozatszínészt egy random pincérré avanzsált színészsrác játssza, aki Barry és Dee Dee mellé csapódik.) 

 

 

Nick röhögve mutat a párra:

– Hahaha!

–Te csak ne örülj, fiatalúr! – közli vele Mr. Glickman. – Ha nem tévedek, a dzsekid műanyagból van, a farmered meg kék denimből. Márpedig, aki kétfajta anyagból hord magán ruhát, az pokolra jut.

Összepréselt szájjal, igyekszem leküzdeni a nevethetnékem, miközben Kayleeék a vészterhes idézetet keresgélik a Bibliában.

– Kinek a kedvence a húsos nachos? – kérdezi Glickman, majd elégedetten megjegyzi a felemelkedő kezek láttán: – Nos, pokolba kerülsz te, te meg te. Nem tudjátok, hogy az Írás tiltja a tej és a hús összekeverését?

 

 

A történet alapkoncepciója elég bugyuta, de mivel egy rendkívül családbarát módon megírt érzékenyítő sztori, ami két nagyon fontos témával is foglalkozik - az elfogadással és az előbújással -, engem megvett kilóra. A legnagyobb bajom a fordítással volt, ugyanis engem még úgy neveltek a suliban, hogy az EVVEL / AVVAL szavakért frankón egyest kaptam, ebben pedig hemzsegnek az evvelek... (A hatályos helyesírási jogszabályok szerint ez is egy elfogadott verzió, de ettől engem még a guta ütöget tőle olvasás közben.)

 

Jo Ellen Pellman (Emma Nolan) és Alyssa Greene (Ariana DeBose)


Összességében

 

Mind a film, mind a könyv nagyon tetszett, de a regényt jobban szerettem, mert nem csupán Emmát, de Alyssát és a kapcsolatukat is sokkal jobban megismerhettem. Habár komoly témákat dolgoz fel a történet, a hangvétele szórakoztató, fiatalos és élvezetes. Vannak benne hatásvadász részek, de én mindet imádtam, sőt ezek a kedvenceim a regényből. 

(Enyhe spoiler, avagy a kedvenc részeim: imádtam a vírusként terjedő videót, amiben Emma énekel, és Alyssa coming outját is. Az egyik legjobb rész az, ahogy Barry a fiatalokat felvilágosítja arról, hogy a melegség nem az egyetlen út a pokolba, de a tetoválással vagy a házasság előtti szexszel is odajuthatnak.

 

Értékelés: 4,5

 

 

FILMADAPTÁCIÓ: The Prom – A végzős bál (2020) (IMDb / Port / Snitt)

 

Ha csak egyetlen dolgot kellene kiemelnem a filmből, amit imádtam, akkor egy személyt emelnék ki: Keegan-Michael Key Hawkins igazgatóját! Egyszerűen zseniális ez a figura, a film után a könyvben majd megszakadt a szívem, hogy kb. nulla szerepe van... Ez volt számomra az egyetlen történetbeli csalódás olvasás közben, minden más picit jobban tetszett a könyvben, mint a filmadaptációban. 




Például Dee Dee Allen (Meryl Streep) karaktere mellett megjelent Nicole Kidman iszonyat ripacs színésznőcskéje, Angie Dickinson, akitől minden pillanatban a guta ütögetett. Ugyanez állt az egy fokkal elfogadhatóbb Barry Glickman (James Corden) párjára, Trent Oliverre, akit Andrew Rannels alakított, ám sajnos lecsapta a kedvenc jelenetem Barry karakterének a kezéről... (Igen, a Biblia ''elemzéses'' részt.) Full felesleges volt még két színészt becastingolni ennyicske szerepre, és Barryt is játszhatta volna valaki, aki hitelesen alakít meleget...

 

Adaptáció: 5/2 ☆☆

 

A film másik nagy gondja, hogy Alyssa alig kap benne szerepet. Talán egyetlen dalt kap, abból kellene megismernünk őt és átéreznünk a dilemmáit, de végig azon kattogott az agyam, hogy milyen gyenge, mennyire gyáva, és mekkora szemétség, amit Emmával tesz. A könyvben ez rendesen ki van bontva, és úgy már sokkal érthetőbb, hogy miért nem áll ki a szerelme mellett. 

Mindazonáltal nekem tetszett. A szintén musical imádó barátnőmmel néztük meg egy pizzázós estén, és szuperül szórakoztunk a filmen. (Néha a sztori volt szórakoztató, néha az énekelni nem tudó színész vagy a rémes ruhák.) Összességében nézhető. A dalok (többnyire) jók (nem, a Zazz az nem jó... nagyon nem...), a ruhák (többnyire) csodálatosak, bár... ooooké, azt be kell vallanom, hogy Emma stílusától nettó rosszul voltam néha. Ugyanakkor a casting kifogásolható, de a fiatalokat meg Meryl Streepet szerettem. (Persze van egy olyan érzésem, hogy ha sikerülne megnéznem az eredeti broadway musicalt, utána rá se bírnék nézni erre a filmre.) 

 

Érdekesség: Borítómustra | Külföldi borítók

 


Kedvcsináló idézetek:

– A fiamat nem kényszeríthetik, hogy homokos bálba menjen! – üvölti túl egy anya a művésznőt.

– Ez nem homoszexuális bál! Bárki jöhet, nemi érdeklődésétől függetlenül – szól közbe Alyssa.

– Lesznek ott homoszexuálisok is, vagy nem lesznek?

– Lesznek – ismeri be Alyssa.

Barry „Mr. Pecker” Glickman erre felugrik, félrehajítva a transzparensét. 

– Na, és akkor mi van? Semmi rossz nincs abban, ha valaki meleg! Nézzenek meg engem! Nemzetközi hírű színművész vagyok, Drama Desk-díjas, és meleg, mint egy rakat paróka!

Varázslat lehet, semmi más, mert abban a pillanatban, amikor Alyssa Greene rám néz, istennővé lényegül át. Káprázatos, kedves, okos, vicces istennővé. Hirtelen meg szeretném ízlelni azt a csillogó ajakfényt a száján.

Hát, skacok, nem lep meg, hogy ilyen váratlanul rákattantam Alyssa Greenere. Mindig is a lányokat szerettem. Már kiskoromban is. Hatodikban belezúgtam Madisonbe, a Nekem aztán mondhatod hősnőjébe. Mostanra kifejlett leszbi tinivé növekedtem. (Tisztátalan) gondolatokat melengettem Ariana Grandéről, és az az érzésem, amennyiben találkozhatnék Lara Jeannel, A fiúk, akiket szerettem főhősével, rá tudnám venni, hogy készítse el a film folytatását, A lányok, akik elfeledtették a fiúkat címmel.

A baj csak az, hogy anyám nem áll készen a hírre. Sérülékeny újabban, egész pontosan, amióta apám elhagyta. Könnyen ment neki. Csak fogta a sporttáskáját, és ellejtett az éjszakába. Új családot alapított, már mielőtt elment, amikor a féltestvérem megszületett.
Anyu azóta légmentes buborékban él. Azt gondolja, ha gyakrabban jár templomba, többet imádkozik, alaposabban kitakarít; ha lefogy húsz fontot, jól nevel engem; ha végre eltalálja a serpenyős rostélyos receptjét, amit még az anyósától kapott, apu visszajön.


♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Pinterest tábla: The ​Prom – A végzős bál

THE PROM a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 

Nemrég jelent meg a Könyvmolyképző kiadónál A végzős bál című regény, ami a The Prom című broadway musical könyvváltozata! A nyíltan leszbikus Emma Nolannek és a még nem coming outolt Alyssa Greene ugyanazt szeretné: párként megjelenni a végzős bálon, és egymással táncolni. Sajnos Alyssa édesanyja, a szülői munkaközösség bigott vezetője úgy dönt, hogy inkább nem tartanak bált, mintsem, hogy Emma a titokzatos lány párjával a karján jelenjen meg. Nem sokkal később pár broadway színész jelenik meg, és tüntetni kezd egy azonos nemű párokat is elfogadó bál megtartása mellett!

Tartsatok velünk a regény blogturnéján, hogy megtudjátok mit gondolnak bloggereink Emma és Alyssa történetéről! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti A végzős bált!

  


Nyereményjáték:

 

Emma és Alyssa végzős báljának a problémáját a Broadway sztárok veszik a nyakukba, amit azzal viszonzunk, hogy megismerkedünk néhány híres Broadway musicallel. Minden állomáson találtok egy eltorzított posztert, és ki kell találnotok, hogy mi az előadás címe! (Mind az angol, mind a magyar címet elfogadjuk.)

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


 

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése